<p>Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svoje zdraví a záleží mu na tom, co jí, už určitě na přírodní sladidla narazil. Tato sladidla představují skvělou alternativu ke klasickému bílému cukru nebo dokonce k umělým sladidlům, která jsou pro naše tělo kompletně nepřirozená. Vhodnější jsou zejména kvůli tomu, že mívají nižší glykemický index a také […]</p> <p>Příspěvek <a rel="nofollow" href="http://www.vasedeti.cz/vyziva/zdrava-vyziva/osladte-si-zivot-s-prirodnimi-sladidly/">Oslaďte si život s přírodními sladidly</a> pochází z <a rel="nofollow" href="http://www.vasedeti.cz/">VašeDěti.cz</a></p>
Čas načtení: 2022-12-14 08:00:12
Oslaďte si život s přírodními sladidly
Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svoje zdraví a záleží mu na tom, co jí, už určitě na přírodní sladidla narazil. Tato sladidla představují skvělou alternativu ke klasickému bílému cukru nebo dokonce k umělým sladidlům, která jsou pro naše tělo kompletně nepřirozená. Vhodnější jsou zejména kvůli tomu, že mívají nižší glykemický index a také […] Příspěvek Oslaďte si život s přírodními sladidly pochází z VašeDěti.cz
\nČas načtení: 2024-05-20 14:42:31
Afrodiziakální parfém s přírodními feromony pro ženy Afrodita – RECENZE
Parfém s přírodními feromony Afrodita je kosmetický výrobek navržený pro ženy, které hledají způsob, jak si zvednou sebevědomí a být přitažlivější. Slibuje harmonickou kombinaci vůní s přidanými feromony, které mají potenciál přitahovat opačné pohlaví. Rozbalování Balení parfému Afrodita je jednoduché a diskrétní. Uvnitř nalezneme lahvičku parfému s rozprašovačem pro snadné a přesné nanášení. Materiály/provedení Láhev […] Článek Afrodiziakální parfém s přírodními feromony pro ženy Afrodita – RECENZE je celý k přečtení na Lascivní.cz. Přečtěte si také: Přirozeně hambatý díky zázvoru – stimulující sprej Naturally Naughty z Berlína v RECENZI Stojí tělový olej s feromony pro ženy Afrodita za koupi? RECENZE Když šátek nestačí, nasaď pouta – RECENZE sady pout/obojku Ouch!
Čas načtení: 2024-09-27 15:34:01
Premium Libido od Fragranti, aneb Modrý pramen v pilulkové formě – RECENZE
Ačkoliv jsem po předchozích zkušenostech byl skeptický vůči libido boosterům, představa mít kvalitní „životabudič“ vždy po ruce, je lákavá snad pro každého. Neodolal jsem a musel jsem tento lék vyzkoušet. Proč mě to zaujalo Při výběru různých doplňků stravy je pro mě nejvíce důležité, aby jednotlivé složky byly přírodní a byly zcela zdraví prospěšné. Premium […] Článek Premium Libido od Fragranti, aneb Modrý pramen v pilulkové formě – RECENZE je celý k přečtení na Lascivní.cz. Přečtěte si také: Přirozeně hambatý díky zázvoru – stimulující sprej Naturally Naughty z Berlína v RECENZI Stojí tělový olej s feromony pro ženy Afrodita za koupi? RECENZE Afrodiziakální parfém s přírodními feromony pro ženy Afrodita – RECENZE
Čas načtení: 2022-12-14 08:00:12
Oslaďte si život s přírodními sladidly
Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o svoje zdraví a záleží mu na tom, co jí, už určitě na přírodní sladidla narazil. Tato sladidla představují skvělou alternativu ke klasickému bílému cukru nebo dokonce k umělým sladidlům, která jsou pro naše tělo kompletně nepřirozená. Vhodnější jsou zejména kvůli tomu, že mívají nižší glykemický index a také […] Příspěvek Oslaďte si život s přírodními sladidly pochází z VašeDěti.cz
Čas načtení: 2020-12-25 14:07:21
Vánoce jako ekologická katastrofa (z archivu LtN)
V naší tekuté době ztrácejí věci svůj obvyklý pevný tvar a rozmlžuje se jejich smysl. Ani Vánocům se to nevyhnulo. Kdo dnes věří na Ježíška? Vypařil se z nich důvod, pokora i skromnost. Staly se z nich především hektické svátky konzumu a vlastností konzumu je, že nezná míru. Plýtvání tvoří jeho páteř. Plýtváme vším, jídlem, penězi, časem, energií i přírodními zdroji. Latinské slovo „profusio", tedy plýtvání, znamená v češtině také marnotratnost a mrhání, anglické „profusion“ se pak dá přeložit mimo jiné jako hojnost a nadbytek. Dává to smysl, plýtvat lze skutečně pouze, je-li něčeho víc než dost. Zažíváme tedy krizi z nadbytku? Psychologové tvrdí, že pocit štěstí a naplnění je s vlastnictvím spojen jen do určité míry. Co nás tedy pudí hromadit, nečiní-li nás to šťastnějšími? Dalo by se odkázat na známé „Máme se tak dobře, až to špatně snášíme“. To by snad vysvětlovalo i, pro naše prostředí tak typickou, věčnou nespokojenost. Radost a uspokojení totiž předpokládají, že jsme schopni reflektovat svou situaci. Evidentně si tedy pohodlí a kvalitu života v české kotlině příliš neuvědomujeme. Angličtina zde opět disponuje krásně jednoduchým slovem „waste“, které v překladu znamená odpad, v přeneseném smyslu se ale užívá pro všechno, co je užité nebo vynaložené bezúčelně a bez rozmyslu. Neboli odpad jako produkt plýtvání vzniká naším neuvědoměním si, že ho vytváříme – vzniká jakoby mimoděk. Jan Patočka napsal, že „žádné hnutí životní, které na svůj prapor nenasadí myšlenku, rozum a pochopení, nevede k ničemu jinému než primitivismu“. S čím především dnes nakládáme primitivně? Blížící se Vánoce nás vhánějí do situace pro naši současnost nejtypičtější – plýtváme potravinami, tedy přírodními zdroji, ale také duchovními statky. Společně s nespotřebovaným jídlem vyhazujeme do koše vodu, půdu, hnojiva, energii a lidskou práci vynaloženou na jeho vypěstování a zpracování. Máte rádi na štědrovečerní tabuli bramborový salát? Na vypěstování kilogramu brambor je potřeba skoro tři sta litrů vody. Na kilo masa je to pak už patnáct tisíc litrů a na kilo čokolády dokonce sedmnáct tisíc litrů vody. Dokážete si to představit? Od stolu nevstaneš, dokud to nesníš! Většinová česká společnost si svůj životní