Česnek, cibule, pórek a další druhy cibulovité zeleniny mají speciální vlastnosti. Přesto chvilku vyčkejme. Je možné, že podobně jako chemoterapie vykazuje i česnek ničivé účinky nejenom vůči rakovinným, ale vůči všem buňkám? To by nebylo dobré.
Čas načtení: 2024-09-30 08:57:00
Přírodní extra silná zbraň proti kašli a nachlazení
Podávát dětem všelijaké kupované sirupy proti kašli a na nachlazení v praxi nikam nevede. Zato cibule + česnek + med je doslova přírodní extra silná zbraň. Pomáhá při zánětu průdušek, silném kašli, chřipce a připravit si ho můžete kdykoliv doma.Příprava sirupu je jednoduchá. Můžete smíchat všechny tři ingredience nebo postačí jen dvě, viz: Jak na kašel přirozenou cestou.Proč je tenhle přírodní lék tak účinný?Česnek a cibule obsahují látku aliin a enzym aliinázu, které se spojí při poškození (rozkousání, rozřezání, rozmačkání). Vznikne látka alicin zodpovědná za štiplavé aroma. Je to obranný mechanizmus rostliny proti škůdcům. Trvanlivost této látky při 23 stupních je 16 hodin a po požití se už netvoří (kvůli nízkému pH v žaludku). Vařením se ničí. Látka alicin je silné přírodní antibiotikum působící dokonce i proti některým bakteriím, které jsou rezistentní vůči antibiotikům. Česnek a cibule jsou na rozdíl od antibiotik pro tělo naprosto bezpečné, neničí střevní mikroflóru, naopak obsahují prebiotickou vlákninu, která prospěšné bakterie krmí, tím také posilují imunitu. Přírodní antibiotika ani nevedou ke vzniku rezistentních bakterií. Kromě antibiotických účinků je alicin silný antioxidant (váže na sebe volné radikály) a působí proti ateroskleróze.
\nČas načtení: 2010-03-03 00:00:00
Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce
Cibule tvoří základ mnoha jídel a česnek je snad nejběžnější ochucovadlo mnoha slaných jídel. Tyto dvě cibuloviny tak máme doma prakticky neustále a to ani netušíme, co vše se v nich skrývá. Nejen že jsou neuvěřitelně zdravé, uplatní se také jako spolehlivé domácí léky. Jejich využití je velice širo ...
\nČas načtení: 2021-01-01 18:00:55
Gurmet je labužník, gurmán je žrout (z archivu LtN)
Úvahy o jídle patří podle obecného názoru do oblasti pokleslých filozofií. Tento vžitý omyl je však nutno znovu a znovu vyvracet. Argumentů je bezpočet. Vždyť už starověká „sympozia“ a potom papežské renesanční slavnosti jsou dvěma typickými příklady tradičních událostí, kdy se u jídla a pití moudře diskutovalo – o jídle a pití. Řecký filozof Epikuros ze Samu prohlásil v roce 306 před naším letopočtem, že nejvyšší hodnotou, kterou může člověk získat, je pocit slasti. A slast definoval jako okamžik, kdy tělo necítí žádnou bolest a duše žádný neklid. Později se začali stoupenci této myšlenky nazývat epikurejci nebo hédonisty. Dnes bychom je nejspíš nazvali labužníky nebo gurmety. Prosím, jen ne gurmány, to je něco úplně jiného! Gurmet je labužník, kdežto gurmán je žrout. Nejčastějšími diskutéry na kulinářské téma jsou určitě Italové. Vždyť také je u nich o čem mluvit, dějiny italské kuchyně začínají už před více než 2500 lety, kdy kuchaři na jihu dnešní Itálie (pocházející ovšem nejčastěji z Řecka) provozovali první „haute cuisine“ (vysoké vaření) na evropském území. Sicilští Arabové pak do této kultury přinesli cukr a pomeranče, rýži, artyčoky a lilek. Rizoto v dóžecích Benátkách bylo jedním z prvních kroků ke zrodu zdravé středomořské stravy, které se říká Cucina Povera a v níž hraje důležitou roli čerstvá zelenina. Když se pak v Itálii objevily špagety, byl směr této cesty jasný. A zde už máme první velký námět k diskusím: těstoviny. Vymysleli je opravdu Italové? Nebo Číňané? Nebo kdo vlastně? Nejčastěji je v souvislosti s těstovinami zmiňován Marco Polo, který strávil 17 let v Číně na dvoře chána Kublaje a prý odtamtud přivezl v roce 1294 těstoviny do Benátek. Podle některých historiků se však první zmínky o těstovinách objevují už dávno před Marco Polem – a nepocházejí dokonce ani z Číny! Zákon z Janova, vydaný roku 1279, nařizuje, aby každý voják dostal při vstupu do služby koš plný nudlí. Už ze 3. století před naším letopočtem pochází záznam v talmudu o rabínově ženě, která připravila hallal (tedy košer), proužky těsta vařeného ve vodě. Šlo o pokrm, který byl obětován bohům a kuchařka se ptala rabína, jestli je takové spojení možné, nebo zda má raději těsto upéct. Je tedy zřejmé, že těstoviny (neboť co jiného je vařené těsto?) znali už tehdy lidé z židovsko-arabské hybridní kultury Středního východu. Tam někde bychom měli hledat primární původ středomořských těstovin. Mladší zmínka o vařeném těstu pochází z Egypta, z 1. století př. n. l. – zastánci „čínské“ teorie sice tvrdí, že v Číně se těsto vařilo už 3000 let před naším letopočtem, avšak nemělo tvar nudlí, nýbrž knedlíčků nebo plátků. Z 11. století pak existuje dopis muslima Al-I drisiho, který popisuje pokrm hodně podobný nudlím. Ochutnal ho na Sicílii. Jisté ovšem je, že těstoviny, jak je známe dnes, jsou zaznamenány už ve 13. století také v Palestině, kde se jim říkalo „itriyya“. Řekové pak vařili nudle „kritharakia“. Možná bude pro mnohé čtenáře překvapením, že slovo „makaroni“ má jednoznačně řecký původ! Byly to už tenkrát nudlové trubičky, jaké se dnes vyrábějí na celém světě, většinou pod italskými názvy maccheroni, penne, tubetti, tortiglioni, ditali, rigatoni, sedani, cannelloni atd. Italská literatura je ostatně propletená údaji o jídle. Neapolský filozof Giambattista Vico (1668–1774) napsal, že dobré spaghetti jsou mistrovským uměleckým dílem! Boccaccio píše v Dekameronu (1353) o nudlích vařených v mandlovém kozím mléce a podávaných se šafránem a cukrem. Sladké makarony prý miloval císař Bedřich II. Spisovatelka a novinářka Matilde Serao v románu Ventre di Napoli (Břicho Neapole) v roce 1884 napsala: „Jakmile má pár halířů, kupuje si každý Neapolitán talíř vařených makaronů politých rajčatovou omáčkou a posype si je strouhaným pikantním sýrem z Crotone. Tohle dostanete v každé neapolské uličce, na každém kroku jsou taverny, kde na sporáku stojí hrnec s rajčatovou omáčkou a makarony jsou uvařeny za chvilku.