EUR 24,240 ||
JPY 13,247 ||
USD 20,664 || Prohra Craiovy se Spartou se v Rumunsku příliš neřešila. Zápas přebil senzační obrat fotbalistů FCSB proti Feyenoordu. Rumunský mistr prohrával už 1:3, v závěru ale bláznivý duel otočil na 4:3 a přiživil naději na postup do vyřazovací části Evropské ligy. V Nizozemsku se mluví o trapasu.
--=0=--
---===---Čas načtení: 2023-09-22 11:07:14
Mazda MX-3: téměř zapomenutá továrna na radost
Vzpomínání na zajímavá auta z devadesátých let mě zaválo k malé Japonce. Vám mladším možná Mazda MX-3 nic neříká. Abych se přiznal, v devadesátkách mi také nic neříkala. Tohle auto ale zraje jako víno... Příspěvek Mazda MX-3: téměř zapomenutá továrna na radost pochází z Zpětné zrcátko
Čas načtení: 2024-06-23 15:44:49
Gastronomie českého středověku: Dobrou chuť!
„Jíst jednou za den jest životem andělským, jíst dvakrát jest životem lidským, více jak třikrát nebo čtyřikrát za den se rovná životu zvířete a ne lidské bytosti.“ (Tomáš Štítný ze Štítného) Monika Černá Feyfrilíková, Gastronomie českého středověku, Grada Než se pustíme do čtení, měla bych tu kvíz. Co myslíte, že znamenají tyto pojmy? Vysvětlení bude na konci příspěvku. Nespěchejte… Putra či putr Kroupník dětinský Pivnice Hlavatice Dršlák Žlutá řepa Syrník Nadievanie Oplatečnice Vévodský prášek Tranchér Příručník Huntíř Firšlak Ponořme se v myšlenkách do dob dávno minulých, kdy nestály všude okolo supermarkety, nebyl takový dostatek a pestrost jídla, jež nás vede k tomu, že při každé příležitosti něco uzobáváme. Jedlo se jednou či dvakrát denně, a pokud jsme nepřináleželi k vyšší šlechtě, pak naše běžné denní jídlo vedlo primárně k zasycení než k nějakému kulinářskému požitku. Maso jsme měli zřídka, naše strava se zakládala převážně na luštěninách a obilovinách. Ale svědectví mnoho nezbylo, neboť recepty nižší třídy se spíše nezaznamenávaly. Jednak se předpokládalo, že tak prostá jídla zná přece každý. A pak škoda tak drahocenného papíru… Zato v opačném případě, ve stavu šlechtickém, se před našimi zraky rozprostírala rozličná krmě, někdy už odlišná a zapomenutá oproti dnešku a jindy sloužící převážně pro svůj odiv, neboť jaký asi má smysl opékat celého bažanta i s peřím, zobákem a takto ho “jako by živého” usadit na tác? Mimochodem oněch “šíleností” bylo více. Například koláče či dorty, “do jejichž vydlabaného korpusu se vkládali živí ptáci, kteří po odstranění vršku a opatrném nakrájení přímo z pokrmu vzlétli.” (63) Knížka nabízí jedinečné informace, dávno zapomenutá slova, zvyky a rekonstrukci receptů i s fotografickou dokumentací. Sami si je můžete vyzkoušet. Dozvíte se o způsobu stolování, jaké se užívalo nádobí, jak vypadaly kuchyně a jaké přicházely módní trendy. Stolování mělo svá pravidla Postupem doby se měnilo vlivem cizích kultur. Od pradávného umístění jídla uprostřed stolu, z něhož si každý uždiboval, po vlastní talíře, od stolů nekrytých až po ubrusy, od konzumace pomocí rukou po příbory, respektive lžící, jíž si hosté nosili s sebou, až po „snobské“ vidličky, jimž trvalo dlouho, než se „uchytily“ v nové domovině. Když se přivdala neteř byzantského císaře Basila II. Maria Agrypoulina v roce 1004 do rodiny benátského dóžete Pietra II. Orseola, přinesla si i několik zlatých vidliček s sebou do nového domova v Itálii. Nástroj se nesetkal s kladným ohlasem, které to, že princezna k jídlu nepoužívá svých prstů, považovalo za arogantní a marnivé, a tak byla za jedení pomocí vidličky kritizována ještě půl století po smrti svatým Petrem Damiánem. Ten přisoudil fakt, že zemřela na morovou nákazu boží prozřetelnosti za to, že užívala tento hanebný nástroj. (46-47) Příprava pokrmů byla výrazně náročnější Mezi nejstarší dochované evropské kuchařské