Po 16letech jsem zahodil všechen kod webu a napsal celý kod znovu. Vypadá to tu +- stejně, ale pokud narazíte na něco co vám vadí tak mi o tom napište: martin@vorel.eu nebo se mi ozvěte na twitteru Začal jsem dělat change log.

Kurzy ze dne: 22.01.2025 || EUR 25,145 || JPY 15,448 || USD 24,075 ||
čtvrtek 23.ledna 2025, Týden: 4, Den roce: 023,  dnes má svátek Zdeněk, zítra má svátek Milena
23.ledna 2025, Týden: 4, Den roce: 023,  dnes má svátek Zdeněk
DetailCacheKey:d-39608 slovo: 39608
Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky

<p>Autor článku: <a href="https://www.velka-britanie.co.uk/author/janag/">Jana</a></p> <p>V prvním článku o vaření v Anglii jsem vysvětlovala rozdíly mezi českou a anglickou moukou. Dnes si povíme něco o koření a bylinkách, co je stejné, co je jinak, co v Anglii seženete všude bez problémů a co se tu moc nevede. A taky, proč anglický „kmín“ nechutná vůbec kmínově! Jiný kraj, jiné koření aneb [...]</p> <p>Příspěvek <a href="https://www.velka-britanie.co.uk/varime-cesky-v-anglii-koreni-a-bylinky/">Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky</a> pochází z <a href="https://www.velka-britanie.co.uk/">MAGAZÍN VELKÁ BRITÁNIE</a></p>

---=1=---

Čas načtení: 2021-02-11 11:01:32

Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky

Autor článku: Jana V prvním článku o vaření v Anglii jsem vysvětlovala rozdíly mezi českou a anglickou moukou. Dnes si povíme něco o koření a bylinkách, co je stejné, co je jinak, co v Anglii seženete všude bez problémů a co se tu moc nevede. A taky, proč anglický „kmín“ nechutná vůbec kmínově! Jiný kraj, jiné koření aneb [...] Příspěvek Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky pochází z MAGAZÍN VELKÁ BRITÁNIE

\n

Čas načtení: 2024-02-15 23:40:20

Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma?

Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma? redakce Čt, 02/15/2024 - 23:40 Nemoci a Léčba 1 - 1000 Kč Mírný 10 až 30 minut Klíčová slova: čaj na kašel odvar ze skořápek použití křenu proti nachlazení vnitřní využití majoránky recept na domácí sedmikráskový sirup bylinky na kašel Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Dráždivý kašel a odvar z vlašských ořechů Potřebovat budete jen dvě hrsti skořápek vlašských ořechů a půl litru vody. Skořápky vyloupaných ořechů namočíme na 4 hodiny do vody. Poté dáme na sporák a půl hodiny vaříme. Jak se voda odpařuje, doléváme, aby jí bylo stále původního půl litru. Pijeme šálek odvaru 3 x za den. Úporný kašel zmůže křen Potřebujeme jen jeden čerstvý křen a lžíci medu. Křen nastrouháme, smícháme s medem a užíváme ráno nalačno, po obědě hodinu po jídle a večer před spaním. Anýzový čaj pomůže uvolnit hleny Potřebovat budete 1 lžičku anýzu, 1 lžičku kmínu, ¼ l vody. V hmoždíři nebo mlýnku rozdrtíme koření. Zalejeme horkou vodou a čtvrt hodiny louhujeme. Přeceděné pijeme 3x denně. Sedmikráskový sirup na dráždivý kašel Potřebovat budeme 3 sklenice sedmikrásek – květ, 2 bio citrony a 0,5 kg cukru. Květy očistíme od lístků, broučků a stonek. Dáme je do vyvařené nádoby s nakrájenými citrony, zalijeme převařenou vodou. Po 24 hodinách přecedíme přes plenku nebo utěrku. Do tekutiny dáme cukr, vaříme, dokud tekutina nemá konzistenci sirupu, tedy asi 2,5 hodiny. Majoránkový čaj na kašel Potřebujeme 1 lžičku majoránky, ¼ l vody, lžíci medu, 0,5 lžičky citronové šťávy. Majoránku zalijeme vodou a začneme vařit. Pak odstavíme a 15 minut louhujeme. Přecedíme, přidáme med, citronovou šťávu. Po doušcích pijeme více krát za den. Výborné při kašli a zánětu průdušek. Kašel se vám jistě podaří uzdravit. S takovou majoránkou nebo křenem je to snadné, stejně jako s anýzem nebo skořápkami ořechů. Sedmikráskový sirup je krapet složitější. Přidat komentář Už zase vám začalo dítě školou povinné pokašlávat, a vy čekáte, kdy se kašel posune a dítě začne ošklivě, „strouhavě“ kašlat? Anebo jste nemocní vy sami, a byť jste už změnili 2x kapky, ne a ne se kašle zbavit? Pak zkuste staré, ale funkční rady našich babiček a připravte si čaje či odvary dle rad níže.