“ Recept na tuto rajčatovou omáčku poprvé zveřejnil v roce 1797 Francesco Leonardi, císařovnin kuchař. Ippolito Cavalcanti doporučuje v roce 1835 nudle s rajčaty a olivovým olejem jako nejrychlejší občerstvení. Neapolský novinář Giuseppe Marotta přirovnal v roce 1947 pojídání špaget k sání mateřského prsu. Těstoviny jsou prostě Piatto Unico, hlavní italské jídlo. Byly dokonce inspirací pro mnoho umělců. Například sicilský recept Norma (špagety s lilkem a bazalkou) oslavil svou skladbou operní skladatel Vincenzo Bellini. Pikantní je příběh neapolského receptu „alla puttanesca“, což doslova přeloženo znamená „po kurevsku“. Toto jídlo s ančovičkami a černými olivami miluje (a skvěle vaří) slavná místní rodačka Sophia Lorenová. V její knize se však tato lahůdka jmenuje „alla Sophia“. Není divu, že si město Neapol začalo dávat pod svůj název hrdé označení „citta di pasta“ (město těstovin). Čtenáři na celém světě znají od roku 1995 román Francesca e Nunziata, který napsala Maria Orsini Natale a který pojednává o neapolské nudlové dynastii. Podle románu natočila režisérka Lina Wertmüller film, v němž hlavní roli svěřila „nejkrásnější kuchařce všech dob“, již zmiňované Sophii Lorenová. V tomto směru jsme my Češi přece jen zatím trochu pozadu. Ale i na území dnešních Čech a Moravy se o jídle a pití psalo už v dávné historii. Tak třeba kronikář Kosmas má ve své kronice několik velice zajímavých zmínek – například o pražském knězi Šebířovi, který se prý stal biskupem především proto, že knížete Oldřicha pohostil vlastnoručně upečeným a skvěle chutnajícím kančím ocáskem. Jan Neruda dokonce napsal dvě básně, jejichž obsahem jsou zveršované recepty: skopové na majoránce a husí krev na cibulce. A napsal také tuto pozoruhodnou báseň: Spisovatel, jak všichni lidé vědí, sám málo čte a v hospodě jen sedí. Toť stará litanije! Vždyť přece vidíš na kuchaři, že málo jí, kdo jídla vaří, však skoro pořád pije. Spaghetti alla Sophia 4 porce: 800 g špaget, 30 g piniových semínek, 4 ančovičky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 černých oliv, 2 lžičky kaparů, 0,6 dl olivového oleje, hrst čerstvé hladké petrželové natě, pepř, sůl Ančovičky vyjměte z konzervy, omyjte pod tekoucí vodou, zbavte páteře a ploutví, nakrájejte na kostičky. Piniová jadérka rozmačkejte v hmoždíři, přidejte nakrájené ančovičky a rozmačkejte je na kaši spolu s česnekem a kapary. Cibuli nakrájejte na jemno, olivy vypeckujte a rovněž nakrájejte na jemno. Potom přidejte do omáčky a rozmačkejte na kaši. Petrželovou nať (výhradně z hladké petržele, ne kudrnky!) nakrájejte na jemno a rozmačkejte na kaši, přidejte k omáčce a rozřeďte olejem (musí být za studena lisovaný neboli extra vergine). Podle potřeby osolte a opepřete. Těstoviny uvařte al dente (ani málo, ani moc) a ještě horké je zamíchejte do omáčky. Skopové na majoránce podle Nerudy 4 porce: 600 g skopového masa, 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 rajče, 50 g hovězího loje, 1 dl mléka, 1 lžíce mouky, 1 chlebová kůrka, 2 lžíce majoránky, čerstvá hladká petržel, pepř, sůl Skopové maso (nejvhodnější je přední zvané „vysoký ocásek“ nebo „šrútka“) nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky, vařte je zvlášť. Cibuli jemně nakrájejte, česnek rozmačkejte. Lůj nakrájejte a na pekáči ho nechte škvařit. Po chvilce přidejte cibuli, maso a česnek. Posypte majoránkou, osolte, opepřete, nakonec přidejte rozmačkané rajče. Zalijte troškou horké vody z brambor a duste do změknutí. Vypečený lůj seberte, usmažte na něm jíšku z mouky, zalijte ji studeným mlékem, zahustěte jemně nakrájenou chlebovou kůrkou, povařte a přilijte k masu. Přidejte brambory a podle potřeby i vodu, v níž se vařily – tak, aby výsledná šťáva nebyla ani hustá, ani řídká. Nakonec ještě vše dobře povařte za stálého míchání. Text původně vyšel v Literárních novinách 2/2012. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
\nČas načtení: 2020-11-01 17:59:35
Závin s kuřecím masem a hráškem
2 plátek kuřecí prsa, 1 balíček listové těsto v plátu, 2 lžíce sladký kečup, 1 ks vejce, 4 ks vejce, 1 ks cibule, 50 g anglická slanina, 2 stroužek česnek, 0.5 balíček mražený hrášek, 1 ks sůl, 1 ks mletý černý pepř, 1 ks tymián, 1 ks olej, Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a tence rozklepeme. Potom je potřeme olejem, osolíme, opepříme a uchováme v chladu. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu usekáme na jemné nudličky. 4 vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Na malém množství oleje necháme zpěnit cibuli, česnek a slaninu. Přidáme mražený hrášek a vše restujeme tak dlouho, dokud hrášek nezměkne. Potom přilijeme rozšlehaná vejce a směs mícháme do zhoustnutí. Takto připravenou nádivku necháme vychladnout. Plát listového těsta rozložíme na pečící papír, potřeme kečupem ochuceným tymiánem, poklademe plátky kuřecího masa a studenou hráškovou náplní. Pomocí pečícího papíru připravíme závin, který pevně uzavřeme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 190 °C přibližně 35 - 40 minut. Závin z listového těsta s kuřecím masem a hráškovou náplní servírujeme teplý. Vhodnou přílohou jsou maštěné brambory nebo bramborová kaše. Můžeme ho však podávat i studený jako chuťovku při posezení s přáteli.
\nČas načtení: 2025-03-14 09:41:24
Jak využít v kuchyni artyčoky? Den artyčoků připadá už na 16. března
Jak využít v kuchyni artyčoky? Den artyčoků připadá už na 16. března redakce Pá, 03/14/2025 - 09:41 Ovoce, Zelenina a Houby Klíčová slova: Den artyčoků jak pěstovat artyčoky návod artyčoky recept zapečené artyčoky s brambory, rajčaty, vajíčky a sýrem recept Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Zapečené brambory s vajíčky, artyčoky a sušenými rajčaty v oleji Jestliže máte rádi italskou kuchyni, budete tímto pokrmem jistě mile potěšeni. Je inspirován právě Itálií a hodí se jak coby vydatná snídaně, kterou si můžete připravit např. v sobotu či neděli, kdy máte čas, anebo jako výtečnou večeři připravovanou už kolem 18. hodiny. Ingredience 300 g artyčokových srdcí Cibule 4 sušené rajčata ve slunečnicovém oleji Sůl a pepř 2 lžičky čerstvého tymiánu Velká plechovka rajčat ve vlastní šťávě 250 g brambor 8 vajec 50 g nastrouhaného parmazánu 2 lžíce oleje Postup V pánvi zahřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný tymián. Poté, co cibule jemně zezlátne, přidáme artyčoky a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme asi 2 minuty. Přimícháme nakrájená rajčata se šťávou a přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, necháme probublávat asi 15 minut. Mezitím si uvaříme na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě. Poté, co změknou, je scedíme a spolu s nakrájenými sušenými rajčaty v oleji je přidáme k rajčatově-artyčokové omáčce. Necháme podusit asi 5 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Směs pak nalijeme do zapékací mísy. Uděláme v ní osm důlků na vajíčka a do každého důlku rozklepneme 1 vajíčko. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud se vajíčka neupečou. Poté vyndáme mísu z trouby a upečený pokrm posypeme nastrouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Stejně tak můžeme směs vlít do menších zapékacích misek, jako my, a udělat každému jeho samostatnou porci. Receptů s artyčoky je na internetu k dispozici mnoho. Vyberte si takový, který vás zujme a uvařte si jej. Artyčoky můžeme kombinovat s těstovinami a kuřecím masem, s rybou a bylinkovou omáčkou, také je přidat na pizzu, spolu se špenátem, masem a sýrem atd. Variant je skutečně mnoho. Uvidíte, že budete mile překvapeni, jak výborné artyčoky jsou. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Během roku můžeme slavit nebo si připomínat nejrůznější dny. Nejde však jen o známé dny, jako třeba Den matek, Den otců, Den dětí, nebo třeba Den prarodičů, ale také dny pokrmů, nemocí, rostlin a jiných. A právě na 16. března každý rok připadá Den artyčoků. Že je v kuchyni nepoužíváte, nebo jen velmi málo? Pojďte to změnit. Jsou chutné, zdravé, zajímavé a určitě si je při správné přípravě oblíbíte pro chuť i vzhled.
