<p>Prohánět se superrychlým autem či létat s letadlem je snem všech chlapců, a i některých dívek, napříč generacemi. Aby se vám tento sen splnil, ale nemusíte nutně utrácet miliony, stačí si obstarat RC modely aut a letadel na dálkové ovládání, které se vám postarají o stovky hodin zábavy při jejich krocení! Milovníkům stojů se čtyřmi […]</p> <p>Článek <a href="https://www.magazinzena.cz/2021/10/uzasne-zpracovane-rc-modely-pro-male-i-velke/">Úžasně zpracované RC modely pro malé i velké</a> se nejdříve objevil na <a href="https://www.magazinzena.cz/">Magazín Žena</a>.</p>
Čas načtení: 2021-10-30 20:21:55
Úžasně zpracované RC modely pro malé i velké
Prohánět se superrychlým autem či létat s letadlem je snem všech chlapců, a i některých dívek, napříč generacemi. Aby se vám tento sen splnil, ale nemusíte nutně utrácet miliony, stačí si obstarat RC modely aut a letadel na dálkové ovládání, které se vám postarají o stovky hodin zábavy při jejich krocení! Milovníkům stojů se čtyřmi […] Článek Úžasně zpracované RC modely pro malé i velké se nejdříve objevil na Magazín Žena.
\nČas načtení: 2023-12-08 08:48:37
Ajurvédské čaje. V čem jsou jiné?
Ajurvédská léčba je v západním světě stále více oblíbená, protože podobně jako jiné východní medicíny, i ona nahlíží na člověka komplexně. Ajurvéda je součástí celostní medicíny a jejím principem je předcházet nemocem zjednodušeně řečeno tím, že budeme zdravě jíst, zdravě myslet a zdravě se hýbat. Jen tak se dá organismus udržovat v potřebné rovnováze. 3 energetické typy = 3 dóši Z hlediska energií rozlišuje ajurvéda 3 typy, tzv. dóši, které jsou v každém z nás. Jedná se o dóšu váta, dóšu pitta a dóšu kapha (neboli také vítr, žluč a hlen). Váta je energií pohybu, pitta je energií zažívání a kapha má na starost pohyblivost a strukturu těla. V každém člověku jsou obsaženy všechny 3 dóši, ale jedna zpravidla převládá. Jejich funkce jsou společně provázány a vzájemně se doplňují. Pokud nastane nerovnováha těchto energií a nějaká nemoc propukne, snaží se ji ajurvéda podchytit hned v začátku. Ajurvéda taktéž léčí příčinu potíží a ne pouze jejich projevy. Oblíbeným podpůrným prostředkem pro zlepšení lidského zdraví a kondice jsou právě ajurvédské čaje a různé ajurvédské elixíry. Dary rostlinné říše Příroda pomáhala lidem při léčení neduhů od nepaměti. Proto dnes patří byliny a fytoterapie obecně nejen k základům každé přírodní medicíny, ale staly se součástí i moderní farmakologie. To, že existují určité druhy rostlin, které příznivě působí na ten či onen zdravotní problém, či ovlivňují určitý orgán v těle, nám již bylo mnohokrát potvrzeno. Každá rostlina, bylina nebo strom, nám předává svou léčivou sílu na základě zdraví prospěšných výtažků. Prostřednictvím fotosyntézy navíc dochází k přeměně světelné energie na kyslík a glukózu, které jsou pro existenci lidského života nepostradatelné. Rostliny jsou úžasné, protože v sobě umí uchovat energii získanou ze slunce, a proto dokáží regenerovat nervový systém člověka a zároveň působit na schopnost spirituální vnímavosti. Byliny a koření jsou základem všech léčivých přípravků také v ajurvédě. Rostliny „hřejivé“ a „chladivé“ chuti Ajurvéda rozlišuje byliny podle šesti chutí a ty ještě podle toho zda jsou zahřívací nebo ochlazovací. Chutě totiž