Ferrari nasadilo v Bahrajnu novou podlahu. Další díly přivezlo do Džiddy. Dokáže konečně získat pódium.
--=0=--
---===---Čas načtení: 2014-12-05 13:22:00
Kapustová sekaná s mletým masem
Kapustová sekaná nachystaná na pečení v troubě 1/2 kilogramu mletého masa (může být klasická směs nebo čisté vepřové, s drůbežím či hovězím mletým masem recept nebyl ozkoušen), 1/2 kilogramová kapusta nebo část kapusty, 4 stroužky česneku, 4 vejce, strouhanka, mléko, majoránka, pepř, sůl, olej Recept jak se dělá lahodná kapustová sekaná s mletým masem Z kapusty odstraníme košťál, rozebereme ji na listy a ty v osolené vodě uvaříme do měkka. Umeleme je nebo rozmixujeme. Pokud nemáme žádný mlýnek či mixér, kapustu nasekáme nožem na malé kousíčky. Vymačkanou rozmixovanou zeleninu dáme do misky, přidáme mleté maso, vajíčka, pět vrchovatých lžic strouhanky, prolisovaný nebo utřený česnek, opravdu hodně majoránky, pepř a sůl. Všechno promícháme. Podíváme se na konzistenci kapusty s mletým masem, jestli je příliš řídká, přidáme strouhanku, jestli se nám zdá moc hustá, přilijeme trochu mléka. Formu nebo pekáček vymažeme olejem, vysypeme strouhankou, naložíme připravenou směs a dáme péci do trouby na sto osmdesát stupňů. Kapustová sekaná by měla být hotova přibližně do hodiny - kontrolujeme, jestli se na ní nedělá kůrčička. Podáváme s vařeným bramborem a nebo na studeno na chlebu.
Čas načtení:
Je tu gamechanger? AI video nástroj Sora od OpenAI přináší dosud neviděnou kvalitu
Už i OpenAI má svůj „text-to-video“ nástroj. Sora umí vytvářet až minutová FullHD videa na základě textového zadání, dokáže v nich udržet konzistenci a generovat přesvědčivé postavy, které vyjadřují živé emoce.
Čas načtení: 2024-02-15 23:40:20
Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma?
Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma? redakce Čt, 02/15/2024 - 23:40 Nemoci a Léčba 1 - 1000 Kč Mírný 10 až 30 minut Klíčová slova: čaj na kašel odvar ze skořápek použití křenu proti nachlazení vnitřní využití majoránky recept na domácí sedmikráskový sirup bylinky na kašel Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Dráždivý kašel a odvar z vlašských ořechů Potřebovat budete jen dvě hrsti skořápek vlašských ořechů a půl litru vody. Skořápky vyloupaných ořechů namočíme na 4 hodiny do vody. Poté dáme na sporák a půl hodiny vaříme. Jak se voda odpařuje, doléváme, aby jí bylo stále původního půl litru. Pijeme šálek odvaru 3 x za den. Úporný kašel zmůže křen Potřebujeme jen jeden čerstvý křen a lžíci medu. Křen nastrouháme, smícháme s medem a užíváme ráno nalačno, po obědě hodinu po jídle a večer před spaním. Anýzový čaj pomůže uvolnit hleny Potřebovat budete 1 lžičku anýzu, 1 lžičku kmínu, ¼ l vody. V hmoždíři nebo mlýnku rozdrtíme koření. Zalejeme horkou vodou a čtvrt hodiny louhujeme. Přeceděné pijeme 3x denně. Sedmikráskový sirup na dráždivý kašel Potřebovat budeme 3 sklenice sedmikrásek – květ, 2 bio citrony a 0,5 kg cukru. Květy očistíme od lístků, broučků a stonek. Dáme je do vyvařené nádoby s nakrájenými citrony, zalijeme převařenou vodou. Po 24 hodinách přecedíme přes plenku nebo utěrku. Do tekutiny dáme cukr, vaříme, dokud tekutina nemá konzistenci sirupu, tedy asi 2,5 hodiny. Majoránkový čaj na kašel Potřebujeme 1 lžičku majoránky, ¼ l vody, lžíci medu, 0,5 lžičky citronové šťávy. Majoránku zalijeme vodou a začneme vařit. Pak odstavíme a 15 minut louhujeme. Přecedíme, přidáme med, citronovou šťávu. Po doušcích pijeme více krát za den. Výborné při kašli a zánětu průdušek. Kašel se vám jistě podaří uzdravit. S takovou majoránkou nebo křenem je to snadné, stejně jako s anýzem nebo skořápkami ořechů. Sedmikráskový sirup je krapet složitější. Přidat komentář Už zase vám začalo dítě školou povinné pokašlávat, a vy čekáte, kdy se kašel posune a dítě začne ošklivě, „strouhavě“ kašlat? Anebo jste nemocní vy sami, a byť jste už změnili 2x kapky, ne a ne se kašle zbavit? Pak zkuste staré, ale funkční rady našich babiček a připravte si čaje či odvary dle rad níže.
Čas načtení: 2017-03-01 16:02:02
Make-up, ještě jsi nenašla ten pravý?
S jarem se blíží i teplé dny, máš nerada pocit „masky“ při nošení make-upu a zvlášť, když je venku horko? Určitě to neznamená, make-up vůbec nenosit, ale stačí vybrat pro tebe ten správný. Určitě už jsi někdy stála před stojany kosmetiky v drogerii a vybírala z velkého množství make-upů různých značek, odstínů a konzistencí. Možná…
Čas načtení: 2017-03-10 12:03:14
Avokádo je ovoce, které je doslova napěchované zdravými tuky. Kdokoli kdo se profesionálně věnuje sportu zná jeho účinky víc než dobře. A právě díky jeho konzistenci je jako stvořené pro různé použití v kuchyni. Dá se jíst na sladko, nebo využít jako dietní náhradu majonézy. Rychlost dietní verze tatarky vás určitě překvapí.
Čas načtení: 2013-06-24 21:00:00
Test chipsů - které jsou nejkvalitnější?
Bramborové chipsy jsou oblíbenou pochoutkou široké masy lidí. Jejich návykově slanou chuť, křupavou konzistenci a spoustu mastnoty si oblíbily snad všechny věkové kategorie. O tom, že smažené brambůrky nejsou nic zdravého ani výživově hodnotného není pochyb, ovšem existují varianty, které lze jednou ...
Čas načtení: 2014-05-14 00:00:00
Kalná, zakalená moč nejen u dětí
Nestyďte si prohlédnout vlastní moč. Není na tom nic špatného, ba naopak. Kontrolujte si barvu a konzistenci moči pravidelně a vašemu dítěti samozřejmě také. Moč Pokud vám moč připomíná barvu bílého vína, má v sobě jiskru a není kalná, pak je vše tak, jak má být. V případě, že je moč zakalená, s k ...