\nČas načtení: 2017-03-31 18:38:00
500 gramů brambor, 1 cuketa (také cca 500 gramů), 2 vejce, hladká mouka, 1 menší cibule, olej, sůl - může být i majoránka a česnek Recept Cuketu i brambory oloupeme a nastrouháme. Slijeme část tekutiny, kterou pustí. Cibulku nasekáme na jemno, osmahneme na minimálním množství oleje a přidáme k bramborám. Ke směsi rozklepneme i vejce, vše osolíme a přisypeme tolik mouky, abychom získali těstíčko podobné tomu, jaké používáme na bramboráky. Čili nesmí být moc husté, aby nebyly moučné, ale ani úplně řídké, aby se nerozpadaly. Lžící nabíráme porce bramborové směsi s cuketou a na rozpáleném oleji z ní formujeme placičky. Smažíme je s obou stran do zlatova. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu - jsou jemnější než klasika a mírně nasládlé. Do základního těsta můžeme samozřejmě přidat majoránku a česnek, výsledek bude chuťově pak podobný klasickým českým bramborákům. Když je ale nedáme a dáme jen trochu soli, tak tuto cuketovou verzi můžeme vyzkoušet i na sladko. Stačí je posypat cukrem a podávat se zakysanou smetanou.
\nČas načtení: 2020-11-01 19:32:17
Špenátový závin s kuřátkem i bez
1 ks sůl, 1 ks pepř, 1 ks žloutek, 1 ks cibule, 100 g strouhaný sýr, 150 g kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízek), 2 ks vejce, 450 g mražený špenát, 1 ks česnek, 1 ks olivový olej na smažení, 1 balíček listové těsto, Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a dozlatova osmažíme. Špenát podusíme asi 5 minut, scedíme tak, aby se i dál mohl vařit, ale nebylo v něm moc vody. Přidáme mléko, prolisovaný česnek, opraženou cibulku, pepř a sůl. Vaříme ještě asi 5 - 10 minut. Mezitím si nakrájíme maso na malé kousky, osolíme, opepříme, popř. přidáme koření, které máme rádi. Zprudka osmažíme na trošce olivového oleje. Kdo maso nejí, může ho samozřejmě vynechat. Těsto rozválíme na tenký plát, posypeme polovinou nastrouhaného sýra (eidam, balkánský sýr, osobně doporučuji sýry ementálského typu), poklademe špenát (vymačkáme z něj co nejvíce vody), rovnoměrně poklademe kousky masa, nasypeme zbytek sýra. Srolujeme do závinu a povrch potřeme žloutkem. Špenátový závin pečeme dozlatova asi 20 - 25 minut. Špenátový závin s kuřátkem i bez podáváme teplý i studený, nejlépe s čerstvou zeleninovou oblohou.
\nČas načtení: 2024-12-23 18:17:24
Vegetariánské Vánoce: Slavnostní menu bez masa
Sezónní potraviny Pokud chcete vyzkoušet něco jiného k vánoční večeři, nechte se inspirovat aktuální sezónou. V zimě toho sice u nás moc neroste, ale řada potravin se dováží z Evropy, kde dozrávají i v zimním období. Klasikou jsou brambory a kořenová zelenina. Dobře skladované potraviny vydrží až do zimy, proto si i na Vánoce můžete dopřát lokální suroviny. Dále se nabízí kapusta, červená řepa či zelí. Z ovoce pak hlavně jablka a hrušky, případně jiné sušené ovoce. S nabídkou v obchodech si ale můžete klidně dopřát i něco exotičtějšího. Nicméně pokud zvolíte sezónní lokální suroviny, můžete tak uvařit skvělé menu za příznivou cenu. Buďte kreativní Pokud se rozhodnete pro přípravu netradičního menu, nebojte se experimentovat. Můžete vyzkoušet něco nového – jinou kuchyni či suroviny, se kterými běžně nevaříte. Namísto řízku si můžete osmažit květák. Nebo vyzkoušejte něco úplně jiného. Receptů je spousta, stačí si jen vybrat, na co máte chuť. Náhrada masa Pokud si nedokážete představit slavnostní tabuli bez typického jídla, můžete si ho připravit ve vegetariánské variantě. V dnešní době se nabízí rozmanité alternativy masa z rostlinných surovin. A jestli netoužíte po něčem, co maso připomíná, vsaďte na luštěniny. Ty obsahují spoustu bílkovin a lze z nich připravit rozmanitá jídla. Nejen k vánočnímu vaření přijde vhod exkluzivní sada nádobí, s tou hravě připravíte perfektní menu o několika chodech. Tradiční menu s obměnou Pokud máte rádi tradice, můžete si připravit bramborový salát a namísto řízku či kapra zvolit něco jiného. Místo ryby si můžete připravit třeba hlívu. Tu lze marinovat a obalit nori řasou. Díky tomu bude chuť připomínat rybu. Pak ji stačí jen obalit v trojobalu a osmažit. Nebo vsaďte na bezmasý recept – houbový kuba je klasikou. Základem jsou houby a kroupy, obejdete se tak bez masa i různých náhražek. A pokud houby nejsou to pravé pro vás, můžete si připravit placičky z ovesných vloček a celeru. Ty stačí dochutit sójovou omáčkou a rybím kořením. Pro rybí chuť můžete přidat i nori vločky. Pak už stačí jen zahustit strouhankou, tvořit placičky, obalit ve strouhance a osmažit. Nebo můžete celer jen tak nakrájet na plátky, okořenit, obalit v trojobalu a osmažit. Správně zvoleným kořením můžete různým surovinám dodat chuť ryby. Namísto klasických řízků si můžete připravit sójový řízek. Stačí koupit sójové plátky a připravit je obdobně jako klasický řízek. Postup je trochu složitější, ale odmění se vám skvělou chutí. Vegetariánské pokrmy Pokud nechcete připravovat tradiční menu bez masa, nabízí se spousta jiných receptů na skvělá jídla, která si můžete na Vánoce vychutnat. Přinášíme vám pár tipů, co připravit na slavnostní večeři. Ořechová pečeně Tento pokrm se podobá sekané, ale obsahuje ořechy, zeleninu a houby. Nabízí tak spoustu skvělých chutí. Pro přípravu přijde vhod velká wok pánev, ve které vše snadno smícháte. Suroviny: 300 ml zeleninového vývaru, 200 g hub, 150 g ořechů, 100 g strouhanky, 100 g červené čočky, 100 g chedaru, 3 vajíčka, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, 1 velká mrkev, 1 červená paprika, 1 velká cibule, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 15 g másla, 1 lžička oregana, 1 lžička uzené papriky, hrst listové petrželky. Postup přípravy: Na pánvi rozehřejte olej a máslo, osmahněte nakrájenou cibuli a řapíkatý celer. Poté přidejte nakrájené houby a česnek a nechte změknout zhruba 10 minut. Poté přidejte nakrájenou papriku a nastrouhanou mrkev, nechte pár minut změknout. Dochuťte oreganem a paprikou. Přidejte červenou čočku, rajčatový protlak a vývar. Vařte zhruba 25 minut, aby čočka absorbovala tekutinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Směs nechte trochu vychladnout. Poté přidejte strouhanku, směs nasekaných ořechů, nastrouhaný chedar a nasekanou petržel. Dochuťte solí a pepřem. Vše dobře promíchejte a dejte do formy vyložené pečicím papírem. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Poté formu odkryjte a pečte ještě 20 minut. Jakmile máte hotovo, můžete pečeni nakrájet na plátky a podávat. K podávání se hodí rajčatová omáčka, jako přílohu můžete zvolit brambory, kaši nebo zeleninu. Vegetariánský wellington Pro slavnostní příležitosti se skvěle hodí wellington, i ten si přitom můžete připravit bez masa. Suroviny: 500 g dýně (butternut), 500 g hub, 500 g listového těsta, 200 g strouhanky, 150 g vařených kaštanů, 150 ml smetany, 6-8 vařených řep, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 vajíčko, 2 lžíce olivového oleje, špetka šalvěje, muškátový oříšek na strouhání, 1 lžičku sezamových semínek. Postup přípravy: Troubu předehřejte na 200 °C. Rozkrojenou dýni potřete olivovým olejem, přidejte šalvěj. Pečte 25 minut. Mezitím rozehřejte lžíci olivového oleje v pánvi a osmahněte nakrájené šalotky. Poté přidejte nakrájené houby a smažte zhruba 15 minut do změknutí. Přidejte nakrájený česnek, šalvěj a osmahněte. Poté přimíchejte smetanu. Nechte zredukovat. Jakmile jsou houby hotové, přidejte strouhanku, nakrájenou hotovou dýni a kaštany. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem a dalším kořením dle chuti. Směs nechte zchladnout. Mezitím si připravte plát listového těsta. Na něj navrstvěte směs hub a dýně, na okrajích si nechte místo pro následně zabalení. Doprostřed umístěte uvařené řepy. Ty pak zabalte do těsta a vytvořte hezkou rolku. Wellington položte spojem dolů, okraje dobře spojte. Pak už jen stačí potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat semínky. Pečte zhruba 45 minut dozlatova, před podáváním nechte 10 minut odpočinout. Tyto dva pokrmy mají slavnostní nádech a skvěle se tak hodí k vánočnímu menu. Ať už se rozhodnete pro tradiční menu v provedení bez masa, nebo zkusíte něco nového, na e-shopu Tescoma.cz najdete kvalitní vybavení, se kterým vám vaření půjde lépe od ruky.
\nČas načtení: 2025-03-04 08:56:00
Česnek, cibule, pórek a další druhy cibulovité zeleniny mají speciální vlastnosti. Přesto chvilku vyčkejme. Je možné, že podobně jako chemoterapie vykazuje i česnek ničivé účinky nejenom vůči rakovinným, ale vůči všem buňkám? To by nebylo dobré.
\nČas načtení: 2015-02-07 16:37:00
Karbanátky z mletého masa se žampiony
500 gramů mletého masa, 7 žampionů, 1 střední cibule, 1 malý stroužek česneku, strouhanka, 1 vejce, mléko, olej, máslo, majoránka, celý pepř, sůl Recept jak se připravují masové karbanátky se žampiony Cibuli oloupeme a spolu se žampiony nasekáme na drobno. Na pánvi si rozpálíme máslo s trochou oleje (pokud máme přepuštěné, nemusíme přidávat olej) a na ní osmahneme cibulku do světle zlatova. Přidáme žampiony a za občasného promíchání na středním ohni smažíme zhruba deset minut. Do mísy vložíme mleté maso, přidáme usmažené žampiony s cibulkou, strouhanku, vejce, sůl, čerstvě nadrcený pepř, vymačkaný česnek, majoránku, mléko a připravíme si masovou hmotu na karbanátky - řídkost či hustotu regulujeme přidáváním strouhanky nebo mléka. Namočíme si ruce a formujeme placičky, které pak z obou stran obalíme v čisté strouhance. Vše nakonec usmažíme z obou stran na oleji do křupava. Karbanátky se žampiony podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší, dobré jsou i studené.
\nČas načtení: 2025-05-23 13:58:44
Čím na jaře hnojit ozimý česnek: cesta ke zdravým rostlinám a bohaté úrodě
Ozimý česnek je tradiční a oblíbená plodina českých zahrad, která se vysazuje už na podzim. Do zimy stihne zakořenit a v chladných měsících odpočívá. S prvními teplejšími dny se však […] Příspěvek Čím na jaře hnojit ozimý česnek: cesta ke zdravým rostlinám a bohaté úrodě pochází z Príma receptář.cz
Čas načtení: 2020-11-01 17:59:35
Závin s kuřecím masem a hráškem
2 plátek kuřecí prsa, 1 balíček listové těsto v plátu, 2 lžíce sladký kečup, 1 ks vejce, 4 ks vejce, 1 ks cibule, 50 g anglická slanina, 2 stroužek česnek, 0.5 balíček mražený hrášek, 1 ks sůl, 1 ks mletý černý pepř, 1 ks tymián, 1 ks olej, Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a tence rozklepeme. Potom je potřeme olejem, osolíme, opepříme a uchováme v chladu. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu usekáme na jemné nudličky. 4 vejce rozšleháme a ochutíme solí a kořením. Na malém množství oleje necháme zpěnit cibuli, česnek a slaninu. Přidáme mražený hrášek a vše restujeme tak dlouho, dokud hrášek nezměkne. Potom přilijeme rozšlehaná vejce a směs mícháme do zhoustnutí. Takto připravenou nádivku necháme vychladnout. Plát listového těsta rozložíme na pečící papír, potřeme kečupem ochuceným tymiánem, poklademe plátky kuřecího masa a studenou hráškovou náplní. Pomocí pečícího papíru připravíme závin, který pevně uzavřeme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 190 °C přibližně 35 - 40 minut. Závin z listového těsta s kuřecím masem a hráškovou náplní servírujeme teplý. Vhodnou přílohou jsou maštěné brambory nebo bramborová kaše. Můžeme ho však podávat i studený jako chuťovku při posezení s přáteli.
Čas načtení: 2020-10-28 11:34:31
Zapečené brambory se slaninou a kuřecím masem
1 kg kuřecí prsa, 1 balíček tvrdý sýr, 1 balíček anglická slanina, 1 stroužek česnek, 1 ks tvrdý sýr, 1 svazek jarní cibulka, 4 ks tavený sýr, 1 ks sůl, 1 ks koření, 1 ks máslo, 8 ks brambory, Brambory oloupeme a rozkrojíme je na dvě půlky. Poté do nich vydlabeme důlek a do něj vložíme sýr (jakýkoliv podle chuti). Dávali jsme nivu a na to slaninu. Brambory rozložíme na plech, který dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme do změknutí brambor. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Jarní cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Rozpálíme na pánvi máslo a poté na pánev přidáme kuřecí maso. Smažíme do té doby, dokud všechny kuřecí kousky nejsou bílé. Pak přihodíme tavený sýr podle chuti (obyčejný či šunkový). Necháme tavený sýr rozpustit a přilijeme trochu vody. Hlavně dáváme pozor, aby se nám tavený sýr nepřipálil. Poté dochutíme a dosolíme, ale většinou to není potřeba. Dále přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou jarní cibulku a rozmačkaný česnek. Vše zamícháme, můžeme dochutit případně i nějakými bylinkami a máme hotovo. Potom zkontrolujeme brambory, zda jsou hotové, a podáváme. Zapečené brambory se slaninou a kuřecí masem v sýrové omáčce podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou, nejlépe však s nějakým zeleninovým salátem.