\n

Čas načtení: 2020-11-01 19:32:17

Špenátový závin s kuřátkem i bez

1 ks sůl, 1 ks pepř, 1 ks žloutek, 1 ks cibule, 100 g strouhaný sýr, 150 g kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízek), 2 ks vejce, 450 g mražený špenát, 1 ks česnek, 1 ks olivový olej na smažení, 1 balíček listové těsto, Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a dozlatova osmažíme. Špenát podusíme asi 5 minut, scedíme tak, aby se i dál mohl vařit, ale nebylo v něm moc vody. Přidáme mléko, prolisovaný česnek, opraženou cibulku, pepř a sůl. Vaříme ještě asi 5 - 10 minut. Mezitím si nakrájíme maso na malé kousky, osolíme, opepříme, popř. přidáme koření, které máme rádi. Zprudka osmažíme na trošce olivového oleje. Kdo maso nejí, může ho samozřejmě vynechat. Těsto rozválíme na tenký plát, posypeme polovinou nastrouhaného sýra (eidam, balkánský sýr, osobně doporučuji sýry ementálského typu), poklademe špenát (vymačkáme z něj co nejvíce vody), rovnoměrně poklademe kousky masa, nasypeme zbytek sýra. Srolujeme do závinu a povrch potřeme žloutkem. Špenátový závin pečeme dozlatova asi 20 - 25 minut. Špenátový závin s kuřátkem i bez podáváme teplý i studený, nejlépe s čerstvou zeleninovou oblohou.

