<p>Uvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.</p>
Čas načtení: 2025-02-09 19:30:40
Jaká lákavá jídla připravit na Tučný čtvrtek, kdy ještě lze jíst všeho dosyta?
Jaká lákavá jídla připravit na Tučný čtvrtek, kdy ještě lze jíst všeho dosyta? redakce Ne, 02/09/2025 - 19:30 Svátky a Oslavy Klíčová slova: Tučný čtvrtek koblihy škvarková pomazánka šátečkové koláče nekynuté koláčky návod Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Poctivé masopustní koblihy i v domácí pekárně O masopustních koblihách platí stejně, jako o vánočním cukroví, že když jsou připraveny z kvalitních surovin, jsou vždy výborné. Sice si při jejich nákupu o něco připlatíte, rozhodně ale nebudete litovat. Pomoct s přípravou těsta vám může domácí pekárna, kterou už má spousta z nás doma. Ingredience: 250 ml vlažného mléka Vajíčko 1 polévková lžíce másla 2 polévkové lžíce oleje 1 polévková lžíce sádla 2 polévkové lžíce rumu 500 g hladké mouky 100 g cukru krupice 1 vanilkový cukr Půl kostky droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného droždí Postup: Mléko dáme do malého hrnce a do něj máslo, sádlo a olej. Vše rozehřejeme jen na malou teplotu, aby došlo k rozpuštění, a poté odstavíme. Do vlažného mléka poté vložíme kvasince, promícháme a necháme rozpustit. Mléko pak nalijeme do formy domácí pekárny a přidáme všechny ostatní ingredience dle pořadí, ve kterém jsou vypsány v receptu. Pak můžeme použít program na kynutá těsta. Jakmile těsto nakyne, rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme jej na placky o síle cca 1 cm a skleničkou si do jedné z nich naznačíme jemně kolečka. Do středu každého kolečka dáme marmeládu dle libosti a druhou plackou první placku těsta překryjeme. Tam, kde vidíme marmeládu vykrojíme přes obě těsta koblížky. Ty postupně skládáme na pomoučený plech, kde je necháme cca 40 min kynout přikryté utěrkou. Těsto, které vám zbylo, buď použijte na další koblihy, anebo si z nich zamotejte delší podlouhlé copánky. Jakmile vše nakyne, smažíme dozlatova v oleji. Lepší je smažit pomalu a dostatečně, než rychle a málo. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku a před podáváním pořádně pocukrujeme. Masopustní nekynuté koláče Jestliže nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem a raději se mu vyhýbáte, můžete zkusit nekynuté masopustní koláče. Jsou výborné a jistě se povedou i začínajícím hospodyňkám. Suroviny má většina z nás doma a kupodivu budete potřebovat i droždí. Ingredience: 1 kg polohrubé mouky 30 dkg sádla 24 dkg másla ¼ kostky droždí 4 vajíčka 15 PL mléka Špetku soli a cukru Rum a máslo na potření Náplně: Tvarohová náplň: 1 tučný tvaroh, dle chuti cukr, žloutek, vanilkový cukr, vanilkový puding, trocha citronové kůry a másla. Maková náplň: 20 dkg umletého máku, trocha vařícího mléka, citronová kůra, skořice, vanilkový cukr Povidlová náplň: povidla, lžička rumu, skořice 1 vanilkový cukr Ořechová náplň: 20 dkg pomletých ořechů, trocha horkého mléka, rum, vanilkový cukr a citronová kůra Postup: Ze všech surovin na těsto si na vále připravíme hladkou hmotu, kterou necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme náplně, každou do samostatné misky. Z těsta poté tvoříme malé hrudky, každou trochu roztáhneme a uděláme do ní důlek. Do důlku lžičkou vkládáme náplň. Poté ukládáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě o 180 °C. Vyndáváme z trouby, jakmile jsou okraje zlatavé. Teplé potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Nakonec pocukrujeme. Výtečná škvarková pomazánka Ingredience: 400 g kvalitních škvarků 4 vejce natvrdo 4 lžíce hořčice, nejlépe plnotučné Jarní cibulka Špetku soli a pepře Na jemnou pomazánku pomeleme všechny škvarky, ale ti, kteří mají rádi i větší kousky v pomazánce, mohou pomlet jen část a pár jich pomačkat jen vidličkou. Vejce nastrouháme nebo pokrájíme a smícháme je se škvarky. Přidáme bílou část cibulky nakrájené na jemné kostky. Nakonec doplníme hořčici a dle chuti sůl a pepř. Řádně promícháme. Ti, kteří mají rádi pikantní pokrmy, mohou přidat také prolisovaný česnek, najemno nakrájený okurek či ostrou papričku. Při podávání posypeme chléb s pomazánkou zelenou natí nakrájenou najemno. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Jestliže už prožíváte Velikonoce coby dospělí poněkolikáté, možná si pamatujete, že právě teď se blíží Tučný čtvrtek. Letos vychází na 27. února a je dnem, kdy se můžeme ještě dosyta najíst všeho, nač máme zrovna chuť. A měli bychom toho využít. Pak totiž přichází masopustní neděle, která zahajuje 40-ti denní půst, který potrvá až do Velikonoc. Proto si v tento den lidé nejčastěji připravovali různé typy sladkých smažených jídel a ti, co měli raději maso, měli na stole jak vepřové, tak drůbeží maso, třeba rovnou dozlatova upečenou kachnu.