Čas načtení: 2015-06-28 17:20:42
Co jste možná o česneku nevěděli
Pokud máte česnek spojený jen s nepříjemným dechem, rozhodně čtěte dále. Česnek je totiž skvělou potravinou a ne nadarmo se mu říká přírodní antibiotikum. Kromě nesporně pozitivního vlivu na naše zdraví dodá česnek ostřejší chuť i jídlům. Máme pro vás několik tipů, které jste o česneku možná nevěděli.
Čas načtení: 2024-09-30 08:57:00
Přírodní extra silná zbraň proti kašli a nachlazení
Podávát dětem všelijaké kupované sirupy proti kašli a na nachlazení v praxi nikam nevede. Zato cibule + česnek + med je doslova přírodní extra silná zbraň. Pomáhá při zánětu průdušek, silném kašli, chřipce a připravit si ho můžete kdykoliv doma.Příprava sirupu je jednoduchá. Můžete smíchat všechny tři ingredience nebo postačí jen dvě, viz: Jak na kašel přirozenou cestou.Proč je tenhle přírodní lék tak účinný?Česnek a cibule obsahují látku aliin a enzym aliinázu, které se spojí při poškození (rozkousání, rozřezání, rozmačkání). Vznikne látka alicin zodpovědná za štiplavé aroma. Je to obranný mechanizmus rostliny proti škůdcům. Trvanlivost této látky při 23 stupních je 16 hodin a po požití se už netvoří (kvůli nízkému pH v žaludku). Vařením se ničí. Látka alicin je silné přírodní antibiotikum působící dokonce i proti některým bakteriím, které jsou rezistentní vůči antibiotikům. Česnek a cibule jsou na rozdíl od antibiotik pro tělo naprosto bezpečné, neničí střevní mikroflóru, naopak obsahují prebiotickou vlákninu, která prospěšné bakterie krmí, tím také posilují imunitu. Přírodní antibiotika ani nevedou ke vzniku rezistentních bakterií. Kromě antibiotických účinků je alicin silný antioxidant (váže na sebe volné radikály) a působí proti ateroskleróze.
Čas načtení: 2025-01-02 18:49:00
Běžné bradavice se nazývají plantární a vyskytují se se většinou na chodidlech nebo ploskách nohou. Způsobuje lidský papilomavirus neboli HPV (Human papilloma virus), který napadá buňky pokožky a sliznic. Je velmi odolný a stabilní a ve vlhkém prostředí může vyvolat infekci i za několik měsíců. Lze ji ale zvládnout podomácku.S HPV se setkáte tam, kde je teplo a vlhko, což jsou převážně podlahy v šatně a bazény. Ti, kteří mají na kůži rány, otvory nebo praskliny, jsou náchylnější k tomu, aby se nakazili tímto virem. Také děti a lidé s oslabeným imunitním systémem jsou na tento problém náchylnější.Docela dobře se dají bradavice zvládnout i vlastními silami. Počítejte však s tím, že možná budete potřebovat více opakovaných ošetření, než bradavice zmizí. Buďte trpěliví. Použití kaple s růžovým grepemTohle je můj praxí osvědčený a poměrně rychlý způsob. Nohy důkladně umyjte a osušte. Na bradavici lehce stříkněte Kolagenový spray a nasypte část obsahu tobolky Euniké Pink Grape Nechte zaschnout a pak ošetřené místo pokryjte sterilní gázou a zalepte. Nechte působit přes noc a ráno postup zopakujte. Bradavice začne postupně vylézat, může vypadat i hrůzostrašně s několika "chapadly" jako malá chobotnice. Postupně ale se z těla vypudí místo se zatáhne a bude po všem. Pozor může to trvat klidně i měsíc - dva. Dokud ale nevyleze, je potřeba postup opakovat. U svých klientů vím, že tohle řešení do budoucna znamená, že se znovu již neobjeví.Pokud by se bradavice vyskytovaly opakovaně na jiných místech, je potřeba řešit imunitní systém zevnitř a zde doporučuji projít si očistnou kúru s Euniké for Woman a na měsíc nasadit Euniké Pink Grape v dávkování 2-0-2.Odstranění bradavic šedou lepící páskouŠedá páska je velmi účinným prostředkem na plantární bradavice. Zakrytí bradavice šedou kobercovou páskou způsobí, že se zmenší a zmizí. Navíc podráždění způsobené lepicí páskou stimuluje imunitní systém, aby reagoval a bojoval proti příčině problému – viru. Postup: Namočte nohy do teplé vody po dobu 10 minut a pak je důkladně osušte. Odřízněte malý kousek lepicí pásky. Měl by být jen o něco větší než velikost bradavice. Dejte pásku na bradavici po dobu 1 až 2 dnů. Pokaždé, když vyměňujete pásku, opakujte proces namáčení. A nechte také chvíli pokožku dýchat. Opakujte dokud nebudou bradavice úplně pryč, ale ne déle než 2 měsíce. Použití jablečného octa na bradaviceKyselina octová obsažená v jablečném octu pomáhá řešit abnormální růst kožní tkáně. Má také skvělé antivirové vlastnosti, což znamená, že dokáže bojovat proti hlavní příčině problému. Zřeďte syrový, nefiltrovaný jablečný ocet se stejným množstvím vody. Namočte do něj bavlněný tampon a aplikujte směs na postiženou oblast. Poté kryt zakryjte náplastí. Vyměňte je jednou za několik dní. Dělejte tento postup, dokud se bradavice zcela nezhojí. Také můžete přidat dvě čajové lžičky syrového, nefiltrovaného jablečného octa do sklenice vody a pít tuto směs dvakrát denně, abyste pomohli v boji proti viru zevnitř. Banánová slupkaEnzymy v banánové slupce pomáhají změkčit bradavice. Když jsou změkčeny, můžete se snadno zbavit bradavic tím, že je jednoduše odstraníte pemzou. Odřízněte kousek banánové slupky a přilepte ji na postiženou oblast. Nechte působit přes noc. Následujícího rána odstraňte slupku a namočte postiženou oblast do teplé vody na dobu 10 minut. Poté jemně přejíždějte přes oblast pemzou. Umyjte plochu a vysušte ji. Použijte nějaký zvlhčovač. Dělejte takto denně, dokud nebude bradavice pryč. TIP: Namísto použití celé slupky můžete jen oškrábat bílý vnitřek z banánové slupky a aplikovat ho na postiženou oblast. Česnekem na bradaviceAntivirové a protizánětlivé vlastnosti česneku jsou u bradavic skvělým pomocníkem. Kromě toho žíravý účinek česneku omezuje bradavice, což způsobuje jejich mizení. Česnek také posiluje imunitu, což je dobré preventivní opatření proti plantárním bradavicím. Zkuste rozdrtit čerstvé česnekové stroužky a aplikujte je přímo na postiženou oblast. Použijte náplast nebo obvaz, aby byl česnek na místě a nechte jej působit přes noc. Následujícího rána odstraňte bandáž a očistěte prostor vodou. Osušte a naneste nějaký zvlhčovač. Tuto léčbu opakujte jednou denně, dokud nebude bradavice pryč.Můžete také jíst česnek a používat ho častěji při vaření.Olej z čajovníkuJeho antivirové a antiseptické vlastnosti pomáhají bojovat proti viru, který způsobuje bradavice. Smíchejte 5 nebo 6 kapek oleje z čajovníku v 1 lžíci olivového nebo kokosového