\n
---===---

Čas načtení: 2021-09-25 07:54:28

Láďa Hruška: Psaním prostě odpočívám a léčím si nějaké ty menší rány na duši

Jako vystudovaný učitel učil dva roky. Pak jej zlákala publicistika a začínal jako reportér v Nymburském deníku. Poté byl v Českém rozhlase a na Frekvence 1. Působil v TV Nova a od roku 2015 má na Primě oblíbený „kutilský“ pořad Vychytávky Ládi Hrušky. V roce 2014 se poprvé představil jako autor, a to kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou a kniha se stala Českým bestsellerem. Od té doby vydal ještě několik kuchařek, a právě dopsal další Fit krabičky Ládi Hrušky – hubneme zdravě a žravě. Je autorem také knížek pro děti, třetí z nich Průšvihy drzého (zá)školáka: Trapné hlášky (pro)rodiče vyšla letos. A jak přiznává, už se mu honí hlavou další nápad s pracovním názvem Šílené pohádky pod lavici.   Pocházíte z Městce Králové, kde se podle pověsti narodil český král Přemysl Otakar II. Jak jste prožíval své dětství a jaký jste byl kluk? Prožíval jsem normální dětství jako maloměstský kluk z bytovky. Pravda, možná jsem byl trochu divný. Protože místo hraní na vojáky jsem zachraňoval vyhozené kytky u popelnic v provizorním skleníku ze staré telefonní budky. Nějak jsem v tom asi viděl větší smysl, než běhat po lese a házet po sobě šišky.   Co vás přivedlo ke studiu chemie a biologie na pedagogické fakultě? Chtěl jste být učitelem? Jasně. Učitele a školu jako budovu jsem vždy vnímal jako takovou zvláštní autoritu. Budova i to povolání mě odjakživa něčím přitahovaly. Snil jsem o tom, že budu mít jednou červenou propisku a psát zlobivým dětem poznámky. A protože mě přírodopis a později chemie bavila, byla volba jasná.   Profesi učitele jste si na dva roky vyzkoušel. Jak na ten čas vzpomínáte? Pamatujete si první den coby učitel před žáky ve škole? Samozřejmě. Paradoxně jsem vystudoval své oblíbené předměty, ale realita byla jiná. Učil jsem hlavně dílny a fyziku, kterou jsem přímo nesnášel. Vzal jsem to ale jako profesní výzvu a snažil ji učit tak, abych ji žákům nezhnusil a aby je bavila a mě taky. Nikdy jsem nikoho nenechal propadnout. Vnímal bych to jako svou neschopnost zanechat v dětech alespoň zrnko nějakých vědomostí.   V roce 1998 jste se vydal na dráhu publicisty. Začínal jste jako reportér v Nymburském deníku. Pak přišel ČRo, Frekvence 1. Působil jste v TV Nova a od roku 2015 máte na Primě oblíbený „kutilský“ pořad Vychytávky Ládi Hrušky. Co vás na práci na tomto projektu nejvíce baví a na co se v něm můžeme těšit? Baví a fascinuje mě na své práci vlastně všechno. Svou práci vlastně neberu jako práci. Ale jako jeden velký sen, ze kterého bych se nechtěl probudit. Komu se poštěstí, že jezdí po výletech, kde se na něj všichni těší. Dají mu najíst, napít, většinou si odnese ještě nějakou tu výslužku, a ještě za to vše dostane zaplaceno? (smích) Teď vážně. Cítím se nepopsatelně poctěn, že mě lidé zvou k sobě domů a hrdě mi ukazují, co vše dokázali, vykutili nebo vymysleli. Baví mě dokazovat, že heslo „zlaté české ručičky“ stále platí a že světu máme stále co ukázat. Protože to, co lecjaký český kutil „Honza“ dokáže vymyslet, na to by asi opravdu nikdo jiný na světě buňky neměl. Své práci jsem tedy bytostně oddán natolik, až mě někdy děsí, že kdybych se z tohoto snu někdy probral, tak nemám žádná zadní vrátka svého živobytí. Ale tak to mám holt nastavené. Nezaobírat se zbytečnostmi a neodvádět myšlenky a pozornost jinam, než je právě potřeba.   V roce 2014 jste se poprvé představil jako autor, a to kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou. Jaký to byl pocit, první knížka a hned bestseller? Paradoxně jsem to nějak zvláštně neprožíval. Že knížka bude žádaná, jsem tak nějak tušil. Diváci a fanoušci si o recepty, které jsem v televizi prezentoval, masivně psali. Když mě tenkrát v nakladatelství řekli, že zkusí vydat dva tisíce kusů a uvidí se, jen jsem se pousmál a řekl, že to bude tak pro mou rodinu a známé. Byl jsem nakonec rád, že kuchařka přes všechno kolem jejího zrodu tenkrát vyšla a tím pro mě skončil jeden velký úkol a dluh vůči mým příznivcům. Spadl ze mne prostě jeden velký balvan a já se cítil volný a šťastný zároveň.    Co vás přivedlo k psaní knížek pro děti? Na svém kontě máte již tři ze série Průšvihy drzého záškoláka. Poslední Průšvihy drzého (zá)školáka: Trapné hlášky (pro)rodiče vyšla letos. Pracujete na dalším příběhu? Zatím ne. Teď jsem po letech dopsal další svou kuchařku Fit krabičky Ládi Hrušky – hubneme zdravě a žravě. Jsem na ni pyšný, protože jde o další takový dluh vůči fanouškům a divákům, kteří po mně léta žadoní o další recepty jako dárek pro své blízké. A tak jsem jako zapřisáhlý odpůrce veškerých diet sepsal na papír desítky „vychytaných” receptů, které jsem za ta léta na sobě vyzkoušel a které mi pomáhají hlídat kila pod kontrolou, aniž bych se musel trápit někde ve fitku nebo nedejbože hlady. Kniha má vyjít na sklonku roku a moc se na ni těším. Nebudou tam samozřejmě chybět i recepty z Vychytávek na Primě. Neumím psát na povel nebo na zakázku. To nemá smysl ani hodnotu. Ale už se mi honí hlavou další nápad s pracovním názvem Šílené pohádky pod lavici. Uvidíme…   Co vás na psaní baví? Je psaní pro vás více práce nebo koníček? Ani tak, ani tak. Je to taková terapie, únik od reality, od starostí všedního dne do bubliny fantazie, kde se meze nekladou. To mě strašně nabijí, osvobozuje a motivuje. U psaní prostě odpočívám a léčím si nějaké ty menší rány na duši.    A jaký jste čtenář? Co rád čtete? Máte oblíbený žánr nebo autora? Moc nečtu. Jen to, co potřebuji ke své práci. Jsem asi exot, co? Ale víc mě prostě baví psát, a ještě to umocňuje pocit, že knížky pro děti malí čtenáři opravdu čtou a píšou si o další pokračování. To je hezký pocit pro autora, kterého by dříve ani ve snu nenapadlo, že sesmolí nějakou knížku, natož pro tak náročného a nevyzpytatelného čtenáře, jako jsou právě děti.   A co čas na odpočinek? Jak rád trávíte chvíle volna? Uteču z Prahy domů do Městce Králové a užívám si naplno rodiny, pár přátel, psa a postele. A je mně všechno ostatní ukradené.   Láďa Hruška se narodil 13. února 1978 v Městci Králové. Vystudoval pedagogickou fakultu (chemii a biologii). Dva roky učil a od roku 1998 působí v médiích. Začínal jako reportér v Nymburském deníku, působil v ČRo, Frekvenci 1, TV Nova a TV Prima. Na TV Prima od roku 2015 natáčí pořad Vychytávky Ládi Hrušky. Napsal kuchařky Vaříme s Láďou Hruškou (2014), Láďa Hruška se vrací – kuchařka pro samouky (2015), Revoluce v grilování – nejlepší recepty a nápady pro gril k letní pohodě (2017). Je autorem knih pro děti Průšvihy drzého záškoláka: Miky pátrá, radí, zachraňuje (2019), Průšvihy drzého záškoláka: Prázdniny skoro na rok (2020), Průšvihy drzého (zá)školáka: Trapné hlášky (pro)rodiče (2021). Dostal cenu Český bestseller za kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou. {loadmodule mod_tags_similar,Související}