Čas načtení: 2023-12-07 18:34:20
7 ingrediencí, které v kosmetice nechcete
Klasická kosmetika, kterou si pořídíte v drogerii, může být voňavá, k pokožce příjemná, mít lákavý obal a přitom bude i celkem levná. Má ale jedno velké ALE. A to je obsažená chemie. Z velké většiny v ní převažují syntetické látky z ropy a minerálních olejů, které na sebe určitě mazat nechceme. Výrobci však často mohou klasickou kosmetiku zatraktivnit tím, že do ní přidají pár přírodních složek, třeba rostlinných esenciálních olejů, aby pak na obal mohli uvést, že produkt obsahuje přírodní složky. Bohužel ten zbytek je z 95 % zase jenom chemie nevhodná pro naše zdraví. Syntetika, parabeny, silikony, ftaláty, umělé konzervanty a umělá barviva obsažená v tělové i dekorativní kosmetice mohou být pro náš organismus potenciálně i toxická. Na jaké látky je tedy potřeba si dát pozor? Zde je jejich seznam, vybrali jsme jen ty, které se používají nejčastěji a se kterými se také nejčastěji setkáte: Ropné deriváty Jedná se o látky, které vznikají jako vedlejší produkt při těžbě a zpracování ropy. V INCI produktu je najdete pod názvy minerální olej, parafín, vazelína, propylenglykol, petrolatum či paraffinum liquidum. Tyto látky nejsou vyloženě zdraví škodlivé, pokud tedy překousnete fakt, že si na obličej „mažete ropu“. Ovšem jejich hlavní nevýhodou je, že samy o sobě v sobě nemají žádné vyživující látky, respektive nic, čím by naší pleti mohli prospět. Používají se často v krémech nebo balzámech na rty. Bohužel substance na bázi minerálních olejů utváří na pleti neproniknutelnou vrstvu. Sice ji tím chrání před mrazem a větrem, ale na druhou stranu ucpává póry a nedovolí pleti dýchat. Silikony Jedná se o syntetické vosky, které se hojně používají třeba v šamponech na vlasy. Jejich efekt je takový, že obalí vlasy neproniknutelnou vrstvičkou. Vlasy se pak sice pěkně lesknou a dobře se rozčesávají, ale při dlouhodobém používání šampónů se silikony bohužel kvalitu vlasu zhoršují, vysušují je a mohou být příčinou i jejich vypadávání nebo podráždění pokožky hlavy. Navíc nejdou z vlasů ani vymýt a také nejsou biologicky odbouratelné. Jejich používání je proto velmi nešetrné k přírodě. Ve složení je najdete pod koncovkou – cone, – conol, – siloxane. Patří sem Amodimethicone, Cyclopenthasiloxane, Dimethicone, Dimethiconol nebo Triphenyl Trimethicone. Parabeny Ve složení produktu najdete pod názvy metylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben. Jsou obsaženy ve většině levné kosmetiky. Mají totiž antimikrobiální účinky, proto se v kosmetice hojně užívají se jako osvědčený konzervant, aby přípravky opravdu hoodně dlouho vydržely. Jsou dosud považovány za netoxické látky, ale zároveň vysoce alergenní. Zejména citliví jedinci mohou mít na parabeny v kosmetice alergické reakce. Najdeme je nejvíce ve sprchových gelech, šamponech a deodorantech. Existuje také podezření, že parabeny obsažené v deodorantech a antiperspirantech jsou potenciálně karcinogenní a ovlivňují vznik rakoviny prsu. Mohou mít také vliv na plodnost a hormonální rovnováhu v těle. SLS a SLES Povrchově aktivní látky Sodium Lauryl Sulfát (SLS) a Sodium Laureth Sulfát (SLES) najdete nejvíce v šamponech, mýdlech, sprchových gelech, v pěnách do koupele, ale třeba i zubních pastách. Přidává se sem z důvodu jeho pěnicích a čisticích schopností. Jedná se však o agresivní tenzidy, dráždivé látky, které způsobují svědivost pokožky, při častém používání zapříčiňují i tvorbu lupů nebo dokonce vypadávání vlasů. SLS a SLES v zubních pastách zase zvyšuje riziko výskytu aftů. Navíc jsou špatně biologicky odbouratelné, takže přípravky se SLS a SLES nejsou nevhodné jen pro naši pokožku, ale také pro naši přírodu. Ftaláty Ftaláty se obecně užívají jako změkčovadlo při výrobě plastů. V kosmetice zase jako rozpouštědlo či ke zvýraznění vůně. Najdete je v deodorantech, antiperspirantech, parfémech a toaletních vodách, v lacích na nehty i šamponech. Jejich nebezpečí spočívá v tom, že jsou pro náš organismus toxické. Negativně ovlivňují žlázy s vnitřní sekrecí. Mají škodlivý účinek na ledviny i reprodukční orgány, narušují hormonální systém, snižují kvalitu spermií a produkci testosteronu a zejména u mladých lidí mohou vést až k neplodnosti. Dále přispívají ke vzniku alergií a astmatu. V ISCI budou ftaláty figurovat pod označením např. DBP, DEP, DMP. Problém u kosmetických přípravků je však ten, že přítomnost ftalátů často není ve složení uvedeno přímo. Pokud byl ftalát použit pro zvýraznění a fixaci vůně, může být ve složení uvedeno pouze „fragrance“ (parfém). Jestliže se chcete vyhnout kosmetice s obsahem ftalátů, zkuste se dívat po takové, u které se uvádí, že neobsahuje umělé parfemační látky, respektive že pro parfemaci byly použity přírodní esenciální oleje. Formaldehyd Formaldehyd je běžnou součástí konvenčních laků na nehty a přípravků pro péči o nehty. V kombinaci s vodou působí i jako konzervant a dezinfekční prostředek. Jeho nebezpečí spočívá v tom, že je dráždivý a poškozuje sliznice. Existuje i podezření, že může být rakovinotvorný. Umělá barviva Syntetických barviv je celá řada. Mezi nejvíc nebezpečná patří azobarviva a aromatické aminy pocházející z ropy nebo uhelného dehtu. Jsou pravděpodobně karcinogenní a neurotoxické. V EU je jejich používání zakázané, takže pokud zvolíte kosmetiku vyrobenou v rámci EU, nemusíte se toxických umělých barviv obávat. Toto rozhodně není kompletní výčet. Nevhodných látek používaných v kosmetice existuje mnohem větší množství. Mezi dalšími můžeme jmenovat např.: propylenglykol (PG), který může poškodit ledviny, játra i mozek a najdeme ho snad v každé konvenční rtěnce, krému i šamponech, akrylamid, který pomáhá vytvořit požadovanou krémovou a gelovou konzistenci v krémech, bohužel je ale karcinogenní, hliník, u kterého existuje souvislost s nervovým poškozením a Alzheimerovou chorobou, dále se stále řeší jeho vliv na rakovinu prsu při používání deodorantů s obsahem hliníku, kolagen, který sice není toxický, ale jedná se o protein, který pokožka nedokáže vstřebat. Kolagen tedy ucpává póry v kůži podobně jako vazelína. Přidává se zejména do pleťové kosmetiky, ale bohužel jeho používání může vést z dlouhodobého hlediska ke stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Pokud chcete mít jistotu, že vaší pokožce i vlasům poskytujete jen to nejlepší, možná bude lepší rovnou se podívat po ověřené, kvalitní přírodní kosmetice, u které nemusíte trávit hodiny luštěním podezřelého složení a zjišťovat, zda neobsahuje nějakou nebezpečnou škodlivinu.
