Bydlím v činžovním domě v širším centru Prahy, v bytě v osobním vlastnictví. V přízemí sídlí restaurace, která má popelnice ve společném dvoře. Ty přetékají a podnik vše kupí kolem. Nechutně hnijící skládka nás ničí, popisuje Ivan svůj problém pro seriál Sousedské války.
Čas načtení: 2025-04-18 00:00:00
Odporný zápach nám ničí život. Může za to restaurace a její hnijící odpad
Bydlím v činžovním domě v širším centru Prahy, v bytě v osobním vlastnictví. V přízemí sídlí restaurace, která má popelnice ve společném dvoře. Ty přetékají a podnik vše kupí kolem. Nechutně hnijící skládka nás ničí, popisuje Ivan svůj problém pro seriál Sousedské války.
\nČas načtení: 2024-06-24 13:58:00
Praha 24. června 2024 (PROTEXT) - Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.Rozvozy přes zavedené externí služby jsou pro restaurace nákladná položka: zpravidla si účtují 30% poplatek z každé objednávky. „Ceny jídla jsou kvůli poplatkům vyšší i pro koncového zákazníka. Smyslem chystané funkce je usnadnit restauracím rozvozy vlastními kurýry, což může ve výsledku vést ke snížení cen rozvážených jídel,“ říká Adam Růžička, CEO společnosti Objednáme, která vyvíjí digitální objednávkový systém pro restaurace.Díky nové funkci a spolupráci s Wolt Drive budou mít restaurace krytá záda i v situacích, kdy nebudou z jakéhokoliv důvodu jejich vlastní kurýři k dispozici. „Rozvozy vlastními kurýry jsou pro mnoho restaurací levnější variantou. Oproti externím službám však nesou svá rizika. Přijde mnoho objednávek naráz, rozbije se auto, kurýr nepřijde do práce. Proto spouštíme funkci, která bude restauracím v takových případech krýt záda,“ pokračuje Adam Růžička.V případě potřeby tedy budou restaurace moci využít armádu řidičů Woltu, kteří objednávku rozvezou – stačí k tomu jeden klik v systému Objednáme. Restaurace nemusí být do Woltu jinak zapojena.Nová funkce vznikla díky unikátní digitální platformě, v rámci které mohou sami majitelé restaurací přicházet s nápady na vylepšení. O navržených inovacích se následně hlasuje a ty nejžádanější funkce jsou poté implementovány. Restaurace tak získávají systém šitý na míru vlastním potřebám.„Již od počátku Objednáme se k majitelům restaurací chováme jako k našim investorům. Což logicky vychází ze způsobu, jakým jsme začínali. Dva roky jsme jednali s restauracemi o podpoře rozvoje našeho systému, který tou dobou teprve vznikal. Dnes existuje a je do něj zapojeno přes 500 restaurací,“ pokračuje Adam Růžička.Pro majitele restaurací je stěžejní, aby po zvýšení nákladů na takřka všechny součásti provozu věděli, kolik za systém zaplatí. „Suroviny, energie či nájmy, to všechno v posledních letech zdražilo o desítky procent. Rozpočet na provoz restaurace je třeba plánovat dopředu. Za náš objednávkový systém platí restaurace fixní poplatek a mohou tak počítat s předem jasnými náklady a žádnými procenty z objednávek navíc,“ vysvětluje Adam Růžička.Zakladatelé Objednáme si před sedmi lety dali ambiciózní cíl – vytvořit dostupné a hlavně funkční řešení pro restaurace všech velikostí. „Jako majitel menší restaurace si nemůžete dovolit vývoj vlastního elektronického objednávkového systému. Náklady šplhají do milionů korun a vývoj trvá roky. Před sedmi lety jsme proto spojili restaurace dohromady a s jejich přispěním pro ně systém začali vyvíjet,“ popisuje Adam Růžička.Motivací pro založení společnosti Objednáme byl pro Adama způsob, jakým některé restaurace fungují: „Pokud komunikace v rámci restaurace probíhá skrze ručně psané objednávky, dříve nebo později přijde lidská chyba, která vždycky stojí peníze. Navíc je to krajně neefektivní. Čas spálený na zapisování, vysvětlování a řešení chybných objednávek pak personálu chybí jinde,“ představuje Adam Růžička svoji zkušenost – sám v takové restauraci dva roky pracoval. O společnosti Objednáme:Objednáme sdružuje restaurace, které společně vyvíjejí vlastní komplexní objednávkový systém. Princip je takový, že zapojené restaurace navrhují nové funkce, vzájemně o nich hlasují a ty nejlepší návrhy Objednáme implementuje. Za roky fungování tak vznikl komplexní ekosystém, který se neustále posouvá vpřed a obslouží každou činnost restaurace – od e-shopu a mobilní aplikace na míru, přes zařízení pro personál v restauraci až po aplikaci pro kurýry. Restaurace kromě fixní sazby neplatí žádná procenta navíc – předem tak ví, s jakými náklady počítat.Adam RůžičkaCEO společnosti Objednáme, kterou se svým společníkem Janem Papikem založil před 7 lety. Za tu dobu vyvinuli systém pro více než 500 restaurací, které jsou součástí projektu dodnes. Zdroj: Crest Communications
Čas načtení: 2024-10-03 11:07:22