standard zvykla automaticky považovat za samozřejmost. Příznivá ekonomická situace nás nenutí šetřit. Nakupujeme očima, oči jsou k žaludku bezohledné. Kocháme se hromadami jídla, které nemůžeme sníst. Celá jedna třetina produkce potravin končí v odpadkovém koši. Podle organizace Zachraň jídlo by vyplýtvané potraviny nakrmily všechny hladovějící lidi světa, a to hned několikrát. To, že dnes většinu potravin kupujeme navíc zabalenou, převážně v plastu, je další hřích proti planetě Zemi. Naše rouhání nezná míru. I naše blasfémie je opulentní. Víme a nevadí nám to, že až tři čtvrtiny ztrát vyprodukovaného jídla vznikají celosvětově ještě „před kuchyňským stolem“. V bohatém světě se klade důraz na svádění zákazníka. Spotřebitel nemá rád problémy, miluje vstřícnost a pohodlí. Velké problémy je proto třeba zamaskovat. Ty, které přímo nevidí, jako by se ho netýkaly. U těch menších, kterým každodenně čelí, mívá pocit, že jim rozumí a může je ovlivnit. Pocit, že má vliv na změnu, mu skýtá dokonce jistou míru uspokojení a vlastní důležitosti. Tento moment má pak šanci oslovit i širší společnost a následně i systém. Otázka „Skutečně to všechno sníme?“ by tak mohla zaznít před každým vstupem do supermarketu. Od marketérů ji však neuslyšíme. Příroda disponuje svou vlastní autonomií, kterou jako lidstvo, zdá se, začínáme už pomalu chápat. Od reflexe k činu vede ovšem dlouhá cesta. Na jejím počátku se po nás chce pokora, protože globální procesy neovládáme, naopak jsme jim podřízeni a musíme to plně respektovat. Příroda sama neplýtvá ničím, něco jako nepotřebný odpad v ní nenajdeme. Vyhazování jídla přitom není jen neúcta k potravě jakožto daru, ať už přírody nebo od Boha. Je to také neúcta k ostatním lidem, ke krajině a potažmo k planetě. Má obrovský negativní vliv na životní prostředí. Téměř 8 % uhlíkových emisí vypouštěných do atmosféry pochází z vyhozených potravin a jejich zpracování. V Evropské unii samotné jde o 170 milionů tun CO2 emisí. Skleníkové plyny přitom vznikají samozřejmě už při produkci samotné. Když jídlo vyhodíme, všechny tyto plyny jsme vyprodukovali naprosto zbytečně. Nad takovým plýtváním se tají dech. Nevyhazovat jídlo je tak jedna ze zaručených cest v boji proti změně klimatu, po které se můžeme navíc vydat úplně všichni, a to okamžitě. Na půlnoční mši nepatří ekologické kázání, o půlnoci je pozdě, vše je nakoupeno. Svou ekologickou míru si v sobě nosíme každý den. Průzkumníci kontejnerů a popelnic by o její kvalitě mohli podat relevantní zprávu. A řekli by, že jedině bída by vyléčila naši slepotu a bezohlednost. Více té něhy! V teple nadbytku se dobře zapomíná na soucit a solidaritu. Zvykli jsme si pokládat štěstí za privátní záležitost. Všeobsáhlá privatizace je znamením doby a nevyhnula se ani základním civilizačním hodnotám. Vánoce jsou dnes vlastně jediným časem, kdy se pokládá za povinnost vzpomenout na potřebné. Charita patří k dobrým zvykům a je celkem jedno, že se přitom hodně zpívá. Show uspokojí dobrodince, být ušlechtilý je snazší, když vás při tom někdo vidí. Zviditelněný dárce je spokojený dárce. Bible v knize Přísloví chválí „znamenitou ženu“, která „štědře otvírá svou dlaň ubohým a pomocnou ruku chudým nabízí“. City a soucitem se nedá plýtvat a nelze je tedy ani na někoho vyplýtvat. Nejblíže jsme si s druhými, když si uvědomíme, jak osudově nás spojuje možnost ponížení. City jsou skutečně „sustainable“, tedy udržitelné, schopny trvat po určitou dobu. V trvalé citové exaltaci by byl život nesnesitelný, ale stejně vražedná je i trvalá lhostejnost. T. G. Masaryk řekl, „humanita může být zkušeností potvrzena, nikoliv však vyvrácena“. Jde o důkaz mravní zralosti jedince, je-li schopen se starat a pečovat i o své okolí. Vrátíme-li se ke vztahu přebytku a spokojenosti – není tedy rozumné hledat štěstí a naplnění právě ve sdílení? V soucitu a solidaritě? A třeba i v ohleduplném zacházení s přírodou a jejími zdroji? Vše nasvědčuje tomu, že i Vánoce a jejich skutečný smysl by měly projít důkladnou recyklací. Dá se ale sladit kouzlo mýtu se světem virtuálních realit? Neztratili jsme nenávratně schopnost zažít tajemství zrození člověka jako unikátní mystérium vesmíru? Nezavalili jsme toto jitřní okouzlení hromadou zbytečností, skládkou marného odpadu? Text vyšel v Literárních novinách 12/2018. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2023-08-31 14:16:00
11 potravin, které obsahují probiotika
Probiotika zlepšují zdraví trávicího ústrojí, pomáhají při depresi a účinně působí také v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Zde je seznam 11 potravin, které jsou největšími přírodními zdroji probiotik a jako bonus jsou taky super zdravé a chutné. Probiotika (neplést s prebiotiky) jsou živé organizmy, které prospívají vašemu zdraví. Patří mezi ně zejména užitečné baktérie, které v těle plní některé důležité funkce a pomáhají udržovat vaše tělo a mozek v dobrém a funkčním stavu.Potraviny, které obsahují probiotika, jsou také velmi zdravé. Podle některých studií navíc dokonce zlepšují zdraví vaší pokožky. Probiotika se často užívají pro zlepšení zdraví střev (například po průjmových onemocněních nebo při zácpě, po užívání antibiotik apod.). Většina lidí konzumuje probiotika ve formě doplňků stravy, ale probiotické bakterie se vyskytují i v přírodních potravinách, které prošly bakteriálním kvašením (takzvané kvašené nebo fermentované potraviny).Potraviny, které jsou největšími přírodními zdroji probiotikJogurtJogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, tedy užitečných a "hodných" baktérií, které mají řadu léčivých účinků na vaše zdraví. Jogurt se vyrábí z mléka kvašením, na kterém se podílí užitečné a zdraví