Čas načtení: 2015-02-19 18:57:00

Rajská polévka z loupaných rajčat s bazalkou

1 plechovka loupaných rajčat, 2 stroužky česneku, kousek mrkve, kousek celeru, 1 a 1/2 kostky slepičího bujonu natur (jestli máme po ruce vlastní slepičí nebo kuřecí vývar, použijeme samozřejmě ten), 1 malá cibule, 3 lžíce mouky, 1/2 skleničky zakysané smetany, pepř, olej Recept jak se vaří rajská polévka z loupaných brambor ovoněná bazalkou Oloupeme si a nasekáme cibulku, kterou zesklovatíme na oleji. Přisypeme hladkou mouku a opražíme ji na světlou jíšku. Za stálého míchání zalijeme vařící vodou, přidáme oloupaný kus mrkve a celeru, bujón, přikryjeme pokličkou a vaříme dokud zelenina nezměkne. Pak polévku okořeníme hrstí bazalky, pepřem a vyklopíme do ní plechovku loupaných rajčat i se šťávou. Vaříme pod pokličkou pět až deset minut, odebereme si trochu horké tekutiny, rozmícháme v ní zakysanou smetanu a všechno nalijeme zpět do polévky, kterou ručním mixérem rozmixujeme do hladka. Rajská polévka z loupaných rajčat se nyní už jen nechá projít varem a můžeme ji podávat. Lze ji posypat sýrem, přidat ještě trochu zakysané smetany přímo na talíři, nebo k ní můžeme podávat uvařenou rýži.

Čas načtení: 2024-02-15 23:40:20

Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma?