Čas načtení: 2020-04-19 09:28:20
Fenomén Knížák. Pro mnohé kontroverzní výtvarník slaví osmdesátiny
V totalitním režimu byl Milan Knížák zhruba 300krát zadržen, perlustrován a krátkodobě vězněn policií, byl veden jako nepřítel státu už od roku 1966. Po roce 1989 se stal rektorem Akademie výtvarných umění v Praze a poté generálním ředitelem Národní galerie v Praze. Dnes je pro své názory u částí veřejnosti velmi neoblíbený. Tištěné Literární noviny, které jsou právě v prodeji, k jeho výročí připravily speciální přílohu. Vybíráme z ní text vydavatele Literárních novin Miroslava Pavla. Praha je malá. To určitě není objevné zjištění, takže ho musím doplnit ještě o další souvislosti. Mám kamaráda Emila, se kterým jsme před mnoha lety studovali. Hned po promoci odejel do tehdejšího západního Německa. Dlouho jsme se neviděli a teď, jak ostatní spolužáci tak nějak odcházejí na věčnost, chodíme spolu občas – když přijede na návštěvu do Prahy – tu na víno, tu na pivo. „Bude tam i Knížák,“ řekl mi jednou jen tak mezi řečí. Ten Knížák, zeptal jsem se trochu udiveně? Ano, ten Knížák. A tak jsme se začali vídat. Emil, bývalý vysoký manažer světově působící firmy, já, který celá ta léta prožil na rodné hroudě nikoliv jako disident, a Milan Knížák. Byly to často dost konfliktní diskuse. „Jsme oba na úplně jiné straně názorové hranice,“ řekl mi jednou Knížák. A měl pravdu. Ale přesto nám chutnalo to víno, které jsme pili. Pro Literární noviny to mělo jeden zajímavý efekt. Dohodli jsme se, že Milan Knížák bude vytvářet ilustrace k úvodním článkům Literárek. Přiznávám se, že se mi většinou líbily, a když ne, tak jsme se pragmaticky dohodli na jiné variantě. Milan Knížák je prostě profesionál. Trochu jsem ale podcenil sílu negativních ohlasů na jeho jméno. Bylo chvílemi až neuvěřitelné, kolik nenávisti se v některých ohlasech skrývalo. Napřed jsem tomu nerozuměl, ale pak jsem pochopil, že na něm jeho nepřátelům především vadí, co bych nazval názorovou konzistencí. Možná právě proto k sobě našli cestu on a Václav Klaus. Nemohu si nevzpomenout na dvě příhody. To už jsme se delší dobu znali, když jsem ho zcela náhodně potkal v jedné pražské vinárně. Čekalo tam na mne několik známých a v rohu seděl Milan Knížák. Trochu překvapeně jsme se pozdravili. Já jsem se věnoval svým známým a on skupince mladých – zřejmě jeho studentů. Nedalo mi to, a trochu jsem je sledoval. Bylo velmi zajímavé, s jakou pozorností mu ti mladí naslouchali a jak vnímavě je jejich profesor usměrňoval. Při jednom z našich „vinných sezení“ víceméně náhodně přišla řeč na loutky a loutkové divadlo. Otevřel jsem tím téma, které je Milanu Knížákovi velmi blízké. Když jsem pak zorganizoval pro studenty Vyšší odborné školy herecké přednášku o historii loutkářství, seděl jsem tam s nimi a dvě hodiny poslouchal. Performer Knížák se najednou ukázal jako znalec a historik zejména českého loutkářství. Osmdesátka je už docela slušné číslo. Takže zdraví, zdraví a zase zdraví! Že Milan Knížák zůstane i nadále svým, o tom nepochybuji. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2023-08-31 14:16:00
11 potravin, které obsahují probiotika
Probiotika zlepšují zdraví trávicího ústrojí, pomáhají při depresi a účinně působí také v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Zde je seznam 11 potravin, které jsou největšími přírodními zdroji probiotik a jako bonus jsou taky super zdravé a chutné. Probiotika (neplést s prebiotiky) jsou živé organizmy, které prospívají vašemu zdraví. Patří mezi ně zejména užitečné baktérie, které v těle plní některé důležité funkce a pomáhají udržovat vaše tělo a mozek v dobrém a funkčním stavu.Potraviny, které obsahují probiotika, jsou také velmi zdravé. Podle některých studií navíc dokonce zlepšují zdraví vaší pokožky. Probiotika se často užívají pro zlepšení zdraví střev (například po průjmových onemocněních nebo při zácpě, po užívání antibiotik apod.). Většina lidí konzumuje probiotika ve formě doplňků stravy, ale probiotické bakterie se vyskytují i v přírodních potravinách, které prošly bakteriálním kvašením (takzvané kvašené nebo fermentované potraviny).Potraviny, které jsou největšími přírodními zdroji probiotikJogurtJogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, tedy užitečných a "hodných" baktérií, které mají řadu léčivých účinků na vaše zdraví. Jogurt se vyrábí z mléka kvašením, na kterém se podílí užitečné a zdraví prospěšné baktérie, zejména laktobacily a bifidobakterie. Konzumace jogurtu prospívá vašemu zdraví a pomáhá také zlepšovat zdraví kostí. Jogurt dokonce pomáhá i lidem s vysokým krevním tlakem. U dětí jogurt může pomoci zmírnit projevy průjmů vyvolaných užíváním antibiotik. A ukazuje se, že jogurt může pomoci zmírňovat i projevy syndromu dráždivého tračníku.Pokud trpíte laktózovou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru - laktózy), může pro vás být jogurt vhodnější než mléko. Je tomu tak proto, že baktérie mění část laktózy na kyselinu mléčnou, což je také důvod, proč jogurt chutná trochu nakysle. Mějte však na paměti, že ne každý jogurt obsahuje živé probiotické kultury. Někdy se tyto živé baktérie během výroby jogurtu usmrtí a jogurt je pak bez probiotik. Z tohoto důvodu si kupujte jogurty s aktivními nebo živými kulturami. KefírKefír je kvašený mléčný nápoj s vysokým obsahem probiotik. Vyrábí se přidáním kefírových zrn do kravského nebo kozího mléka. Kefírová zrna nejsou cereálie (obilná zrna), ale jedná se v podstatě o bakteriální kultury laktobacilů a kvasinek, které vypadají podobně jako "květák". Kefír je velmi bohatým zdrojem probiotik. Slovo kefír údajně pochází z turečtiny (ze slova keyif, což znamená "dobrý pocit" po jídle). Kefír má řadu kladných účinků na lidské zdraví. Posiluje zdraví kostí, pomáhá léčit zažívací potíže a také chrání před infekčními nemocemi.Ikdyž v našich končinách je nejznámějším zdrojem probiotik jogurt, na kefír bychom neměli zapomínat, protože je dokonce ještě lepším zdrojem probiotik než jogurt. Kefír totiž obsahuje řadu významných kmenů užitečných baktérií a kvasinek a díky tomu má rozmanité a silné probiotické účinky. Stejně jako jogurt, je i kefír obvykle dobře snášen i lidmi, kteří trpí laktózovou intolerancí. Kysané zelíKysané zelí je pokrm vzniklý mléčným kvašením jemně nastrouhaného zelí (tedy kvašením laktobakteriemi). Jedná se o jedno z nejstarších jídel, které je oblíbenou pochoutkou v řadě zemí, a to zejména v Evropě. Kysané zelí se často