prospěšné baktérie, zejména laktobacily a bifidobakterie. Konzumace jogurtu prospívá vašemu zdraví a pomáhá také zlepšovat zdraví kostí. Jogurt dokonce pomáhá i lidem s vysokým krevním tlakem. U dětí jogurt může pomoci zmírnit projevy průjmů vyvolaných užíváním antibiotik. A ukazuje se, že jogurt může pomoci zmírňovat i projevy syndromu dráždivého tračníku.Pokud trpíte laktózovou intolerancí (nesnášenlivostí mléčného cukru - laktózy), může pro vás být jogurt vhodnější než mléko. Je tomu tak proto, že baktérie mění část laktózy na kyselinu mléčnou, což je také důvod, proč jogurt chutná trochu nakysle. Mějte však na paměti, že ne každý jogurt obsahuje živé probiotické kultury. Někdy se tyto živé baktérie během výroby jogurtu usmrtí a jogurt je pak bez probiotik. Z tohoto důvodu si kupujte jogurty s aktivními nebo živými kulturami. KefírKefír je kvašený mléčný nápoj s vysokým obsahem probiotik. Vyrábí se přidáním kefírových zrn do kravského nebo kozího mléka. Kefírová zrna nejsou cereálie (obilná zrna), ale jedná se v podstatě o bakteriální kultury laktobacilů a kvasinek, které vypadají podobně jako "květák". Kefír je velmi bohatým zdrojem probiotik. Slovo kefír údajně pochází z turečtiny (ze slova keyif, což znamená "dobrý pocit" po jídle). Kefír má řadu kladných účinků na lidské zdraví. Posiluje zdraví kostí, pomáhá léčit zažívací potíže a také chrání před infekčními nemocemi.Ikdyž v našich končinách je nejznámějším zdrojem probiotik jogurt, na kefír bychom neměli zapomínat, protože je dokonce ještě lepším zdrojem probiotik než jogurt. Kefír totiž obsahuje řadu významných kmenů užitečných baktérií a kvasinek a díky tomu má rozmanité a silné probiotické účinky. Stejně jako jogurt, je i kefír obvykle dobře snášen i lidmi, kteří trpí laktózovou intolerancí. Kysané zelíKysané zelí je pokrm vzniklý mléčným kvašením jemně nastrouhaného zelí (tedy kvašením laktobakteriemi). Jedná se o jedno z nejstarších jídel, které je oblíbenou pochoutkou v řadě zemí, a to zejména v Evropě. Kysané zelí se často používá jako příloha k různým pokrmům (asi všichni známe vepřovou s knedlíkem a zelím, cmnudu po kaplicku nebo klobásku s kyselým zelím). Má kyselou, slanou chuť a ve vzduchotěsné nádobě má i dlouhou trvanlivost (několik měsíců). Kromě probiotických vlastností je kysané zelí také bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, B a K. Navíc obsahuje velké množství sodíku, železa a manganu. Kysané zelí také obsahuje antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí.Když si budete kysané zelí kupovat v obchodě, vždy kupujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž živé a aktivní baktérie zničí. TempehTempeh (někdy také označován slovem tempe) je kvašený výrobek ze sóji. Tempeh má ořechovou, zemitou chuť podobnou chuti hub. Tempeh je původem z Indonésie, ale postupně se rozšířil do celého světa a dnes ho řada lidí užívá jako náhražku masa pro jeho vysoký obsah bílkovin. Kvašení (fermentace) má překvapující účinky na nutriční profil (obsah živin) potravin. Sojové boby běžně obsahují velké množství kyseliny fytové, což je rostlinná látka, která negativně ovlivňuje vstřebávání důležitých minerálů, jako jsou železo nebo zinek. Tempeh je sójová pochoutka s vysokým obsahem probiotik. Je zajímavé že proces kvašení snižuje množství kyseliny fytové. Díky tomu se zvyšuje množství živin, které se z tempehu vstřebávají. Dalším zajímavým "vedlejším účinkem" procesu fermentace je, že baktérie, které se na kvašení podílí, tvoří vitamín B12, který sójové boby vůbec neobsahují. Vitamin B12 se vyskytuje převážně v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Díky tomu je tempeh skvělou volbou pro vegetariány a také pro všechny, kdo chtějí do svého jídelníčku zařadit zdravý zdroj probiotik. KimčchiKimchi je fermentovaný korejský "křupavý" salát. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale je možné ho připravit také z jiných druhů zeleniny. K dochucení tohoto salátu se používá směs různých koření, například čili papričky, česnek, zázvor, pórek a sůl. Kimčchi obsahuje laktobaktérii s názvem Lactobacillus kimchii a další baktérie kvasící kyselinu mléčnou, které pozitivně působí na zdraví trávicího ústrojí. Kimčchi vyrobené ze zelí je bohatým zdrojem řady vitamínů a minerálů, včetně vitamínu K, vitamínu B2 (riboflavin) a železa. MisoMiso je japonské koření. Je to vlastně sójová pasta vzniklá kvašením sójových bobů, do které se přidá sůl a ušlechtilá plíseň s názvem Koji. Někdy se miso vyrábí také smícháním sójových bobů s obilninami, jako je ječmen, rýže nebo žito. Tato sójová pasta se nejčastěji používá při přípravě miso polévky, která je v Japonsku velmi oblíbeným snídaňovým pokrmem. Miso má obvykle slanou chuť, ale existuje řada různých druhů a můžete si koupit například bílé, žluté, červené nebo hnědé miso. Miso je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Obsahuje také hodně vitamínů, minerálů a To je také vysoký obsah různých vitamínů, minerálů a fytonutrientů (živiny rostlinného původu). Zejména obsahuje hodně vitamínu K, manganu a mědi. Miso má také celou řadu kladných účinků na lidské zdraví. Jedna studie zjistila, že častá konzumace polévky Miso snižuje riziko vzniku rakoviny prsu u japonských žen středního věku. Další studie zjistila, že ženy, které hodně jí polévku miso, mají menší riziko, že dostanou cévní mozkovou příhodu. KombuchaKombucha je fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Tento oblíbený nápoj vzniká tak, že do čaje přidáte kolonii užitečných baktérií a kvasinek. Ty vyvolávají kvašení, díky čemuž získává tento čaj svou specifickou chuť. Čaj z kombuchy se pije v řadě zemích světa a je zejména oblíbený v