knihy patří dánská kuchařka ze 13. století. Nejstarší česky dochovaná je datovaná do druhé poloviny 15. století. Autorka do své knihy čerpala z českých a zahraničních písemných, ikonografických a archeologických pramenů. Recepty vycházejí především z kuchařek, podle nichž se vařilo pro tehdejší elitu. Sic název knihy zmiňuje českou středověkou gastronomii, v textech se občas přesáhne ona pomezní hranice s upozorněními či odkazy obvykle i do 16. či 17. století. Umělci kuchyně Být mistrem kuchyně na šlechtických dvorech bylo považováno za mužskou doménu a později s nástupem humanismu se takový člověk stával doslova umělcem! „Dobří kuchaři byli ceněni, jak dokazuje fakt, že císař Zikmund Lucemburský nechal svého kuchaře Františka v roce 1414 obdařit erbem, ve kterém byla štika.“ Ono pohostit takovou společnost nebylo právě jednoduché. Na přípravě a obsluze se podílela celá řada lidí různých funkcí. Je až fascinující, k jakým odbornostem byli někteří určeni. Kuchyně i těch nejchudších jakož i zámožných se časem měnily „V prostém vesnickém domě se všechny kuchyňské úkony odbývaly na jednoduchém topeništi, které se vyvinulo z ohniště původně umístěného uprostřed obytné místnosti. Postupem času se přesunulo na vyvýšené místo, obvykle v rohu obytné místnosti při vchodu ze síně. Bylo zároveň jediným zdrojem tepla v prostoře, kterou obývala celá rodina. (…) Dým se tak stával všudypřítomným a nemilým společníkem vesničanů. (…)“ Nicméně kuchyň jako samostatná místnost až do 15. a 16. století neexistovala. Objevuje se až s s rozšířením kachlových kamen, kdy se otevřené ohniště přesunulo do samostatné místnosti, tzv. černé kuchyně. Černá kuchyně byla místnost bez oken, aby se nezhoršoval tah ohně. K osvětlení muselo postačit ohniště, vícha, což byla hořící tříska zastrčená do držadla na zdi, nebo jednoduchý lojový kahan. Jak tehdy lidé uchovávaly potraviny? Dnešní možnosti balení, vakuování či celoroční dostupnosti potravin nás ani nenutí přemýšlet, jak bychom jinak bez těchto výdobytků mohli udržet trvanlivost a poživatelnost potravin. Těch možností – vedle solení, kvašení, které nás jistě napadnou jako první – bylo tehdy více. Například udržet čerstvou kořenovou zeleninu po dobu několika měsíců bylo možné technologií zahrabání do písku ve stejné poloze, jak rostlina rostla. K zachování kvality potravin sloužily i k tomu určené nádoby. Rekonstrukce historických receptů Při čtení nezůstáváme jen u hutného textu – protože těch vskutku velmi detailních informací je v knize nespočet – ale jsou zde i jednotlivé popisy pokrmů našich praprapředků. Od jídel běžných po slavnostnějších, vařené na svatbách, banketech nebo štědrovečerní večeře. Autorka popisuje, co se jedlo při různých příležitostech a nabízí také recepty i s fotodokumentací k vyzkoušení. „Slavnostní (štědrovečerní) večeře pravděpodobně začínala oplatkou s medem. Tento zvyk je sice poprvé písemně zaznamenán až v období renesance, ale zvyk pojídání medových koláčků či placek je doložen již z období raného středověku. Z pozdějších dob se dochovaly záznamy dokládající, že se na některých místech našeho území namísto oplatky zahajovala štědrovečerní večeře uvařeným hrachem. Pokrmy chudších rodin většinou obsahovaly houby a česnek, jemuž s připisovala ochranná a posilující moc. Podával se proto i zvířatům, aby byla zdravá a dobře prospívala.