Nejdůležitější křesťanské svátky v roce, ale zároveň také období, které bylo důležité už ve starších pohanských dobách. Velikonoce jsou svátky jara a oslavou odchodu zimy, zachování zdraví po náročných měsících nouze a nového života. Spojuje se s nimi řada zvyků, pověr, pranostik, a jde tak o čas, kdy má člověk stále co dělat. Nejen plést pomlázku a barvit vejce na koledu. Lidové průpovídky a zvyky mají návod na řadu úkonů, které mají zajistit mládí, krásu, ale také blahobyt a ochranu před újmou. Co se dodržuje za zvyky na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonoční pondělí? Vyzkoušejte recept na Jidáše, beránka či tvarohový věnec.
Čas načtení: 2025-04-18 15:58:17
Velikonoční nádivka, jakou jste ještě nejedli. A navrch recept na roládu a mazanec
Pan Jirka vaří od malička a vždycky věděl, že bude kuchař. Velikonoce považuje za skvělou příležitost vykouzlit spoustu dobrot na sváteční stůl. O recepty se s námi rád podělil. Jak jste se dostal k vaření? K vaření mne přivedla babička. Maminka hodně pracovala a tak jsem s babičkou trávil každou volnou chvíli. Byla vážně excelentní kuchařka. Dodnes si živě vybavím jak chutnala její svíčková, buchty, nebo velikonoční nádivka, na kterou vám dneska dám recept. Co vás nejvíc baví? Vymýšlet a testovat recepty. Ne každému chutná všechno, recept se musí odladit tak, že mluvíte s lidmi, ptáte se jich. A mám zkušenost, že třeba až desátá verze receptu je už taková, že na jídlo chodí lidé zdaleka. Ale pozor, pokrm musí mít také dobré jméno a musí nějak vypadat, a až potom nějak chutná. Nesmí se zanedbat ani název, ani vzhled! Jaký je Váš recept na Velikonoce? Tak to je jasné - nádivka, mazanec a třeba ještě něco navíc. Začneme velikonoční nádivkou. Tu je skvělé upéct klidně už ve čtvrtek a celé čtyři dny ujídat, třeba místo svačiny. Alespoň tedy pokud doma nemáte jedlíky, kteří se o ni postarají hned po vytažení z trouby. Nádivka 2 stroužky česneku 10 žloutků 10 rohlíků 10 bílků tuk a strouhanka 500 g vařeného uzeného masa 500 g vepřové plece 2 lžíce majonézy 1 hrst kopřiv nebo petrželky vepřový vývar Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso. Velikonoční vejce: Jsou zdravá a kolik týdně bychom jich maximálně měli sníst? Číst více Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme pomalu do zlatova. Co by to bylo za velikonoce bez mazance. Ten se historicky pekl na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli kdy s ním hospodyňky chodily do kostela. Tak se mu dostalo takzvané svatého pomazání – svěcení. Odtud také někdejší název svěceník, později pomazanec a mazanec. Mazanec 1 vanička tvarohu 2 vejce 75 g másla nebo Hery 75 g cukru 1 kypřicí prášek rozinky namočené v rumu 2 lžíce rumu 250 g hladké mouky Smícháme a vyšleháme tvaroh, vejce, tuk, cukr, rum a kypřicí prášek. Poté přidáme mouku a rozinky. Vypracujeme hladké těsto. Z toho poté vymodelujeme mazanec (lépe dva, jinak se peče velmi dlouho). Mazanec pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na cca 220 stupňů. Pečeme cca 15-20 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a mazanec dopečeme. Velikonoční symboly a zvyky Číst více Pomocí špejle zjišťujeme, jestli máme pečeno. Zapíchneme ji vždy doprostřed. Jakmile se těsto nelepí, je hotovo. Po upečení pouze pocukrujeme moučkovým cukrem. A přidáváme ještě jeden recept, ten sice není tradiční, za to je dobrý a plný zdravých surovin. Je jím špenátová roláda. Špenátová roláda Na těsto: 400 g mraženého špenátu (doporučujeme ochutit dvěma stroužky česneku, nasekanými nadrobno) 120 g hladké mouky 3 vejce 1 čajová lžička oleje ½ čajové lžičky soli ¼ čajové lžičky pepře Na náplň: 200 g taveného sýra 100 g bylinkového másla 50 g eidamu (pokud chcete výraznější chuť, je možné použít například goudu) ½ červené papriky ½ žluté papriky Nejprve rozmrazíme špenát, doporučujeme vyndat jej předem. Pokud začínáte roládu nyní a váš špenát je stále zmrazen, pomozte si teplou vodou jen dejte pozor, aby pro následnou úpravu nebyl příliš teplý. Doporučujeme si vyndat také bylinkové máslo, aby získalo pokojovou teplotu a práce s ním byla snadná. Nyní rozdělte vejce na žloutky a bílky, žloutky smíchejte s rozmrazeným špenátem a všemi ostatními ingrediencemi na těsto. Není nutné dodržovat předem specifikovaný postup vmíchávání, klidně vše nasypte do mísy a následně velmi důkladně promíchejte. Velikonoční svátky na cestách: Jak na to, aby vše vyšlo na jedničku? Číst více Z vaječné bílků vyšlehejte sníh a pomaličku ho vmíchejte do špenátové směsi. Doporučuji pro vmíchání sněhu použít metodu překládání, kdy zespodu mísy podeberete směs a překlopíte ji na část sněhu, aby směs byla viditelně nadýchaná. Opakujte až do celkového smíchání. Papír na pečení si nařežte (vystříhejte) na rozměry 30×25 cm. Vložte jej na plech, na něj těsto vylejte a zarovnejte. Těsto, které se vám vyleje mimo papír není nutné nyní řešit, zbavíte se jej později. Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 15 minut. Po upečení odřežte kraje, roládu vyklopte na vlhkou utěrku, a ještě za tepla ji srolujte, aby zvládla udržet tvar (samozřejmě bez utěrky).
\nČas načtení: 2025-04-17 09:16:34
Velikonoce nejsou jen o beráncích, mazancích nebo velikonočních nádivkách, ale na Zelený čtvrtek si své místo zaslouží i krásně zatočené jidáše. Symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Velikonoční jidáše jsou příjemně máslové a po upečení se potírají směsí medu, másla a trošku citronu. A jak je to se symbolikou jidášů? Symbolizují zradu Jidáše a také provaz, na kterém se oběsil. The post Vláčné velikonoční jidáše appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem.
\nČas načtení: 2024-03-28 05:20:00
Na Zelený čtvrtek se Ježíš loučil s apoštoly. Začíná hlavní část křesťanských Velikonoc
Velikonoční svátky propojují dvě tradice. Je to pohanská oslava jara, probouzející se přírody a nového života, ale i křesťanský příběh o zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro křesťany začíná na Zelený čtvrtek večerní bohoslužbou hlavní část Velikonoc, tzv. velikonoční triduum (velikonoční třídení).
\nČas načtení: 2024-03-15 09:07:00
VIDEO: Velikonoční jarmark v Brně pomůže lidem v nouzi. Podívejte se
/FOTOGALERIE/ Charitativní velikonoční jarmark se konal na úřadu Jihomoravského kraje v Brně. Výtěžek pomůže příspěvkovým a neziskovým organizacím. Podívejte se, jak akci zachytil fotograf Deníku. Návštěvnící si mohli zakoupit velikonoční výzdoby, jídlo, dárky a různé věci vyrobené například zrakově postíženými. Akce se uskutečnila ve čtvrtek.
\nČas načtení: 2024-03-28 23:22:00
Zpřístupněné jeskyně v ČR letos zahájí jarní sezonu s předstihem
Zpřístupněné jeskyně v ČR letos zahájí jarní sezonu s předstihem, aby byly otevřené i na velikonoční svátky. Některé otevřeli už na Zelený čtvrtek, další od pátku. Všude bude mimořádně otevřeno i na Velikonoční pondělí, informoval mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš.
\nČas načtení: 2025-02-25 14:25:00
Velikonoční prázdniny trvají celkem pět dnů. Ke státním svátkům na Velký pátek a Velikonoční pondělí mají školáci základních a středních škol v České republice volno také ve čtvrtek před Velkým pátkem.