prostřednictvím jazyka přímo ovlivňují naši psychosomatickou rovnováhu výše zmíněných 3 dóš. A zahřívací, nebo naopak chladící účinek má vliv na proces trávení v žaludku a následně na rychlost nebo pomalost našeho metabolismu. Mezi „hřejivé“ chutě patří pálivá, kyselá a slané a tyto zvyšují živel ohně pitta. „Chladivé“ chutě – hořká, trpká a sladká, naopak zase tento oheň přirozeně snižují. Byliny se do čajů sbírají a následně zpracovávají ručně. Příprava ajurvédských čajů si tak zachovává stále stejnou a tradiční podobu, jako měla před stovkami let. Například k výrobě himálajských čajů značky Everest Ayurveda je použito více než 60 ajurvédských bylin pocházejících přímo z prostředí himálajského pohoří. Rostliny se nejprve očistí, následně se z nich zpracovávají potřebné části. Užitečné je vše, kořeny, stonky, listy, květy, kůra, ale i plody a semena. Ty se různě drtí a pak a rozemelou na jemné částice a takto zpracované byliny jsou naváženy do příslušného poměru a namíchány podle původních ajurvédských receptur. Jak působí ajurvédské byliny? Himálajské ajurvédské čaje v sobě nesou jedinečnou kombinaci bylin, které dokáží optimalizovat duševní i fyzické síly člověka. Jejich působení je široké, proto je zpravidla i na každou tělesnou oblast k dispozici samostatná kombinace bylin. Co tedy v těle člověka ovlivní popíjení ajurvédského čaje? revitalizuje tělesné tkáně harmonizuje lymfatický systém harmonizuje kardiovaskulární soustavu zvyšuje pohyblivost kloubů podporuje dýchání a trávení upravuje metabolismus detoxikuje organismus zklidňuje nervy povzbuzuje mozek posiluje imunitní systém příznivě ovlivňuje vylučovací soustavu a mnoho dalšího Jejich specifické účinky při pravidelném používání působí jednoznačně příznivě na naše tělesné a dušení zdraví.
\nČas načtení: 2025-01-22 13:47:18
Ultra-zpracované potraviny – čemu se ve stravě vyhnout a na co si dávat největší pozor?
Čas načtení: 2021-10-30 20:21:55
Úžasně zpracované RC modely pro malé i velké
Prohánět se superrychlým autem či létat s letadlem je snem všech chlapců, a i některých dívek, napříč generacemi. Aby se vám tento sen splnil, ale nemusíte nutně utrácet miliony, stačí si obstarat RC modely aut a letadel na dálkové ovládání, které se vám postarají o stovky hodin zábavy při jejich krocení! Milovníkům stojů se čtyřmi […] Článek Úžasně zpracované RC modely pro malé i velké se nejdříve objevil na Magazín Žena.
Čas načtení: 2023-08-31 11:52:00
Chronická onemocnění nejsou nevyhnutelná ani přirozená
Je nezbytné vyřešit problém, který stojí za nemocí. Věda dostatečně prokázala, co rozhoduje. Jak žijeme, jak se hýbeme a neméně také to, co jíme. Léčit chronické nemoci tak, že potlačíte jejich projev účinným lékem, funguje bohužel jen částečně. Léčba symptomů zpravidla přináší velká rizika. Co opravdu léčí? Hydrochlorothiazid na vysoký krevní tlak, sulfonylmočoviny pro léčbu diabetu 2. typu, statiny na srdeční choroby... tato léčiva skutečně fungují a zachraňují životy. Lidské tělo je však vyladěný, delikátní komplexní systém, zatímco tato léčiva bouracím kladivem. Jaké vedlejší škody způsobujeme lidskému tělu léky?Možná větší, než si myslíme. Hydrochlorothiazid, široce rozšířený lék na vysoký krevní tlak, zvyšuje hemoglobin A1C a zhoršuje glukózovou toleranci. Existují také