\nČas načtení: 2024-02-22 12:57:15
Byla chuť chleba za socialismu lepší? Kdo pomatuje?
Dnes se často slyší, že chuť chleba za doby socialismu byla lepší. Při výrobě chleba tehdy bývala používána tradiční metoda kvasu, známá jako třetí stupeň, která zajišťovala dostatečné zakyselení cesty bez použití pekařského droždí. Díky tomu měl chléb skvělou chuť a vůni, na kterou rádi vzpomínají současní pamětníci. V Československu se chléb pekl v velkých […]
\nČas načtení: 2025-02-09 19:30:40
Jaká lákavá jídla připravit na Tučný čtvrtek, kdy ještě lze jíst všeho dosyta?
Jaká lákavá jídla připravit na Tučný čtvrtek, kdy ještě lze jíst všeho dosyta? redakce Ne, 02/09/2025 - 19:30 Svátky a Oslavy Klíčová slova: Tučný čtvrtek koblihy škvarková pomazánka šátečkové koláče nekynuté koláčky návod Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Poctivé masopustní koblihy i v domácí pekárně O masopustních koblihách platí stejně, jako o vánočním cukroví, že když jsou připraveny z kvalitních surovin, jsou vždy výborné. Sice si při jejich nákupu o něco připlatíte, rozhodně ale nebudete litovat. Pomoct s přípravou těsta vám může domácí pekárna, kterou už má spousta z nás doma. Ingredience: 250 ml vlažného mléka Vajíčko 1 polévková lžíce másla 2 polévkové lžíce oleje 1 polévková lžíce sádla 2 polévkové lžíce rumu 500 g hladké mouky 100 g cukru krupice 1 vanilkový cukr Půl kostky droždí nebo 2 čajové lžičky sušeného droždí Postup: Mléko dáme do malého hrnce a do něj máslo, sádlo a olej. Vše rozehřejeme jen na malou teplotu, aby došlo k rozpuštění, a poté odstavíme. Do vlažného mléka poté vložíme kvasince, promícháme a necháme rozpustit. Mléko pak nalijeme do formy domácí pekárny a přidáme všechny ostatní ingredience dle pořadí, ve kterém jsou vypsány v receptu. Pak můžeme použít program na kynutá těsta. Jakmile těsto nakyne, rozdělíme ho na dva díly. Vyválíme jej na placky o síle cca 1 cm a skleničkou si do jedné z nich naznačíme jemně kolečka. Do středu každého kolečka dáme marmeládu dle libosti a druhou plackou první placku těsta překryjeme. Tam, kde vidíme marmeládu vykrojíme přes obě těsta koblížky. Ty postupně skládáme na pomoučený plech, kde je necháme cca 40 min kynout přikryté utěrkou. Těsto, které vám zbylo, buď použijte na další koblihy, anebo si z nich zamotejte delší podlouhlé copánky. Jakmile vše nakyne, smažíme dozlatova v oleji. Lepší je smažit pomalu a dostatečně, než rychle a málo. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku a před podáváním pořádně pocukrujeme. Masopustní nekynuté koláče Jestliže nemáte dobré zkušenosti s kynutým těstem a raději se mu vyhýbáte, můžete zkusit nekynuté masopustní koláče. Jsou výborné a jistě se povedou i začínajícím hospodyňkám. Suroviny má většina z nás doma a kupodivu budete potřebovat i droždí. Ingredience: 1 kg polohrubé mouky 30 dkg sádla 24 dkg másla ¼ kostky droždí 4 vajíčka 15 PL mléka Špetku soli a cukru Rum a máslo na potření Náplně: Tvarohová náplň: 1 tučný tvaroh, dle chuti cukr, žloutek, vanilkový cukr, vanilkový puding, trocha citronové kůry a másla. Maková náplň: 20 dkg umletého máku, trocha vařícího mléka, citronová kůra, skořice, vanilkový cukr Povidlová náplň: povidla, lžička rumu, skořice 1 vanilkový cukr Ořechová náplň: 20 dkg pomletých