\nČas načtení: 2024-03-31 14:00:00
Andrej Babiš pozdravil na Velikonoce své příznivce v plavkách a z moře, popřál a odplaval. Brzy se zase vynoří a snad vydržel na opulentní dovolené i Velký pátek, který by měl být podle křesťanské tradice dnem půstu a také by se nemělo prát či uklízet (to Babiš ale nezná). Prezident Petr Pavel zase na velikonoční Zelený čtvrtek vynesl video, které ho ukazuje v kokpitu při letecké akrobacii. Zatímco podle křesťanské tradice ve čtvrtek „zvony odletěly do Říma“, tak Pavel odletěl z letiště kvůli natočení klipu. Ani jednomu z nich nevyčítám opomenutí tradic, protože já jsem hrál s manželkou na Velký pátek golf a po hře jsme místu půstu večeřeli. To vše jen dokumentuje, že dnešní české Velikonoce se skutečnými křesťanskými tradicemi nic nemají moc společného.
\nČas načtení: 2008-03-24 00:00:00
Je pondělí velikonoční, prázdniny jsou u konce a naše Šumava Tour také, takže je správný čas napsat co se o prázdninách dělo a na co se nezapomnělo. Naše výprava začala z Nýrska dne 20.3.2008, ve čtvrtek, přesně v 12:20 přijetím vlaku na nádraží. Vlakem přijeli vlastně všichni členové "ultras" výpravy až na mě. Po měsíčním plánování a organizování se náš počet ustálil na čtyřech. A tak jsme vyrazili přes Nýrsko až k Hájkům, Jarmila nám měla dělat doprovod první den. Později na mě tlačila ať o ní sem nepíšu, ale svoboda tisku je svoboda tisku a novařina nemá tabu, má holt smůlu. A tak jsme vyrazili. Přes Pajrek na Hraničář, z Hraničáře na Zadní Chalupy a dál až na Stateček pod Ostrým. Trochu nás zaskočilo počasí. I v Nýrsku, kde celou zimu nenapadl pořádně sníh, ho bylo dost a čím jsme se dostávali výš a dál sněhu rychle přibývalo. Ale což, bylo celkem pěkně a šlo se ještě dobře. Později odpoledne začalo přituhovat a chvílemi i sněžilo. Foukal dost nepříjemný vítr a my razili cestu sněhem. Docela to znavovalo, a když jsme došli na Stateček, věděli jsme, že dál už nepůjdeme. Jarmila s Johanou se chtěly vyspat v teple doma a museli ještě dojít asi šest kilometrů do Hamrů. Prý jsme Jarmilu totálně zničili, ale… (co to? Že by to Jarmila nějakým způsobem odmazala text? Zmizel :D ). Na Statečku byl (a snad ještě je) pěkná bouda se dvěmi stěnami. Výhled byl krásný, před námi leželo Hamerské údolí, ale jak to tak bývá, foukalo z údolí a foukalo dovnitř. Začala nám být zima a tak jsme na nic nečekali a začali jsme vařit čaj a večeři. K večeři měla být polívka, ale jaksi díky mým zmrzlým rukám vzniklo další památeční jídlo. Do polívky jsme chtěli přidat trochu těstovin a tak jsem je tam sypal a najednou byl pytlík prázdný a hrnec plný. Teď se projevilo naše kuchařské umění… Možná někoho překvapí, že neslité těstoviny s pár buřty jsou poživatelným jídlem. Ale jsou! Byla hrozná zima a tak jsme zalezli do spacáků a snažili se usnout. Taková zima, jako mi byla v tu noc, jsem ještě nezažil. Protože sněžilo a zároveň foukalo, do přístřešku bylo naváto hodně sněhu a naše spacáky na tohle nejsou stavěné. Ale i ten sníh by se dal vydržet, horší to bylo s větrem. Vždy když se mi podařilo zahřát si spacák na přijatelnou teplotu, přišla vždy nová vlna studeného vzduchu, a ve spacáku byla zase zima. Nevím jak se mi podařilo dočkat rána, myslím, že jsem mohl spát hodinku maximálně dvě. Ráno jsem se klepal ve snaze zahřát se, ale nějak to nefungovalo. Někdy po ránu zavolal Zdeněk. Měl nás doprovázet další den, a tak bylo potřeba dohodnout podrobnosti. Pak jsme si uvařili čaj, namazali chleba s paštikou a vyrazili, protože byla hrozná zima a chůze zahřívá. Asi v osm hodin jsme Stateček opustili a vydali se směrem k Černému jezeru. Sněhu neubylo, ba naopak přibylo a my se jím brodili dál. Největší smůlu, dá-li se tomu tak říct, měl Kyšák, protože jako jediný měl skvělý nápad vzít si návleky a tak vyšlapával cestu. Husím pochodem, ščítajíc kilometr za kilometrem, jsme šli dál, nejdříve k Černému jezeru a pak na Špičák. Asi kilometr před ním jsme se setkali se Zdeňkem, který nám na běžkách vyrazil naproti. Na Špičáku jsme k němu zalezli do auta, domluvili další detaily a vypili dvě termosky s čajem a snědli tofife. Pak přišla naše slabá chvilka, kdosi totiž navrhl, že by nám Zdeněk mohl odvézt batohy až na Javornou, kde budeme spát a protože jsme byly vyčerpaní, strpěli jsme tu potupu a dále to vypadalo spíš jako školní výlet než drsný puťák. To kdyby viděl Jenda, ten by nám dal. (Edit po dvou letech: nedal, už taky vyměkl) A zase jsme šli, ze Špičáku na Hofmanky, z Hofmanek změrem na Gerlovu Huť, ale až tam jsme nedošli, odbočili jsme a šli cestou necestou až na Javornou. Na Javorný to byl jedním slovem luxus. Když jsme si vytahali věci z batohů a dali je sušit, bylo teprve kolem čtvrté odpoledne a my znavení seděli v pokoji, jsme občas něco četli, občas hráli šachy a občas koukali do blba. Později, někdy kolem sedmé, šly Lenka s Jáňou připravit večeři. Měl to být puding. Nevím jak to vypadalo během přípravy a asi to vypadalo hrozně, protože když to bylo hotové, koukali na nás jako by čekali, že proti tomu budeme mít řeči. Ale nakonec to bylo dobré, až to překvapilo. Večer a vlastně půlku noci jsme jako staří karbaníci mastili pokera. Hrál s námi i Zdeněk, ze začátku se vymlouval, že už si nepamatuje jak se to hraje a nakonec nás téměř obral. Spát jsme šli někdy po půlnoci, spíš až k jedné. Ráno Zdeněk odjížděl časně, musel jet do práce a tak když jsme se v osm hodin vybatolili z teplých spacáčků byl už hodinu pryč. Ke snídani byly chleby se sýrem a salámem. Jediná věc, pro kterou by na nás na Javorné nemuseli vzpomínat v dobrém je naše snaha používat termokonvici. Trochu jsme s tím zacházeli jak pravěcí lidé s počítačem a pak to teklo všude, jenom je tím správným otvorem. Zhruba v deset hodin jsme vyrazili směr Velhartice. Ač jsme měli poměrně přesné informace kudy se vydat povedlo se nám si zajít. Naštěstí to tam Kyšák alespoň přibližně znal a tak jsme to střihli azimutem. Jak to tak bývá, byl v cestě les a v něm asi pět potoků. Tak takhle to asi vypadá při prozkoumávání Sibiře. Nakonec jsme ale natrefili na správnou cestu a mohli jít dál. No mohli, ale raději jsme to lehce obešli, před námi byl pes, který vypadal dost agresivně. Díky Bohu že se do nás nepustil. Přes hory a doly, přes sedmero řek a lesů jsme se dostali do Velhartic. Spát jsme měli u Kryštofa doma, tedy na hradě. Bylo ale jen něco po poledni a tak jsme ještě vyrazili zdolat Borek. Pod argumentem, že je to půlhodinka tam, půlhodinka zpátky s námi šli i Jáňa s Lenkou. Trochu se to protáhlo, a to kvůli nápadu zahrát si na stopovanou. Nakonec ze stopované byla tak trochu shledávaná, protože přesto že les byl celkem velký, nebyl problém narazit na druhého člověka. Dnes jsme večeři měli na starosti s já s Kryštofem, během rekordního času se nám podařilo vytvořit oběd o dvou chozích, nejdříve francouzká polévka, pak bramborová kaše se salámem a cibulkou. Dokonce se to dalo i jíst. V jediné co jsme doufali, že nám to vaření nepřišijí na pořád, ale to asi nehrozí. O zábavu se do večeře postarala hra Česko, spousta otázek o České republice, ale byli jsme rádi, že známe odpověď na každou pátou. Víte třeba jak se liší postup ve výrobě červeného a bílého vína? V hroznech to není. Pokud nevíte, zkuste se zeptat třeba strejdy Gůgla. Zadejte třeba "rozdíl mezi výrobou červeného a