spojitosti s inzulínovou rezistencí, která je spojena s diabetem, obezitou, kardiovaskulárními onemocněními a demencí. Hydrochlorothiazid zvyšuje LDL cholesterol a triglyceridy a snižuje HDL cholesterol, což je vzorec, o kterém je známo, že zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Riziko kardiovaskulárních onemocnění zvyšují rovněž sulfonylmočoviny. A statiny? U některých z nejčastěji předepisovaných léčiv ve Spojených státech bylo zjištěno, že vedou ke zhoršení glukózové tolerance a zvyšují riziko vzniku cukrovky. Ač není pochyb o tom, že kolektivní přínos těchto léčiv v současné době převažuje nad negativy, je s podivem, kolik léků, kterými se snažíme léčit chronická onemocnění, vlastně riziko vzniku chronických onemocnění zvyšují. To vše hovoří o složitosti biologie lidského těla a také hrubosti i těch nejpokročilejších léčiv. Cílem akademické medicíny je výzkum, který nás zachrání. S tím, jak se blížíme uchopení prchavých elementárních příčin chorob, dokážeme vyvíjet stále přesněji cílená léčiva, či dokonce i skutečné léky. Avšak namísto získání léků, které by skutečně chronická onemocnění vyléčily, desítky let základního vědeckého výzkumu přinesly něco jiného – poznání, že lidské tělo je až ďábelsky složitý systém. Čím hlouběji kopneme, tím vzdálenější se patofyziologie chronického onemocnění zdá. To, co je zřejmé, je, že chronické nemoci – vysoký krevní tlak, diabetes, kardiovaskulární onemocnění – jsou projevy nenormálního metabolismu, spíše než důsledky porouchaných součástek kdesi v našich buňkách. Příčina leží ve způsobu životaUkazuje se, že tradiční kultury po celém světě, od lovců a sběračů, přes pastevce po první zemědělce, vykazují jen malé známky chronických onemocnění. Není to proto, že by nežili dostatečně dlouho – nedávná analýza ukázala, že 78 let byla mezi lovci a sběrači běžná délka života, pomineme-li vysokou úmrtnost v dětství a raném mládí. Geny za to taky nemohou, jelikož mnozí z těchto skupin lidí jsou dokonce geneticky náchylnější ke chronickým onemocněním než moderní člověk. Důkazy nasvědčují tomu, že příčina leží ve způsobu života. Ačkoli tradiční kultury zahrnují nesmírně rozmanitou škálu životních stylů, jedno mají společné, a to absenci moderních nešvarů: zpracované potraviny, sedavý způsob života a pravděpodobně také chronické stresory.Západní strava vede k nemocemStrava se jeví jako hlavní hnací motor – globální osvojení západní stravy bohaté na zpracované potraviny způsobilo rozšíření chronických onemocnění po celém světě, přičemž výhledové studie se zdravými subjekty a diabetiky ukazují prstem na zásadní vliv potravin na zdraví. Tělesná aktivita, dlouho nabízená jako pouhý prostředek k likvidaci kalorií, se najednou ukazuje jako zdroj komplexních endokrinních a metabolických účinků na inzulinové signalizace, stresovou odezvu, spánek, duševní zdraví, a dokonce neuronální funkce mozku. Věda tedy říká, že prastarý způsob života byl, co se týče zdraví, ve větším souladu s naším metabolismem. Zdá se tedy, že naše těla skutečně nejsou s postupujícím věkem neodvratně odsouzena k chronickým onemocněním a že bychom spíše měli vinit prostředí, které tělu sami vytváříme.Máme-li zastavit příliv chronických chorob, musíme změnit prvky v prostředí, které chronická onemocnění podporují.