oleje. Naneste směs na bavlněný tampon. Dejte směs na bradavici a zakryjte ji náplastí nebo obvazem. Nechte pár hodin působit. Když odstraníte tampon, opláchněte nohu teplou vodou. Opakujte dvakrát denně po dobu několika týdnů. Upozornění: Nepoužívejte čajovníkový olej v čisté formě, protože může způsobit podráždění pokožky. Sám o sobě je docela silný. Ricinový olejKyselina ricinolejová v ricinovém oleji má protizánětlivé a léčebné vlastnosti, které pomáhají snižovat příznaky a urychlují proces hojení. Pomáhá také přerušit dodávky vzduchu a vlhkosti pro virus, který hlavní příčinu bradavic.Před tím, než půjdete spát, namočte tampon do čistého, za studena lisovaného ricinového oleje. Naneste ho na bradavice a použijte obvaz nebo náplast, abyste bavlnu udrželi na místě přes noc. Následujícího rána vyčistěte bradavici a na několik minut ji namočte do teplé vody. Poté odstraňte mrtvou kůži pemzou. Opakujte tuto léčbu denně několik dní.Další možností je smíchat stejné množství sody a ricinového oleje dohromady, aby se vytvořila jakási pasta. Aplikujte ji na bradavice a pokryjte oblast obvazem. Nechte ji přes noc a další ráno odstraňte obvaz. Opakujte tuto léčbu denně po dobu několika dní. Koloidní stříbro Jako silný antimikrobiální prostředek pomáhá zabít virus. Přípravek funguje ještě lépe, když je kombinován s metodou šedé lepící pásky. Naneste koloidní stříbro na bavlněný tampón. Použijte ho na postiženou oblast. Obalte obvazem nebo náplastí a nechte působit přes noc. Následujícího rána vyčistěte oblast. Můžete také namočit do vany s teplou vodou smíchanou s několika polévkovými lžičkami mořské soli po dobu 15 minut. Jemně použijte pemzu. Nechte vysušit na vzduchu a znovu naneste koloidní stříbro. Takto to dělejte denně po dobu několika týdnů nebo dokud vaše bradavice nezmizí. Aloe VeraProtizánětlivé a léčebné vlastnosti aloe vera mohou být velmi účinné při léčbě bradavic. Navíc udržuje postiženou oblast hydratovanou, což pomáhá snadno odstranit vnější vrstvu pokožky. Odřízněte list z vaší rostliny aloe vera a rozdělte list na polovinu. Seberte kus aloe vera gelu dostatečně velký na zakrytí plantárních bradavic.Dejte náplast nebo obvaz na místo kvůli fixaci aloe na místě – abyste ji tam měli přes noc, zatímco spíte. Následujícího rána náplast sundejte a po vyčištění oblasti použijte malý gel z aloe vera.Dělejte denně, dokud nebude bradavice pryč. Citronový olej Jako silné antiseptikum tento esenciální olej pomáhá zbavit se viru, který způsobuje bradavice. Na plantární bradavice naneste několik kapek citrónové silice. Jemně masírujte místo několik minut.Nechejte působit několik hodin. Nemusíte oplachovat.Opakujte 2x denně po dobu několika týdnů. Můžete také použít jiné esenciální oleje, jako je tymiánový olej nebo oregano olej. Ale v tomto případě zřeďte několik kapek silice v 1 polévkové lžíci olivového oleje nebo kokosového oleje. Aplikujte 2 nebo 3 krát denně po dobu 2 až 3 týdnů. Důležité radyPokud je to možné, vyhněte se přímému kontaktu s bradavicemi a po dotyku bradavice si důkladně umyjte ruce.Udržujte nohy čisté a sušte je. Po sprchování nebo koupeli důkladně osušte nohy a věnujte zvláštní pozornost oblasti mezi prsty.Měňte si ponožky denně.Vyhněte se chození naboso kolem bazénů a šaten.Nikdy bradavice neřežte a neškrábejte.Pro bradavice a pro zdravou kůži a nehty použijte vždy jinou pemzu.Vyhněte se sdílení osobních předmětů, jako jsou ručníky a ponožky s ostatními, protože to může zvýšit vaše šance na „chytnutí“ bradavic.Pokud se vaše nohy hodně potí, používejte prášky na nohy, aby byly nohy suché a bez potu a pořiďte si koženou obuv s koženou stélkou.Nejjednodušší způsob, jak se virus dostane do pokožky, je zranění na pokožce, takže všechna zranění a řezy nebo ošetřete obvazem.Při používání sprchy používejte vždy žabky.
Čas načtení: 2025-03-23 08:50:35
V klinické studii dokázal česnek vyléčit plných 100 % bradavic
V první studii svého druhu bylo zjištěno, že česnek, tato běžná bylina, má pozoruhodné léčivé účinky na klasické bradavice a černé tečky. (Foto: Wikimedia)... Článek V klinické studii dokázal česnek vyléčit plných 100 % bradavic se nejdříve objevil na AC24.cz.
Čas načtení: 2017-03-31 18:38:00
500 gramů brambor, 1 cuketa (také cca 500 gramů), 2 vejce, hladká mouka, 1 menší cibule, olej, sůl - může být i majoránka a česnek Recept Cuketu i brambory oloupeme a nastrouháme. Slijeme část tekutiny, kterou pustí. Cibulku nasekáme na jemno, osmahneme na minimálním množství oleje a přidáme k bramborám. Ke směsi rozklepneme i vejce, vše osolíme a přisypeme tolik mouky, abychom získali těstíčko podobné tomu, jaké používáme na bramboráky. Čili nesmí být moc husté, aby nebyly moučné, ale ani úplně řídké, aby se nerozpadaly. Lžící nabíráme porce bramborové směsi s cuketou a na rozpáleném oleji z ní formujeme placičky. Smažíme je s obou stran do zlatova. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu - jsou jemnější než klasika a mírně nasládlé. Do základního těsta můžeme samozřejmě přidat majoránku a česnek, výsledek bude chuťově pak podobný klasickým českým bramborákům. Když je ale nedáme a dáme jen trochu soli, tak tuto cuketovou verzi můžeme vyzkoušet i na sladko. Stačí je posypat cukrem a podávat se zakysanou smetanou.
Čas načtení: 2016-03-29 17:00:00
250 gramů těstovin (v tomto případě se používají tzv. fleky), 300-400 gramů uzeného vepřového ( pokud kupujeme s kostí, váha i s ní by měla být přibližně dvakrát až třikrát větší), česnek, sůl, pepř, vejce, mléko, strouhanka, olej Recept jak se dělají šunkofleky s uzeným masem Těstoviny uvaříme v osolené vodě s trochou oleje podle návodu. Slijeme a necháme okapat. Během doby, kdy se vařily uzené maso nakrájíme na kousky - pokud jsme kupovali uzené i s kostí, je rozumné ho trochu před obíráním povařit, aby nám šlo lépe od kosti (vývar lze pak použít např. na výrobu nějaké luštěninové polévky). Těstoviny smícháme s uzeným, přidáme vymačkaný česnek, sůl a pepř a dáme do vymazaného pekáčku vysypaného strouhankou. Šunkofleky s uzeným vložíme do trouby rozehřáté na sto osmdesát stupňů a zapékáme asi patnáct minut. Pak je zalijeme vajíčkem rozšlehaným v troše mléka a dopečeme - dokud nezačnou zlátnout. Šunkofleky podáváme s kyselou okurkou nebo naloženou řepou.