bílého vína". K večeři jsme nám milá hostitelka namazala rohlíky s dobrou pomazánkou, a ikdyž jsme byli ještě syti z pozdního oběda, zmizelo toho docela hodně. Celou dobu jsme byli zamlí, Kyšák správně poznamenal, že to tam chvílema bylo jak na hřbitově. Asi nám chyběli rozkecávači jako Markéta nebo Bětka. Během večeře jsem tradičně zabavoval hádankami. Jsou už starší a poměrně známé, ale pro ty kteří je ještě neslyšeli: Šašek a král V jednom království žije král a šašek. Král nenávidí šaška, šašek nenávidí krále. Až se jednoho dne rozhodnou, že se otráví. Nemůžou ale kupovat jedy ve vesnici, protože by se to mezi lidmi hned rozneslo a na zámku je jen dvanáct jedů. Jsou označeny podle síly, od jedničky až po dvanáctku, nejsilnější jed je dvanáctka. Jedy jsou ale speciální, pokud vypijete jed a hned poté jed s vyšším číslem, např. pětku a potom desítku, jedy se neutralizují. Král vezme tedy všechny sudé jedy (2, 4, 6, 8, 10, 12) a šašek všechny liché. Pak se pozvou na sklenici vína. Nejdřív král naleje šaškovi, pak šašek králi a nakonec nalejí každý sobě aby mohli jedy zneutralizovat. Šašek přežil, král zemřel. Jak to šašek provedl? Další hádanka se mi líbí méně, nejspíš proto, že jsem na ní sám nedokázal přijít a musel jsem se nechat poddat. Poprava a kuličky Král má ve vězení těžkého zločince a jednoho dne má být popraven. Král ale rád pobaví lid a tak dá vězni šanci, bude si moct tahat z pytlíku, pokud vytáhne bílou kuličku bude omilostněn, pokud černou zemře. Vězeň se ale od kata, kterému se ho zeželí, že král ho podvede a do pytlíku dá pouze dvě černé kuličky. Vězeň však nemá šanci sehnat si bílou kuličku včas a tak ho odvedou na popraviště a on si tahá. Co musí provést aby mohl přežít? Poté co byly hádanky rozluštěny nastal opět známý problém, co dál? Tak trochu jsem s tím počítal a rozhodl jsem se vyzkoušet tzv. psychologickou hru o Abigail a Gregorym. Nějak jsem si ale nemohl vzpomenout na jména a tak se postavy jmenovali Jessica, Jerry apod. Hra probíhá tak, že se ze začátku vypráví příběh. Poté se každý člověk ztotožní s libovolnou jemu sympatickou postavou z příběhu a před ostatními se snaží obhájit svoje chování, samozřejmě tak aby odpovídalo příběhu. Ostatní mu můžou pokládat otázky. Obhajování pokračuje, každý další však nesmí popřít to co řekl ten před ním. Nakonec si to postavy mezi sebou můžou vyříkat, většinou se do toho lidi vžijou tak, že to býva docela zajímavé. Zde si můžete přečíst příběh: Krokodýlí řeka V malém království žili ve městě dva milenci, Abigail a Gregory. Prostředkem města tekla velká řeka, žili v ní krokodýli a přes řeku se dalo dostat jen jedním mostem. Nebo lodí. Gregory žil na jedné straně, Abigail na druhé, denně k sobě přes most chodili. Jednoho dne však přišla velká voda. A co hůř, Gregory byl na smrt nemocný a neměl nikoho kdo by byl s ním. Ani Abigail se k němu nemohla přes rozbouřenou vodu dostat, protože voda strhla i most. Jediný kdo by se mohl s lodí dostat na druhou stranu byl starý námořník Slag. Ten už padesát let čekal na velkou vodu a deno-denně vytahoval svojí pramici vysoko na břeh aby mu ji velká voda neodnesla, jako jiným. A tak se Abigail vypravila za ním a požádala ho, aby ji převezl na druhou stranu. Slag souhlasil, avšak s jednou podmínkou, že se s ním Abigail stráví noc. Abigail nesouhlasila, utekla k matce a žádala ji o pomoc. Matka však na ni neměla právě čas, a tak ji skoro ani nevyslechla a řekla jí, nechávám rozhodnutí na tobě, věřím že se rozhodneš správně. Abigail probrečela celý den i noc, ale protože se k ní dostaly zprávy, že se Gregorymu přitížilo, nakonec souhlasila se Slagovou podmínkou. Ten se s ní vyspal a příštího rána ji odvezl na druhý břeh. Abigail se konečně dostane k Gregorymu. Stará se o něj tak dlouho, dokud se neuzdraví. Trápí jí však kvůli její nevěře svědomí a Gregorymu řekne co se musela učinit, aby se k němu dostala. Gregory pro ni však nenajde pochopení, rozzuří se a Abigail vyžene. Ta jde s pláčem ke svému starému příteli Sindibadovi, všechno mu řekne. Ten, i když ho Abigail prosí, ať to nechá plavat, jde za Gregorym a surově ho zmlátí. Hra nemá předurčený výsledek, může se stát, že lidé hru nepochopí, nebo naopak jí začnou moc prožívat, nám se ale povedla celkem pěkně. Nic ale netrvá věčně a po hře zase nastala situace co dál. Pak přišel šílený nápad na hru, ve které by se vlastně vymíšlela detektivka hráči by museli přijít na to kdo je vrah. Nápad zajímavý, ale tak jsme příběh překomplikovali, že už jsme opravdu nevěděli jak dál. Většina hry probíhala tak, že já s Kyšem jsme na chodbě přemýšleli jak příběh posunout dál, vypadalo to asi tak, že jsme proti sobě chodili a občas se někdo chytl za hlavu, pak jsme zase chodili a nakonec jsme se museli vrátit na začátek příběhu. Ale nápady jsme měli zajímavé, to se musí nechat, možná podle toho jednou sepíšu detektivku, kdo ví? Další hra byla podobná, ale úplně otočená. Nakonec skončila tak, že jsme se všichni jenom smáli a vraha, či spíše vrahy se určit nepodařilo. Ono taky zjistit kdo z příbuzenstva zabil tetičku v Himalájích, když všechny stopy shoří a jediný policista je také podezřelý, protože je její synovec, není snadné. Bylo už pozdě, ještě chvilku jsme pak hráli stolní fotbálek a šli zase někdy po půlnoci spát. Když to tak počítám, v průměru jsme se naspali méně než pět hodin za noc. Taky jsme toho moc nevypili, ale přežili jsme to. Ráno jsme vstávali někdy po osmé, snídani jsme opět měli připravenou, prostě luxus, mazanec s bochánky, co můžeme chtít víc. Byla neděle a vlastně i poslední den, i když to ze začátku bylo plánováno i na pondělí. Je ale dobře, že jsme skončili už v neděli, všechno bylo jednoduší. Poslední naše trasa byla krátká z Velhartic do Kolince, kde jsme se měli rozdělit. Kryštof s Jáňou ale odbočili moc brzo a tak se jim ještě poslední den podařilo zajít si. Měli jít na beránka do Mlázov. Večer byli ale už doma, takže jejich zacházka asi moc dlouhá nebyla. Lence odjížděl vlak z Kolince v dvanáct, mě zhruba o dvě hodiny později a bylo teprvé něco po jedenácti, takže byl čas dát si trochu cukru. Byla i nápad udělat si karamel, ale to jsme zavrhli, protože by nás z čekárny asi hnali, kdyby viděli jak si vaříme bílý prášek na vařiči. Nejsem si jistý jestli by nám veřili, že je to jenom cukr. A tak jsme zůstali u cukru. Pak už jenom vlakem bekhoum, vybalit zasmrádlé oblečení z batohů a hurá do vlastních postýlek. No hurá, mám chuť sem napsat něco jako v článku o Golden Well, ale nechci se opakovat a tak napíši radši takové krátké shrnutí mých pocitů z celé akce. Celý to bylo dost na rychlo, plánovat se to začalo měsíc před Velikonoci, s Božím požehnáním se nám podařilo všechno sehnat a zařídít. Když jsem čekal na nádraží až výprava přijede nějak jsem tomu pořád nemohl uvěřit, že se to povedlo. Když pak přijeli, nemohl jsem tomu uvěřit ještě víc. Jak šel čas trochu mi začalo vadit, že věci nevycházejí tak jak jsem si je představoval. Když se teď na to podívám zpět, vidím, že kdyby to proběhlo tak jak jsem to já měl naplánováno, patrně by jsme někde umrzli v závějích, takže chvála Pánu i za to. Takže jednoduché ponaučení zní: Čím více lpíš na vlastních plánech, tím déle bude trvat, než pochopíš že to Bůh s tebou myslí dobře i když ti nevycházi všechno podle tvých představ.