Asii. Na internetu najdete řadu tvrzení o údajných skvělých účincích čaje z kombuchy na vaše zdraví. Nicméně je potřeba upřímně říci, že kvalitní studie, které by tyto účinky potvrdily, zatím nebyly provedeny. Kombucha obsahuje hodně probiotik. Většina studií s čajem z kombuchy byla provedena na zvířatech nebo v laboratoři a jejich výsledky nelze jednoznačně přenést i na člověka. Přesto lze čaj z kombuchy považovat za zdravý prospěšný nápoj, protože obsahuje živé bakteriální a kvasinkové kultury, díky kterým získává probiotické účinky. Nakládané okurkyNakládané okurky jsou velmi oblíbeným pokrmem nejen v Čechách, ale i dalších zemích. Vyrábí se naložením malých okurek (nakládaček) do nálevu ze soli a vody. Během jejich výroby dochází k jejich kvašení, protože okurky přirozeně obsahují laktobaktérie. Díky fermentaci pak získávají kyselou chuť. Nakládané okurky jsou skvělým zdrojem prospěšných probiotických baktérií, které pomáhají zlepšovat zdraví trávicího ústrojí. Obsahují málo kalorií a jsou dobrým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro srážení krve. Nakládané okurky také obsahují hodně sodíku. Je důležité poznamenat, že nakládané okurky vyráběné s použitím octa, neobsahují žádné živé probiotické kultury. Tradiční podmáslíTermínem podmáslí označujeme zbytkovou tekutinu při stloukání másla. Po zkvašení vzniká kysaný mléčný nápoj. Existují dva druhy podmáslí - tradiční a uměle vyráběné (takzvané kultivované). Tradiční podmáslí je vlastně jenom čistá tekutina, která "zbyla" po výrobě másla. Pouze tradiční podmáslí obsahuje probiotika (tedy živé kultury zdraví prospěšných baktérií). Tradiční podmáslí často pijí lidé v Indii, Nepálu a Pákistánu. Naopak "uměle" vyrobené podmáslí (takzvané kultivované) si můžete koupit například v supermarketu, ale bohužel tento druh podmáslí neobsahuje žádné probiotické kultury, a nemá tak žádné probiotické vlastnosti. Podmáslí dále obsahuje málo tuku a kalorií, ale hodně důležitých vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín B12, B2 (riboflavin), vápník nebo fosfor. NattóNattó je další fermentovaný sójový výrobek, podobně jako tempeh a miso. Obsahuje bakteriální kmen s názvem Bacillus subtilis. Nattó se často používá v japonské kuchyni. Nejčastěji se smíchá s rýží a podává k snídani. Má charakteristickou vůni, silnou chuť a gelovitou (slizkou) konzistenci. Nattó je bohatým zdrojem bílkovin a vitamínu K2, který je důležitý pro zdraví kostí a kardiovaskulárního systému. Studie provedená na starších japonských mužích zjistila, že pravidelná konzumace nattó zlepšuje hustotu kostní tkáně (obsah minerálních složek v kosti). Tyto účinky jsou připisovány vysoké koncentraci vitamínu K2 v nattó. Jiné studie také potvrzují, že nattó může pomáhat v prevenci osteoporózy u žen. Některé druhy sýrůPřestože většina sýrů se vyrábí procesem kvašení, neznamená to, že každý sýr nutně obsahuje probiotika. Proto je důležité pečlivě číst informace na obalech sýrů, který si chcete koupit a ujistit se, že je na něm napsáno, že daný výrobek obsahuje živé a aktivní kultury. Některé druhy sýrů (zejména Gouda, Mozzarella, Čedar nebo tvaroh) se vyrábí způsobem, který umožňuje přežití zdraví prospěšných baktérií. Sýry obsahují hodně živin a jsou také velmi dobrým zdrojem bílkovin. Navíc jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vápníku, vitamínu B12, fosforu a selenu. Umírněná konzumace mléčných výrobků, jako jsou například sýry, může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy.
Čas načtení: 2024-04-09 11:29:08
Přírodní oleje jako alternativa opalovacích krémů: Poskytnou nám bezpečnou ochranu před sluncem?
Preferujete čistou přírodní kosmetiku před konvenčními přípravky z drogerie? Potom jste minimálně před cestou na dovolenou jistě hledali také vhodný opalovací krém vyrobený bez zbytečné syntetiky, parabenů a jiných nežádoucích látek. A při tom pátrání jste narazili na rostlinné oleje: olivový, kokosový, malinový, karotkový…, všechny slibují šetrnou ochranu před UVA paprsky. Mohou však fungovat jako plnohodnotná náhradou opalovacích přípravků? Chraňte si kůži před sluncem, ale chytře Ochrana naší kůže před UV paprsky je důležitá. Že naše kožní buňky může slunce nevratně poškodit, je už všeobecně známo. Klasické opalovací přípravky (mléka, krémy a oleje), které koupíme v drogerii, jsou však převážně vyrobeny z ropných derivátů, obsahují různé chemické konzervanty, barviva a toxické látky, které na sebe prostě mazat nechceme. Navíc nám ucpávají póry a pokožka tak nemůže volně dýchat. Navíc je zde otevřena otázka, zda při používání takových opalovacích krémů paradoxně nepřispíváme tvorbě rakoviny kůže, místo abychom jejímu vzniku bránili – přece jen, veškeré chemikálie v krému obsažené (parabeny, ftaláty, oxybenzon, triclosan a další) pronikají okamžitě do hlubších vrstev kůže a do krevního oběhu. Je tedy zcela pochopitelné, že pro sebe a pro své děti hledáme lepší, přírodnější alternativy opalovací kosmetiky. V poslední době se na internetu vyrojilo množství rozporuplných informací o tom, že místo klasických opalovacích krémů můžete bez obav použít přírodní oleje, které mají samy o sobě působit jako přirozený UV filtr. Narazíte dokonce na mnoho návodů na domácí výrobu vlastních opalovacích přípravků z běžně dostupných surovin. Mohou ale přírodní oleje skutečně plně nahradit konvenční opalovací krémy a poskytnout nám dostatečnou ochranu před UVA i UVB paprsky? Co když si v dobré víře, že svému tělu poskytujeme tu nejlepší přírodní péči, můžeme spíše ublížit? Protože vědecký výzkum týkající se účinnosti ochrany těchto olejů před slunečním zářením je pořád ještě na začátku a neexistují z něj věrohodné