Čas načtení: 2024-02-23 08:00:00
Co jsou zpracované a ultra-zpracované potraviny? Máme se jim vyhýbat? Má konzumace ultra-zpracovaných potravin souvislost s obezitou? Na co si dát pozor, když sáhneme po polotovaru? Existují vhodnější varianty oblíbených tyčinek? Jak jsou na tom různé doplňky pro sportovce, např. iontové nápoje nebo energetické tyčinky? Jak je to s přídatnými látkami, kterým se říká "éčka"? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Čas načtení: 2024-07-11 07:19:00
Co mají správně jíst děti - výživové doporučení
Již od narození je důležité, čím je dítě živeno. Propagátoři umělé kojenecké stravy a speciálních potravin udělali víc škody, než užitku a pomáhají tak pouze potravinářskému průmyslu. Výsledek vidíme kolem nás - obézní děti s potravinovými alergiemi. Jak se tedy mají děti správně stravovat? Hlavně přirozeně!Mateřské mléko je jednoznačně mnohem prospěšnější než jakékoliv jeho náhrady. Zelenina, ovoce a kaše jsou primárně zdrojem sacharidů, které by bylo prospěšnější omezovat, a mnohé děti nepotřebují stravu mixovat ani být krmeny, ale mohou se stravovat samy a jíst celé potraviny. Vylučte, nebo alespoň omezte cukr a obiloviny ze stravy svého dítěte. Podávejte skutečné výživově bohaté potraviny. Žádný přidaný cukr, žádné rafinované obiloviny a žádné vysoce průmyslově upravované produkty.Výživné tuky, které dobře sytí a chutnají, byly neférově démonizovány, zatímco nevyživující cukry, které podporují obezitu a ničí zdraví, byly ponechány bez omezení. Epidemie nadváhy a cukrovky přišla se zvýšením konzumace obilovin, rostlinných olejů, margarínů a s omezením konzumace masa, vajec a másla, přesně jak nám odborníci od osmdesátých let minulého století radili. V únoru 2015 došlo v americkém dietetickém doporučení ke zmírnění postoje k tukům, zcela bylo zrušeno doporučení omezovat cholesterol ve stravě, které bylo platné po mnoho let. Kupujte lokální sezónní potraviny nejvyšší kvality – biopotraviny.Upřednostňujte živočišné produkty od zvířat, která se volně pasou.Skutečné jídlo řaďte vždy nad průmyslově zpracované produkty.Pro těhotné Sója a lněná semínka obsahují látky, které do jisté míry působí jako estrogen. Lněné semínko proto v těhotenství jezte jen s opatrností, sóju neodporučujeme vůbec.Kofein také pro jistotu konzumujte opatrně, max. 300 mg denně, tj. 1-2 šálky kávy.Užívání antibiotik poškozuje střevní mikrobiom. Děti maminek léčených v těhotenství antibiotiky mají později vyšší riziko obezity. Pokud se vyskytne problém,. na který vám lékař předepíše antibiotika, volte přírodní formu. Za mě jednoznačně Euniké Pink Grape, který lze užívat i ve vysokém stádiu těhotenství.Těhotným ženám a malým dětem doporučuji stravu založenou na skutečných potravinách, jako je maso a vejce.Kojenci a příkrmy, 6-12 měsícůPrvních 24 měsíců života potřebuje dítě pro vývoj mozku zejména tuky, vitamíny, železo, jód, zinek a selen. Mateřské mléko je strava s vysokým obsahem tuku, jeho příjem vede ke ketóze, která pomáhá růstu a vývoji mozku kojence.Tradiční podávání kaší z bílé rýže nemá z hlediska zdravotní prospěšnosti opodstatnění. Ve skutečnosti je rýžová kaše nutričně deficitní, neobsahuje skoro nic mimo neesenciálních sacharidů. Játra, sardinky nebo vejce jsou mnohonásobně výživnější. Děti, které vyrostly na obilných kaších a mléce, později preferují bílé pečivo, těstoviny, bramborové lupínky a mléko. Hledají vysoce průmyslově upravované nekompletní potraviny s vysokým obsahem sacharidů.Od 6. měsíce kojenci potřebují přijímat více než 90 procent železa z příkrmů a nejlepším zdrojem železa je maso. Proto je mnohem lepší podávat dítěti maso a malé množství jater než pyré ze zeleniny a ovoce. Vejce jsou ideální pro první příkrmy. Kojenci by měli dostávat denně maso, ryby nebo drůbež, a to podle individuální potřeby. Batolata, 1-3 roky Asi 60 procent mozku tvoří tuky. Když má dítě do 6 let omezený příjem vitamínu B12, což je stav běžný u veganů a možný u vegetariánů, mohou se související potíže projevit až o roky později, a to třeba v podobě narušení kognitivních schopností v dospívání. Proto podávejte dítěti živočišné potraviny v každém jídle.Děti nepotřebují sladkosti. Dítě to samo o sobě neví, nepřichází na svět s touhou po sladkostech, dokud mu je neoznačíme a nepodáváme. Teenageři od 13ti letPotřebují spoustu spánku a energie a hlavně dostatek železa a vitamínu B12. Co říct na závěr?Mnohé současné nejběžnější zdravotní potíže jsou spojovány s nadbytkem cukrů ve stravě. Je bez diskuze, že přislazování, sladkosti, krekry a chipsy nikomu neprospívají. I průmyslově zpracované obiloviny, jako jsou třeba výrobky z bílé mouky, bílá rýže, těstoviny a pečivo, se také rozkládají na úplně stejné cukry, jaké dodávají sladkosti. Dětem jenom může prospět strava bez sladkostí a průmyslově zpracovaných obilovin. Co taky stále doporučuji, je zakládat stravu na skutečných kvalitních potravinách. Důraz je kladen na význam tuků a živočišných bílkovin. S dostatkem kvalitních živočišných potravin je strava výživově bohatší a snadněji díky ní zajistíme živiny a vyhneme se nadbytku riskantních sacharidů.