Čas načtení: 2015-01-29 18:01:00
Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
Rozmíchaná pomazánka před namazáním na chlebíčky 3 stroužky česneku, 150 gramů majonézy, 150 gramů jogurtu, 1 kostka taveného sýra, 100 gramů žlutého sýra (úplně stačí obyčejný eidam, česnek stejně téměř cokoliv přehluší), pepř Recept jak se jednoduše umíchá česneková pomazánka na chlebíčky Sýr nastrouháme na jemném struhadle do misky. Přidáme k němu tavený sýr, jogurt, majonézu. Česnek oloupeme a utřeme nebo vymačkáme a přidáme ke zbylým surovinám. Všechno dokonale rozmícháme a na konci ještě okořeníme podle chuti čerstvě nadrceným pepřem. Česneková pomazánka by se měla mazat na chlebíčky až poté, co chviličku uleží a projde svou dokonalou česnekovostí :) Tři stroužky je na toto množství rozumné optimum, i když samozřejmě pokud vydržíme hodně pálivosti a síly, klidně můžeme množství zdvojnásobit.
Čas načtení: 2020-11-01 19:32:17
Špenátový závin s kuřátkem i bez
1 ks sůl, 1 ks pepř, 1 ks žloutek, 1 ks cibule, 100 g strouhaný sýr, 150 g kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízek), 2 ks vejce, 450 g mražený špenát, 1 ks česnek, 1 ks olivový olej na smažení, 1 balíček listové těsto, Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a dozlatova osmažíme. Špenát podusíme asi 5 minut, scedíme tak, aby se i dál mohl vařit, ale nebylo v něm moc vody. Přidáme mléko, prolisovaný česnek, opraženou cibulku, pepř a sůl. Vaříme ještě asi 5 - 10 minut. Mezitím si nakrájíme maso na malé kousky, osolíme, opepříme, popř. přidáme koření, které máme rádi. Zprudka osmažíme na trošce olivového oleje. Kdo maso nejí, může ho samozřejmě vynechat. Těsto rozválíme na tenký plát, posypeme polovinou nastrouhaného sýra (eidam, balkánský sýr, osobně doporučuji sýry ementálského typu), poklademe špenát (vymačkáme z něj co nejvíce vody), rovnoměrně poklademe kousky masa, nasypeme zbytek sýra. Srolujeme do závinu a povrch potřeme žloutkem. Špenátový závin pečeme dozlatova asi 20 - 25 minut. Špenátový závin s kuřátkem i bez podáváme teplý i studený, nejlépe s čerstvou zeleninovou oblohou.
Čas načtení: 2021-04-01 23:55:43
Recept: těstoviny s medvědím česnekem
Medvědí česnek zažívá opět svou slávu. Tahle dřív zapomenutá bylinka je obzvlášť nyní vyhledávaná pro svoje zdravotní účinky. Medvědí česnek je přírodním antibiotikem, antioxidantem a především zdrojem vitaminu C. Zkrátka něco, co po dlouhé zimě potřebujeme. pokud jste na tuhle dobrotu někde na procházce narazili, co ji zkusit použít v kuchyni k dochucení vašeho oblíbeného jídla?
Čas načtení: 2016-09-28 22:59:29
Recept: polévka z pečeného česneku
Česnek svorně rozděluje lidi na dva tábory, jedni jej milují, druzí nesnáší. A už patříte do kterékoli skupiny, měli byste zkusit náš dnešní recept. Díky pečení česnek ztratí na své síle a možná zachutná i zarytému odpůrci. Milovníci zase ocení exotickou chuť kterou polévce dodá kokosové mléko - zkrátka vyzkoušejte a určitě si ji zamilujete.
Čas načtení: 2010-11-19 00:00:00
Medvědí česnek – čím nám prospěje?
To, že česnek je výborný pro využití v kuchyni i v přírodním lékařství již každý jistě ví a dnes a denně ho používá. V sušeném i čerstvém stavu již neodmyslitelně patří do českých domácností. Málokdo však již slyšel o česneku medvědím, který má nejen výraznější chuť, ale především léčivé vlastnosti. ...
Čas načtení: 2010-03-03 00:00:00
Česnek a cibule – základ v kuchyni i v naší lékárničce
Cibule tvoří základ mnoha jídel a česnek je snad nejběžnější ochucovadlo mnoha slaných jídel. Tyto dvě cibuloviny tak máme doma prakticky neustále a to ani netušíme, co vše se v nich skrývá. Nejen že jsou neuvěřitelně zdravé, uplatní se také jako spolehlivé domácí léky. Jejich využití je velice širo ...
Čas načtení: 2021-01-01 18:00:55
Gurmet je labužník, gurmán je žrout (z archivu LtN)
Úvahy o jídle patří podle obecného názoru do oblasti pokleslých filozofií. Tento vžitý omyl je však nutno znovu a znovu vyvracet. Argumentů je bezpočet. Vždyť už starověká „sympozia“ a potom papežské renesanční slavnosti jsou dvěma typickými příklady tradičních událostí, kdy se u jídla a pití moudře diskutovalo – o jídle a pití. Řecký filozof Epikuros ze Samu prohlásil v roce 306 před naším letopočtem, že nejvyšší hodnotou, kterou může člověk získat, je pocit slasti. A slast definoval jako okamžik, kdy tělo necítí žádnou bolest a duše žádný neklid. Později se začali stoupenci této myšlenky nazývat epikurejci nebo hédonisty. Dnes bychom je nejspíš nazvali labužníky nebo gurmety. Prosím, jen ne gurmány, to je něco úplně jiného! Gurmet je labužník, kdežto gurmán je žrout. Nejčastějšími diskutéry na kulinářské téma jsou určitě Italové. Vždyť také je u nich o čem mluvit, dějiny italské kuchyně začínají už před více než 2500 lety, kdy kuchaři na jihu dnešní Itálie (pocházející ovšem nejčastěji z Řecka) provozovali první „haute cuisine“ (vysoké vaření) na evropském území. Sicilští Arabové pak do této kultury přinesli cukr a pomeranče, rýži, artyčoky a lilek. Rizoto v dóžecích Benátkách bylo jedním z prvních kroků ke zrodu zdravé středomořské stravy, které se říká Cucina Povera a v níž hraje důležitou roli čerstvá zelenina. Když se pak v Itálii objevily špagety, byl směr této cesty jasný. A zde už máme první velký námět k diskusím: těstoviny. Vymysleli je opravdu Italové? Nebo Číňané? Nebo kdo vlastně? Nejčastěji je v souvislosti s těstovinami zmiňován Marco Polo, který strávil 17 let v Číně na dvoře chána Kublaje a prý odtamtud přivezl v roce 1294 těstoviny do Benátek. Podle některých historiků se však první zmínky o těstovinách objevují už dávno před Marco Polem – a nepocházejí dokonce ani z Číny! Zákon z Janova, vydaný roku 1279, nařizuje, aby každý voják dostal při vstupu do služby koš plný nudlí. Už ze 3. století před naším letopočtem pochází záznam v talmudu o rabínově ženě, která připravila hallal (tedy košer), proužky těsta vařeného ve vodě. Šlo o pokrm, který byl obětován bohům a kuchařka se ptala rabína, jestli je takové spojení možné, nebo zda má raději těsto upéct. Je tedy zřejmé, že těstoviny (neboť co jiného je vařené těsto?) znali už tehdy lidé z židovsko-arabské hybridní kultury Středního východu. Tam někde bychom měli hledat primární původ středomořských těstovin. Mladší zmínka o vařeném těstu pochází z Egypta, z 