závěry. MRKVOVÝ OLEJ NA OPALOVÁNÍ 129 Kč MALINOVÝ OLEJ 459 Kč KOKOSOVÝ OLEJ 131Kč Jak je to vůbec s ochranným filtrem u přípravků na opalování? Aby se zabránilo pronikání UV paprsků do kůže, používají se v opalovacích přípravcích ochranné filtry, které mají záření pohlcovat nebo odrážet. Tyto filtry mohou být chemické (syntetické) nebo minerální (fyzikální). Stupeň ochrany pak udává tzv. SPF (sun protection faktor) uvedený na obalu krému. Např. krém se SPF 15 blokuje asi 93 % UV záření, kdežto krém se SPF 50 téměř 98 % paprsků. Rozdíl v procentu ochrany je u jednotlivých hodnot SPF na první pohled nepatrný, přesto zejména u citlivých jedinců a malých dětí může i tento malý rozdíl hrát při pobytu na slunci důležitou roli. Přečtěte si také Proč nám UVA a UVB záření škodí a jak se proti němu chránit. Rozdíl mezi syntetickým a minerálním filtrem Základní rozdíl je ten, že látky obsažené v syntetickém filtru se vstřebávají do kůže a tam neutralizují sluneční paprsky. Minerální filtry naopak tvoří bariéru přímo na kůži, slunce tak filtrem vůbec nepronikne, ale paprsky se od bariéry odrazí. Syntetické filtry jsou obsaženy ve většině konvenčních opalovacích krémů a jejich problém je hlavně to, že obsahují některé chemické látky, které mohou být zdraví škodlivé a způsobovat alergie. Na které látky si dát pozor? Jedná se zejména o hormonální disruptor oxybenzon, benzofenon a další látky, jehož rozkladem se uvolňují volné radikály a může tak být pro náš organismus karcinogenní. Minerální filtry jsou pro naše zdraví potenciálně neškodné a to díky tomu, že se nevstřebávají do kůže. Díky tomu u nich nehrozí ani riziko alergických reakcí. Hlavní složkou minerálních filtrů bývá většinou oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Nevýhodou opalovacích přípravků s minerálními filtry je fakt, že na kůži zanechávají bílý potah, film, který se ne každému může líbit. Hlavně pak každý pozná, že jste se právě namazali.:-). Naštěstí s neustálým vývojem technologií je už i tato otázka „bílého efektu“ u některých přípravků vyřešena. Pokud budete kupovat krém s vysokým ochranným SPF (nad 30) vhodný pro děti a citlivou pokožku, bude pravděpodobně obsahovat právě minerální filtry, které poskytují vysoký stupeň ochrany. Velký výběr přípravků na opalování od kvalitních kosmetických značek najdete například na webu Prozdravi.cz. A jak je to tedy s těmi přírodními oleji? O užití přírodních olejů při opalování se na internetu vedou docela vášnivé diskuze. Například takový kokosový olej je doporučován jako všelék snad na všechno. Užívat vnitřně, natírat zvnějšku. Olivový olej zase zaručí krásné hnědé opálení. Musím přiznat, že i já jsem mánii kolem opalování se s rostlinnými oleji na chvíli podlehla. Jedno léto jsem se tak poctivě mazala olivovým olejem před opalováním a tím kokosovým zase po opalování. Opálení jsem si vytvořila opravdu pěkné a pokožka byla po použití olejů krásně hladká a vláčná. Ale co to UV záření? Byla kůže dostatečně chráněna, nebo jsem se vystavila takové dávce UV paprsků, že jsem si nevědomky zlikvidovala elasticitu pokožky a do budoucna tak zadělala na mraky nových vrásek, ne-li na něco horšího? Problém s užitím olejů na opalování je hlavně ten, že skutečně zatím neexistuje odborná studie, která by potvrdila, že zvláště některé propagované typy olejů mají tak vysoký SPF, jak se z prodejních důvodů uvádí. Jen těžko se hledají relevantní výstupy, které nám dají jasné informace. Je tedy dosud sporné, zda vás oleje skutečně ochrání před paprsky UVA i UVB. Oleje údajně totiž vůbec neochrání před UVA, jen před UVB, a ani to není 100% jisté. Nejpopulárnější oleje a jejich udávané SPF faktory Olej z malinových semen – udávaný SPF 28–50 – malinový olej vyniká vysokým obsahem vitaminu E, proto je skvělý pro regeneraci pokožky. Dle dostupných informací má chránit pleť před UVA i UVB paprsky. Olej z mrkvových semen – udávaný SPF 38–40 – mrkvový olej je oblíbený podobně jako malinový. Má antiseptické účinky. Olej z pšeničných klíčků – uváděný SPF 20 – obsahuje hodně vitaminů skupiny B, vitamin E a K. Chrání tak před volnými radikály. Mandlový olej – udávaný SPF 6 Olej z konopných semen – udávaný SPF 6 Sezamový olej – udávaný SPF 4 Kokosový olej – udávaný SPF je 2–8 – je univerzálně použitelný, vyživuje, hydratuje a zvláčňuje pokožku a příjemně voní. Dále se můžete setkat také s méně známými oleji, jako jsou nimbový, karanjový a olej tamanu. Některé oleje naopak není vhodné na sluníčku používat vůbec. Je to z důvodu možné fotosenzibilní reakce. Při opalování se tedy vyhněte třezalkovému oleji, opatrní buďte také u olejů z citrusových plodů jako jsou pomerančový nebo citronový esenciální olej, které jsou citlivé na světlo. Nespornou výhodou všech olejů je ze strany péče o pokožku fakt, že se rychle vstřebávají do kůže. Chrání tak pokožku před nadměrným odpařování vlhkosti a zabraňují tak jejímu vysušení. Spousta z nich má antioxidační účinky a pohlcují volné radikály, které se na pokožce při opalování tvoří. Z hlediska použitelnosti oleje jako UV filtru je ale naopak toto rychlé vstřebávání do kůže nežádoucí. Co říkají dostupné studie? Jak jsem už naznačila, věrohodných studií není mnoho a není snadné je nalézt. Přece jen je výzkum využití rostlinných látek v olejích pro ochranu před UV zářením stále na začátku. Přesto několik málo oficiálních výstupů již existuje. Na internetu spíše narazíte na různě nepodložené a stále dokola opakované informace uváděné v lifestylových článcích a blozích o tom, jak jsou rostlinné oleje na opalování skvělé. Faktem je že kokosový olej absorbuje až 20 % UV záření a sezamový zablokuje dokonce 30 % škodlivých paprsků. To zní na první pohled