Jak vyléčit různé typy kašle kořením, které máme doma? redakce Čt, 02/15/2024 - 23:40 Nemoci a Léčba 1 - 1000 Kč Mírný 10 až 30 minut Klíčová slova: čaj na kašel odvar ze skořápek použití křenu proti nachlazení vnitřní využití majoránky recept na domácí sedmikráskový sirup bylinky na kašel Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Dráždivý kašel a odvar z vlašských ořechů Potřebovat budete jen dvě hrsti skořápek vlašských ořechů a půl litru vody. Skořápky vyloupaných ořechů namočíme na 4 hodiny do vody. Poté dáme na sporák a půl hodiny vaříme. Jak se voda odpařuje, doléváme, aby jí bylo stále původního půl litru. Pijeme šálek odvaru 3 x za den. Úporný kašel zmůže křen Potřebujeme jen jeden čerstvý křen a lžíci medu. Křen nastrouháme, smícháme s medem a užíváme ráno nalačno, po obědě hodinu po jídle a večer před spaním. Anýzový čaj pomůže uvolnit hleny Potřebovat budete 1 lžičku anýzu, 1 lžičku kmínu, ¼ l vody. V hmoždíři nebo mlýnku rozdrtíme koření. Zalejeme horkou vodou a čtvrt hodiny louhujeme. Přeceděné pijeme 3x denně. Sedmikráskový sirup na dráždivý kašel Potřebovat budeme 3 sklenice sedmikrásek – květ, 2 bio citrony a 0,5 kg cukru. Květy očistíme od lístků, broučků a stonek. Dáme je do vyvařené nádoby s nakrájenými citrony, zalijeme převařenou vodou. Po 24 hodinách přecedíme přes plenku nebo utěrku. Do tekutiny dáme cukr, vaříme, dokud tekutina nemá konzistenci sirupu, tedy asi 2,5 hodiny. Majoránkový čaj na kašel Potřebujeme 1 lžičku majoránky, ¼ l vody, lžíci medu, 0,5 lžičky citronové šťávy. Majoránku zalijeme vodou a začneme vařit. Pak odstavíme a 15 minut louhujeme. Přecedíme, přidáme med, citronovou šťávu. Po doušcích pijeme více krát za den. Výborné při kašli a zánětu průdušek. Kašel se vám jistě podaří uzdravit. S takovou majoránkou nebo křenem je to snadné, stejně jako s anýzem nebo skořápkami ořechů. Sedmikráskový sirup je krapet složitější. Přidat komentář Už zase vám začalo dítě školou povinné pokašlávat, a vy čekáte, kdy se kašel posune a dítě začne ošklivě, „strouhavě“ kašlat? Anebo jste nemocní vy sami, a byť jste už změnili 2x kapky, ne a ne se kašle zbavit? Pak zkuste staré, ale funkční rady našich babiček a připravte si čaje či odvary dle rad níže.

Čas načtení: 2013-06-25 22:31:00

Zavařování žampionů

Malé žampiony se očistí a ve smaltované nebo aluminiové nádobě s trochou jedlé sody povaří, pak se dá svrchní hnědý povlak lehce sloupnouti. Očištěné žampiony vaříme pak ve vodě, kam jsme přidali trochu kyseliny citronové, za pilného sbírání pěny, asi 25-30 minut. Doporučuje se rozděliti žampiony dle velikosti a stejně velké vždy zavářeti najednou. Narovnané do sklenic nebo plechovek zaléváme roztokem: na 10 litrů vody dáváme 20 dkg soli a 10 g kyseliny citronové. Uzavřené nádoby vaříme v páře: sklenice půllitrové 60 minut, litrové 75 minut, plechovky půlkilové 50 minut, kilové 60 minut. (Umění zavářeti) Substráty a hnojiva http://bovinky.blogspot.cz/

Čas načtení: 2018-08-09 16:26:23

Ochutnejte exotickou pitahyu – „Dračí ovoce“

V Sonorské poušti bývaly plody pitahay nebo  také dračího ovoce (Dragon fruit) důležitým zdrojem potravy pro domorodé obyvatelstvo. Dnes rostou tyto druhy kaktusů rodící dračí PŘEČÍST ČLÁNEK The post Ochutnejte exotickou pitahyu – „Dračí ovoce“ appeared first on Exoticky.cz.

Čas načtení: 2018-01-15 01:02:13

Švédská kuchyně

Švédské království láká přírodními krásami a pověstnou vstřícnosti a ochotou místních obyvatel. Až budete obdivovat čistá a upravená města nebo typické hnědočervené farmářské domky, nezapomeňte PŘEČÍST ČLÁNEK The post Švédská kuchyně appeared first on Exoticky.cz.

Čas načtení: 2017-01-27 15:51:34

Nejlepší recepty na horké smoothie

Smoothie je geniální způsob, jak nastartovat den a zároveň do sebe dostat velké množství vitamínů. A v zimním období přijde vhod zkombinovat vitamíny s příjemným PŘEČÍST ČLÁNEK The post Nejlepší recepty na horké smoothie appeared first on Exoticky.cz.

Čas načtení: 2021-02-11 11:01:32

Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky

Autor článku: Jana V prvním článku o vaření v Anglii jsem vysvětlovala rozdíly mezi českou a anglickou moukou. Dnes si povíme něco o koření a bylinkách, co je stejné, co je jinak, co v Anglii seženete všude bez problémů a co se tu moc nevede. A taky, proč anglický „kmín“ nechutná vůbec kmínově! Jiný kraj, jiné koření aneb [...] Příspěvek Vaříme česky v Anglii: koření a bylinky pochází z MAGAZÍN VELKÁ BRITÁNIE

Čas načtení: 2024-02-08 07:00:00

Ranní úvaha: Tereza Horváthová: Den S.