používá jako příloha k různým pokrmům (asi všichni známe vepřovou s knedlíkem a zelím, cmnudu po kaplicku nebo klobásku s kyselým zelím). Má kyselou, slanou chuť a ve vzduchotěsné nádobě má i dlouhou trvanlivost (několik měsíců). Kromě probiotických vlastností je kysané zelí také bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, B a K. Navíc obsahuje velké množství sodíku, železa a manganu. Kysané zelí také obsahuje antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí.Když si budete kysané zelí kupovat v obchodě, vždy kupujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž živé a aktivní baktérie zničí. TempehTempeh (někdy také označován slovem tempe) je kvašený výrobek ze sóji. Tempeh má ořechovou, zemitou chuť podobnou chuti hub. Tempeh je původem z Indonésie, ale postupně se rozšířil do celého světa a dnes ho řada lidí užívá jako náhražku masa pro jeho vysoký obsah bílkovin. Kvašení (fermentace) má překvapující účinky na nutriční profil (obsah živin) potravin. Sojové boby běžně obsahují velké množství kyseliny fytové, což je rostlinná látka, která negativně ovlivňuje vstřebávání důležitých minerálů, jako jsou železo nebo zinek. Tempeh je sójová pochoutka s vysokým obsahem probiotik. Je zajímavé že proces kvašení snižuje množství kyseliny fytové. Díky tomu se zvyšuje množství živin, které se z tempehu vstřebávají. Dalším zajímavým "vedlejším účinkem" procesu fermentace je, že baktérie, které se na kvašení podílí, tvoří vitamín B12, který sójové boby vůbec neobsahují. Vitamin B12 se vyskytuje převážně v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Díky tomu je tempeh skvělou volbou pro vegetariány a také pro všechny, kdo chtějí do svého jídelníčku zařadit zdravý zdroj probiotik. KimčchiKimchi je fermentovaný korejský "křupavý" salát. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale je možné ho připravit také z jiných druhů zeleniny. K dochucení tohoto salátu se používá směs různých koření, například čili papričky, česnek, zázvor, pórek a sůl. Kimčchi obsahuje laktobaktérii s názvem Lactobacillus kimchii a další baktérie kvasící kyselinu mléčnou, které pozitivně působí na zdraví trávicího ústrojí. Kimčchi vyrobené ze zelí je bohatým zdrojem řady vitamínů a minerálů, včetně vitamínu K, vitamínu B2 (riboflavin) a železa. MisoMiso je japonské koření. Je to vlastně sójová pasta vzniklá kvašením sójových bobů, do které se přidá sůl a ušlechtilá plíseň s názvem Koji. Někdy se miso vyrábí také smícháním sójových bobů s obilninami, jako je ječmen, rýže nebo žito. Tato sójová pasta se nejčastěji používá při přípravě miso polévky, která je v Japonsku velmi oblíbeným snídaňovým pokrmem. Miso má obvykle slanou chuť, ale existuje řada různých druhů a můžete si koupit například bílé, žluté, červené nebo hnědé miso. Miso je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Obsahuje také hodně vitamínů, minerálů a To je také vysoký obsah různých vitamínů, minerálů a fytonutrientů (živiny rostlinného původu). Zejména obsahuje hodně vitamínu K, manganu a mědi. Miso má také celou řadu kladných účinků na lidské zdraví. Jedna studie zjistila, že častá konzumace polévky Miso snižuje riziko vzniku rakoviny prsu u japonských žen středního věku. Další studie zjistila, že ženy, které hodně jí polévku miso, mají menší riziko, že dostanou cévní mozkovou příhodu. KombuchaKombucha je fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Tento oblíbený nápoj vzniká tak, že do čaje přidáte kolonii užitečných baktérií a kvasinek. Ty vyvolávají kvašení, díky čemuž získává tento čaj svou specifickou chuť. Čaj z kombuchy se pije v řadě zemích světa a je zejména oblíbený v Asii. Na internetu najdete řadu tvrzení o údajných skvělých účincích čaje z kombuchy na vaše zdraví. Nicméně je potřeba upřímně říci, že kvalitní studie, které by tyto účinky potvrdily, zatím nebyly provedeny. Kombucha obsahuje hodně probiotik. Většina studií s čajem z kombuchy byla provedena na zvířatech nebo v laboratoři a jejich výsledky nelze jednoznačně přenést i na člověka. Přesto lze čaj z kombuchy považovat za zdravý prospěšný nápoj, protože obsahuje živé bakteriální a kvasinkové kultury, díky kterým získává probiotické účinky. Nakládané okurkyNakládané okurky jsou velmi oblíbeným pokrmem nejen v Čechách, ale i dalších zemích. Vyrábí se naložením malých okurek (nakládaček) do nálevu ze soli a vody. Během jejich výroby dochází k jejich kvašení, protože okurky přirozeně obsahují laktobaktérie. Díky fermentaci pak získávají kyselou chuť. Nakládané okurky jsou skvělým zdrojem prospěšných probiotických baktérií, které pomáhají zlepšovat zdraví trávicího ústrojí. Obsahují málo kalorií a jsou dobrým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro srážení krve. Nakládané okurky také obsahují hodně sodíku. Je důležité poznamenat, že nakládané okurky vyráběné s použitím octa, neobsahují žádné živé probiotické kultury. Tradiční podmáslíTermínem podmáslí označujeme zbytkovou tekutinu při stloukání másla. Po zkvašení vzniká kysaný mléčný nápoj. Existují dva druhy podmáslí - tradiční a uměle vyráběné (takzvané kultivované). Tradiční podmáslí je vlastně jenom čistá tekutina, která "zbyla" po výrobě másla. Pouze tradiční podmáslí obsahuje probiotika (tedy živé kultury zdraví prospěšných baktérií). Tradiční podmáslí často pijí lidé v Indii, Nepálu a Pákistánu. Naopak "uměle" vyrobené podmáslí (takzvané kultivované) si můžete koupit například v supermarketu, ale bohužel tento druh podmáslí neobsahuje žádné probiotické kultury, a nemá tak žádné probiotické vlastnosti. Podmáslí dále obsahuje málo tuku a kalorií, ale hodně důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín B12, B2 (riboflavin), vápník nebo fosfor. NattóNattó je další fermentovaný sójový výrobek, podobně jako tempeh a miso. Obsahuje bakteriální kmen s názvem Bacillus subtilis. Nattó se často používá v japonské kuchyni. Nejčastěji se smíchá s rýží a podává k snídani. Má charakteristickou vůni, silnou chuť a gelovitou (slizkou) konzistenci. Nattó je bohatým zdrojem bílkovin a vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí a kardiovaskulárního systému. Studie provedená na starších japonských mužích zjistila, že pravidelná konzumace nattó zlepšuje hustotu kostní tkáně (obsah minerálních složek v kosti). Tyto účinky jsou připisovány vysoké koncentraci vitamínu K2 v nattó. Jiné studie také potvrzují, že nattó může pomáhat v prevenci osteoporózy u žen. Některé druhy sýrůPřestože většina sýrů se vyrábí procesem kvašení, neznamená to, že každý sýr nutně obsahuje probiotika. Proto je důležité pečlivě číst informace na obalech sýrů, který si chcete koupit a ujistit se, že je na něm napsáno, že daný výrobek obsahuje živé a aktivní kultury. Některé druhy sýrů (zejména Gouda, Mozzarella, Čedar nebo tvaroh) se vyrábí způsobem, který umožňuje přežití zdraví prospěšných baktérií. Sýry obsahují hodně živin a jsou také velmi dobrým zdrojem bílkovin. Navíc jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vápníku, vitamínu B12, fosforu a selenu. Umírněná konzumace mléčných výrobků, jako jsou například sýry, může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy.