Restaurant Deer v Michalské ulici jen pár kroků od Staroměstského náměstí nabízí vytříbenou gastronomii pod vedením šéfkuchaře Lubomíra Dolejše. Jeho um je dechberoucí a každý pokrm vypráví svůj příběh. Surovina od lokálních farmářů se mísí s jinou a rázem vzniká umělecké dílo na talíři. Navíc šéfkuchař Lubomír Dolejš si každé jídlo připraví po chuťové stránce
Čas načtení: 2025-01-17 09:00:13
Šéf Applu odhalil své soukromí. Nerad vaří, pije Chardonnay a v pátek má home office
Tim Cook nepatří mezi lidi, kteří by na potkání šířili detaily ze svého života Pro podcast Table Manners se nicméně nebývale rozpovídal Řeč byla hlavně o jídle, nicméně šéf Applu se rozpovídal i o jiných aspektech svého života Generální ředitel Applu Tim Cook patří mezi lidi, kteří si velmi chrání své soukromí. V minulosti nicméně tu a tam o sobě něco prozradil, což v mnoha případech bylo poněkud překvapivé. Mezi taková největší „překvapení“ patří bezesporu jeho coming out, který uskutečnil v říjnu 2014 pro web Bloomberg Business, když řekl „Jsem hrdý na to, že jsem gay a považuji to za největší dar, který mi Bůh kdy dal.“ Ačkoli by se mohlo zdát, že toto prohlášení bude mít negativní dopad především na Apple, ve skutečnosti se nic zásadně negativního nestalo, právě naopak. Přečtěte si celý článek Šéf Applu poodhalil své soukromí. Nerad vaří, pije Chardonnay a v pátek pracuje z domova
Čas načtení: 2024-12-21 04:05:10
Historická elegance a moderní komfort: Luxusní wellness zámek s bohatou historií
Historická elegance a moderní komfort: Luxusní wellness zámek s bohatou historií redakce So, 12/21/2024 - 04:05 Péče o zdraví a Wellness Klíčová slova: pobyt na zámku luxusní zámecké pokoje zámecká restaurace Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Zámek s příběhem starším než osm století První zmínky o zámku pocházejí z roku 1226, kdy patřil Želivskému klášteru. Během staletí zde vládly mocné šlechtické rody a v 19. století se zámek dočkal neogotické přestavby, která mu dala jeho dnešní romantický vzhled s charakteristickými cimbuřími a elegantními věžičkami. Po složitém období totality, kdy zámek sloužil k mnoha různým účelům, se v roce 2004 dostal do rukou rodiny Kasperů. Ta mu vdechla nový život a proměnila jej v oázu klidu a noblesy. Luxusní zámecké pokoje a apartmány Interiéry hotelu jsou mistrovským spojením historické autenticity a moderního designu. Každý z luxusních zámeckých pokojů a apartmánů je jedinečně navržený a inspirovaný malířskými díly starých českých mistrů. Velká okna poskytují nádherné výhledy na anglický park, zatímco vysoké stropy a elegantní nábytek podtrhují majestátní atmosféru. Moderní vybavení, jako jsou prostorné postele, elegantní nábytek a nádherné vkusné koupelny, zajišťují maximální komfort. Zámecká restaurace Honoria Opravdový kulinářský zážitek nabízí zámecká restaurace Honoria. Menu je inspirováno tradiční českou kuchyní, kterou povyšuje na nebývalý gastronomický zážitek. Používají zde pečlivě vybrané suroviny od lokálních dodavatelů, což je zárukou čerstvosti a autenticity. Mezi specialitami vyniká degustační šesti chodové menu nebo luxusní výběr vín. Wellness a relaxace s kosmetikou L'Occitane Hotelové wellness centrum provozované pod hlavičkou luxusní francouzské značky L'Occitane je místem, na které jen tak nezapomenete. Návštěvníky hýčká širokou nabídkou masáží, relaxačními procedurami, bazénem pod klenbami, vířivkou i relaxační tichou zónou s výhledem do zeleně. Zámecký park a příroda na dosah K zámku patří rozlehlý anglický park, který je ideální pro procházky, pikniky nebo nordic walking. Hosté mohou využít zapůjčení kol nebo dokonce luxusního vozu Mercedes-Benz pro poznávání krás okolního regionu. A věřte, že v tomto směru má Vysočina opravdu co nabídnout. Pobyt na zámku Herálec je zkrátka zážitkem, ať už hledáte romantický útěk nebo místo pro odpočinek s přáteli. Přidat komentář FOTO Horalec Netradiční hotel Chateau Herálec zasazený do malebné krajiny Vysočiny je dokonalým příkladem propojení historické atmosféry se současným luxusem. Tento pětihvězdičková butikový hotel nenabízí jen ubytování, ale i snový prostor k relaxaci a odpočinku. Pojďme společně objevit jeho jedinečný příběh, který z něj dělá nezapomenutelné místo.
Čas načtení: 2024-04-16 13:08:30
Restaurace v Itálii nabízí zákazníkům, kteří odevzdají telefon, láhev vína zdarma
Italská restaurace nabízí láhev vína zdarma zákazníkům, kteří se během jídla vzdají svých mobilních telefonů. Angelo Lella, majitel restaurace Al Condominio, která byla otevřena v březnu ve městě Verona na severu Itálie, uvedl, že cílem je přimět strávníky, aby si mezi sebou povídali a ne aby neustále koukali do svých telefonů. The post Restaurace v Itálii nabízí zákazníkům, kteří odevzdají telefon, láhev vína zdarma first appeared on Pravda24.