Čas načtení: 2024-09-08 15:08:39
Jsou vysoce zpracované potraviny nezdravé? Tady je důvod, proč se na tom nikdo nedokáže shodnout
Přestože jsou vysoce zpracované potraviny nejnovějším módním slovem v oblasti výživy, vědecké důkazy o tom, jak ovlivňují naše zdraví, stále ukazují jiným směrem. Proč nám vědci prostě nemohou říct, jaká je ideální strava?Výživová doporučení jsou často vrtkavá. V 90. letech minulého století odborníci na výživu obviňovali tuky z rostoucího počtu obézních. Na začátku tisíciletí se pak viníkem staly sacharidy. Nyní se doporučuje jíst plnohodnotné potraviny a vyhýbat se těm ultra zpracovaným. Proč nemůžeme dostat jasnou odpověď na to, co bychom měli jíst?Problém je v tom, že pouhá volba potravin s menším množstvím a méně zpracovaných složek nezaručuje zdravější stravu. Jak totiž ukázalo nedávné setkání Americké společnosti pro výživu v Chicagu, studie o ultrazpracovaných potravinách (UPF) se různí a vědci se tam často neshodují na tom, jak přesně UPF ovlivňují naše zdraví.Například Erikka Loftfieldová z Národního institutu pro výzkum rakoviny v Marylandu a její kolegové na setkání prezentovali práci, podle níž lidé, kteří konzumují více UPF, měli v období jejich studie větší riziko úmrtí než ti, kteří těchto výrobků jedli méně.K tomuto závěru dospěli po analýze údajů od více než 500 000 lidí v USA. Účastníci se do studie přihlásili v letech 1995 až 1996 a vyplnili dotazník, v němž se dotazovali, jak často v uplynulém roce jedli určité potraviny. Při sledování po dvou desetiletích vědci zjistili, že účastníci, kteří jedli nejvíce UPF, měli v tomto období zhruba o 10 % vyšší pravděpodobnost úmrtí, a to i po zohlednění kvality stravy a indexu tělesné hmotnosti.To sice naznačuje, že UPF zvyšuje riziko předčasného úmrtí, ale není to tak jednoznačné. Tuto souvislost by mohly vysvětlit i další faktory. Například lidé, kteří věnují čas vaření jídla od základu, mohou také věnovat čas cvičení nebo upřednostňovat spánek. Pokud je tomu tak, pak může být základním faktorem cvičení nebo spánek, nikoliv UPF. Vzhledem k tomu, že většina studií UPF je pozorovací, je rozklíčování těchto vlivů velmi obtížné.Dalším problémem je, že se za posledních 30 let změnily stravovací preference. Například průměrný obyvatel USA konzumuje podstatně méně hovězího masa a brambor a podstatně více kuřecího masa a sýrů než v 90. letech. Nemůžeme tedy předpokládat, že příjem UPF účastníků zůstal během sledovaného období stabilní. Kromě toho nám dnes prováděný výzkum nemůže říci, co se stane s lidmi za 30 let, protože to se ještě nestalo.Ale jak zjistily další práce prezentované na setkání, ani vyhýbání se UPF není zárukou zdraví. I když neexistuje univerzální definice toho, co dělá potravinu