ořechů, trocha horkého mléka, rum, vanilkový cukr a citronová kůra Postup: Ze všech surovin na těsto si na vále připravíme hladkou hmotu, kterou necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme náplně, každou do samostatné misky. Z těsta poté tvoříme malé hrudky, každou trochu roztáhneme a uděláme do ní důlek. Do důlku lžičkou vkládáme náplň. Poté ukládáme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě o 180 °C. Vyndáváme z trouby, jakmile jsou okraje zlatavé. Teplé potíráme rozpuštěným máslem s rumem. Nakonec pocukrujeme. Výtečná škvarková pomazánka Ingredience: 400 g kvalitních škvarků 4 vejce natvrdo 4 lžíce hořčice, nejlépe plnotučné Jarní cibulka Špetku soli a pepře Na jemnou pomazánku pomeleme všechny škvarky, ale ti, kteří mají rádi i větší kousky v pomazánce, mohou pomlet jen část a pár jich pomačkat jen vidličkou. Vejce nastrouháme nebo pokrájíme a smícháme je se škvarky. Přidáme bílou část cibulky nakrájené na jemné kostky. Nakonec doplníme hořčici a dle chuti sůl a pepř. Řádně promícháme. Ti, kteří mají rádi pikantní pokrmy, mohou přidat také prolisovaný česnek, najemno nakrájený okurek či ostrou papričku. Při podávání posypeme chléb s pomazánkou zelenou natí nakrájenou najemno. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Jestliže už prožíváte Velikonoce coby dospělí poněkolikáté, možná si pamatujete, že právě teď se blíží Tučný čtvrtek. Letos vychází na 27. února a je dnem, kdy se můžeme ještě dosyta najíst všeho, nač máme zrovna chuť. A měli bychom toho využít. Pak totiž přichází masopustní neděle, která zahajuje 40-ti denní půst, který potrvá až do Velikonoc. Proto si v tento den lidé nejčastěji připravovali různé typy sladkých smažených jídel a ti, co měli raději maso, měli na stole jak vepřové, tak drůbeží maso, třeba rovnou dozlatova upečenou kachnu.
Čas načtení: 2020-11-01 18:49:24
1 lžíce cukr, 40 g droždí, 500 g polohrubá mouka, 1 špetka sůl, 250 ml mléko, 200 g máslo nebo rostlinný tuk, 2 ks vejce, 120 g cukr moučka, 1 lžíce med, 100 g cukr, 4 dl mléko, 300 g mletý mák, 1 ks rum, Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho kynout. Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a nakonec vmícháme rozehřátý tuk. Vypracujeme hustší těsto, podle potřeby podsypeme moukou, vložíme ho do mísy a necháme na teple vykynout. Mezitím si uvaříme mák (asi 15 minut) se všemi přísadami, nakonec vmícháme rum. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, potřeme je makovou náplní, svineme, položíme na pomaštěný plech a necháme kynout. Po 20-ti minutách závin potřeme tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě asi 50 minut.
Čas načtení: 2024-08-27 16:40:00
Češi zuří. Kaufland jim prodává základní surovinu třikrát dráž než „svým“ Němcům
Mezi potravinami, u nichž zákazníci poukazují na „šroubování cen“ a „zkoušení obchodníků“, jestli je za několikanásobek běžné ceny někdo koupí, se občas objevují i nezbytné suroviny pro vaření a pečení. Nechápavé pohledy českých zákazníků sbírá aktuálně například Kaufland u droždí, které prodává za 11,50 Kč za kus. V sousedním Německu však vyšší cenu nenasadil a Němcům je prodává více než třikrát levněji. Kilo droždí v Česku bylo za 274 korun, kdežto naproti „přes hranici“ za přibližně 90 Kč.