Čas načtení: 2024-08-02 12:50:00
Jaké drobnosti prodlužují život ve zdraví? Rady od Čecha, který mixuje vitamíny na míru.
Stres a tlak na výkon jsou běžnými znaky moderního života. Každodenní nároky mohou negativně ovlivnit naše zdraví, což vede k rostoucímu zájmu o doplňky stravy, které nám mohou pomoci zvládat stres a udržovat fyzické i duševní zdraví. Lukáš Eder, moderátor podcastu Myšlením na vrchol, ve kterém se snaží najít způsoby, jak tyto faktory zvládat, diskutuje … Jaké drobnosti prodlužují život ve zdraví? Rady od Čecha, který mixuje vitamíny na míru. Pokračovat ve čtení » The post Jaké drobnosti prodlužují život ve zdraví? Rady od Čecha, který mixuje vitamíny na míru. first appeared on FirstClass.cz.
Čas načtení: 2024-12-08 10:02:22
Jak připravit pokrmy inspirované luxusními restauracemi v kasinech
Jak připravit pokrmy inspirované luxusními restauracemi v kasinech redakce Ne, 12/08/2024 - 10:02 Minutky Klíčová slova: zahranicne online kasina https://mezinrodnonlinecasino.com/slovenske-casino-pro-ceske-hrace seznam slovenské casino pro české hráče Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Základem úspěchu jsou prvotřídní suroviny Základem každého kvalitního pokrmu jsou vysoce kvalitní suroviny, na kterých byste neměli šetřit. V kasinových restauracích procházejí suroviny, které se k vaření používají, důkladnou kontrolou kvality, čerstvosti a chuti. Cílem není vytvořit pokrm, který je levný a rychle k mání jako hry, které nabízí seznam slovenské casino pro české hráče, a nebo jakékoliv jiné běžné kasino, které přijímá Čechy. Cílem je vytvořit nezapomenutelné jídlo, na které budete s přáteli dlouze vzpomínat. Proto namísto běžných obchodů navštivte raději lokální farmářské trhy nebo specializované prodejny s bio a prémiovými potravinami. K pravidlům nejvyšší kvality patří: nakupujte čerstvé suroviny co nejblíže k datu, ve kterém je budete zpracovávat vybírejte sezónní potraviny vzhledem k danému období - potraviny ve své sezónně mají totiž nejvyšší obsah živin a nejvíce chuti nebojte se sáhnout po luxusnějších druzích potravin, jako jsou lanýže, kaviár nebo i humr Kombinace chutí jako výzva Staré a dobře známé chutě už jsou dávno passé. Teď je čas nových a překvapivých chutí a kombinací. Stejně tak překvapivých jako je nové slovenske casino, které můžete zcela jednoduše navštívit na https://mezinrodnonlinecasino.com/slovenske-casino-pro-ceske-hrace, s novými a vylepšenými hrami, nyní s přístupem pro ceske hrace. Restaurace v kasinech jsou navíc svým vřelým postojem ke kombinacím chutí, světových kuchyní a tradicí u svých zákazníků známé, a proto i často vyhledávané. A jak zahrnout kombinace do vaření pokrmů? Jednou z nejoblíbenějších způsobů kombinování chutí je variace sladká-slaná chuť. Vyzkoušet můžete třeba foie gras s redukcí z fíků nebo brusinek, nebo lahodné maso s ovocnou omáčkou. Do svých pokrmů přidejte špetku exotické chuti. Ochucovadla jako třeba misa pasta, wasabi nebo harissa vašemu pokrmu přidá šmrnc. I ti nejlepší šéfkuchaři na světě ví, že tajemstvím dokonalého pokrmu na talíři je rozmanitost textur. Dejte si záležet, aby na talíři vždy něco zakřupalo (třeba chips z parmazánu nebo ořechy) a aby se vždy něco na jazyku jemně rozplynulo (nějaké zeleninové pyré nebo krémová omáčka). Metody servírování a dekorace: Atmosféra kasina u vás doma Všichni se jistě shodneme, že jídlo není jen chuťový zážitek, ale i vizuální. Když něco krásně vypadá, více nám to i chutná. A dobře by nemělo vypadat jen jídlo, které podáváme, ale i prostor, ve kterém servírujeme. V luxusních restauracích kasin jsou servírování a dekorace jedněmi ze základních pilířů celkového gastronomického zážitku. Existuje dlouhý zoznam takových luxusních restaurací, kde zahranicne online kasina nabízejíc i spoustu zábavy s obľúbenými hracími automatmi, kombinují kouzlo poutavého servírování a pozoruhodných dekorací. Jak ovládnout umění servírování? nebojte se hrát si s barvami; čím více intenzivních barev, tím více intenzivních chuťových zážitků ozdobte svůj talíř jedlými květy, jako jsou violky nebo měsíčky, váš talíř pak bude vypadat přímo jako z michelinské restaurace talíř jídlem zbytečně neplňte a raději se zaměřte na minimalistický styl A jak prostírání vyzdobit tak, aby se co nejvěrněji podobalo luxusnímu kasinu? sáhněte po ozdobných předmětech, které přímo evokují luxus; může to být porcelán, křišťálové sklenice nebo látkové ubrousky složené do estetického tvaru na pozadí pusťte svou oblíbenou jazzovou muziku nebo melodie klavíru, které