Naše všední zimní dny jsou každý jiný a zároveň stejný: děje se opakují v nepravidelném rytmu, M. odchází na vlak, klapnou dveře za jednou a druhou školačkou, budíme A. a odcházíme do školky, pijeme kávu, pracujeme dole nebo nahoře, topíme nebo se balíme do svetrů, pijeme čaj, telefonujeme, organizujeme, odepisujeme, brodíme se pouští otázek a odpovědí, vztekáme se u práce, dohadujeme, diskutujeme, noříme se do zpráv, čteme, vaříme nebo občas jdeme na oběd.

Čas načtení: 2009-04-12 21:43:00

Mezinárodní prodejní výstava minerálů

Dovoluji si Vás pozvat na Mezinárodní prodejní výstavu /burzu/ minerálů v Oslavanech, která se uskuteční 17. – 19. dubna 2009. Burza a prodejní výstava se koná v prostorách budovy Kulturního střediska Oslavany(Dělnický dům). K dispozici je několik rozsáhlých sálových prostor s možností bezproblémového připojení el. energie k výstavním místům. V rámci návštěvy Oslavan lze využít zde se přímo nacházející významné mineralogické lokality ( např. odvaly uhelných dolů Rosick-oslavanského uhelného revíru , naleziště světově známých očkových opálů, plazmy, sepiolitu, moravských vltavínů). Návštěvu burzy doporučujeme spojit také s návštěvou zdejšího zámeckého muzea mimo jiné s expozicí minerálů regionu a historií zdejšího hornictví vč. návštěvy repliky důlního díla, případně se lze osvěžit procházkou po naučné stezce permokarbonu s bohatými možnostmi sběru zkaměnělin permokarbonské flory (cca 300 m od místa konání burzy). K dispozici je bezproblémové bezplatné parkování na Náměstí 13. prosince, před radnicí(150 m od místa konání burzy). Pro instalaci je k dispozici parkoviště přímo před vchodem do KIS.Naší snahou je učinit z této akce jednu z nejvýznamnějších mineralogických akcí roku. Jde nám nejen o uskutečnění burzy jako takové, ale zároveň v rámci doprovodného programu přiblížit bohatou mineralogii naší oblasti široké sběratelské veřejnosti. Na přípravě úzce spolupracujeme s dr. Lubošem Rejlem , který dlouhá léta žije v Oslavanech a je jedním ze známých popularizátorů mineralogie. V rámci burzy budou připraveny tematické vycházky na tyto naleziště, kde si sběratelé přijdou na své. Především nejzajímavější bude exkurze na naleziště světoznámých očkových opálů, kde určitě každý svůj vzorek nalezne.Rád bych Vás zároveň informoval, že nebude také žádný problém s případným ubytováním.K dispozici je velmi slušná zámecká ubytovna přímo v areálu našeho zámku, kde je s majitelem domluvena rezervace pro účastníky burzy. Cena ubytování je velmi přijatelná a to 200 Kč/noc. Navíc na zámku je krásná stylová zámecká restaurace a vaříme zde vlastní pivo v zámeckém minipivovaru. V areálu zámku se potom nachází také hornická expozice a expozice minerálů regionu. Další možnost ubytování je v ubytovacím zařízení Stadion Oslavany tel: 728 375 445(130,- Kč/noc) dále v hotelu Horník Oslavany tel: 546 424 237, nebo ve 3 km vzdáleném Zbýšově v penzionu Pamír (200 Kč/noc), případně je dostatek ubytovací kapacity v 5 km vzdálených Ivančicích , kde je několik ubytovacích zařízení a hotelů, např. Hotel Besední dům Ivančice tel: 546 434 019 ( 350,- Kč/noc).Těším se na setkání s Vámi a Vašimi přáteli v Oslavanech.Děkuji a zdravímZdař Bůhautor: Vít Aldorf - starosta města Oslavany