Čas načtení:
Chléb bez droždí – irský soda bread
Uvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.
Čas načtení: 2020-05-07 19:10:00
Pomalu nám končí zajímavá doba, kdy jsme dostali od osudu neočekávanou možnost zpomalit. Někteří bohužel přišli o práci. Věřím, že se do ní brzy vrátí. Jiní přišli o peníze. Ty se zase přikutálí. Všichni jsme si užili (a ještě užijeme) více či méně velkou porci strachu. Každý dle svého naturelu. Jsou i lidé, kteří zažili největší příval práce v životě. Ale obecně se dá říci, že jsme jako společnost zařadili o dva rychlostní stupně níž. A jeli jsme bezpečnou padesátkou. Mnozí měli takovou příležitost po spoustě let. A pomineme-li finanční trable, mnozí si to užili. Nikomu nic nescházelo. Krom komických záležitostí jako droždí nebo toaleťák. Měl-li bych doplnit, pořád máme problém sehnat Jesenku a Pikao v tubě. Ukázalo se, že lze zvládat práci (školu) za polovinu času. Kolegyně to daly v pohodě. A měly ještě x hodin, aby mi pomohly. Pro mě to byl očistec. Nastoupil jsem v lednu a než jsem se rozkoukal, seděl jsem 6 týdnů sám v kanclu, protože nás rozpůlili. 10 a víc hodin za den. Naštěstí po 2 dnech 2 dny volna + případný víkend. A o tom chci na závěr napsat. Manželka na homeofficu, přirovnal bych k půl úvazku. Já takový 0,6 úvazek. Normální důstojná existence bez jazyka na vestě. Akorát dítěti chybí kolektiv. Skoro pořád ve společnosti dospělých. Doplnit tedy snížené úvazky o 3 dny školky/týden a byl by ráj na Zemi. Třeba nám prožité trable otevřou oči.
Čas načtení: 2024-02-12 20:53:52
Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept
Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept redakce Po, 02/12/2024 - 20:53 Dezerty a Moučníky 1 - 1000 Kč Mírný 30 minut a více Klíčová slova: makovník kynuté těsto kynuté těsto recept jak na kynuté těsto Co je potřeba K přípravě kynutého těsta budete potřebovat jen základní suroviny, vajíčko tentokrát vynecháme, nelekejte se, že ho v receptu nenacházíte. Těsto: 300 g hladké mouky 150 ml vlažného mléka ½ kostky kvasnic 125 g másla Lžíci cukru Třetinu lžičky soli. Na makovou náplň: Balíček máku, tedy asi 3 hrnku máku 3 lžíce cukru 350 ml mléka. Varování Makovník krájíme a jíme, až alespoň mírně vychladne. Jinak hrozí, že nás z něj bude bolet břicho. Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na vařečku ani mísu. Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě klidně i hodinu. Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrolu dám mléko, cukr a mák, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud náplň nezhoustne. Po vykynutí těsto rozdělíme napůl. Z jedné poloviny vyválíme plát a naplníme ho půlkou náplně. Na spodní straně těsta dáme náplň až ke kraji, na horní i po obou stranách necháme kraje volné, aby náplň po zatočení nevytekla. Zavineme odspodu, kraje založíme pod makovník. Po předání na plech ještě propícháme vrchní vrstvu těsta vidličkou. To samé uděláme s druhou polovinou těsta a náplně. Necháme upéct v předehřáté troubě na 170 °C asi po dobu 30 minut. Po vyndání z trouby můžeme potřít sádlem. Přidat komentář Psala Redakce. Makovník mají většinou rádi dospělí i děti. Mák patří ke zdravým surovinám a měli bychom ho do jídelníčku alespoň tu a tam zařadit. Máte-li rádi buchty, skvělé kynuté těsto, které není vůbec těžké připravit, mák a možnost ukrojit si pruh makovníku o šířce, kterou si chcete právě dopřát, pak si ho určitě upečte. Tento vám bude jistě chutnat a není na něm co zkazit.
Čas načtení: 2024-02-21 08:32:03
Dříve byla nepostradatelnou součástí domácností. Dnes se na ni kromě pečení ke škodě nás všech do značné míry zapomnělo. Za velmi málo peněz si můžete výrazně zlepšit zdraví a náladu. Droždí je jedním z nejlepších zdrojů přírodních vitaminů skupiny B, je přírodním antidepresivem a dokáže výrazně zvýšit imunitu organismu. Objev kvasnic a jejich vliv na […]
Čas načtení: 2024-02-22 12:57:15
Byla chuť chleba za socialismu lepší? Kdo pomatuje?