Čas načtení: 2024-02-28 16:25:00
Barcelona (Španělsko) 28. února 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Na oficiálním představení nových produktů a řešení Huawei Product & Solution Launch 2024, které se konalo v rámci veletrhu MWC Barcelona 2024, uvedl technický ředitel Huawei Cloud Bruno Zhang: "Společnost Huawei Cloud se zavázala vybudovat základ inteligentního cloudu pro telekomunikační průmysl a urychlit inteligenci všech odvětví pomocí systematických inovací, které zahrnují jak AI pro cloud, tak cloud pro AI."AI pro cloud: Transformace odvětví pomocí modelů PanguModely Pangu od Huawei Cloud přinášejí inteligentní modernizaci oborů i cloudových aplikací.Bruno Zhang popsal, jakým způsobem je klienti z odvětví telekomunikací již aplikovali. Například model Pangu pro výzkum a vývoj pomáhá vývojářům generovat kód pomocí jediného promptu a testovat situace jediným kliknutím. Telekomunikační model Pangu automaticky odstraní 90 % síťových závad během několika minut. A konečně model virtuálních postav Pangu pro zákaznický servis či livestreaming se může pochlubit 95% přesností synchronizace pohybu rtů. Připravují se také další modely.Cloud pro AI: Překonávání výzev pomocí systematických inovacíNa podporu telekomunikačních společností v budování inteligentní cloudové infrastruktury poskytuje společnost Huawei Cloud sadu řešení zahrnující úložiště s podporou AI, GaussDB, konvergenci data-AI a distribuovanou architekturu QingTian. Tato řešení jsou nasazována a využívána v cloudu, síti, edge computingu i zařízeních.• AI nativní úložiště: Vysoká šířka pásma, vysoká souběžnost a nízká latence pro základní modelyTrénování základních modelů vyžaduje exabajty dat. Společnost Huawei Cloud tyto nároky dokáže snadno pokrýt díky trojímu přístupu. Za prvé, paměťová služba EMS ukládá petabajty parametrů s ultra velkou šířkou pásma 220 TB a ultra nízkou latencí až na hodnotu mikrosekundy. Za druhé, služba SFS Turbo cache zajišťuje vysokou propustnost a souběžnost. Díky IOPS v řádech desítek milionů již není třeba na přípravu 1 miliardy datových záznamů 100 hodin, ale pouze 5. A za třetí, datové jezero postavené na službě OBS (Object Storage Service) snižuje náklady na ukládání tréninkových a inferenčních dat o 30 %.• GaussDB: Robustní databáze, která pomáhá telekomunikačním společnostem zpracovávat data efektivně a zároveň bezpečněGaussDB je distribuovaná databáze podnikové třídy s více než 100.000 uzly. Co se týče dostupnosti, GaussDB zajišťuje silnou konzistenci ve dvou clusterech s nulovým RPO. V oblasti zabezpečení je certifikována na nejvyšší úroveň v oboru CC EAL4+. Pro automatizaci poskytuje GaussDB komplexní nástroje pro konverzi a migraci 95 % běžné syntaxe.• Platforma pro konvergenci data-AI: Robustní datový fond pro základní modelyData představují klíč k základním modelům. Specificky při vývoji telekomunikačních modelů je třeba sjednotit data z domén BSS, OSS a MSS do jednoho datového jezera. Robustní datovou základnu pro tyto modely poskytuje platforma pro konvergenci dat s informačními technologiemi společnosti Huawei Cloud. Díky LakeFormation lze sdílet jednu kopii dat bez nutnosti migrace. DataArts Studio umožňuje odborníkům v oblasti AI využívat vysoce kvalitní a kompatibilní data. V neposlední řadě jsou zde tři pipeline systémy - DataArts, ModelArts a CodeArts, které organizují a plánují datové a AI workflow pro zajištění online trénování modelů a odvozování závěrů v reálném čase.• První model nasazení více cloudů v oboru a Cloud on Cloud řešení pro operátoryVšechny výše uvedené funkce modelů Pangu a cloudových služeb na bázi Pangu se přizpůsobují každému zákazníkovi na míru pro možnost pro nasazení ve veřejném, privátním nebo hybridním cloudu. Telekomunikační společnosti mohou například vytvářet a provozovat dedikované AI platformy a základní modely ve svých stávajících datových centrech pomocí hybridního cloudu Huawei Cloud Stack.Společnost Huawei Cloud také nabízí poradenství, komplexní provoz a jednorázové migrační služby prostřednictvím svého řešení Cloud on Cloud.Na závěr svého příspěvku Zhang připomněl, jak se společnost Huawei Cloud angažuje ve sdílení technologického pokroku. Sdílené technologie jsou k dispozici prostřednictvím 150.000 API rozhraní. Zdrojem sdílených zkušeností jsou služby poskytované více než 3 milionům globálních zákazníků. A konečně 10.000 nabídek na KooGallery vytváří sdílený ekosystém. Všechny tyto benefity umožňují operátorům budovat nabídku B2B služeb a využívat dostupné možnosti k udržení konkurenceschopnosti.Veletrh MWC Barcelona 2024 se koná od 26. do 29. února ve španělské Barceloně. Společnost Huawei zde po celou dobu prezentuje své produkty a řešení na stánku 1H50 v hale Fira Gran Via 1. S výhledem na komerční spuštění sítí 5.5G v roce 2024 spolupracuje Huawei s operátory a partnery po celém světě na fascinujících inovacích v oblasti sítí, cloudu a inteligence. Společně se zasadíme o rozvoj podnikání v oblasti 5G a vybudujeme prosperující průmyslový ekosystém pro dosažení nové éry inteligentní digitální transformace. Další informace naleznete na https://carrier.huawei.com/en/events/mwc2024.Foto - https://mma.prnewswire.com/media/2347787/Bruno_Zhang_CTO_Huawei_Cloud.jpg Kontakt: Liang Xu, cyril.xuliang@huawei.com
Čas načtení: 2024-03-11 00:00:00
Recept na velikonočního beránka se Salkem
Velikonoce se kvapem blíží. Možná už saháte po tradičním receptu, podle kterého pečete každý rok. Ale co takhle vašeho beránka letos trochu ozvláštnit? Není třeba složitě experimentovat. Stačí ke klasickým ingrediencím přidat lahodné Salko a vaše chuťové pohárky se díky jemnější konzistenci těsta nebudou moct nabažit. Zkuste náš recept, a pak už jen sledujte, jak beránek mizí!