“ Knížka Gastronomie českého středověku mne velice mile překvapila Nejvíc na ní mohu pochválit mnoho detailů z každodenního života týkající se gastronomie, které se jinak běžně nikde moc nedočteme. Rovněž za skvělou rekonstrukci receptů, které nejsou jen opsaným textem, ale doplněné fotografiemi, čili je vidět, že staré recepty byly oprášeny a znovu vyzkoušeny. Jsou zde fotografie a popisy kuchařských náčiní tehdejší doby, stejně jako dobové texty starých kuchařek. Knížka mne přesvědčila, že bych si ráda vyhledala další tituly této autorky. *** Co znamenala slova na začátku článku? Putra či putr bylo čerstvé máslo, pivnice pak prostora sloužící pro delší uchovávání potravin. Dršlák je vlastně cedník. Syrník byla forma na tvarování sýra. Oplatečnice sloužily jako kleště na výrobu oplatek. Tranchér byl speciálně seříznutý starší chléb, sloužící jako tácek k odkládání soust, o něž hodovník nestál. Huntíř byl přespolní řezník. Kroupník dětinský byl mlynář, který vyráběl krupici na dětskou kaši. Hlavatice, tak se říkalo hlávkovému zelí. Žlutá řepa se někdy označovala obyčejná mrkev. Nadievanie to byly typická jelita, jitrnice a klobásy. Vévodský prášek neboli svařené víno, prostě svařáček. Firšlak je část hovězího masa. MB
Čas načtení: 2024-08-12 12:09:50
Den architektury v Brně pozve návštěvníky na zapomenutá místa
Brno, 12. srpna 2024 - Podzim bude v Brně opět ve znamení architektury. Od pátku 27. září do čtvrtka 3. října brněnská část celorepublikového festivalu Den architektury nabídne desítky akcí, na kterých mohou zájemci objevovat opomíjená a zapomenutá místa, projít se městskou divočinou, obdivovat mimořádné stavby či pátrat po minulosti nebo naopak nahlédnout do blízké budoucnosti vybraných míst. Celý článek...
Čas načtení: 2024-10-23 09:29:38
Vera Aralová: Zapomenutá ikona sovětské módy Když se hovoří o ruských módních návrhářích, většina lidí si vybaví jména jako Zaitsev nebo Yudashkin, kteří jsou považováni za legendy ruské módy. Existují však jména, která zůstala neprávem zapomenutá. Jednou z nich je Vera Aralová, výjimečná osobnost sovětského módního průmyslu, jejíž vliv sahal až do Paříže a New […]
Čas načtení: 2025-05-14 12:32:07
Pýchavky v trojobalu: Zapomenutá delikatesa z vlastní zahrady
Pýchavky jsou jednou z těch hub, které často přehlížíme, a přitom se jedná o lahodnou surovinu s jemnou chutí a skvělou konzistencí. Pokud vám na zahradě nebo na trávníku rostou […] Příspěvek Pýchavky v trojobalu: Zapomenutá delikatesa z vlastní zahrady pochází z Príma receptář.cz
Čas načtení: 2025-06-19 11:02:00
Tato zapomenutá ocelárna šokovala Wall Street 1 414% růstem zisku!
Carpenter Technology se z ocelárenského veterána proměnil v moderního lídra v oblasti 3D tisku a superslitin. S 1 414% růstem zisku a akciemi na historických maximech ukazuje, že i „těžký průmysl“ umí přinést nadstandardní výnosy. Článek Tato zapomenutá ocelárna šokovala Wall Street 1 414% růstem zisku! z webového portálu Finex.cz.
Čas načtení: 2025-08-22 11:46:15
Zapomenutá značka Guess, která je na prodej, láme rekordy. A Xiaomi předběhlo Apple
Guess raketově roste, Intel ztrácí a Jerome Powell může rozhýbat trhy. Xiaomi mezitím dokazuje, že i druhý na startu může být první v cíli. Článek Zapomenutá značka Guess, která je na prodej, láme rekordy. A Xiaomi předběhlo Apple se nejdříve objevil na CzechCrunch.
Čas načtení: 2025-09-04 17:01:51
Zapomenutá akcie čeká na objevení! Je 100x levnější než Palantir!
Bývalá covidová hvězda, se po letech znovu dere do popředí díky nové růstové strategii i levnému ocenění. Má šanci opět zazářit na burze? Článek Zapomenutá akcie čeká na objevení! Je 100x levnější než Palantir! z webového portálu Finex.cz.
Čas načtení: 2025-09-12 12:14:28
Zapomenutá akcie vydělala akcionářům 40 % za týden. Proč všichni mluví o Oraclu?
Technologická firma Oracle udělala svého majitele nejbohatším mužem světa. Evropští centrální bankéři sazby nezměnili a Trade Desku se nedaří. Článek Zapomenutá akcie vydělala akcionářům 40 % za týden. Proč všichni mluví o Oraclu? se nejdříve objevil na CzechCrunch.