atmosféru luxusního kasina ještě více zpřítomní vyzvěte své přátelé, aby se na společný večer s vámi oblékli do slavnostního oblečení, uvidíte, že ke kasinům v Las Vegas nebudete mít daleko Techniky přípravy luxusních pokrmů Dalším základem luxusních pokrmů jsou i techniky jejich přípravy a precizní postupy přípravy. Dobrou zprávou je, že mnohé tyto techniky máte možnost vyzkoušet i v pohodlí svého domova a nemusí vás to stát příliš mnoho energie. Jaké techniky přípravy používají kuchaři v luxusních kasinových restauracích? Jednou z nejčastějších technik je tzv. sous-vide vaření. Spočívá v pomalém vaření ve vakuovém obalu při nízké teplotě. Například maso nebo ryby si díky tomuto postupu zachovají šťavnatost a živiny a výsledek je opravdu neodolatelní. Mnohá sous-vide zařízení jsou navíc běžně dostupné ke koupi. Ugrilujte si výborný steak na pánvi podle postupu předních šéfkuchařů, podlijte ho máslem a doplňte o bylinky. Nakonec nechte “dojít” v troubě. Přední kuchaři nezahušťují omáčky moukou nebo škrobem. Omáčky připravují tzv. redukcí, při které se během vaření odpaří zbytečná tekutina, čímž se zároveň i zvýrazní chuť. Pokud se rozhodnete pro přípravu masa, nechte ho třeba den před vařením marinovat ve vaší oblíbené marinádě. Jeho chuť tak bude mnohem intenzivnější. Připravte si doma pokrmy jako z luxusního kasina Jak vidíte, vaření pokrmů, které jsou inspirované luxusními kasinovými restauracemi, nemusí být nijak složité. Pomocí několika málo postupů a technik mezi které patří výběr vysoce kvalitních surovin, zajímavé kombinace chutí a vařících postupů, technik vaření a příprav nebo umění servírování a dekorace, zvládnete připravit dokonalý pokrm, na který byste narazili v luxusním kasinu, i vy. Díky těmto tipům můžete své kulinářské umění posunout na další úroveň a podělit se o své dovednosti třeba i s přáteli u příjemně stráveného večera doplněného třeba o rafinovanou hru Texas Hold’em. Přidat komentář foto pixabay.com Luxusní kasinové restaurace jsou známé svou vysokou úrovní gastronomie a mohou být zajímavou inspirací pro nejednu domácnost. Restaurace v kasinech ve svém kulinářském umění používají spojení vysoce kvalitních surovin, dokonalé prezentace pokrmů a chuťových kombinací, které osloví i ty nejnáročnější gurmány. Chtěli byste si doma vytvořit pozoruhodnou atmosféru luxusního kasina a podávat svým přátelům lahodné pokrmy, hodné pětihvězdičkových restaurací? Ponořte se do dnešního článku plného inspirací pro přípravu pokrmů inspirovaných luxusními restauracemi v kasinech.
Čas načtení: 2024-12-21 08:00:01
Štědrovečerní večeře na pražské náplavce. Tradiční je kapr a může být i řízek
V bezprostřední blízkosti Vltavy mezi Palackého a Jiráskovým mostem v Praze mohou kolemjdoucí navštívit malebnou rybí restauraci Vltava. Rodilí Pražáci berou tuto perlu jako neoddělitelnou součást svého života a třeba i zpříjemnění večera. Štědrovečerní večeře pro všechny Jak se měnily názvy restaurace v průběhu historie: 1. U přístaviště parníků; 2. Paroplavba; 3. Vltava. Snad nejvíc narvaná je restaurace Vltava o Štědrém dni. Otevřeno je sice jen do čtyř hodin, ale kuchař ani číšník se na chvilku nezastaví. Podává se tradiční rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát. Šedesát litrů polévky zmizí jako nic. „Lidi si zvykli na náplavku chodit v každém ročním období. Stačí, když trošku vysvitne slunce. A nejsou to zdaleka jen turisté a kolaři, ale i Pražané. Například jeden náš stálý host jezdí denně z Hodkoviček,“ vysvětluje majitel René Soukup, jak se dočteme v knize od Blanky Kovaříkové Retro příběhy. S Libuškou Šafránkovou měl Vorlíček po natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku velké starosti Číst více Tenkrát bylo u řeky dobře Oblíbené současné menu: kapr, pstruh, losos, candát, okoun a máslová ryba. Nápad na pobřežní restauraci uzrál v hlavě Jana Soukupa v roce 1945, tehdy pracoval jako šéfkuchař kuchyně Pražské paroplavební společnosti. Chtěl se zařídit pro sebe, a tak začal budovat nový podnik. Dřevěnou stavbu postavil s pomocí jednoho zedníka a jednoho tesaře a ještě ten samý rok hospodu otevřel pro veřejnost. Z pana Soukupa se stal výčepní, jeho manželka Kristina vařila a syn Jan obsluhoval hosty jako číšník. „Babička vyprávěla, že nejvíc na odbyt šli smažení kapři, připravovala až 300 porcí denně,“ vypráví René Soukup. Zapomněli jste na dárek? Vyrobte ho z toho, co vám leží v kuchyni Číst více Znárodnění a co bylo dál V 50. letech se museli Soukupovi jako mnozí rozloučit se svojí firmou, ze které se stala