Čas načtení: 2024-03-17 10:15:00
Pochoutkový rok: Dřevorubecká fazolačka podle Antona Bielika
Milovníci sytých polévek si tuhle dřevorubeckou fazolačku nenechají ujít. „Je silná jako hrom, jako dynamit,“ říká její autor, Anton Bielik z Vikýřovic na Šumpersku. Vydatná polévka s hustou konzistencí, měkoučkým masem, lehkou pikantností paprikové klobásy a štychem česneku vás dostane.
Čas načtení: 2024-03-26 22:27:00
Paříž (Francie) 26. března 2024 (PROTEXT/PRNewswire) - Na veletrhu KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024, který se konal 21. března v Paříži, zdůraznil Dennis Gu, hlavní architekt ve společnosti Huawei Cloud, ve svém hlavním projevu s názvem "Nativní cloudové technologie a technologie umělé inteligence: příchod inteligentní éry díky nepřetržitým inovacím s otevřeným zdrojovým kódem", že integrace nativních cloudových technologií a technologií umělé inteligence má zásadní význam pro transformaci průmyslu. Společnost Huawei Cloud plánuje pokračovat v inovacích projektů s otevřeným zdrojovým kódem a spolupracovat s vývojáři, s cílem otevřít dveře pro příchod inteligentní éry.Umělá inteligence představuje klíčovou výzvu pro paradigma nativního cloudu.Cloudové technologie v posledních letech způsobily revoluci v tradičních IT systémech a urychlily digitální pokrok v oblastech, jako jsou internet a vládní služby. Nativní cloud díky správě mikroslužeb přinesl nové možnosti, jako jsou bleskový prodej a agilní provoz, například DevOps. Tyto změny mají zásadní dopad na životy lidí i rychlý růst a široké přijetí umělé inteligence, včetně rozsáhlých modelů, se staly základem průmyslové inteligence.Podle průzkumu společnosti Epoch z roku 2023 se výpočetní výkon potřebný pro základní modely zvyšuje každých 18 měsíců desetinásobně, což je pětkrát rychleji než tempo růstu předpovězené Moorovým zákonem pro obecné výpočty. Vznik tohoto "nového Moorova zákona" v důsledku umělé inteligence a převaha rozsáhlých modelů umělé inteligence představuje výzvu pro technologie nativního cloudu. Dennis Gu ve svém projevu nastínil následující klíčové body:• Nízké průměrné využití GPU/NPU zvyšuje náklady na trénování a odvozování umělé inteligence.• Častá selhání velkých tréninkových shluků modelu snižují efektivitu tréninku.• Složitá konfigurace rozsáhlých modelů má za následek vysoké nároky na vývoj umělé inteligence.• Ruku v ruce s nasazením rozsáhlého odvozování umělé inteligence přichází riziko nepředvídatelného zpoždění přístupu koncových uživatelů a objevují se potenciální problémy s ochranou osobních údajů.Inovace v oblasti umělé inteligence ze strany společnosti Huawei Cloud nabízí vývojářům nápady, jak řešit různé výzvy.Rostoucí velikost modelů umělé inteligence vyžaduje více výpočetní kapacity, což představuje výzvu pro technologie nativního cloudu, ale také nabízí příležitosti pro inovace v tomto odvětví. Dennis Gu se podělil o příběhy týkající se inovací v oblasti umělé inteligence společnosti Huawei Cloud a nabídl vývojářům referenční bod pro řešení výzev.Společnost Huawei Cloud pomocí KubeEdge – cloudové nativní platformy pro edge computing – vytvořila platformu pro plánování a správu více robotů. Pomocí této platformy mohou uživatelé s využitím příkazů v přirozeném jazyce říkat platformě, co má dělat, a systém bude koordinovat několik robotů na okraji ve snaze splnit složité úkoly. Systém je navržen s třídílnou architekturou (cloud, okrajový uzel a robot), která řeší problémy, jako je porozumění přirozenému jazyku, efektivní plánování a správa více robotů či správa přístupu k robotům různých typů. Prostřednictvím rozsáhlých modelů provádí příkazy v přirozeném jazyce a předvídá dopravu, přiděluje úkoly a plánuje trasy. Třídílná architektura výrazným způsobem zvyšuje flexibilitu robotické platformy, zlepšuje efektivitu řízení o 25 %, zkracuje dobu potřebnou pro nasazení systému o 30 % a zkracuje dobu potřebnou pro nasazení nových robotů z měsíců na pouhé dny.Hlavní službou jedné z předních platforem pro sdílení obsahu v Číně, kterou využívá více než 100 milionů aktivních uživatelů měsíčně, jsou doporučení na domovské stránce. Tato funkce vychází z modelu s téměř 100 miliardami parametrů. K trénování tohoto modelu platforma využívá tréninkový clutser s tisíci výpočetními uzly, včetně stovek ps a pracovníků na jednu tréninkovou úlohu. Existuje proto velká poptávka po lepším plánování topologie, vysokém výkonu a velké propustnosti. Volcano, projekt s otevřeným zdrojovým kódem, rozšiřuje podporu pro úlohy umělé inteligence nebo strojového učení v systému Kubernetes a nabízí řadu zásad pro správu úloh a pokročilé plánování. Volcano zahrnuje algoritmy, jako je plánování s ohledem na topologii, plnění přihrádek a plánování s ohledem na dohodu o úrovni služeb (SLA), což vede k 20% zlepšení celkového výkonu tréninku a výraznému snížení složitosti provozu a údržby platformy.Bezserverová umělá inteligence stojí v čele vývoje nativního cloudu.