Dnes se často slyší, že chuť chleba za doby socialismu byla lepší. Při výrobě chleba tehdy bývala používána tradiční metoda kvasu, známá jako třetí stupeň, která zajišťovala dostatečné zakyselení cesty bez použití pekařského droždí. Díky tomu měl chléb skvělou chuť a vůni, na kterou rádi vzpomínají současní pamětníci. V Československu se chléb pekl v velkých […]
Čas načtení: 2024-03-11 08:50:00
Rychlé velikonoční recepty: Mazanec i jidáše bez droždí! A beránek naslano
Beránek, mazanec nebo jidáše různých tvarů a velikostí na velikonoční stůl zkrátka patří. Pokud nemůžete sehnat droždí, nezoufejte! Připravili jsme výtečné recepty, které se bez něho obejou. A beránek je tentokrát naslano!
Čas načtení: 2024-03-23 12:30:48
Trik starých hospodyněk: aby vaše koláče vypadaly jako z restaurace, použijte tato malá tajemství
Ve slaných nebo sladkých kombinacích jsou koláče zbožňovány po staletí. Tajemství dokonalého domácího koláče ale není v těstě. Již v dokonalé polevě. Budeme potřebovat: – 7 lžic mouky– 1 suché droždí– 2 hrnky mléka– 1 hrnek oleje– sůl nebo cukr (podle toho, jaký koláč připravujete) VÝBORNÉ JABLEČNÉ ŠÁTEČKY: VŽDY KDYŽ JE PŘIPRAVÍM, TAK SE SNĚDÍ […]
Čas načtení: 2024-05-14 12:34:06
Záchranná stanice je opět plná mláďat, někdy je pomoc spíše na škodu
Drozdi, kosi, káčata i ježci. Začala sezona mláďat a zvířecí záchranáři mají napilno. Také v Záchranné stanici pro ohrožená zvířata při rezervaci Soos na Chebsku evidují čerstvé přírůstky. Ne každé zvíře v nouzi však pomoc člověka opravdu potřebuje.
Čas načtení: 2024-06-07 11:19:16
Šneci se skořicí: Dezert, který provoní celý dům a potěší každého, kdo ho vyzkouší
Milujeme recepty z maminčiny kuchyně. Potřebujeme: Na těsto: * 25 g droždí *75 g másla * 2,5 dl mléka * 1/2 hrnku cukru * 700 g mouky Na náplň: * 50 g másla * 1/2 šálku žlutého cukru * 1 lžíce skořice Rychlý a snadný recept na lahodný dezert bez másla! Zamilujete si ho hned […]
Čas načtení: 2024-07-19 06:54:15
Nevíte, co připravit k večeři? Tento jednoduchý koláč potěší i ty nejvybíravější jedlíky!
Slané koláče jsou vynikající a skvělý nápad na rychlé jídlo! Jejich příprava je velmi snadná a ingredience jsou levné… Co víc si přát? Budeme potřebovat: – 500 g hladké mouky– 150 ml teplého mléka– 1 lžička cukru– 1 lžička soli– 1 vejce– 3 lžíce oleje– 1/2 droždí– 2 brambory Příloha: – 350 ml smetany– 200 […]
Čas načtení: 2024-10-24 00:03:00
Jak a čím nahradit droždí: Vyrobte si domácí ze tří základních surovin
Stane se vám občas, že zapomenete koupit droždí, takže v okamžiku, kdy se chcete pustit do přípravy kynutého těsta, musíte svůj plán opustit? Nezoufejte – tady jsou tipy, jak kvasnice nahradit. Během ...
Čas načtení: 2025-01-16 06:00:00
Babské rady: Vytvořte si doma vlastní kvásek. Je to první krok ke zdravějšímu chlebu
Proč péci z kvásku? Oproti droždí, které je umělé, je kvas přirozený, pro trávicí trakt šetrnější a dokáže podpořit rovnováhu ve střevech.
Čas načtení:
Chléb bez droždí – irský soda bread
Uvízli jste doma bez droždí? Tady jedna nouzovka pro každý případ – irský soda bread kypřený jedlou sodou. Chuťově žádný zázrak, ale bez problémů funguje.