\nČas načtení: 2024-03-14 14:24:14
Pohádkové Velikonoce v Televizi Seznam: S čerty nejsou žerty i Princezna se zlatou hvězdou
Televize Seznam si pro diváky připravila speciální velikonoční program plný těch nejkrásnějších českých pohádek, animovaných filmů i zahraničních hollywoodských trháků. Vše odstartuje ve čtvrtek před svátky jara legendární dvojice Pávek a Otík ve filmu Vesničko má středisková.
\nČas načtení: 2024-03-28 00:30:00
Dnes je Zelený čtvrtek, lidé si připomínají Kristovu poslední večeři
Praha - Dnes je Zelený čtvrtek. Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat. S večerem přichází velikonoční triduum,...
\nČas načtení: 2025-04-09 14:57:44
Jak na velikonoční hostinu "raz, dva"
Jak na velikonoční hostinu "raz, dva" redakce St, 04/09/2025 - 14:57 Velikonoce Klíčová slova: velikonoční forma keramická forma zajíčka rustikální běhoun nepřilnavá silikonová forma velikonoční pomůcky do kuchyně velikonoční pečení oriondomacipotreby.cz Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Nechte svůj domov rozkvést! Hezky prostřený stůl dělá s rodinnou atmosférou divy! A na střed všeho dění můžete použít krásný rustikální běhoun od Orionu, rozkvetlý ve dvou jarních variantách, s něžnými kopretinami nebo jemným lučním kvítím. 3 metry režné látky udělají s vaším stolem divy a péče o něj je jednoduchá - jen otřete hadříkem. Běhoun na stůl 300x28, Orion domácí potřeby, 159 Kč Pečte tak, jak jste pekli s babičkou Upéct beránka – nutnost! Ale ať se zase nerozlomí! Ať jde dobře vyklopit? Určitě! Když použijete tradiční glazovanou keramickou formu. Rovnoměrně dokonale vede teplo, vydrží věky a je plná propracovaných detailů. Forma na pečení beránka, Orion domácí potřeby, 399 Kč Letos se vám beránek určitě povede Je keramická forma pro vás velká a do kuchyně se nevejde? Pořiďte si nepřilnavou silikonovou formu pro rychlé a stejnoměrné pečení s propracovanými detaily od Orionu. Silikonová forma je lehká, nemusí se vymazávat a lze ji použít do mrazáku i trouby a hlavně ji mýt v myčce. Oranžová silikonová forma na pečení beránka, Orion, 299 Kč Aby beránkovi nebylo smutno Beránek je o Velikonocích klasika, bez něj to zkrátka nejde, ale aby na stole nebyl sám, můžete mu upéct kamaráda. V Orionu nabízí moc krásnou keramickou formu zajíčka s glazovaným povrchem. Keramická forma zajíc, Orion domácí potřeby, 259 Kč Překvapte koledníky Pečete rádi? A co letos připravit speciální velikonoční nabídku pro koledníky? Tradiční vajíčka skvěle doplní sladká odměna. Upečte v nepřilnavé velikonoční formě od Orionu mix 14 jarních motivů, zajíčky, kačenky, vajíčka. Budou krásné, budou hezky vonět a ještě je to praktická svačinka na cestu za koledou. A je jen na vás, zda to budou sušenky nebo třeba čokoládové pralinky. Formu lze použít na pečení i mražení, nemusí se vysypávat, i tak se z ní dobře vše vyklopí. Lze ji mýt v myčce. Silikonová forma Velikonoce, Orion domácí potřeby, 89 Kč Díky tomuto důmyslně řešenému vybavení připravíte krásné velikonoční pohoštění pro malé i velké snadno a rychle. Vyzkoušejte jej i vy, budete jistě spokojeni. Přidat komentář Hlavní foto: pixabay.com Fotografie výrobků: oriondomacipotreby.cz Velikonoce jsou nádherné svátky. Ať už je slavíte v duchu světském nebo křesťanském, jistě si je užijete s přáteli a mnoha dobrotami. Velikonoční beránek nebo zajíček, mazanec, nádivka, vajíčka a mnohé další, to vše k svátkům jara patří. Ale kdo to vše zase nakoupí, připraví, uvaří, upeče? Proto je dobré mít kvalitní pomocníky. Zkuste zajít do Orion domácí potřeby a nakoupíte vše, co vám pomůže nejen v kuchyni, ale i v celém domě a na zahradě připravit opravdu barevné Velikonoce! Návod obsahuje reklamní sdělení.
Čas načtení: 2025-03-26 23:34:26
Jak si vyzdobit interiér na Velikonoce?
Jak si vyzdobit interiér na Velikonoce? redakce St, 03/26/2025 - 23:34 Velikonoce Mírný 10 až 30 minut Klíčová slova: velikonoční výzdoba jarní a velikonoční aranžmá jak vyzdobit stůl na Velikonoce jak vyrobit velikonoční výzdobu Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Rámečky z proutí na dveře i zeď Naprosto jednoduchá a přitom luxusní záležitost, je rámeček dle vašich představ co se týče velikosti, který si vyrobíte z rovného proutí. Stačí proutí nastříhat zahradnickými nůžkami na stejně dlouhé kusy (anebo na dva druhy délek, čímž vznikne rámeček obdélníkový). Za pomoci tavné pistole uděláme rámeček tak, aby přes něj zeď či dveře nebyly vidět. Znamená to, že by proutky měly být alespoň ve třech vrstvách nebo v „ruličce“. Pak můžete rámeček zespodu podlepit obrázkem s Velikonoční tématikou, anebo ozdobit jen rámeček samotný. Mechem ve tvaru hnízda a do něj umísit malá vyfouklá křepelčí vajíčka nebo koupená plastová vajíčka, umělými kvítky, mini zvířátky… Ozdobte sklenice a nádoby Máte doma sklenice nebo jiné nádoby, do kterých dáváte sušenky, cukrovinky, nebo třeba tužky apod.? Pak si je ozdobte jarní tematikou. Stačí si vystříhat z papíru tvary mláďátek, nebo na celou sklenici, láhev či cokoli jiné nalepit papír, na němž budou vystříhané kytičky, zvířat, vajíčka… Velikonoční aranžmá ve skleněné nádobě Jakoukoli skleněnou nádobu můžete naplnit „hnízdečkem“. A čí bude ono hnízdo? To je jen vaše rozhodnutí. Můžete si udělat pomyslnou noru, kdy použijete slámu a do ní umístíte plstěné zajíčky, maličké kuřátka. Stejně tak můžete použít už zmíněný mech, drobné větvičky smotané do placičky a na ně umístit vajíčka nebo ptáčky. Velikonoční věnec z větviček, pírek a vajíček Velmi hezky vypadá i proutí smotané do věnce. Ten můžeme ozdobit polystyrenovými vajíčky v různých barvách, barevnými i přírodními peříčky, sušenými květinami nebo umělými květinami, ale i barevnými mašličkami. Je snadné jej vyrobit, stačí vám navštívit hobbymarket, papírnictví nebo květinářství, kde takové drobnosti na ozdobení prodávají a v lese si nasbírat drobné větvičky, které jsou měkké a jdou smotat. Užijte si Velikonoce i díky krásným dekoracím, které vůbec nemusí stát mnoho. Stačí jen mít nápady, trpělivost, koupit pár drobností a pro důležité větvičky, mech, ulity, skořápky a další, se vydat do přírody. Jistě se doma budete cítit skvěle. Přidat komentář všechna foto pixabay.com text redakce Velmi rychle se blíží Velikonoce, a tak můžeme v obchodech najít nejrůznější dekorace, které nám zpříjemní celý předvelikonoční čas i svátky samotné. Pokud hledáte nápady, jak si jednoduše vyzdobit byt či dům svépomocí, tady je pár skvělých tipů.