státní hospoda. Pan Soukup měl nakonec štěstí v neštěstí, že přišel pouze o majetek a nešel sedět. Dokonce dostal pěkné místo vedoucího restaurace v Krči na Borovém. „Vyrůstali jsme s bráchou na sídlišti a táta nám nikdy o rodinném podniku na náplavce ani nevyprávěl. Snad nás chtěl ušetřit smutku, snad to pro něj byla třináctá komnata. Každopádně nás oba nechal vyučit v gastronomii – bratr se stal číšníkem a já kuchařem,“ vzpomíná René Soukup. Po sametové revoluci svitla Soukupovým nová naděje, že vzkřísí hospodu, kterou získali v restituci. Radost však netrvala dlouho, protože hrozila revitalizace celé náplavky a s tím odstranění všech dočasných staveb. Naštěstí se objekt podařilo zachránit jako kulturní památku. Další potíže nastaly v roce 2002, kdy v Praze řádila tisíciletá povodeň. Hospodu poškodila v hodnotě 2 a půl milionu korun. V průběhu let 2006 až 2011 majitelům radikálně zvedla nájem Pražská paroplavba, která pronajímala pozemek, kde stojí hospoda. Společnost jim ke všemu chtěla vypovědět smlouvu. Soukupovi to dali k soudu a udělali dobře. Vyhráli a zakladatelovi vnukové René a Jan Soukupovi pečují o rodinné dědictví dodnes, jak se dočteme na encyklopedie.praha2.cz. Restaurace Vltava dnes, stejně jako v minulosti, nabízí návštěvníkům nezapomenutelný zážitek, a to i o Štědrém večeru, kdy se tradiční české pokrmy spojují s moderním pojetím gastronomie. Štědrovečerní večeře v restauraci Vltava je zážitkem, který vám zaručeně zlepší náladu a vytvoří nezapomenutelné vzpomínky. Zdroj: autorský článek KAM DÁL: Hradešický uherák. Oblíbený vánoční dárek pro chlapy.
Čas načtení: 2023-11-26 12:29:38
Kvalitní zahradní nábytek na terasu nebo zahrádku restaurace
Dokončili jste stavbu nebo rekonstrukci svého domečku a na jaro plánujete zvelebovat venkovní prostory? Anebo jste se rozhodli pro otevření restaurace, jejíž součástí bude také zahrádka s venkovním posezením? V obou případech se vám bude skvěle hodit zahradní nábytek z masivu, který nabízí internetový obchod WERDINA trade. Proč byste měli uvažovat o nákupu právě těchto kousků a z čeho […] Článek Kvalitní zahradní nábytek na terasu nebo zahrádku restaurace se nejdříve objevil na STAR magazín.
Čas načtení: 2009-05-25 00:00:00
Nepostradatelným nábytkovým vybavením každé restaurace jsou jídelní stoly a kvalitní, pohodlné židle. Židle, určené do restaurace, bychom měli vybírat podle prostoru a celkového zařízení interiéru restaurace. Do menších, útulnějších restaurací vybírejme židle subtilnější, lehčí, ve světlejších bare ...
Čas načtení: 2020-01-08 15:03:28
Na Pardubicku se uskuteční vzpomínková akce Silver A v paměti tří generací
Památník Lidice a památník Ležáky pořádá ve čtvrtek 9. ledna už 12. slavnostní setkání věnované výsadku Silver A, pardubickému odboji a tragédii v Ležákách prostřednictvím setkání pamětníků a jejich potomků. Na samém konci roku 2019 uběhlo již 77 let od seskoků československých paravýsadků Silver A, Silver B a Anthropoid. Operačním prostorem skupiny Silver A byly východní Čechy, kde také npor. Alfréd Bartoš, rtm. Josef Valčík a čet. Jiří Potůček seskočili a neobyčejně úspěšně působili až do června roku 1942. Svůj úkol vysílat zprávy z protektorátu do Londýna plnili od poloviny ledna 1942, kdy se Jiřímu Potůčkovi poprvé podařilo navázat spojení. Během svého působení v Pardubicích a na Pardubicku získali úctyhodnou podporu místních obyvatel a odbojářů, mezi nimiž vyniká odbojová skupina Čenda, která je dovedla až do Ležáků a do místního mlýna a kamenolomu Hluboká, odkud opakovaně vysílali své depeše pro československou vládu v Londýně. Do východočeského odboje a podpory operace Silver A se zapojilo velké množství lidí, kteří vědomě podstupovali riziko krutých trestů a neohroženě vedli a podporovali boj proti nacismu. Desítky lidí se staly součástí spletité sítě odboje a řada z nich položila své životy. Mnozí z nich přežili a dočkali se vítězného konce druhé světové války. Ale i popravení a zavraždění zanechali své stopy, ideály, své blízké, příbuzné, děti, a především odvahu bojovat za svobodné Československo a svobodnou společnost, ve které ostatní mohli pokračovat. Hlavním posláním setkání Silver A v paměti tří generací je předávání vzpomínek mezi generacemi na dobu, která už dávno uplynula, a na lidi, kteří již dávno nežijí, ale nesmí být zapomenuti. Akce Silver A v paměti tří generací začne ve 14.00 pietní vzpomínkou na popravišti pardubického Zámečku. Od 15.30 bude probíhat hlavní program v sále u restaurace Sezemický dům (Husova 790, 533 04 Sezemice). Program