hodně dobře, že? Ale ve skutečnosti to není zas tak skvělé číslo. Tyhle totiž rozhodně nesmíme porovnávat s ochranným faktorem SPF. Proč? Ukážeme si to na příkladu: Např. klasický opalovací přípravek s oficiálním SPF 10 propustí jen jednu desetinu UV paprsků, takže na rozdíl od olejů zadrží až 90 % UV záření. Krém se SPF 15 zablokuje 93 % paprsků a SPF 30 až kolem 97 %. Pokud tedy olej blokuje cca 30 % paprsků, zdá se to sice na první pohled dost, ale v přepočtu to odpovídá výši SPF menšímu než 2 %. Takové číslo se snad ani nedá považovat za ochranný faktor. Jaké hodnoty SPF mají oleje ve skutečnosti? Existují dvě dostupné studie, ve kterých se uvádí skutečně naměřené hodnoty ochranného faktoru vybraných olejů. Jedna z nich (indická studie) uvádí, kolik UVB záření jsou schopny jednotlivé rostlinné oleje pohltit. UVA záření, zodpovědné za vznik rakoviny kůže, se zde nezohledňovalo. Testován byl kokosový olej, neemový olej, sezamový olej, ricínový olej, arašídový olej, olej z tresčích jater, hořčičný olej a kuřecí olej, získaný vařením kuřecích kostí při 140 °C. Vyšlo najevo, že kokosový olej, arašídový olej, olej z tresčích jater a hořčičných olej propustí téměř 100 % paprsků, tím pádem neposkytují žádnou ochranu. Ricinový olej propustil 75 % záření, neemový olej 65 %. Žádný z těchto olejů tedy nedosahuje vyššího SPF než 2 %. Kupodivu jen kuřecí olej absorboval celých 75 % záření, takže dosáhl na hodnotu SPF 4, ale i to je pořád málo. Navíc kdo z nás by chtěl při opalování vonět jako kuře, že? Ve druhé studii, rovněž indické, se zkoumal účinek olejů „in vitro“. Tedy ne na kůži člověka, ale jako experiment, kolik UVB záření mohou absorbovat různé těkavé a netěkavé oleje a jakému SPF hodnoty odpovídají. I tyto výsledky jsou docela střízlivé, ačkoli o něco příznivější, než ve ve studii první. Ani zde nebylo zohledněno UVA záření. Typ oleje Naměřený SPF Olivový olej 7,5 Kokosový olej 7 Ricinový olej 5,7 Mandlový olej 4,6 Hořčičný olej 2 Sezamový olej 1,7 Levandulový olej 5,6 Pomerančový olej 3,9 Eukalyptový olej 2,6 Autoři studie také upozorňují na to, že SPF opalovacích prostředků ovlivňují i další přísady, jako jsou různé emulgátory a aromata, která mohou SPF zvýšit nebo snížit. Důležité bylo také zjištění, že žádný z olejů neposkytnul ochranu proti UVA záření. Ačkoli to je dle posledních výzkumů snad ještě nebezpečnější než UVB. Proč jsou paprsky UVA tak nebezpečné? UVA záření totiž na rozdíl od UVB proniká totiž hluboko do kůže, vytváří zde volné radikály, oslabuje imunitní systém, může změnit DNA buněk kůže a nastartovat rakovinotvorný proces. Taktéž urychluje stárnutí pokožky. Co populární mrkvový olej? Mrkvový olej je zmíněn v jedné studii uvedené v r. 2009 ve farmakologickém magazínu. Tento olej hlásá, že má vysoký ochranný faktor 38–40. Pokud si ale studii přečteme pozorně, zjistíte, že u mrkvového oleje se vůbec nezkoumalo, jak vysoké SPF má. Nezkoumal se totiž olej samotný, nýbrž se testoval jen jeden anonymní opalovací krém, který byl volně dostupný ke koupi v indických obchodech. A kromě karotenu (o oleji nemůže být řeč) obsahoval také další přísady. Malinový olej prošel, ale nebyl testován na lidech Jak je to s malinovým olejem, respektive oleje z malinových semínek, zjišťoval Kanadský zemědělský výzkumný ústav. Studie byla publikována v časopise Food Chemistry v r. 2000. Zkoumaly se vlastnosti oleje z malinových semen. Důvodem pro studii byl prostý fakt, že při výrobě malinové šťávy zůstávají semena jako zbytkový odpad. Studie měla za úkol zjistit, zda se dá tento „odpadní produkt“ nějak dále vhodně využít. Zjistilo se, že olej z malinových semen může absorbovat UVA i UVB záření v podobném rozsahu, jako to dokáže oxid titaničitý, který má SPF mezi 28 až 50 pro UVB a 6,75 až 7,5 pro UVA záření. (Oxid titaničitý je jednou z hlavních součástí opalovacích přípravků s minerálními filtry viz syntetické versus minerální filtry výše). Jaký je tedy výsledek? Dle slov autora studie by olej z malinových semen, pokud bude vysoce koncentrovaný, použit na ochranu před UVA i UVB zářením. Bohužel v době studie (před 19 lety) zatím tento olej nebyl testován na lidech. A aby mohl být malinový olej schválen jako kosmetická surovina pro ochranu před sluncem, musel by se nejprve důkladně otestovat na určitém vzorku lidí s různými typy pleti. Což se doposud nestalo. Z toho důvodu se SPF malinového oleje jako ochranného faktoru nikde neuvádí. Co z toho plyne pro nás, obyčejné smrtelníky? Pokud hledáte opalovací kosmetiku, která vás 100 % ochrání před UVA i UVB paprsky, vybírejte ze standardně schválených opalovacích krémů. Naštěstí už i mezi přípravky na opalování se nemusíme spoléhat jen na „chemické“ opalovací krémy, ale dá se vybrat takový, který obsahuje množství přírodních látek a nula parabenů. Určitě při ochraně před sluncem nevsázejte jen na olej. A pokud už nějaký, zkuste malinový, který je sice dražší, ale dle studií má solidní ochranný faktor na oba typy záření. Na druhou stranu, správně a pravidelně aplikovaný olej před i po opalování vám může zajistit do bronzova opálenou a zdravě vypadající pokožku. Možná je tedy řešení opět někde uprostřed. Pro vysokou ochranu si vyberte opalovací mléko, krém či olej se zdravotně nezávadným minerálním filtrem s obsahem oxidu titaničitého a pro docílení pěkné barvičky při opálení si můžete čas od času dopřát kvalitní přírodní olej. A jaké zkušenosti máte s přírodními oleji při opalování vy? Dáváte jim přednost před klasickými opalováky nebo raději zůstáváte u ověřených produktů ověřené značky? VYBRAT OPALOVACÍ KOSMETIKU Zdroj článku zde.
Čas načtení: 2024-12-13 11:26:56
Jak vyzdobit interiér zahradního domku v zimě?