Čas načtení: 2024-03-07 13:12:41
Restaurace CottoCrudo nabídne velikonoční menu
Praha, Česká republika – 7. března, 2024 – Four Seasons Hotel Prague zve všechny milovníky gastronomie na každoroční brunch, který se koná v restauraci CottoCrudo na Boží hod velikonoční. Oslavte svátky v jedinečném prostředí s pohledem na malebnou Prahu a dopřejte si bohatou sváteční tabuli. Tým italské restaurace pod vedením šéfkuchaře Nicholase Trosiena připravil pro
Čas načtení: 2025-03-28 11:34:15
Vydejte se na brunch a kreativní workshop do hotelu Mandarin Oriental, Prague
Velikonoce jsou oslavou života a přicházejícího jara. Pokud si chcete během těchto dnů dopřát něco opravdu výjimečného, navštivte s rodinou a přáteli hotel Mandarin Oriental, Prague. Ten si pro vás připravil nejen velikonoční brunch, ale také workshop zaměřený na zdobení kraslic, který povede zkušená malérečka. Oblíbený velikonoční brunch formou bufetu proběhne na Velikonoční neděli, 20.
Čas načtení: 2025-04-10 13:49:30
Jak vyrobit velikonočního zajíčka ze sena? Zvládnete to i s dětmi
Jak vyrobit velikonočního zajíčka ze sena? Zvládnete to i s dětmi redakce Čt, 04/10/2025 - 13:49 Velikonoce Klíčová slova: senový zajíček zajíček ze sena velikonoční zajíček návody jak vyrobit senového zajíčka zvířátka ze sena Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Zajíček ze sena vysoký cca 60 - 70 cm Jestliže chcete, aby vám senový velikonoční zajíček či třeba jarní zajíc dekorovali prostory u vstupních dveří, na balkoně či terase, měli by být vysocí cca 50 – 70 cm. Jen tak budou dobře viditelní a rozpoznatelní i z větší dálky, třeba z chodníku či od branky. Co budete potřebovat? Suché seno Nit nebo silon Plastová očička koupená nebo vystřižená z tvrdé folie Plastové dva přední zuby (spojené vypadající jako obrácené písmeno V) opět vystřižené z pevné fólie Silnější jutový provázek na fousy Černý knoflík oválného tvaru (nebo podobný) na čumáček Mašličky, jednu k uvázání kolem krku, druhou lze upevnit na ucho či nohu Další drobnosti, např. umělou větvičku, umělé květiny, z juty umotanou oranžovou mrkev se zelenou jutou nahoře, peříčka, která budou znázorňovat rozčepýřenou srst nad očima zajíčka… Postup K výrobě zajíčka ze sena (nebo slámy, ale s tou se hůře pracuje, protože je tvrdší a větší) je potřeba cca větší kbelík kvalitně prosušeného sena, aby uvnitř zajíček nezačal časem hnít. Jakmile jej máme, vytvarujeme z něj jednotlivé díly zajíčka. Dvě menší koule o průměru asi 8 cm budou jeho nožky a třetí bude vzadu coby ocásek. Koule tvoříme tak, že co nejvíc upěchujeme seno ve tvaru koule a postupně je obmotáváme nití či silonem. Poté uděláme stejným způsobem největší kouli, která má průměr cca 20 cm a bude představovat bříško. Další „patro“ zajíčka je jeho hlava. Tu tvoří koule ze slámy o průměru cca 10 cm, je jen o něco větší, než kožky. Nakonec si připravíme dvě ouška dlouhá asi 25 cm – 30 cm. Ty uděláme tak, že seno vezmeme podobně, jako kytku a na začátku stonky sena pevně obvážeme. Vytvarujeme do placky a uprostřed placky přidáme další seno, aby bylo možné placku dostatečně uprostřed rozšířit. Na druhém konci pak opět tvar zúžíme, takže bude vypadat jako loďka. Všechny části lze při obvazování poměrně dobře tvarovat a s tvarem se lze částečně „pohrát“ i poté, co jsou koule hotové. Zvláště je koulením v rukou hezky dorovnáte. S oušky je to pracnější. Pak už stačí jen jednotlivé části zajíčka slepit tavnou pistolí. Jakmile je zajíček nahrubo hotový, čeká nás jeho dozdobení. Nalepíme očka, pod ně doprostřed nalepíme knírek zajíčka, což jsou provázky dlouhé cca 12 cm. Uprostřed knírku těsně pod něj nalepíme zoubky a na vousy doprostřed knoflík, který je zároveň pohledově přepůlíme. Uvážeme mašličky a jednu nalepíme „na krk“ a druhou např. ke kořenu ouška. Pak do oblasti, kde bývají ruce, zasuneme umělou větvičku, na druhou stranu v oblasti „žeber“ nalepíme mrkev. Kdekoli pak můžeme upevnit květinky, peříčka. Pár peříček nalepíme coby ofinku nad oči, kdy peříčka jakoby zapíchneme ke kořenu ouška a budou směrovat širší stranou k očím. Tvoření senových postaviček baví velmi děti. Udělejte si čas, připravte prostor, kde vám nebude vadit rozházené seno, a pusťte se do práce. Máte se nač těšit. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Možná jste si také všimli, že jsou v obchodech v posledních letech k odstání různé velikonoční senové postavy. Některé menší, jiné větší a zpravidla jde o zajíčky, kačenky, husy nebo slepičky a kuřátka. Fantazii se meze nekladou, stačí mít představivost nebo si najít obrázek daného zvířátka a podle něho z několika málo kusů slámových dílů postupně stvořit konečné dílo.