ultrazpracovanou, většina studií se odvolává na systém klasifikace potravin NOVA, který vyvinul Carlos Monteiro na univerzitě v São Paulu v Brazílii. Podle tohoto systému jsou ultrazpracované potraviny ty, které jsou vyrobeny výhradně ze složek extrahovaných z potravin nebo syntetizovaných v laboratořích.Tato definice zahrnuje potraviny, jako jsou sušenky, nealkoholické nápoje a cukrovinky zakoupené v obchodě. Zahrnuje však i potraviny, které mohou být součástí zdravé stravy, jako jsou celozrnné snídaňové cereálie, které jsou dobrým zdrojem vlákniny, železa a dalších mikroživin, říká Allen Levine z Minnesotské univerzity. „Nemůžete automaticky odmítat ultra zpracované potraviny jako špatné nebo nezdravé a automaticky předpokládat, že nezpracované potraviny jsou zdravé.“Levine a jeho kolegové představili výzkum, který to dokazuje, a to sestavením dvou sedmidenních jídelníčků složených z podobných jídel. Klíčový rozdíl spočíval v tom, že v jednom jídelníčku tvořily UPF 67 % kalorií, ale ve druhém pouze 20 %. Přesto oba jídelníčky poskytovaly nekvalitní stravu podle v USA běžně používaného ukazatele kvality stravy zvaného Index zdravé výživy. Ten, který obsahoval více UPF, získal 44 bodů ze 100, zatímco ten, který obsahoval méně těchto produktů, měl skóre 43 bodů.To přináší zásadní otázku, a to, zda UPF souvisí s horšími zdravotními výsledky proto, že je zpracovávána, nebo proto, že prostě obsahuje více tuků, cukrů a soli. „Pokud porovnáte [UPF] s nezpracovanou [potravinou] za použití stejného souboru makroživin - bílkovin, tuků, sacharidů - proč by se jedna měla lišit od druhé?“ říká Levine. „Někteří lidé si myslí: 'Aha, to jsou potravinářské přídatné látky', ale já pro to nevidím mnoho důkazů.“Dokud nebude tato otázka zodpovězena, nemůžeme s jistotou říci, že UPF škodí našemu zdraví. V opačném případě riskujeme očerňování potravin, na které se mnoho lidí spoléhá při přípravě rychlých, snadných a levných jídel. Levine a jeho kolegové například zjistili, že jídelníček tvořený převážně UPF stojí denně asi o 20 dolarů méně než ten, který obsahuje méně těchto produktů, a přitom poskytuje srovnatelné živiny.Je také možné jíst zdravou stravu složenou převážně z UPF, jak zjistila podobná studie publikovaná v loňském roce. Julie Hessová z amerického ministerstva zemědělství a její kolegové sestavili sedmidenní jídelníček, jehož kvalita stravy dosáhla 86 bodů, přestože 91 % kalorií pocházelo z UPF. To vše znamená, že odpověď na otázku, co bychom měli jíst, abychom zůstali zdraví, bude i nadále obtížná. „Jídlo je velmi komplikovaná problematika,“ říká Levine. "Každý si myslí, že je to snadné. Není.“ Zdroj: New Scientist
Čas načtení: 2024-11-06 17:06:00
Prospívají rostlinné oleje srdci?