Zahradní domek, obvykle využívaný jako letní útočiště, úložný prostor nebo příležitostné místo k relaxaci, může být během zimy zanedbán a prázdný. Ale právě toto období nabízí jedinečnou příležitost proměnit váš zahradní domek na útulné, inspirativní a funkční místo. Zimní sezóna přináší s sebou jedinečnou atmosféru, kterou můžete do interiéru přenést pomocí kreativních dekorací a praktických úprav. Pojďme se společně podívat na to, jak můžete s trochou fantazie proměnit váš zahradní domek na místo, na kterém můžete trávit čas i během chladných měsíců. Začínáme s přípravou Než se pustíme do samotného zdobení, je třeba věnovat pozornost několika důležitým praktickým záležitostem. Zahradní domek bývá často místem, na kterém se skladuje zahradní nářadí, sezónní potřeby, dekorace, sportovní potřeby a další věci. Prvním krokem je tedy důkladné vyčištění prostoru. Začněte nejprve s vyklízením domečku – vypracte všechny věci, které v něm skladujete. Zbavte se prachu a pavučin, které se v domečku mohly nahromadit. Věci, které již nepotřebujete, zlikvidujte nebo přesuňte jinam a pro uložení ostatních věcí použijte praktické boxy nebo regály. Pokud plánujete trávit v zahradním domku více času i v zimě, klíčové je zajištění izolace. Domečky lehce zateplíte zateplení přivoláním profesionální firmy, nebo jste-li zkušený kutil, můžete se do ní pustit i svépomocí. Bude důležité zateplit stěnu, střechu i podlahu a zajistit také spolehlivé těsnění oken a dveří. K zabezpečení tepla v domečku můžete využít přenosná topná zařízení, jako jsou elektrické ohřívače nebo infrazářiče. Zimní dny jsou krátké, a proto je důležité také kvalitní osvětlení. Zkombinujte funkční osvětlení se světelnými prvky pro navození atmosféry. Pořiďte si hlavní světla, aby byl prostor dobře osvětlen pro běžné používání a také dekorativní osvětlení, jako například LED řetězy, lucerny či svíčky pro vytvoření příjemné a útulné atmosféry. Vyberte si styl a barevnou paletu Klíčem k vytvoření příjemného a sladěného interiéru je zvolený styl. V zimě se můžeme inspirovat přírodou, útulností a sváteční náladou. Během zimních měsíců dominují jemné barvy a materiály inspirované přírodou. Interiér pro zahradní domky můžete ladit do bílé, krémové, světle šedé či přírodní zelené barvy a využít materiálů, jako je dřevo, ratan, len či vlna. Ideálním stylem pro zútulnění domku je rustikální styl. Ten využívá masivních dřevěných rámů, policových regálů a jednoduchých dřevěných stolů. Z textilií rustikální styl má v oblibě kožešiny, pletené deky a polštáře, které vytváří pocit tepla. Kromě toho, můžete využít přírodní ozdoby, jako větvičky, koblihy, sušené pomeranče, které mohou sloužit jako jednoduché, ale efektní dekorace. Pokud upřednostňujete moderní jednoduchost, dobrou volbou může být čistý a minimalistický design. Zkombinujete barevnou paletu bílé, černé a kovových odlesků. Stříbro, chrom či mosaz dodají prostoru sofistikovanost. Zaměřte se na jednoduché linie a vyhněte se zbytečnému přeplnění prostoru. Kreativní dekorace Ke zkrášlení a zútulnění prostoru vašeho zahradního domku můžete využít různé dekorace. Na zimu si do něj můžete zakomponovat také vánoční stromek. Malý stromek ozdobte jemnými ozdobami. Pokud na stromeček není v domečku dost prostoru, můžete si dát do vázy větvičky z jehličnanů, které si ozdobíte podle svých představ. Můžete si také do domečku vyrobit nebo pořídit zimní věnce z jehličí, zdobené přírodními materiály, jako jsou koblihy či šípky. Kromě toho, na trvalé “ozelenění” interiéru domku si můžete pořídit rostliny v květináčích. Dobrou volbou by mohly být sukulenty, protože nevyžadují mnoho péče. Zde správnou atmosféru mohou dodat také světelné akcenty, jako například světelné řetězy, které můžete zavěsit kolem oken, na police nebo na stěny. Můžete také použít světelné figurky, jako například anděly, sobíky či jiné zimní motivy. Při ozdobování interiéru vašeho domečku se můžete kreativně vyžít i při tvorbě DIY dekorací. Vyrobte si například domácí svíčky s vůní skořice, vanilky nebo jehličí. Pokud máte děti, můžete je zapojit do výroby ručně dělaných ozdob, jako jsou papírové vločky či řetězy. Hezkou ozdobou mohou být i macramé dekorace nebo ozdobné věnce. Detaily, které udělají hodně Zimní dekorace nemusí být jen o vzhledu. Důležitý je také pocit útulnosti a tepla, který vám poskytne pohodu během chladných zimních dnů. Využít můžete plyšové deky, které rozložíte na křesla, lavice nebo postel. Do domečku si můžete pořídit i měkké koberce, které zahřejí nohy. Zkombinujte různé textury a vzory polštářů, například ve vánočních motivech nebo v různých geometrických tvarech. Nezapomeňte ani na příjemné vůně, které patří k zimě – vyberte si voňavé svíčky, případně difuzory, do kterých můžete přidat esenciální oleje s hřejivými vůněmi, jako jsou pomeranč či vanilka. Vytvořte si z domečku místo dokonalé k relaxaci – ať už to bude koutek na čtení s pohodlným křeslem, lampou a malým stolkem, nebo minibar, ve kterém si můžete připravit horkou čokoládu či svařené víno. pro trávení času v interiéru. Zahradní stavby, ať už je to domeček nebo zahradní chatka, nemusí být během zimy pouze skladištěm a opuštěným prostorem. s přírodními ozdobami, nebo moderní eleganci s minimalistickými detaily, domek či zahradní chatka mohou být ideálním místem k odpočinku, tvoření či společným chvílím s rodinou. Vytvořte si i vy své vlastní zimní království přímo na zahradě. Zdroj obrázka: Tetiana / stock.adobe.com <p>The post Jak vyzdobit interiér zahradního domku v zimě? first appeared on Elegantní bydlení.</p>
Čas načtení: 2024-12-29 12:11:17
Jak zachovat lesk a hebkost i za chladných dnů