Řada podniků a vývojářů čelí výzvě, jak efektivně a spolehlivě provozovat aplikace umělé inteligence a zároveň minimalizovat provozní náklady. Společnost Huawei Cloud přišla s řešením tohoto problému, když identifikovala klíčové požadavky na cloudové nativní platformy umělé inteligence a zavedla nový koncept nazvaný Serverless AI.Dennis Gu během svého vystoupení vysvětlil, že bezserverová umělá inteligence je navržena tak, aby zjednodušila složité úlohy trénování a odvozování pomocí inteligentního doporučování paralelních zásad, což vývojářům usnadňuje její používání. Obsahuje také funkci automatického rozšíření adaptivního GPU/NPU dynamicky upravující přidělování prostředků na základě změn pracovní zátěže v reálném čase a zajišťující efektivní provádění úloh. Kromě toho je v bezserverové umělé inteligenci k dispozici bezporuchový clutser GPU/NPU, takže se již vývojáři nemusí obávat, že by hardwarové poruchy mohly přerušit služby. A co je nejdůležitější, bezserverová umělá inteligence je kompatibilní s běžnými architekturami umělé inteligence, takže vývojáři mohou snadno integrovat své stávající nástroje a modely umělé inteligence.Bezserverová umělá inteligence je také velmi významným pokrokem pro poskytovatele cloudových služeb. Bezserverová umělá inteligence přináší řadu výhod, jako jsou lepší využití GPU/NPU, efektivnější hybridní pracovní zátěž pro trénování, odvozování a vývoj i ekologicky šetrné výpočty díky lepší energetické účinnosti, takže můžete ušetřit peníze za elektřinu. Bezserverová umělá inteligence navíc umožňuje sdílení GPU/NPU mezi více nájemci v různých prostorech nebo v různém čase, což zvyšuje míru opětovného využití prostředků. Nejdůležitějším aspektem bezserverové umělé inteligence je její schopnost zajišťovat garantovanou kvalitu služeb (QoS) a SLA pro úlohy školení i odvozování, což zajišťuje stabilní a velmi kvalitní služby.Bezserverová umělá inteligence využívá flexibilní vrstvu plánování prostředků, která je postavena na virtualizovaném operačním systému. Tato vrstva zapouzdřuje základní funkce aplikačních rámců do vrstvy zprostředkování aplikačních prostředků. Dennis Gu představil referenční architekturu pro bezserverovou umělou inteligenci. Domnívá se, že tento návrh architektury umožňuje bezserverové umělé inteligenci automatické řízení rozsáhlých zdrojů. To zahrnuje přesnou analýzu vzorců využití prostředků, sdílení prostředků z heterogenních hardwarových fondů a zajištění odolnosti proti chybám během úloh tréninku umělé inteligence skrze virtualizaci GPU/NPU a živou migraci zátěže. Kromě toho vícerozměrné plánování a adaptivní pružné škálování zlepšují využití prostředků.Techničtí odborníci ze společnosti Huawei Cloud na dílčím fóru poznamenali, že počet úloh spojených s umělou inteligencí nebo strojovým učením, které běží na platformě Kubernetes, neustále roste. Výsledkem je, že řada společností buduje platformy umělé inteligence nativního cloudu na několika clutserech Kubernetes, které jsou rozmístěny v datových centrech a na různých typech GPU. Aplikace Karmada a Volcano zvládají inteligentně plánovat pracovní zátěž GPU ve více clusterech, podporují přenos chyb a zajišťují konzistenci a efektivitu v rámci clusterů i mezi nimi. Kromě toho mohou vyvažovat využití prostředků v celém systému a kvalitu služeb pracovních úloh s různými prioritami, aby se vypořádaly s výzvami správy rozsáhlých a heterogenních prostředí GPU.Karmada nabízí okamžitou a spolehlivou automatickou správu aplikací ve scénářích s více cloudy a hybridními cloudy. Stále více uživatelů pomocí aplikace Karmada vytváří přizpůsobitelná a efektivní řešení v produkčních prostředích. Aplikace Karmada byla v roce 2023 oficiálně povýšena na inkubační projekt CNCF a komunita se těší, že se k ní připojí další partneři a vývojáři.Volcano Gang Scheduling je řešení pro scénáře distribuovaného tréninku umělé inteligence a velkých dat, přičemž řeší problémy nekonečného čekání a slepých uliček v distribuovaných tréninkových úlohách. Zásluhou topologie úloh a plánování s ohledem na vstupy a výstupy se minimalizuje zpoždění přenosu distribuovaných tréninkových úloh, čímž se tréninkový výkon zlepší o 31 %. Kromě toho minResources řeší spor o zdroje mezi ovladačem Spark a spouštěčem ve scénářích s vysokou souběžností, optimalizuje stupeň paralelismu a zvyšuje výkon o 39,9 %.Dennis Gu je přesvědčen, že klíčem ke zvýšení produktivity umělé inteligence je agilita cloudových technologií a inovace heterogenních výpočetních platforem umělé inteligence. Společnost Huawei Cloud se věnuje inovacím s otevřeným zdrojovým kódem a prostřednictvím spolupráce s kolegy z oboru se snaží nastolit novou éru inteligence.Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2370741/Dennis_Gu_Chief_Architect_Huawei_Cloud.jpg KONTAKT: Lavanda Wang, lavanda.wang@huawei.com PROTEXT
Čas načtení: 2024-04-16 00:30:55
Discitida je zánět, který postihuje meziobratlové ploténky. Může vést k nevratnému poškození ploténky, disku. Meziobratlová ploténka: Meziobratlové ploténky (destičky, disky) jsou útvary, které se nacházejí mezi obratly v páteři. Jejich funkcí je tlumit nárazy při pohybu. Ploténky jsou tvořeny vazivovým prstencem (anulus fibrosus disci intervertebralis). Uvnitř prstence se nachází jádro (nucleus pulposus). Jádro má konzistenci […] Článek Discitida se nejdříve objevil na Uzdravím.cz - magazín o zdraví, medicíně a farmacii.