Čas načtení: 2016-01-16 16:41:00

Krémová cibulová polévka se smetanou

6 cibulí, kelímek smetany, 3 deci bílého suchého, přepuštěné máslo (olej), sůl, pepř, vývar, hladká mouka, cukr Recept jak se dělá klasická krémová cibulová polévka se smetanou a vínem Cibuli nakrájíme (nemusíme nijak jemně, stejně se bude na konci mixovat) a začneme ji pomalu dusit na rozehřátém másle nebo oleji. Pravidelně promícháváme, dokud nám nezačne hnědnout - nesmí se připálit, raději ji děláme na menším ohni a déle než abychom vše museli opakovat. Přidáme dvě lžíce cukru, zamícháme, zasypeme dvěma až třemi lžícemi hladké mouky, zase rozmícháme a pak za stálého míchání přilijeme bílé víno a necháme ho trochu zredukovat. Dolijeme vývar - přibližně kolem litru (pokud ho nemáme, tak ho lze nahradit dvěma bujóny z kostky, které si začneme vařit s bobkovým listem a novým kořením a litrem vody ve chvíli, kdy se pouštíme do cibule) - rozmícháme a všechno vaříme přibližně dvacet minut. Rozmixujeme do krémové konzistence, ochutnáme, podle potřeby přisolíme a opepříme (jestli máme rádi polévky kyselejší, můžeme přilít i trochu vína a minutku povařit). Nakonec už jen nalijeme smetanu, zamícháme a necháme přejít varem. Krémová cibulová polévka se dá ještě na talíři vylepšit buď strouhaným sýrem, nebo opečenými kostičkami z bílého pečiva nebo obojím.

Čas načtení: 2024-01-28 21:16:00

Divadlo pod Palmovkou chystá českou premiéru hry Vaříme s Elvisem

Divadlo pod Palmovkou připravuje novou jarní inscenaci Vaříme s Elvisem. Černou komedii Lee Halla plnou typicky britského humoru na libeňské scéně okoření slavné hity z repertoáru Elvise Presleyho zpívané...

Čas načtení: 2024-02-12 20:53:52

Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept

Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept redakce Po, 02/12/2024 - 20:53 Dezerty a Moučníky 1 - 1000 Kč Mírný 30 minut a více Klíčová slova: makovník kynuté těsto kynuté těsto recept jak na kynuté těsto Co je potřeba K přípravě kynutého těsta budete potřebovat jen základní suroviny, vajíčko tentokrát vynecháme, nelekejte se, že ho v receptu nenacházíte. Těsto: 300 g hladké mouky 150 ml vlažného mléka ½ kostky kvasnic 125 g másla Lžíci cukru Třetinu lžičky soli. Na makovou náplň: Balíček máku, tedy asi 3 hrnku máku 3 lžíce cukru 350 ml mléka. Varování Makovník krájíme a jíme, až alespoň mírně vychladne. Jinak hrozí, že nás z něj bude bolet břicho. Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na vařečku ani mísu. Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě klidně i hodinu. Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrolu dám mléko, cukr a mák, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud náplň nezhoustne. Po vykynutí těsto rozdělíme napůl. Z jedné poloviny vyválíme plát a naplníme ho půlkou náplně. Na spodní straně těsta dáme náplň až ke kraji, na horní i po obou stranách necháme kraje volné, aby náplň po zatočení nevytekla. Zavineme odspodu, kraje založíme pod makovník. Po předání na plech ještě propícháme vrchní vrstvu těsta vidličkou. To samé uděláme s druhou polovinou těsta a náplně. Necháme upéct v předehřáté troubě na 170 °C asi po dobu 30 minut. Po vyndání z trouby můžeme potřít sádlem. Přidat komentář Psala Redakce. Makovník mají většinou rádi dospělí i děti. Mák patří ke zdravým surovinám a měli bychom ho do jídelníčku alespoň tu a tam zařadit. Máte-li rádi buchty, skvělé kynuté těsto, které není vůbec těžké připravit, mák a možnost ukrojit si pruh makovníku o šířce, kterou si chcete právě dopřát, pak si ho určitě upečte. Tento vám bude jistě chutnat a není na něm co zkazit.