Na počátku minulého století jsme rostlinné oleje vůbec nejedli. Místo nich bylo na denním pořádku sádlo a máslo a výskyt nemocí srdce a cév byl minimální. Dnes mnozí z nás běžně denně sní až 80 g rostlinných olejů a v součansosti jsou nemoci srdce a cév hlavní příčinou nemocnosti a úmrtnosti ve vyspělých zemích.Lékaři nám po desítky let doporučovali rostlinné oleje pro zdraví srdce. Tato doporučení přitom stojí na nepodložené teorii o škodlivosti nasycených tuků. Více studií dnes naopak spojuje nadměrný příjem rostlinných olejů se zdravotními riziky Průmyslově zpracované rostlinné oleje jsou vysoce nestabilní, snadno oxidují a obsahují hodně prozánětlivých omega–6 mastných kyselin. Naproti tomu nasycené tuky jsou nejstabilnější, protože nemají dvojné vazby a jejich struktura se nezmění, pokud nebudou zahřáté nad svůj kouřový bod. Při oxidaci polynenasycených mastných kyselin vznikají molekuly, které poškozují zdraví a které se nazývají konečnými produkty oxidace lipidů (ALE). Tyto ALE jsou základem chronické zánětlivosti v cévách, a tím jsou spojeny se srdečními chorobami. Vedle toho také poškozují játra, ledviny, plíce a střeva a uvolňují volné radikály do vašeho systému. To je důvod, proč se paleo strava a nízkosacharidová vysocetuková strava doporučují jako základ jídelníčku skutečné potraviny, kam zpracované rostlinné oleje nepatří. Podíváme-li se na odbornou literaturu, zjistíme, že se nad rostlinnými oleji stahuje stále větší mrak. Ukazuje se totiž, že rostlinné oleje nejen nejsou zdravé pro srdce, ale mohou naopak skrze několik mechanismů, jako je zvyšování zánětu a zásob tělesného tuku a vytlačování potravin bohatých na živiny z naší stravy, napomáhat k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Jakým způsobem rostlinné oleje spouštějí zánět? Jeden z mechanismů negativního účinku se týká vysokého obsahu omega-6 mastných kyselin v těchto olejích. Vysoký příjem omega-6 mastných kyselin narušuje rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselin v těle. Narušení této jemné rovnováhy spouští zánětlivé procesy, včetně endoteliální dysfunkce, inzulínové rezistence a leptinové rezistence, což jsou zásadní faktory při rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Rostlinné oleje rovněž obsahují prozánětlivé sloučeniny, které se vytváří jako vedlejší produkt při zpracování oleje a vaření. Přestože některá olejnatá semena, jako jsou řepková semena používaná k výrobě řepkového oleje, obsahují určité množství přirozeně se vyskytujícího vitaminu E, většina tohoto vitaminu je působením tepla a světla oxidována nebo je v důsledku průmyslového zpracování zcela odstraněna. Pokud to s ochrannou svého kardiovaskulárního zdraví myslíte vážně, doporučuji vyčistit kuchyň od veškerých rostlinných olejů a začít používat tyto potraviny:sádlomásloextra panenský olivový olejvolně lovené rybyavokádo a avokádový olejplnotučné mléčné produktykokosový olej
Čas načtení: 2024-12-09 16:00:27
Stahujte! Aplikace Počasí ČHMÚ pěkně vypadá a nabízí šikovné funkce
ČHMÚ přináší novou aplikaci pro sledování předpovědi počasí Láká na moderně zpracované a uživatelsky přizpůsobitelné rozhraní Vylepšuje funkčnost radaru a přináší personalizovaná upozornění Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přináší novou aplikaci pro sledování předpovědi počasí, kterou si již nyní můžete nainstalovat z obchodů Google Play a App Store. Láká především na moderně zpracované a uživatelsky přizpůsobitelné […] Celý článek si můžete přečíst na Stahujte! Aplikace Počasí ČHMÚ pěkně vypadá a nabízí šikovné funkce
Čas načtení: 2024-02-07 14:50:00
Jak správně napsat strukturovaný životopis? Návod a časté chyby
Kvalitně napsaný životopis vám otevře dveře k vysněným pracovním pozicím. Špatně zpracované CV vás naopak bude při hledání práce značně limitovat. Jak správně napsat životopis, ať už se hlásíte do práce, nebo na brigádu?
Čas načtení: 2015-03-15 00:00:00
Exkluzivní kolekce Timberland 2015 - Helcor Leather Exotics
Pokud rádi obouváte boty od značky Timberland, následující malá kolekce vás jistě potěší, protože se jedná prakticky o to nejlepší, co nám tato značka může nabídnout. Představujeme vám kolekci Timberland na rok 2015 s pojmenováním Helcor Leather Exotics, která obsahuje tři prémiově zpracované mod ...
Čas načtení: 2014-12-04 00:00:00
Supreme podzim/zima 2014 - Kolekce brýlí
Sice můžete namítnou, že se nám blíží období, při kterém sluneční brýle až tolik potřebovat nebudeme, ovšem designéři od značky Supreme by s vámi jistě nesouhlasili. V jejich dílně se totiž zrodila nová kolekce na podzim a zimu 2014, která obsahuje zajímavě zpracované sluneční brýle. V těchto kous ...