Čas načtení: 2025-10-16 10:48:07
Zapomenutá sázenka do loterie jim přinesla desítky milionů
Loterijní společnost se dala do hledání – jeden ze sázejících měl doma výherní sázenku v hodnotě pár set milionů. K výhře se ale nikdo nehlásil… Kdo mohl tušit, že tahle pohřešovaná výherní sázenka jen tak visí na lednici postaršího manželského páru, který ani netuší, že ji doma má? A jakou sumu jim tenhle zapomenutý tiket přinesl? To ti prozradíme v dnešních řádcích! The post Zapomenutá sázenka do loterie jim přinesla desítky milionů appeared first on 🍀 Vyhraj.cz.
Čas načtení: 2025-12-08 13:00:23
Tato zapomenutá kryptoměna ožívá! Překonává Bitcoin nebo Ethereum
Bitcoin Cash letos vystřelil na své ceně téměř o 40 % a překonal všechny přední L1 sítě. Co stojí za prudkým růstem tohoto outsidera a co to může znamenat pro další vývoj kryptoměnového trhu? Článek Tato zapomenutá kryptoměna ožívá! Překonává Bitcoin nebo Ethereum z webového portálu Finex.cz.
Čas načtení: 2024-02-12 08:55:52
Sdílení objektů mezi vlákny jednoduše v C++20
Programování vícevláknových aplikací může být skutečnou výzvou. Problémové situace nastávají kdykoliv vlákna přistupují na sdílené objekty. Zapomenutá synchronizace je často zdrojem nepředvídatelného chování a náhodných pádů.
Čas načtení: 2024-02-17 17:00:00
Přesně před padesáti lety došlo v egyptské Káhiře k obrovské sportovní tragédii, která je v současnosti víceméně zapomenutá. Při přátelském zápasu egyptského celku Zamalek SC proti pražské Dukle se 17. února 1974 zřítila tribuna – 48 lidí zemřelo a minimálně stejný počet byl zraněný. Co víme o smutné tragédii a jak k ní došlo?
Čas načtení: 2021-06-28 21:38:23
Slovenská strela zpátky na kolejích
Když jsem byl se synkem před třemi lety na výletě v Muzeu Tatry Kopřivnice, fotili jsme si omšelou Slovenskou strelu a bylo nám, asi jako všem, líto, že tam stojí tak sama, opuštěná, zapomenutá… No to jsme ale netušili, že.. .. tou dobou už probíhala papírová fáze projektu, jehož výsledek se zhmotnil v nedávné době. ... Přečíst celý článek > The post Slovenská strela zpátky na kolejích first appeared on Elektronický Ott.
Čas načtení: 2020-01-03 14:54:50
Chcete se konečně naučit německy?
Ovládání cizího jazyka je v dnešní době velmi požadovanou schopností v zaměstnání mnoha různých odvětví. Problémem ale je, že vědomosti nabyté ve škole kolikrát nestačí, nebo jak sami možná víte, při nepoužívání cizího jazyka, bývá většina vědomostí jednoduše zapomenuta. Například německý jazyk, na školách je většinou automaticky vyučován, ale přednost se dává více požadované angličtině. I když […]
Čas načtení: 2020-01-13 17:30:25
V tomto období musí žena klást na první místo sebe samu (včetně sexuality) a zpochybnit své programy, které jí velí, aby se zavděčila ostatním, posloužila jim nebo jim udělala radost, aby dávala nad rámec svých fyzických i emočních schopností. Velmi často jí to připadá jako sobectví, ale právě v tom se skrývá zázrak: jakmile začne myslet v první řadě na sebe, může začít doplňovat svůj vlastní pohár… A najednou je všeho na rozdávání… A už nemusí zatínat zuby, aby prožila sex, ale užije si milování. Nemusí žít nenaplňující vztahy, plytké rozhovory beze smyslu, nemarní čas, ale pozná svou divokou duši plnou lásky a hloubky. Může se začít věnovat tomu, pro co hoří její srdce – a své okolí strhne k tomu samému. Stane se světlem pro svou rodinu! Že to zní moc jako klišé? Takhle nějak bych krátkou ukázkou a vlastním shrnutím definovala to, o čem kniha Tantrický sex a menopauza skutečně je. Tlak, který vám vyrazí dech! Příliš zátěže, příliš práce, příliš povinností, nevypořádané vzpomínky, traumata, která už snad byla dávno zapomenuta, lítost nad ztrátou plodnosti – to, co v tento čas nevyžádáno