Čas načtení: 2025-04-18 15:58:17
Velikonoční nádivka, jakou jste ještě nejedli. A navrch recept na roládu a mazanec
Pan Jirka vaří od malička a vždycky věděl, že bude kuchař. Velikonoce považuje za skvělou příležitost vykouzlit spoustu dobrot na sváteční stůl. O recepty se s námi rád podělil. Jak jste se dostal k vaření? K vaření mne přivedla babička. Maminka hodně pracovala a tak jsem s babičkou trávil každou volnou chvíli. Byla vážně excelentní kuchařka. Dodnes si živě vybavím jak chutnala její svíčková, buchty, nebo velikonoční nádivka, na kterou vám dneska dám recept. Co vás nejvíc baví? Vymýšlet a testovat recepty. Ne každému chutná všechno, recept se musí odladit tak, že mluvíte s lidmi, ptáte se jich. A mám zkušenost, že třeba až desátá verze receptu je už taková, že na jídlo chodí lidé zdaleka. Ale pozor, pokrm musí mít také dobré jméno a musí nějak vypadat, a až potom nějak chutná. Nesmí se zanedbat ani název, ani vzhled! Jaký je Váš recept na Velikonoce? Tak to je jasné - nádivka, mazanec a třeba ještě něco navíc. Začneme velikonoční nádivkou. Tu je skvělé upéct klidně už ve čtvrtek a celé čtyři dny ujídat, třeba místo svačiny. Alespoň tedy pokud doma nemáte jedlíky, kteří se o ni postarají hned po vytažení z trouby. Nádivka 2 stroužky česneku 10 žloutků 10 rohlíků 10 bílků tuk a strouhanka 500 g vařeného uzeného masa 500 g vepřové plece 2 lžíce majonézy 1 hrst kopřiv nebo petrželky vepřový vývar Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do masového vývaru, přidáme žloutky, sekané kopřivy nebo petrželku, majonézu utřený česnek, na kostičky nakrájené plecko a uzené maso. Velikonoční vejce: Jsou zdravá a kolik týdně bychom jich maximálně měli sníst? Číst více Z bílků ušleháme sníh a lehce promícháme se směsí. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč a v troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme pomalu do zlatova. Co by to bylo za velikonoce bez mazance. Ten se historicky pekl na Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli kdy s ním hospodyňky chodily do kostela. Tak se mu dostalo takzvané svatého pomazání – svěcení. Odtud také někdejší název svěceník, později pomazanec a mazanec. Mazanec 1 vanička tvarohu 2 vejce 75 g másla nebo Hery 75 g cukru 1 kypřicí prášek rozinky namočené v rumu 2 lžíce rumu 250 g hladké mouky Smícháme a vyšleháme tvaroh, vejce, tuk, cukr, rum a kypřicí prášek. Poté přidáme mouku a rozinky. Vypracujeme hladké těsto. Z toho poté vymodelujeme mazanec (lépe dva, jinak se peče velmi dlouho). Mazanec pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na cca 220 stupňů. Pečeme cca 15-20 minut. Poté teplotu snížíme na 150 stupňů a mazanec dopečeme. Velikonoční symboly a zvyky Číst více Pomocí špejle zjišťujeme, jestli máme pečeno. Zapíchneme ji vždy doprostřed. Jakmile se těsto nelepí, je hotovo. Po upečení pouze pocukrujeme moučkovým cukrem. A přidáváme ještě jeden recept, ten sice není tradiční, za to je dobrý a plný zdravých surovin. Je jím špenátová roláda. Špenátová roláda Na těsto: 400 g mraženého špenátu (doporučujeme ochutit dvěma stroužky česneku, nasekanými nadrobno) 120 g hladké mouky 3 vejce 1 čajová lžička oleje ½ čajové lžičky soli ¼ čajové lžičky pepře Na náplň: 200 g taveného sýra 100 g bylinkového másla 50 g eidamu (pokud chcete výraznější chuť, je možné použít například goudu) ½ červené papriky ½ žluté papriky Nejprve rozmrazíme špenát, doporučujeme vyndat jej předem. Pokud začínáte roládu nyní a váš špenát je stále zmrazen, pomozte si teplou vodou jen dejte pozor, aby pro následnou úpravu nebyl příliš teplý. Doporučujeme si vyndat také bylinkové máslo, aby získalo pokojovou teplotu a práce s ním byla snadná. Nyní rozdělte vejce na žloutky a bílky, žloutky smíchejte s rozmrazeným špenátem a všemi ostatními ingrediencemi na těsto. Není nutné dodržovat předem specifikovaný postup vmíchávání, klidně vše nasypte do mísy a následně velmi důkladně promíchejte. Velikonoční svátky na cestách: Jak na to, aby vše vyšlo na jedničku? Číst více Z vaječné bílků vyšlehejte sníh a pomaličku ho vmíchejte do špenátové směsi. Doporučuji pro vmíchání sněhu použít metodu překládání, kdy zespodu mísy podeberete směs a překlopíte ji na část sněhu, aby směs byla viditelně nadýchaná. Opakujte až do celkového smíchání. Papír na pečení si nařežte (vystříhejte) na rozměry 30×25 cm. Vložte jej na plech, na něj těsto vylejte a zarovnejte. Těsto, které se vám vyleje mimo papír není nutné nyní řešit, zbavíte se jej později. Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 15 minut. Po upečení odřežte kraje, roládu vyklopte na vlhkou utěrku, a ještě za tepla ji srolujte, aby zvládla udržet tvar (samozřejmě bez utěrky).
Čas načtení: 2018-08-12 10:23:06
Velikonoční ostrovy – proč zanikl pupek světa?
Velikonoční ostrov leží osamocený v Tichém oceánu, v nejvýchodnější části Polynésie. Jeho vzhled má daleko od „rajských“ polynéských ostrovů, překypujících bujnou vegetací, krásnými plážemi a PŘEČÍST ČLÁNEK The post Velikonoční ostrovy – proč zanikl pupek světa? appeared first on Exoticky.cz.
Čas načtení: 2020-05-07 17:04:57
Jazykovědma: Proč se nemoc jmenuje COVID-19?
Proč říkáme české měně koruna? Co chytáte, když chytáte lelky? Jaký je člověk, když je kujón? A může se psát „Doma zůstaly ženy a muži.“? To všechno se dozvíte na twitterovém účtu Jazykovědma, jehož dubnové posty přebíráme. Plovoucí děloha (1. 4.) Už sice víme, že v Benátkách se delfíni neprohánějí, přesto se jim podívejme na zoubek – nebo spíš na jinou část těla. Název delfín je totiž odvozený z řeckého delfýs, tj. děloha. Motivací tohoto pojmenování je skutečnost, že delfín není ryba, nýbrž savec s dělohou. Chytrý dálnoslech (2. 4.) Copak je to tele- ve složeninách jako telefon, televize či telepatie? S mládětem skotu to nemá nic společného! Jde o předponu z řeckého tēle (daleko), které také souvisí s télos (konec či cíl). Telefon je tedy dálnoslech, televize dálnohled a telepatie dálnomyslčetba. Proč nechytáme vrabce? 3.4 Co chytáte, když chytáte lelky? Lelek je nevýrazný a nepříliš vzhledný noční pták s velkýma očima a širokým zobákem. Název lelek je asi onomatopoického původu, ale proč lidová tvořivost zvolila jako symbol nesmysluplného počínání zrovna lelka (a ne třeba vrabce), nevíme. Chmurná trudnomyslnost (6. 4.) Je vám trudno? Zazpívejte si Píseň proti trudnomyslnosti! Nenechte se zmást: kodifikovaná podoba je pouze trudnomyslnost s „n“, protože je odvozena od trudný, tj. těžký či chmurný. Tvar *trudomyslnost (od trudovitý, tj. uhrovitý?) je sice častý, ale slovníky jej neznají. Zabijácký věnec (7. 4.) Proč název COVID-19? Je v tom systém: CO jako corona (tj. koruna, kruh či věnec) + VI jako virus + D jako disease (tj. nemoc) + 19 jako 2019 (tj. rok prvního výskytu). Ona koróna v názvu odkazuje ke vzhledu viru, který pod mikroskopem připomíná sluneční korónu (věnec). Svíce pravdomluvnosti (8. 4.) Dnes si vezmeme na paškál slovo paškál. Označuje se tak velká velikonoční svíce zapalovaná na Bílou sobotu. Rčení vzít si na paškál mělo doslovný význam: k paškálu byli voděni ti, kteří měli podat důležitou výpověď. Posvěcená svíce měla zaručit jejich pravdomluvnost. Jak se píšou velikonoční svátky (9. 4.) Před Velkým pátkem si promrskejme tematicky velká písmena! Přejeme veselé Velikonoce (jde o oficiální název svátku; stejně tak Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí), ale veselé svátky velikonoční (druhové jméno, není to oficiální název). Slepé slepice (14. 4.) Jestli byla dříve slepice, nebo vejce, to nevím, ale zato vám povím, jak slepice vznikla (jazykově)! Slepice se odvozuje od slova slepý, protože údajně potmě nevidí. A slepičí prdelka, co všechno vyslepičí? To je ten, kdo stejně jako slepice kudy chodí, tudy trousí… Igelitka není z igelitu (15. 