Čas načtení: 2024-04-27 08:00:59
To to trvalo. Android 15 přijde s funkcí, kterou měl mít už dávno
Android 15 má skrytou funkci, která vám umožňuje vynutit tmavý režim u jakékoli aplikace. Ano, čtete správně. Má se tak tedy stát i u těch aplikací, které to ještě samy neumí. Samozřejmě to zlepšuje konzistenci systému, jeho vzhled, a především uživatelskou zkušenost. Na většině Android telefonů již existuje nějaké výchozí nastavení tmavého režimu, včetně zařízení Galaxy, ale mnoho vašich oblíbených aplikací tuto možnost zatím stále, a poněkud […]
Čas načtení: 2024-05-01 21:58:37
Jak začlenit chia semínka do svého jídelníčku: Tipy a recepty
Jak začlenit chia semínka do svého jídelníčku: Tipy a recepty redakce St, 05/01/2024 - 21:58 Zdraví a Krása Klíčová slova: Chia semínka zdravá strava jak používat chia semínka chia vejce Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Chia semínka také poskytují významné množství rostlinných bílkovin, což je ideální pro vegany a vegetariány, kteří potřebují zajistit dostatečný příjem bílkovin. Rostlinné bílkoviny obsažené v chia semínkách pomáhají budovat a opravovat svalovou tkáň a podporují celkovou vitalitu těla. Kromě toho obsahují minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor, které jsou důležité pro udržení zdravých kostí a zubů. Tyto minerály také hrají roli v regulaci svalových kontrakcí a nervových funkcí. Díky svému bohatému obsahu živin a zdravotním přínosům mohou chia semínka významně přispět ke zlepšení celkového zdraví a pohody, což je činí skvělou volbou pro doplnění jakéhokoli zdravého jídelníčku. Ale jak je začlenit do vašeho každodenního jídelníčku? Zde jsou některé tipy a recepty, jak s chia semínky pracovat: 1. Chia pudink: Smíchejte 3 polévkové lžíce chia semínek se sklenicí rostlinného nebo kravského mléka. Přidejte med, vanilku nebo skořici pro chuť. Nechte stát přes noc v lednici. Druhý den ráno máte hotový zdravý chia pudink, který můžete doplnit čerstvým ovocem nebo oříšky. 2. Přidávání do smoothies: Když se chia semínka přidají do jídla nebo nápoje, vytvářejí gelovou strukturu, což jim dává jedinečnou "želé" konzistenci. To znamená, že pokud je například přidáte do smoothie nebo do pudinku, výsledný pokrm bude hustší a získá jemný krémový nádech. Tento efekt vzniká díky tomu, že chia semínka dokážou nasát až desetkrát více vody, než je jejich vlastní hmotnost. Tato změna konzistence může přidat vašim pokrmům zajímavý prvek a také poskytnout pocit sytosti, což může být užitečné pro kontrolu hladu. 3. Zahušťování polévek a omáček: Chia semínka lze použít jako přírodní zahušťovadlo. Stačí je přidat do polévek nebo omáček a nechat je chvíli bobtnat. 4. Posyp na saláty a dezerty: Posypte chia semínka na váš oblíbený salát nebo dezert, například jogurt s ovocem. Dají jídlu křupavost a tu správnou výživovou hodnotu. 5. Domácí chia energetické tyčinky: Smíchejte chia semínka s ovesnými vločkami, sušeným ovocem, ořechy a medem. Směs pečte ve formě, a poté ji nakrájejte na tyčinky, a budete tak mít skvělý zdroj energie na cestu! Další tipy pro využití chia semínek Chia v pečivu: Pokud rádi pečete, vyzkoušejte přidání chia semínek do chleba, muffinů nebo koláčů, což může zlepšit jejich strukturu a přidat živiny. Smíchejte je přímo s moukou před pečením. Chia v nápojích: Chia semínka lze přidat do vody s citronem nebo jinými ovocnými šťávami. Po několika minutách vytvoří zajímavou texturu a osvěžující nápoj. Chia vejce: Smíchejte lžíci chia semínek s třemi lžícemi vody a nechte stát několik minut, dokud směs nezhoustne. Tento gel lze použít jako náhradu za vejce při pečení, což je užitečné pro veganské recepty nebo ty, kteří mají alergii na vejce. Chia semínka jsou jednou z nejvíce univerzálních a výživných potravin, které můžete do svého jídelníčku začlenit. Ať už je přidáte do smoothie, pudinků nebo pečiva, přinášejí nejen skvělou chuť a texturu, ale také řadu zdravotních přínosů. Díky obsahu omega-3 mastných kyselin, vlákniny a rostlinných bílkovin pomáhají podporovat zdraví vašeho srdce, trávení a svalovou regeneraci. Přidat komentář Obrázek pixabay.com. Chia semínka jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které hrají klíčovou roli při udržování zdraví srdce a mají také protizánětlivé účinky. Dále jsou bohatá na vlákninu, zejména rozpustnou vlákninu, která je nezbytná pro zdravý trávicí systém. Vláknina pomáhá regulovat trávení, podporuje pravidelné vyprazdňování a může přispět k pocitu sytosti, což je užitečné při vaší snaze o kontrolu váhy nebo při držení diety.
Čas načtení: 2024-05-28 05:00:00
Jak naložit hermelín: Postup, tipy pro lepší výsledek a 3 recepty
Hermelín, oblíbený český sýr, je vynikající nejen čerstvý, ale také naložený. Nakládaný hermelín je skvělou pochoutkou, kterou můžete podávat jako předkrm, chuťovku k pivu nebo jen tak jako svačinu. Při správném naložení získá sýr jemnou, krémovou konzistenci a úžasnou chuť. Připravili jsme pro vás tři skvělé recepty, které si můžete snadno připravit doma.
Čas načtení:
Nové průmyslové sublimační tiskárny Epson pro potřeby výrobců textilu
Robustní tiskárny SC-F11000 a SC-F11000H jsou navrženy pro vysokou produktivitu s rychlou, spolehlivou a opakovatelnou kvalitou. Epson je výrobcem všech jejich součástí - včetně tiskových hlav, inkoustu a softwaru EdgePrint Pro, což dále zvyšuje konzistenci, kvalitu a spolehlivost dodávek. [ pondělí 24. června 2024 - pondělí ]
Čas načtení: 2024-07-10 20:00:00
Bez investic se od úrovně před covidem neodpoutáme
Těsně před prázdninami zveřejnil ČSÚ revize dat národních účtů. Mimořádná revize pokryla roky 1990 až 2020, za roky 2021 a 2022 již pak máme definitivní sestavu dat, za rok 2023 pak předběžnou. Mimořádný přezkum předchozích třech dekád znamenala kvantitativně pouze nepatrné změny. Úpravy za první léta aktuální třetí dekády vyjasnily ekonomický příběh těchto let, odstranily některé obtížně vysvětlitelné tendence a celkově zlepšily konzistenci ukazatelů.