na pardubickém Zámečku a v Sezemicích 14.00–14.45 Položení věnců na popravišti pardubického Zámečku Přivítání účastníků ředitelkou Památníku Lidice Martinou Lehmannovou Hlavní projev ministra kultury Lubomíra Zaorálka Projev senátora Jana Tecla Projev 1. náměstka města Pardubice Petra Kvaše 14.50–15.15 Přesun autobusy do sálu u restaurace Sezemický dům 15.20–15.30 Uctění památky Alfréda Bartoše u pomníku v Sezemicích 15.30–15.40 Přivítání účastníků ředitelkou Památníku Lidice 15.40–15.50 Vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky 15.50–15.55 Úvodní slovo ministra kultury Lubomíra Zaorálka 15.55–16.00 Zdravice předsedkyně Oblastní organizace ČSBS Lidice Jany Bobošíkové 16.00–16.10 Vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky 16.10–16.30 Příspěvek doc. PhDr. Vojtěcha Blodiga, CSc. 16.30–16.40 Ukázka z knihy Bestie: Československo a stíhání nacistických zločinů přečte Jiří Dvořák 16.40–17.00 Příspěvek historika PhDr. Vojtěcha Kyncla, Ph.D. 17.00–17.20 Podávání večeře 17.00–17.45 Prohlídka výstavy Vykonavatelé zločinů Volná diskuse 17.45 Předpokládané ukončení akce Památník Lidice zajišťuje odvoz účastníků od Zámečku do sálu u restaurace Sezemický dům. Autobus bude přistaven před areálem Zámečku po skončení pietního aktu. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2019-09-11 20:21:50
Vydavatel na cestách – Evropou bez cíle. Běženci
Počasí se netváří na vedra, což je na jedné straně fajn, na druhé – přeci jen jsme u moře. Vydáváme se na cestu do souměstí Platja de Aro/Palamos. Mám to tam ráda. Tak moc, že se tam cítím jako doma. Vím, kde mají jakou zmrzlinu, kde prodávají nejlepší boty, kam zajít na tapas… Do jedné z restaurací chodíme pravidelně. Na pedrones pimientos (solené papričky) a na gambas, tedy loupané krevety v oleji s česnekem a chili. Číšníci se nemění, jídlo se nemění, krevetek jsem dostala víc než obvykle a je to bašta. Hned mám lepší náladu. Číšník mě poučuje, abych nepoužívala slovo bageta, ale jen „pan“, tedy chléb. Restaurace je zřejmě v rukou Basků, protože místo “tapas” zde používají baskický název “pinchos”. Mirek si dává kousky s tatarem a sýrem brie. Pak ale má schůzku se svým španělským právníkem, a tak se jdu podívat po obchodech. Nějak to nestojí za nic. Kolekce oblečení v Mangu připomíná hadrárnu, a ani botičky mě nenadchly. Možná je to tím, že mám blbou náladu kvůli zrušené škole. Setmí se a vzduch padne na chodník. Mířím k moři, dám si tam “un cortado“ – maličké silné kafe s mlékem, jedno z mála, které sladím. Když dorazím k restauraci, nebe už je zcela černé a vzduch se nabíjí elektřinou. Na rozbouřeném moři vidím loďku plnou lidí, jak míří ke břehu. Chvíli koukám a jdu blíž. Dívka v oranžové vestě na břehu na ni mává. Určitě uprchlíci, říkám si a čekám. Fotím. V duchu, trhlá z médií, už si představují skupiny černoušků, jak u břehu skáčou do moře a nedočkavě vybíhají na pláž. Už se vidím, jak posílám do Lidovek exkluzivní snímky.... Loď dojede až na mělčinu, spustí můstek a vybíhají z ní – děti v plavkách. Zřejmě výlet, který kapitán uchránil před blížící se bouří. Má novinářská úchylka ale neuchránila mě. Stávám se jediným běžencem na pláži, prchám před lijákem. Utíkám pod první markýzu a spolu s dalšími nešťastníky odtamtud sleduji bouřící nebe, blesky, vlny. Volá Miroslav, že kvůli počasí uvízl u právníka. Je v teplé kanceláři a pije kafe. A tak čekám, až budu moci přeběhnout deset metrů do nejbližší restaurace, aniž bych v nových šatech promokla na kost, sleduji divočinu na moři a cítím velkou pokoru. K síle přírody. Restaurace, kam jsem po hodině doběhla, nese příznačný název Friends. Místo kafe jsem si za odměnu naordinovala skleničku domácího vina rosado (tmavě růžové). Nedlouho poté dorazil i Miroslav. Protože každá bouře musí jednou ustat. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2024-02-29 18:57:00
Šlechtova vila ve Stromovce: Praha potřebuje 100 milionů na dokončení oprav
Vedení Prahy chystá tendr na dokončení oprav Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Bude na to potřeba přes 100 milionů Kč. Další postup v březnu projednají zastupitelé. Uvedl to náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Oprava památky začala na přelomu let 2017 a 2018 a hlavní sál byl hotov v polovině roku 2021. Stále však není dokončena restaurace ani přilehlá zahrada Kaštanka, vnitřní místnosti a přístavba jsou ve stavu hrubé stavby. Původní plánované náklady byly asi 290 milionů Kč. Za zpoždění může podle Pospíšila minulé vedení Prahy, to vinu odmítá.