vylézá na povrch a duší, je obrovská masa, která vyrazí dech. Jak se s tím vším srovnat, jak to vše pochopit, a CO všechno se může projevit, jakými způsoby ženská duše volá po osvobození, to se tu dočtete… Že tu může roli hrát i kolektivní vědomí a traumata po staletí zneužívaných ženských těl… Že milování náhle MUSÍ být jiné, spirituálnější a konvenční sex budete odmítat zcela přirozeně Že je třeba zpracovat všechny minulé ztráty a vše, co jste v plodném věku odložila „na pak“ Tlak, který vám vyrazí dech! Až překonáte všechny ty krunýře, tak uvidíte, že tu bude druhá vlna tlaku, která ale bude mít úplně jinou barvu. Obrovské množství uvolněné, potlačované lásky, tvořivosti a svobody, což v souhrnu klidně můžete nazvat „novou plodností“, kdy nastává ten pravý čas splnit si sny. Objevit je, znovu zhodnotit a jít si je splnit. Je čas udělat i to pozitivní, co bylo odloženo „na pak“. Velmi pečlivě se autorky věnují zdravotní stránce, zdravotním projevům těchto vnitřních tlaků. Věnují se rozvoji, rozpouštění těch krunýřů, práci s tělem a znovuobjevení krás ženského těla. Věnují se také proměně sexuálního vztahu, drobnými psychologickými triky a postupy se přeučíte zažité a zažijete nové, které bude mnohem víc vyhovovat. Až do hloubky ženské duše – v dobrém i zlém. A to v době, kdy už přichází doba, ve které si žena nemůže nic nalhávat, nemůže nic dělat přes moc. Cítíte to napětí, vztek – i možnost obrovské svobody? My ano – a tak doporučujeme tuto knihu, protože pomůže pochopit možná nejzajímavější etapu ženského přerodu. O AUTORECH Diana Richardson se narodila v Jižní Africe. Vystudovala práva, ale brzy začala vyučovat techniky léčivých masáží. Stala se žačkou slavného indického mystika Osha a pronikla do tajemství tantry spojující sex s meditací. Toto je její osmá kniha o tantrickém přístupu k lásce a sexu. Je uznávanou expertkou na vědomé milování, kde se pracuje s energiemi využívanými už ve starých východních duchovních naukách, čínském taoismu a indické tantře. Jejím manželem a spolupracovníkem je Michael Richardson, mistr tchaj-ťi, s nímž vede ve Švýcarsku kurzy vědomého milování. U nás vydala Vědomé milování a Tantrický orgasmus pro ženy. www.loveforcouples.com Janet McGeever je australská spisovatelka, která od roku 1999 pracuje jako psychoterapeutka. Přes dvacet let pracuje se ženami a s páry. Od roku 2012 je certifikovanou lektorkou transformačních kurzů pro páry Making Love manželů Richardsonových. Získala magisterský titul v oboru prožitkové a kreativní arteterapie a vytvořila kurz Čas ženy – stará moudrost pro moderní žen, který vznikl v průběhu psaní této knihy. www.janetmcgeever.com Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2019, www.synergiepublishing.com Renata Petříčková
Čas načtení: 2018-06-16 16:13:08
Kerstin Simoné: Thovt, projekt lidstvo
Kerstin Simoné mne jako autorka zaujala natolik, že jsem si o ní musela hned něco vyhledat. Něžná blondýnka ponořená až do hlubin jakéhosi poznání boha Thovta, odhalující skryté pravdy a moudrost? No, na toto téma napsala množství knih a vydala také cédéčka s meditacemi. Pořádá semináře nejen v Německu, kde žije, ale také v Rakousku a Švýcarsku, a předává tím nejrůznější nauky dávno zapomenuté, nebo záměrně potlačované společností. Možná se to dá pochopit i z této knihy, Thovt, projekt lidstvo, která pojednává o historii lidstva, jeho vývoji a o skrytých schopnostech, které nám zatím byly skryty. Velká část čtiva je obecně známých pravdách, které rozebírá právě z hlubin těch egyptských pyramid a božstva, které se možná v té době mísilo s člověčí rasou. Ostatně, nikdo nemůže plně vyloučit. Celkový dojem z knihy je spíše těžší, není to lehké čtení a musíte se čas od času zastavit, abyste