Čas načtení: 2020-11-01 19:32:17

Špenátový závin s kuřátkem i bez

1 ks sůl, 1 ks pepř, 1 ks žloutek, 1 ks cibule, 100 g strouhaný sýr, 150 g kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízek), 2 ks vejce, 450 g mražený špenát, 1 ks česnek, 1 ks olivový olej na smažení, 1 balíček listové těsto, Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a dozlatova osmažíme. Špenát podusíme asi 5 minut, scedíme tak, aby se i dál mohl vařit, ale nebylo v něm moc vody. Přidáme mléko, prolisovaný česnek, opraženou cibulku, pepř a sůl. Vaříme ještě asi 5 - 10 minut. Mezitím si nakrájíme maso na malé kousky, osolíme, opepříme, popř. přidáme koření, které máme rádi. Zprudka osmažíme na trošce olivového oleje. Kdo maso nejí, může ho samozřejmě vynechat. Těsto rozválíme na tenký plát, posypeme polovinou nastrouhaného sýra (eidam, balkánský sýr, osobně doporučuji sýry ementálského typu), poklademe špenát (vymačkáme z něj co nejvíce vody), rovnoměrně poklademe kousky masa, nasypeme zbytek sýra. Srolujeme do závinu a povrch potřeme žloutkem. Špenátový závin pečeme dozlatova asi 20 - 25 minut. Špenátový závin s kuřátkem i bez podáváme teplý i studený, nejlépe s čerstvou zeleninovou oblohou.

Čas načtení: 2021-03-17 21:20:14

Polévky rozhodně nevynechávejte, podpoříte jimi své zdraví

Spousta z nás z nějakého důvodu na polévky zanevřela. Ve školce je děti většinou milují, školáci už si je v jídelně berou jen málokdy – a tento nešvar se nás pak drží i v dalších letech. U oběda si vystačíme jen s hlavním jídlem, na polévce netrváme a vaříme si ji jen hodně zřídka. A často zvolíme jen nějakou rychlou, třeba i tu ze sáčku. Ale kdybychom si je dopřávali častěji, prospělo by nám to v mnoha ohledech.

Čas načtení: 2019-06-24 20:32:05

Jak vybrat tu nejlepší rybu k jídlu

Vaříme všechny možné potraviny, v restauracích si také objednáváme rozličné pokrmy, ale většina z nás zanedbává ryby. Ty si dopřáváme jen výjimečně, přitom bychom je podle expertů měli konzumovat ideálně dvakrát týdně. Ryby totiž obsahují spoustu životně důležitých látek. Jenže ne všechny ryby jsou vhodné při dietě. Jak vybrat tu správnou rybu k jídlu?

Čas načtení: 2023-11-23 08:32:06

Tortilla plněná masem, batáty a sýrem

Tortilla plněná masem, batáty a sýrem je jednoduchá jako facka a svou chutí vás úplně odzbrojí. 5 ingrediencí a výsledkem je neskutečná lahůdka, kterou bych upřímně vlastně ani nečekala.Občas se mi to u některé ingredience stane – zapomenu, jak se s ní dá kouzlit a že její chuť je něco neskutečného. Přesně tak je to v případě batátů neboli sladkých brambor. Ono se to na první pohled nemusí zdát, ale jejich chuť se dá kombinovat v tolika variacích a výsledek je vždycky tak skvělý. Právě tortilla plněná masem, batáty a sýrem je toho důkazem. A rovnou se přiznám, že nejde […] The post Tortilla plněná masem, batáty a sýrem appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem.

Čas načtení: 2016-08-15 08:00:00

Varím, varíš, varíme alebo novinky z kuchyne

Kuchyňa je nesporne nepostrádateľnou súčasťou každého bytu a domu a máloktorá žena, ktorá rada varí alebo pečie, by sa dokázala poriadne vyžiť a plne realizovať v kuchyni, ktorá nie je dostatočne vybavená a jednoducho neobsahuje všetko potrebné. Okrem klasických kuchynských propriet existuje neuveri ...

Čas načtení: 2014-04-17 07:00:00

Indukcia - varíme na indukcii

Výhody indukčnej varnej dosky sú snáď všetkým známe. Poďme si však zhrnúť pár faktov o varení na indukčných doskách a kvalitnom riade na indukciu. Z čoho si dnes môžete vybrať? Varenie na indukcii Varenie na indukčných doskách je najrýchlejšie, najbezpečnejšie, spotrebuje najmenej energie a navyše ...

Čas načtení: 2013-06-26 13:33:00

Zavařování borůvek

Borůvky na zaváření musí být především čerstvé a suché, aby se daly dobře přebírat nebo strojkem čistit. Pak teprve je opereme a necháme dobře okapat.  Pak jimi plníme hezky těsně čisté sklenice a důkladně je setřepeme. Vodu, která se ještě ve sklenicích ustojí, musíme dobře slít. Pak zalejeme cukerným roztokem o 14 stupňů Baumée, láhve uzavřeme a vaříme v páře: půllitrové sklenice 15 minut, litrové 20 minut. (Umění zavářeti) Zavařovací hrnce http://bovinky.blogspot.cz/