4.) Nosíte si nákupy v igelitce? Děláte chybu! Lidové označení igelitka se totiž mylně vžilo pro tašku vyrobenou z polyetylenu či polypropylenu, nikoliv igelitu. Ve skutečnosti je igelit měkčený polyvinylchlorid (PVC) od firmy IG-Farben, která mu také propůjčila své jméno. Letadla tu byla dříve, než je člověk zkonstruoval (16. 4.) Víte, že letadla tu byla dříve než lidé? Vážně! Původně totiž slovo letadlo v češtině označovalo stvoření schopná letu, jinými slovy ptáky. Až následně se význam letadla posunul ze synonyma pro ptáky na označení strojů schopných letu, tedy aeroplánů. Šmejd z kovu (17. 4.) Šmejd je takové hezké české slovo, že ano? Jenže není… Pochází z německého Schmeid (téhož významu), odvozeného od schmieden (kovat). Dříve totiž šmejd sloužil jako neutrální výraz pro drobné kovové předměty, než se význam posunul na hanlivé označení darebáka či braku. Pozor na peníze! (20. 4.) Jak psát peněžní částky? Pozor na mezery, mohou změnit význam! a) 150 Kč (tj. mezera mezi číslem a značkou měny) = sto padesát korun českých (každý řád se píše zvlášť jako nové slovo). b) 150Kč (tj. bez mezery) = stopadesátikorunový (přídavné jméno se píše celé dohromady). Možná že přijde i kouzelník (21. 4.) Jak je to s čárkou před „že“ po výrazech typu samozřejmě, hlavně, možná…? Jde o výrazy s oslabenou větnou platností, za kterými se čárka obvykle nepíše (ale pokud se napíše, není to chyba). Např. Možná že přijde i kouzelník. Samozřejmě že ne. Hlavně že to víš. Silná koruna (22. 4.) Proč říkáme české měně koruna? Slovo koruna (stejně jako první část složeniny koronavirus) pochází z řeckého korō̺nē (kruh). Původně označovalo věnec vítězů, pak symbol moci. Česká koruna dostala svůj název podle rakouských mincí, které zobrazovaly panovnickou korunu. Nanuk, zmrzlina primitivní (23. 4.) Dáváte si nanuk? To jste tedy pěkní kanibalové! Název nanuk totiž vznikl podle stejnojmenné eskymácké postavy v etnografickém filmu „Nanuk, člověk primitivní“ z roku 1922. Jméno Nanuk nese také inuitský bůh a značí „pán ledních medvědů“. Kde má kujón šourek? (24. 4.) Jaký je člověk, když je kujón? Posuďte sami! Slovu kujón můžeme jít po stopách postupně přes němčinu (Kujon), francouzštinu (couillon) a italštinu (coglione) až k původnímu vulgárnělatinskému výrazu *cōleo (tzn. varle), odvozenému od latinského cōleus (tzn. šourek). Lobbujete, nebo lobujete? (27. 4.) Lobbujete (s dvěma b), nebo lobujete (s jedním b)? Záleží, o co se snažíte! Pokud prosazujete své zájmy, je to lobbování, kterému dodáte důraz dvěma b. Pokud v tenise vrátíte míček vysoko a daleko do protihráčova pole, pak zahrajete lob a lobujete s jedním b. Zdravte správně (28. 4.) I obyčejný pozdrav může pravopisně potrápit. Třeba takové NA SHLEDANOU (ne *nashledanou, *naschledanou): a) Píšeme jako dvě slova, protože mezi ně můžeme něco vložit, např. na BRZKOU shledanou. b) Píšeme H, ne CH, protože jde o S + HLEDAT (a *chledat jistě nepíšete). Polygamie v politice (29. 4.) Předpony poly- a poli- jsou obě z řečtiny, ale mají rozdílný význam, proto i rozdílný pravopis. Poly- označuje mnoho: např. polygamie, polytechnika či polymer. Poli- vychází z pólis, což označuje město či stát: např. poliklinika (městská klinika), policie či politika. Doma zůstaly ženy a muži. Bez chyby. (30. 4.) Mýtus: je-li v podmětu jméno rodu mužského životného, píšeme v přísudku vždy -i. Ve skutečnosti můžeme psát -y, pokud přísudek předchází podmětu a je mu blíže jiné podstatné jméno. Ženy a muži zůstali (*zůstaly) doma. Doma zůstaly ženy a muži. Doma zůstali ženy a muži. Autorka je korektorka, překladatelka a copywriterka. Její profesní stránky najdete ZDE, twitterový účet Jazykovědma ZDE. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2024-03-11 10:20:00
Velikonoce: Jak se slaví a proč jsou pro křesťany důležitější než Vánoce?
Velikonoce jsou pro křesťanské církve nejvýznamnější částí roku. Oslavy začínají většinou v posledním postním týdnu, označovaném jako Svatý týden, který obsahuje i Velikonoční tridium, tato doba, která připomíná poslední dny Ježíše Krista, je ovšem liturgicky ještě součástí postní doby. Velikonoce z církevního hlediska začínají svátkem Zmrtvýchvstání Páně (Velikonoční nedělí), kdy začíná Velikonoční oktáv. Liturgicky pak Velikonoční doba končí až na letnice oslavou seslání Ducha svatého. Velikonoce jsou v církvi chápány jako oslava Kristova vítězství nad smrtí.
Čas načtení: 2025-04-06 09:43:08
Jak na výtečnou nadýchanou velikonoční nádivku s uzeným?
Jak na výtečnou nadýchanou velikonoční nádivku s uzeným? redakce Ne, 04/06/2025 - 09:43 Vaření a Pečení Klíčová slova: nádivka s uzeným masem velikonoční nádivka s uzeným masem slaný nákyp nádivka s kopřivami jarní nádivka Co je potřeba K přípravě jednoduché, ale výtečné nádivky s uzeným a bylinkami budete potřebovat: 5 bulek nebo 7 rohlíků 0,5 kg moravského uzeného 6 vajíček Dvě hrsti čerstvé petrželky nasekané najemno 50 g másla + kousek na vymazání pekáče nebo zapékací mísy 200 ml mléka 0,5 lžičky muškátového květu 0,5 lžičky mletého pepře 3 stroužky česneku sůl strouhanka na vysypání pekáče Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Postup Zapneme troubu na 160 °C a necháme ji předehřát. Mezitím si nakrájíme rohlíky nebo bulky na drobné kostky, dáme je na plech a vložíme do trouby, kde je necháme 20 minut sušit, až zezlatoví. Občas kostičky promícháme. Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky. Z vajíček oddělíme bílky a ušleháme z nich tuhý sníh. Pak žloutky smícháme s mlékem, přidáme sůl, pepř, muškátový květ a česnek. Hotové zlaté kostičky po usušení přendáme do mísy. Jakmile nejsou horké, přidáme k nim směs vajíček, mléka a koření i nakrájené uzené maso a nasekané kopřivy nebo petržel. Přilijeme rozpuštěné máslo a pořádně promícháme. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, krupičkou nebo nejlépe strouhankou. Pak vlijeme nádivku. Vložíme do trouby a pečeme cca 50 minut, dokud není vrch zlatavý. Nádivka neboli slaný nákyp Ve své podstatě je nádivka slaným nákypem, který je tvoří vajíčka, pečivo, maso a různé druhy zelených přísad, např. bylinek, cibulky a pórku. Připravit si skvělou nádivku zvládne každý, i úplný začátečník. S moravským uzeným a pár bylinkami jde o delikátní hlavní jídlo i studenou svačinku. Dát si ji můžete kdykoli a v podstatě i kdekoli – stačí ji nabalit do krabičky. Přidat komentář foto 3x pixabay.com text redakce Ještě jste tradiční český pokrm - velikonoční nádivku, nikdy nezkoušeli připravit, ale víte o ní a láká vás si ji připravit? Anebo jste ji pekli, ale vůbec se vám nepodařila, snědl se z ní jen kousek a zbytek putoval k vašim či babiččiným slepicím? Ať už nádivku, nebo také hlavičku, jak se jí říká, pravidelně připravujte, nebo půjde o vaši premiéru či nový pokus, určitě zkuste tuhle skvělou nádivku s uzeným. Je jemná, nadýchaná, má vyrovnanou chuť, nemá žádný divný „konec“. Chutná malým i velkým, kteří mají rádi uzené maso.
Čas načtení: 2016-03-07 00:00:00
Letošní velikonoční svátky spadají se blíží. Spadají na konec března. Neděle velikonoční je letos 27.3. 2016 a pondělí velikonoční 28.3.2016. A nově se státním svátkem stal i Velký pátek, který tudíž připadá na 25.3.2016. Velikonoce nejsou jen o tradicích a velikonoční výzdobě. Jsou také o pečení. ...
Čas načtení: 2024-03-15 17:02:00
Velikonoční atmosféra se nastěhovala do Prahy: Trhy jsou pomalu na každém druhém náměstí
Ve většině městských částí mohou lidé navštívit velikonoční trhy, uplést si pomlázku nebo nakoupit velikonoční a jarní pokrmy. ČTK to sdělili mluvčí jednotlivých radnic. Například v Praze 3 se mohou lidé zúčastnit tvůrčích dílen a Praha 6 připravila barvení vajíček a malování na obličej pro děti. Ode dneška mohou zájemci také zavítat na velikonoční trhy na Mariánském náměstí, které pořádá magistrát, a v sobotu začínají trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.