si tak nějak srovnali v hlavě čtené… ale sem tam jsem narazila na drobné části, které se doslova vryjí pod kůži a to i v tom případě, že už je znáte, víte, nebo jste je někde četli. To jsou takové informace, u nichž je opravdu opakování matkou moudrosti. „Netvořte budoucnost jako vizi, ale přijměte ji coby naplněnou a právě prožívanou či pociťovanou skutečnost. Jen tak se může váš cíl zmaterializovat. Kdykoliv máte o svém životě nějakou představu, okamžitě ji v duchu přeměňte na prožívanou skutečnost. Pouze tak lze utvářet přítomnost podle vašich představ. Jen tak je možné, abyste zažili ty nejvelkolepější plány. Zapomeňte na zastaralé zvyky a nechtějte přežívat život v budoucnosti. Žijte v přítomnosti.“ No ano, vše potřebné v tuto chvíli prostě máme, ať je to cokoliv. To, co máme k dispozici, je tím, co nám v tuto chvíli tvoří základnu přítomnosti, ale i budoucnosti. Přehlížet to se může nevyplatit. Pak, obrazně řečeno, přejde krásné jaro bez povšimnutí, protože vyhlížíte netrpělivě léto. Tak vám uteče dětství dětí, protože…. Tak vám utečou krásné domácí chvilky s partnerem, protože toužíte po společných chvilkách na dovolené… Třeba. Něco cokoliv jiného. Autorka nejen sem tam poukazuje na takovéto drobnosti všedního dne, které snad ani nejsou žádnou esoterikou, ale pouhou lidskou psychologií a pravdami, na které bychom neměli zapomínat, ale také v rozsáhlých částech probírá lidský mozek, intuici a zapomenutá božství, řekla bych. Dnes se tomu všemu může říkat například „kvantová fyzika“, ale jde vlastně o postupné odkrývání skrytých schopností člověk proměňovat život nebo mimosmyslově cítit a vnímat svět kolem sebe. Souhlasím s tím, že jsme tedy zajati v labyrintu podivných polopravd, lží a realit, které nás nutí pracovat na nesmyslných záležitostech a vlastně jen přežívat, ale na druhou stranu, co by se stalo, kdyby se všichni najednou „probudili“? No… a to je snad nejvtíravější myšlenka, která mne při čtení této knihy napadala…. Tak třeba bude vtírat i do vašich mozků? A možná si mnohé uvědomíte, i kdyby to měla být jen ta pasáž s prožívanou přítomností. Kerstin Simoné žije i se svou rodinou nedaleko Berlína. Už jako dítě měla jasnozřivé schopnosti. Kromě psaní knih se věnuje také ochraně zvířat a pořádá praktické semináře. Kontaktu s vyššími frekvenčními úrovněmi se věnuje už dvacet pět let, přičemž s Thovtem komunikuje od roku 2003 po zásadní události ve svém životě. Vydalo nakladatelství Anch Books, 2017, www.anch-books.eu Renata Petříčková [pt_view id=”8f01f87e0f”]
Čas načtení: 2021-04-01 23:55:43
Recept: těstoviny s medvědím česnekem
Medvědí česnek zažívá opět svou slávu. Tahle dřív zapomenutá bylinka je obzvlášť nyní vyhledávaná pro svoje zdravotní účinky. Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a především zdrojem vitaminu C. Zkrátka něco, co po dlouhé zimě potřebujeme. pokud jste na tuhle dobrotu někde na procházce narazili, co ji zkusit použít v kuchyni k dochucení vašeho oblíbeného jídla?
Čas načtení: 2024-02-03 07:00:53
V Itálii našli kapku Jana Kaplického, po restaurování bude stát v Česku
V italské továrně se našla zapomenutá socha od architekta Jana Kaplického, nyní ji ve svém ateliéru restauruje sochař Lukáš Rais. Devět metrů dlouhá a pět široká nerezová kapka doplní od léta, zatím dočasně, pražský veřejný prostor. Žádné podobné Kaplického dílo v Česku není.
Čas načtení: 2021-02-11 00:00:00
Jak si užít Paříž trochu jinak?
**Eiffelovu věž zná z fotografií opravdu každý. Plánujete výlet do Paříže, až opatření dovolí, a zajímá vás, na která turisty zapomenutá místa se vydat? ** Louvre Paříž není jen Eiffelova věž, Champs-Elysées nebo Vítězný oblouk. Paříž je městem, které živí zvědavost turistů z celého světa. Poskytu ...