Podle předního českého kadeřníka Martina Loužeckého je klíčem ke zdravým vlasům v tomto období především hydratace. „Krepatění vlasů je na podzim a v zimě častým problémem kvůli suchému vzduchu a změnám teplot. Rozhodně je dobré používat hydratační šampony a kondicionéry, které vlasům dodají vlhkost, můžete zařadit vlasové oleje či séra,“ radí odborník. Péče o vlasy v zimě je důležitá, protože chladné a suché počasí, spolu s výhřevem v interiérech, může vlasy silně poškodit. V zimě je potřeba vlasy chránit před dehydratací, elektrizováním a lámáním. Tady je několik tipů, jak se o vlasy postarat v chladnějších měsících: 1. Hydratace a výživa Zima může vlasy dehydratovat, což vede k jejich křehkosti a lámání. Je důležité vlasy pravidelně hydratovat a vyživovat, aby zůstaly zdravé a silné. Masky a oleje: Používejte výživné vlasové masky nebo oleje (např. arganový olej, kokosový olej, jojobový olej), které vlasy dostatečně hydratují a vyživují. Aplikujte je jednou týdně, případně i častěji. Kondicionéry s hlubokou hydratací: V zimě zvolte kondicionéry, které poskytují intenzivní hydrataci. Pomohou chránit vlasy před vysycháním. 2. Chraňte vlasy před chladem I když je zima, vlasy stále potřebují ochranu před mrazem, větrem a vlhkostí. Klobouk nebo šála: Vždy noste klobouk nebo šálu, která vlasy ochrání před přímým mrazem a větrem. Ujistěte se, že šála nebo čepice jsou vyrobeny z prodyšného materiálu, aby se vlasy nepřehřály a nezpotily. Nežehlete vlasy příliš často: Teplo z fénů, žehliček a kulm si vlasy v zimě už tak dost vysušuje. Pokud musíte vlasy vysušit, zvolte nižší teplotu a vždy používejte ochranný sprej proti teplu. 3. Omezte časté mytí Myjte vlasy méně často, protože příliš časté mytí je může zbavit přírodních olejů, které vlasy chrání. Suchý šampon: Pokud máte vlasy mastné, zkuste použít suchý šampon, který pomůže absorbovat přebytečný olej a dodá objem bez nutnosti častého mytí. 4. Prevence elektrizování V zimě jsou vlasy náchylné k elektrizování, což může být nepříjemné a vlasy mohou vypadat neupraveně. Antistatické spreje: Používejte antistatické spreje nebo séra, které pomáhají eliminovat elektrizování a uhlazují vlasy. Hřeben s přírodními štětinami: Používejte hřeben nebo kartáč s přírodními štětinami, který vlasy jemně rozčesává a minimalizuje jejich lámání. 5. Dopřejte vlasům odpočinek V zimě je vhodné omezit používání horkých stylingových nástrojů, jako jsou kulmy, žehličky nebo fény. Pokud je používáte, vždy použijte ochranný sprej. Nechte vlasy přirozeně uschnout: Pokud to počasí umožňuje, nechte vlasy uschnout na vzduchu. Pokud je nutné použít fén, nastavte jej na nižší teplotu. 6. Vitamíny a strava V zimě si dejte pozor na to, abyste přijímali dostatek vitamínů, které podporují zdraví vašich vlasů. Omega-3 mastné kyseliny: Jsou skvělé pro zdraví vlasů a pokožky. Najdete je v rybách (losos, tuňák), semínkách (chia, len) nebo vlašských ořeších. Vitamín D: V zimě, kdy je méně slunečního světla, může být užitečné doplnit vitamín D, který pomáhá udržovat zdravé vlasy a pokožku. 7. Pravidelný střih V zimě vlasy podléhají větší zátěži, což může vést k jejich lámání a roztřepeným konečkům. Pravidelný střih pomůže udržet vlasy zdravé a zabraňuje jejich poškození. 8. Přizpůsobení vlasové péče podle typu vlasů Každý typ vlasů vyžaduje jinou péči, a to platí i v zimě. Suché vlasy: Potřebují intenzivní hydrataci a výživu. Doporučují se oleje a masky, které vlasy uzamknou vlhkost. Mastné vlasy: I v zimě je třeba je pravidelně čistit, ale s šetrnějšími produkty, které nenaruší přirozenou rovnováhu pokožky hlavy. Kudrnaté vlasy: Těmto vlasům je třeba věnovat zvláštní pozornost, aby neztrácely vlhkost. Používejte produkty, které vlasy zvlhčují a chrání před vysušováním.
Čas načtení: 2025-01-17 17:22:22
Západ slunce a romantika: Nejromantičtější místa na pobřeží Černé Hory
Pokud hledáte místo, kde se romantika snoubí s nádhernými přírodními scenériemi, pobřeží Černé Hory je tím pravým cílem. Pokud hledáte místo, kde se romantika snoubí s nádhernými přírodními scenériemi, pobřeží Černé…
Čas načtení: 2024-02-06 08:00:00
Výroba svíček doma – co budete potřebovat?
Světlo svíček umí zaručeně navodit příjemnou a pohodovou atmosféru. Je ovšem známo, že klasické parafínové svíčky nejsou k životnímu prostředí příliš šetrné. Seznamte se s přírodními vosky, ze kterých si můžete svíčky vyrobit hravě i vy sami doma. Přírodní vosky na svíčky K výrobě svíček se používají hlavně sójový a kokosový vosk. Neobsahují živočišné složky, pesticidy, herbicidy ani […]
Čas načtení: 2016-02-26 00:00:00
Jarní svěžest do vašeho příbytku: Světla z přírodních materiálů
Jaro klepe nezadržitelně na dveře. I na dveře vašeho domova. A tak do něj vneste jarní svěžest s přírodními materiály trochu jinak, než obvyklými dekoračními doplňky. Svítidla z přírodní materiálů jsou v současnosti módním hitem. Důmyslná a vtipná světla s osobitým šarmem v designu z přírodních mat ...
Čas načtení: 2010-12-24 00:00:00
Křeslo v siluetě tulipánu, hledejte u Brühl
Nejnovější kolekce nábytku německé společnosti Brühl je inspirována přírodními tvary a krásami něžných květin. Barevná kolekce křesel se nechává unášet tulipány Opěradlo křesla dokonale kopíruje květ tulipánu, v doprovodu s područkami vytváří ojedinělý designový styl. Celá kolekce se nese v duchu m ...
Čas načtení: 2016-12-18 00:00:00
Připravte se na zimu s Almara Soap!
Manufakturní mýdla vyráběná s láskou a pečlivostí, tak to je filozofie Almara Soap, u kterých nenaleznete žádné prefabrikované suroviny, ale jen tradiční výrobu za studena a čisté rostlinné oleje s vodou a louhem. Mýdlové směsi jsou provoněné přírodními esencemi, vonnými olejemi, bylinkami, kořením ...
Čas načtení: 2011-11-15 00:00:00
Flamingopark: Nová kolekce šperků Season of Ice
V měsíci listopad se Flamingopark věnuje šperkům, připravovaná nová kolekce Season Of Ice bude v prodeji od 15.11.2011. Značka Flamingopark si ve svých kolekcích pohrává s přírodními motivy, ani tentokrát tomu nebude jinak. Můžeme se tak těšit na zcela originální náušnice, brože, přívěšky a náhrd ...
Čas načtení: 2021-04-05 11:30:32
Hledáte inspiraci na oblečení a potřeby do přírody? Pojďte se spolu s námi podívat na dárky pro milovníky outdooru a kvalitní oblečení do přírody. Milujete přírodu? My také, proto v ANTORINI pracujeme výhradně s přírodními materiály.Objevte spolu[...]
Čas načtení:
Alanya, krásné město pyšnící se mnoha přírodními i kulturními krásami, je zároveň letoviskem na Turecké riviéře, která je vyhledávaným cílem dovolené turistů. Slavným kapajícím jeskyním a Kleopatřina
Čas načtení:
Do Izraele za sluncem, odpočinkem a poznáním
Izrael přitahuje novodobé návštěvníky a poutníky svou biblickou minulostí, historickými památkami a přírodními krásami. Zde se zrodila tři velká monoteistická náboženství: judaismus, křesťanství a isl
Čas načtení:
Jaké očkování je potřeba pro dovolenou v Thajsku?
Thajsko je jednou z oblíbených destinací po celý rok. Během zimy se zde můžete příjemně ohřát, užít si dny na plážích zalitých sluncem a příjemně odpočívat. Thajsko je známé svými přírodními krásami,
Čas načtení:
Ostrov Elba - krásy, turistické atrakce a pláže
Ostrov Elba je také proslulý svými krásnými plážemi, historickými městy a pevnostmi nebo přírodními rezervacemi
Čas načtení: 2023-12-20 11:52:36
Mys Tsumeki a Irozaki - Na samém jihu poloostrova Izu
Krátké procházky přírodními krásami nejjižnějšího pobřeží poloostrova Izu.