Čas načtení: 2024-03-07 09:00:01
Když přišli zaměstnanci restaurace U Dvou koček na pražském Uhelném trhu toho dne ráno do práce, nemohli se víc vyděsit. Na podlaze ležela mrtvola jejich kolegy kuchaře, ruce měl useknuté a tělo poničené mnoha ranami železnou tyčí. Šlo o jeden z nejhorších činů, jaké se na počátku osmdesátých let u nás odehrály. Masakr na Bořislavce: Češi zabíjeli při divokém odsunu Němců. Z dochovaného videa mrazí Číst více Případ pro Jiřího Markoviče V roce 1981 byly nejen poměry, ale i zákony v tehdejší Československé socialistické republice docela jiné, než jsou dnes. Kromě takových pojmů, jako bylo „rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví“, se stále ještě dalo hovořit také o trestu nejvyšším, a to trestu smrti. V té době na pražské kriminálce také působil vyšetřovatel Jiří Markovič, jehož jméno nyní připomněla série na Voyo, věnovaná případu Hojer. Zde šlo ale o docela jinou skupinku pachatelů, kteří se původně chtěli zmocnit alkoholu a cigaret. Vše se ale nakonec vyvinulo docela jinak. O celém případu vypráví jedna z epizod série Historie českého zločinu na Českém rozhlasu. Ženy šlapaly, pánové pili Do skupinky povedených kriminálníků, jakými byli Zdeněk Zháňal, Albín Baláž, Jiří Doležal, Evžen Lachman a jeho partnerka Dana Hřebíková, by nikdo jistě patřit nechtěl. Pánové byli víc než násilnické povahy a jejich přítelkyně o tom věděly své. Musely pro ně vydělávat peníze vlastním tělem, ostatně i zmiňovaná restaurace U Dvou koček je v těsné blízkosti legendární Perlovky, kde se lehké ženy shromažďovaly i v době socialismu. Když téhle partičce na nočním alkoholovém tahu došly peníze, rozhodl se Doležal, že si dojde vybrat hotovost od své partnerky, která měla mít tou dobou v Perlovce „službu“. Jenomže počasí kšeftům nepřálo, a tak se vydala domů dřív. Co naplat? Tenhle plán nevyšel. Chtěli „jen“ krást Skupinka opilých násilníků se rozhodla, že alkohol a cigarety zkrátka potřebují a získají je i bez peněz. Restaurace měla být původně jen místem loupeže, jenomže už se schylovalo k ránu a lumpům nedošlo, že kuchaři chodí do práce opravdu brzy. Ve chvíli, kdy řádili uvnitř hostince, do kterého se dostali zadním vchodem, kde vytloukli sklo, vešel (jak se sluší hlavními dveřmi) kuchař. Lachman, hlídající venku, měl podle serveru Praha IN dost práce s vlastní opilostí, a tak si muže, vcházejícího dovnitř, nemohl všimnout, natož aby svoje kumpány varoval. Rány do hlavy a useknuté ruce Vetřelci se tak s kuchařem setkali přímo „na place“, a jakmile jej spatřili, neměl chudák sebemenší šanci na záchranu. Tři všehoschopní chlapi proti jednomu překvapenému, to bylo zkrátka moc. A tak za chvíli ležel na zemi zavražděný v kaluži krve a — kdo ví proč — s rukama useknutýma v zápěstí. Ty si nechal Doležal zabalit do papíru, jako se to tehdy dělalo v řeznictví, a odnesl je z místa činu. Štamgasti restauraci na čas trochu drasticky přejmenovali na Pacifik, jiní jí říkali U Paciček. Hezké to nebylo, ale museli se s tragédií vyrovnat po svém. Falešný nešťastný vrah Kriminalisté rozjeli vyšetřování, ale nikdo z podezřelých se jim do scénáře nehodil, všichni mohli prokázat, že se tou dobou nacházeli jinde. Chvíli se zdálo, že se jim pachatel sám nabídl, když se přiznal jeden nešťastný číšník, který procházel velkou životní krizí a pobyt v kriminále v tu chvíli viděl jako vysvobození. Brzy se ukázalo, že tudy cesta k odhalení vraha nebo vrahů nepovede. Ubíhaly měsíce, až bylo vyšetřování zastaveno. Konec to ale nebyl. Doležalova přítelkyně promluvila Pánové se sice pro tuto chvíli z rukou zákona vyvlékli, ale to neznamená, že by se nad sebou zamysleli. Naopak, postupně se Baláž i Doležal dostali do vězení za jiné násilné činy a Doležalově přítelkyni, kterou týral prakticky denně a nutil ji šlapat, se vše rozleželo v hlavě. Ve vidině ukončení svého trápení se v roce 1984, ve chvíli, kdy její „milý“ seděl, odhodlala všechno, co o vraždě věděla, vypovědět na policii. Pak už šlo všechno ráz na ráz. Dva podezřelé měla policie pod dohledem, pro zbylé dva si dojela. Nezapomněla ani na Hřebíkovou. Zdravotní sestra neuhlídala čtyřletou holčičku. Našli ji u zdi nemocnice bez známek života Číst více Útočil i na kriminalisty Proti Doležalovi, který zasadil kuchaři rozhodující