Čas načtení: 2024-03-31 19:00:01
Jak si o Velikonocích pojistit štěstí i peníze? Hledejte vejce se dvěma žloutky. V USA to mají jinak
Zapomeňte na Vánoce, to právě Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem! Oslavují Ježíšovo zmrtvýchvstání a jsou tradičním symbolem vítání jara, nových začátků a energie. Na stolech najdete každoročně voňavého beránka, perfektně zdobené kraslice i kočičky, které jsou symbolem palmové ratolesti. Lidé jimi vítali přicházejícího Ježíše Krista. Nesmí chybět pomlázka a vajíčka, takový zajíček se však pravděpodobně přidal až později. A to i proto, že má svůj původ zřejmě v pohanských rituálech, nikoliv křesťanských. Velikonoce jsou svátky lihu: Opilci na silnice nepatří, vybíráme alkohol tester Číst více Toužíte po velkém bohatství? Máte příležitost! Pokud si každoročně říkáte, k čemu jsou všechna ta vajíčka, zpozorněte! Ať vás ani nenapadne je podcenit. Jsou totiž symbolem blahobytu, hojnosti a štěstí. Zní-li jedno z vašich novoročních předsevzetí, že letos už konečně budete bohatí, je darované velikonoční vejce rozhodně dobrý první krok. Nejde přitom o nic nového. Tradice darování vajíček sahá až do 12. století, kdy je duchovní rozdávali lidem v kostele a ti je pak doma v kruhu rodinném snědli. Legendy praví, že pokud právě na Velikonoce naleznete vejce se dvěma žloutky, čeká vás opravdové bohatství. Zamysleli jste se vlastně někdy nad tím, jak vůbec název tohoto svátku vznikl? Nehledejte za tím žádnou vědu. Malou nápovědou vám v češtině budiž to, že právě na Moravě a Slezsku se pro Velikonoce používá také pojmenování „veliká (či velká) noc“. Anglický název „Easter“ je odvozen od jména bohyně jara Ostary, jinak také Eostre. Velikonoce se blíží: Recept na lahodný mazanec z tvarohu se bude hodit Číst více Pomlázku spleťte z vrbových proutků Jako milovníci tradic máte možná velikonoční pomlázku ještě o něco raději než vánoční stromeček. Na většině vesnic se hodování pomlázkou drží stále, ve větších městech se tradiční zvyklosti už ale pomalu opouští. Historie pomlázky sahá přitom až do 14. století a navíc byla pravděpodobně součástí jarních veselí už dávno předtím. Spletená má být z vrbových proutků, kterým nechybí bílá stuha, ty ostatní barevné přidají ženy a dívky. V koutech naší republiky má mnoho pojmenování. Někde ji znají jako houdovačku, binovačku, hodovačku, mrskačku, sekačku, šlehačku, namrkut, šlerkust, šmigust, karabinu, kocar nebo třeba pamihod. Muži ženy už celá staletí vyšlehávají, aby byly krásné, zdravé, svěží a plodné. A v dávných dobách muži nezapomínali ani na své milenky! To by pravděpodobně většina dnešních žen neocenila, co myslíte? Pletení pomlázky je každopádně vhodné započít na Bílou sobotu, ve stejný den by se měla také barvit a zdobit velikonoční vajíčka. Pomlázka je často přímo chloubou svého majitele, muži se předhání, kdo přijde na Velikonoční pondělí s tou větší a robustnější. Posouzení, zda jde o sílu ega, či vrbových proutků, necháváme na vás. Co by měl vědět každý český rodič: Expertka promluvila, co se stane spolu se začleňováním ukrajinských dětí do škol Číst více V USA mají pro čokoládu přísná pravidla Například v Římě utichají po celý svatý týden kostelní zvony, ve Velké Británii se panovník setkává se staršími občany, kterým daruje peníze. V Norsku se velkolepé oslavy shlukly do tradičního čtení thrillerů a detektivek, populární je i odpočinek u televize a sledování filmů. Ve Francii se na Velikonoce ve městě Haux vyrábí tradiční omeleta pro tisíce lidí. V USA to však pojímají daleko velkolepěji. Prezident tradičně pozve děti k Bílému domu, kde hledají ukrytá čokoládová vajíčka. Kdo by však čekal ta mléčná Kinder, nechť se nechá vyvést z omylu. V USA jsou zakázána proto, aby dítě nespolklo hračku, která se v nich ukrývá. U darovaného čokoládového zajíce si však více než tři čtvrtiny Američanů myslí, že by měli nejdříve sníst jeho uši. Takže – jíst, či nejíst? Zdroj: countryliving.com, english-heritage.org, carnivalarts.org.uk KAM DÁL: Kdyby byl Bob s Bobkem hraným seriálem, jejich vztah by se zdál podezřelý.
Čas načtení: 2025-04-15 12:35:55
Užij si na Betanu skvělou akci s názvem Velikonoční nadílka. Pomlázku nech doma a přijď si raději pro velikonoční poklady, ve kterých se ukrývají free spiny. Stačí ti k tomu jen vklad a správná intuice při výběru toho správného košíku. Pokud tě zajímá víc, tak pokračuj ve čtení. The post Velikonoční nadílka u Betana appeared first on 🍀 Vyhraj.cz.
Čas načtení: 2025-04-16 10:06:01
Velikonoční kalendář Synot: Vykoleduj 30 otoček a 200 bodů!
Dnes je ten den, kdy nejen velikonoční zajíc naděluje, ale i casino Synottip tě obdaruje pořádnou velikonoční nadílkou! V herním světě tě čeká ohnivá jízda s 30 free spiny a napínavé karetní partie v live casinu za odměnu v podobě 200 benefit bodů. The post Velikonoční kalendář Synot: Vykoleduj 30 otoček a 200 bodů! appeared first on 🍀 Vyhraj.cz.
Čas načtení: 2025-04-17 09:16:34
Velikonoce nejsou jen o beráncích, mazancích nebo velikonočních nádivkách, ale na Zelený čtvrtek si své místo zaslouží i krásně zatočené jidáše. Symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Velikonoční jidáše jsou příjemně máslové a po upečení se potírají směsí medu, másla a trošku citronu. A jak je to se symbolikou jidášů? Symbolizují zradu Jidáše a také provaz, na kterém se oběsil. The post Vláčné velikonoční jidáše appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem.
Čas načtení: 2025-04-18 10:25:26
Velikonoční kalendář u Tipsportu a Chance
Čas Velikonoc ti přináší spoustu lákavých akcí. Jednou z nich je také víkendový velikonoční kalendář od Tipsportu a Chance, který ti nabídne každodenní zábavu a skvělé odměny. Přijď si každý den otevřít velikonoční vajíčko a zjisti, co na tebe čeká. Více informací najdeš v článku. The post Velikonoční kalendář u Tipsportu a Chance appeared first on 🍀 Vyhraj.cz.
Čas načtení: 2016-03-04 00:00:00
Letošní velikonoční svátky spadají do období konce března, neděle velikonoční na 27.3. 2016 a pondělí velikonoční na 28.3.2016. Nově se státním svátkem stal i Velký pátek který připadá na 25.3.2016. Už máte představu jaké u vás budou a přemýšlíte již nad výzdobou? Ke správným velikonocím patří ne ...
Čas načtení:
Pro školy, 21.-26.3.2024 | Muzeum Českého krasu Vás srdečně zve na velikonoční program s názvem: ,,Vyrobte si pomlázku, jak z Ladova obrázku.“ Program je součástí velikonoční výstavy a zaměřuje se na velikonoční zvyky a tradice a především trénink technik pletené pomlázek. Uskuteční se v termínech 21., 22., 25. a 26.3 – vždy...
Čas načtení: 2018-03-23 23:31:45
RECEPT: Hot Cross Buns: anglické velikonoční buchty
Autor článku: Jana Hot cross buns jsou tradiční anglické velikonoční buchtičky, které o Velikonocích (ale v dnešní době už vlastně po celý rok) koupíte ve všech anglických obchodech. Jenže je to jako se vším, z obchodu to prostě chutná jinak a když si je upečete doma, už se k těm kupovaným nevrátíte. Kdybyste chtěli hot cross buns přirovnat k [...] Příspěvek RECEPT: Hot Cross Buns: anglické velikonoční buchty pochází z MAGAZÍN VELKÁ BRITÁNIE