Čas načtení: 2014-09-15 00:00:00
Herschel Supply Co. Podzim 2014 / Kolekce Bad Hills Workshop
Všichni jistě víte, že značka Herschel Supply Co. vyrábí skvěle zpracované batohy a zavazadla. Nyní přišel čas na zbrusu novou kolekci. Následující pack batohů a tašek od labelu Herschel Supply Co. byl pojmenován Bad Hills Workshop a využívá kombinaci tradičních střihů a materiálů s moderním stree ...
Čas načtení: 2014-06-28 13:00:00
Nové kalhoty Levi's na Queens.cz
Pomalu ukládáme kraťasy do skříně a hledáme trendové kalhoty, které nás budou doprovázet celý podzim a zimu. V tom nám jistě pomůže českých obchod The Streetwise Store Queens. V jeho nabídce se totiž vyskytuje legendární label Levi's a tak můžete v obchodě Queens nakoupit skvěle zpracované jeans a ...
Čas načtení: 2013-02-06 12:00:00
Je tu začátek roku, tedy příležitost mnoha obuvnických firem oslnit své příznivce a připravit exkluzivně zpracované tenisky, čehož se chytla především značka Nike Sportswear, která nám za posledních pár týdnů servírovala opravdu povedené kousky, my se nyní podíváme na několik z nich, které vás budo ...
Čas načtení: 2013-01-21 00:00:00
Nixon jaro/léto 2013 - Elegance v edici Black & Lum
V dnešním článku si představíme kousky od kalifornské značky Nixon, které nás čekají na letošní jaro a léto, připravte se na kvalitně zpracované hodiny, tašky, peněženky a doplňky. Jak už to u tohoto labelu bývá, kolekce s názvem Black & Lum je složená z elegantních, ale také streetwear motivů ...
Čas načtení: 2012-05-04 13:00:00
Nike Air Max 1 Black/Grey léto 2012 / Simply the best
Už dlouho jsme neviděli tak skvěle zpracované tenisky Nike Air Max 1, než jaké vám představíme v dnešním článku. Doufám, že jsme vás pořádně navnadili, protože kecky AM1 patří v ČR/SK mezi nejoblíbenější a teď už jdeme na ně. Paradoxem je, že se designéři na sneakers Air Max 1 Black/Grey ani příli ...
Čas načtení: 2012-01-20 13:00:00
CLOT x Nike Tennis Classic / Jednoduchost opět boduje
Japonský label CLOT v minulosti několikrát spolupracoval s firmou Nike Sportswear, přičemž spolupráce přešla ve velmi silný vztah, který válcuje žebříčky prodejnosti. Není náhodou, že na tenisky zpracované designéry od CLOT se stojí fronty a jinak tomu nebude ani u tenisek Nike Tennis Classic, kte ...
Čas načtení: 2011-11-21 00:00:00
Nike N7 Air Force 1 / Unikátní patchwork úprava
Tenisky Nike Air Force patří mezi nejupravovanější vůbec a není to pouze díky službě NikeiD. Designéři Nike Sportswear se protentokrát rozhodli pro program N7 a vytvořili exkluzivní kicks. Jak je vidět na první pohled, následující AF1 daly hodně zabrat. Do detailu zpracované kicks můžete v tuto ch ...
Čas načtení: 2011-05-27 00:00:00
green label relaxing x New Balance / Šeď, která nenudí
Při prvním pohledu na nový výtvor značky New Balance se vám může zdát, že tentokrát se jim nové kecky příliš nepovedly a asi vás ani ničím neupoutají, jenže při dalších pohledech zjistíte, že kecky jsou excelentně zpracované a vůbec nejsou nevyvedené. Ještě aby byly nepovedené, když si na pomoc př ...
Čas načtení: 2011-04-15 13:00:00
Gourmet jaro 2011 / Kotníková obuv Quattro Skate
Firma Gourmet sice nepatří mezi přední světové labely, ale to samozřejmě neznamená, že z jejich fabriky nevypouštějí do světa precizně zpracované kecky. Na kreslířském prkně Gourmet se většinou konstruují kotníkové sneakers s luxusním vzhledem, tím pádem tuto značku vyhledávají především nároční s ...