rány, se začaly kupit důkazy. Jeho to ale vůbec nezajímalo a proti kriminalistům vystupoval tak, jak byl celý život zvyklý, tedy neobyčejně hrubě. To s ostatními byla jednodušší práce, přiznali se a popsali podrobnosti. Lachman byl venku, Hřebíková asistovala a ostatní útočili. Trest smrti a kriminály Přes veškeré důkazy a svědectví si útočníci na soud počkali ještě bezmála dva roky. Hlavní aktér tragického příběhu, Doležal, byl v tom roce odsouzen za vraždu k trestu smrti, ostatní dva, tedy Zháňal a Baláž, si měli odsedět po osmi a půl letech za rozkrádání socialistického majetku a za stejný trestný čin byli odsouzeni také Hřebíková (na deset měsíců) a Lachman (na pět měsíců). Trestu se nakonec vlastně vyhnuli všichni Obvinění se odvolali, ale Doležalovi ani Lachmanovi to nepomohlo. Oba zemřeli ve vězení na rakovinu ještě dříve, než byl vynesen konečný rozsudek. Ostatní vlastně vydělali na listopadové revoluci, po které zmizel z trestního zákoníku pojem rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, a tak vlastně nebylo, za co je odsoudit. Jediná ze všech, kdo byl pod zámek umístěn do konce života, tak je paradoxně Dana Hřebíková. Nejde však o vězení, ale o psychiatrii. Zdroj: autorský článek KAM DÁL: Za pár minut jsem zpátky, mami. Miluji tě! To byla poslední slova, co matka slyšela od své dcerky.
Čas načtení: 2024-03-07 16:36:48
Co čeká letos Masaryčku? Náměstí je téměř dokončené, nastěhují se nové restaurace
Masaryčka se chce stát gastronomickou destinací. Letos by se do budovy měla nastěhovat třeba korejská restaurace Hansik nebo zmrzlinárna Puro Gelato. Článek Co čeká letos Masaryčku? Náměstí je téměř dokončené, nastěhují se nové restaurace se nejdříve objevil na CzechCrunch.
Čas načtení: 2024-03-22 16:15:00
Šlechtova restaurace ve Stromovce konečně ožije. Praha dokončí její rekonstrukci
Když před sedmi lety začaly opravy historické Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce, návštěvníci jásali. V této části populárního parku chyběla plnohodnotná občerstvovna a zejména v létě by měl budoucí provozovatel o obrat postaráno. Jenže v roce 2020 práce utichly a restaurace nikde. Rekonstrukce se totiž prodražila a městu došly vyčleněné peníze. Pražští zastupitelé se až nyní rozhodli dodat potřebných 200 milionů korun na dokončení stavby.
Čas načtení: 2024-04-16 08:39:26
Ohrožoval nožem majitele restaurace. Muž ze Zlínska skončil ve vazbě
Zlínsko - Ve vazbě skončil včera osmačtyřicetiletý muž ze Zlínska, který ve čtvrtek večer ve venkovním prostoru restaurace v Luhačovicích nejprve napadl dalšího hosta a poté vytáhl nůž na majitele podniku a vyhrožoval mu, že ho zabije. Recidivista má v rejstříku trestů celkem 14 záznamů. Trestaný byl zejména pro násilnou trestnou činnost. Z posledního výkonu trestu ho propustili před rokem. Za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování teď může strávit za mřížemi další tři roky, uvedla Policie České republiky. The post Ohrožoval nožem majitele restaurace. Muž ze Zlínska skončil ve vazbě first appeared on Pravda24.
Čas načtení: 2024-06-03 09:43:46
Nová kapitola restaurace v pražském hotelu Mandarin. Asii zde vystřídala zemlbába a okurkový salát
Restaurace v hotelu Mandarin zásadně změnila koncept. A její tým ukázal, že i často opakované spojení „moderní česká gastronomie“ umí překvapit. Článek Nová kapitola restaurace v pražském hotelu Mandarin. Asii zde vystřídala zemlbába a okurkový salát se nejdříve objevil na CzechCrunch.
Čas načtení: 2024-06-11 15:51:27
Five Guys zatím ne, už za dva týdny ale Popeyes a spol. Podívejte se, jaké restaurace budou v Máji
Restaurace v nejvyšším patře Máje nabídne netradiční výhled na Prahu. Lidé se ale mohou těšit také na nabídku občerstvení z celého světa. Článek Five Guys zatím ne, už za dva týdny ale Popeyes a spol. Podívejte se, jaké restaurace budou v Máji se nejdříve objevil na CzechCrunch.
Čas načtení: 2024-07-15 09:28:15
Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie
Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých podmínkách unikátní svým konceptem. Majitel Štěpán Návrat otevřel tento smělý podnik v roce 2018. Proč je tak jiný? Restaurace se soustředí pouze na “chef’s table” neboli koncept jednoho stolu. K 8-chodové degustaci, servírované a