1. století př. n. l. – zastánci „čínské“ teorie sice tvrdí, že v Číně se těsto vařilo už 3000 let před naším letopočtem, avšak nemělo tvar nudlí, nýbrž knedlíčků nebo plátků. Z 11. století pak existuje dopis muslima Al-I drisiho, který popisuje pokrm hodně podobný nudlím. Ochutnal ho na Sicílii. Jisté ovšem je, že těstoviny, jak je známe dnes, jsou zaznamenány už ve 13. století také v Palestině, kde se jim říkalo „itriyya“. Řekové pak vařili nudle „kritharakia“. Možná bude pro mnohé čtenáře překvapením, že slovo „makaroni“ má jednoznačně řecký původ! Byly to už tenkrát nudlové trubičky, jaké se dnes vyrábějí na celém světě, většinou pod italskými názvy maccheroni, penne, tubetti, tortiglioni, ditali, rigatoni, sedani, cannelloni atd. Italská literatura je ostatně propletená údaji o jídle. Neapolský filozof Giambattista Vico (1668–1774) napsal, že dobré spaghetti jsou mistrovským uměleckým dílem! Boccaccio píše v Dekameronu (1353) o nudlích vařených v mandlovém kozím mléce a podávaných se šafránem a cukrem. Sladké makarony prý miloval císař Bedřich II. Spisovatelka a novinářka Matilde Serao v románu Ventre di Napoli (Břicho Neapole) v roce 1884 napsala: „Jakmile má pár halířů, kupuje si každý Neapolitán talíř vařených makaronů politých rajčatovou omáčkou a posype si je strouhaným pikantním sýrem z Crotone. Tohle dostanete v každé neapolské uličce, na každém kroku jsou taverny, kde na sporáku stojí hrnec s rajčatovou omáčkou a makarony jsou uvařeny za chvilku.“ Recept na tuto rajčatovou omáčku poprvé zveřejnil v roce 1797 Francesco Leonardi, císařovnin kuchař. Ippolito Cavalcanti doporučuje v roce 1835 nudle s rajčaty a olivovým olejem jako nejrychlejší občerstvení. Neapolský novinář Giuseppe Marotta přirovnal v roce 1947 pojídání špaget k sání mateřského prsu. Těstoviny jsou prostě Piatto Unico, hlavní italské jídlo. Byly dokonce inspirací pro mnoho umělců. Například sicilský recept Norma (špagety s lilkem a bazalkou) oslavil svou skladbou operní skladatel Vincenzo Bellini. Pikantní je příběh neapolského receptu „alla puttanesca“, což doslova přeloženo znamená „po kurevsku“. Toto jídlo s ančovičkami a černými olivami miluje (a skvěle vaří) slavná místní rodačka Sophia Lorenová. V její knize se však tato lahůdka jmenuje „alla Sophia“. Není divu, že si město Neapol začalo dávat pod svůj název hrdé označení „citta di pasta“ (město těstovin). Čtenáři na celém světě znají od roku 1995 román Francesca e Nunziata, který napsala Maria Orsini Natale a který pojednává o neapolské nudlové dynastii. Podle románu natočila režisérka Lina Wertmüller film, v němž hlavní roli svěřila „nejkrásnější kuchařce všech dob“, již zmiňované Sophii Lorenová. V tomto směru jsme my Češi přece jen zatím trochu pozadu. Ale i na území dnešních Čech a Moravy se o jídle a pití psalo už v dávné historii. Tak třeba kronikář Kosmas má ve své kronice několik velice zajímavých zmínek – například o pražském knězi Šebířovi, který se prý stal biskupem především proto, že knížete Oldřicha pohostil vlastnoručně upečeným a skvěle chutnajícím kančím ocáskem. Jan Neruda dokonce napsal dvě básně, jejichž obsahem jsou zveršované recepty: skopové na majoránce a husí krev na cibulce. A napsal také tuto pozoruhodnou báseň: Spisovatel, jak všichni lidé vědí, sám málo čte a v hospodě jen sedí. Toť stará litanije! Vždyť přece vidíš na kuchaři, že málo jí, kdo jídla vaří, však skoro pořád pije. Spaghetti alla Sophia 4 porce: 800 g špaget, 30 g piniových semínek, 4 ančovičky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 černých oliv, 2 lžičky kaparů, 0,6 dl olivového oleje, hrst čerstvé hladké petrželové natě, pepř, sůl Ančovičky vyjměte z konzervy, omyjte pod tekoucí vodou, zbavte páteře a ploutví, nakrájejte na kostičky. Piniová jadérka rozmačkejte v hmoždíři, přidejte nakrájené ančovičky a rozmačkejte je na kaši spolu s česnekem a kapary. Cibuli nakrájejte na jemno, olivy vypeckujte a rovněž nakrájejte na jemno. Potom přidejte do omáčky a rozmačkejte na kaši. Petrželovou nať (výhradně z hladké petržele, ne kudrnky!) nakrájejte na jemno a rozmačkejte na kaši, přidejte k omáčce a rozřeďte olejem (musí být za studena lisovaný neboli extra vergine). Podle potřeby osolte a opepřete. Těstoviny uvařte al dente (ani málo, ani moc) a ještě horké je zamíchejte do omáčky. Skopové na majoránce podle Nerudy 4 porce: 600 g skopového masa, 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 rajče, 50 g hovězího loje, 1 dl mléka, 1 lžíce mouky, 1 chlebová kůrka, 2 lžíce majoránky, čerstvá hladká petržel, pepř, sůl Skopové maso (nejvhodnější je přední zvané „vysoký ocásek“ nebo „šrútka“) nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky, vařte je zvlášť. Cibuli jemně nakrájejte, česnek rozmačkejte. Lůj nakrájejte a na pekáči ho nechte škvařit. Po chvilce přidejte cibuli, maso a česnek. Posypte majoránkou, osolte, opepřete, nakonec přidejte rozmačkané rajče. Zalijte troškou horké vody z brambor a duste do změknutí. Vypečený lůj seberte, usmažte na něm jíšku z mouky, zalijte ji studeným mlékem, zahustěte jemně nakrájenou chlebovou kůrkou, povařte a přilijte k masu. Přidejte brambory a podle potřeby i vodu, v níž se vařily – tak, aby výsledná šťáva nebyla ani hustá, ani řídká. Nakonec ještě vše dobře povařte za stálého míchání. Text původně vyšel v Literárních novinách 2/2012. {loadmodule mod_tags_similar,Související}
Čas načtení: 2024-03-07 09:59:48
Do diáře si zapište přelom března a dubna. Záleží na počasí, ale jedno je jisté, přibližně v tomto období přichází čas česneku z lesa. Netušíte, který to je? Jedná se o všemi milovaný medvědí česnek, který se stal hitem posledních let restaurací i domácností. Chuť je báječná, avšak slabší oproti klasickému česneku. Medvědí česnek se
Čas načtení: 2024-03-13 08:50:00
Pozor na záměnu medvědího česneku a jedovatého ocúnu: Toxikolog popsal příznaky otravy
Sezóna medvědího česneku začala, a stejně jako každý rok i letos odborníci očekávají otravy způsobené záměnou s jedovatým ocúnem. Jak zdraví prospěšný medvědí česnek zaručeně poznat?
Čas načtení: 2024-03-13 08:01:00
Medvědí česnek je levný: Zkuste polévku, makaróny s pestem a chléb!
Oproti kuchyňskému česneku je jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Ale pozor! Ke konci května již začíná medvědí česnek kvést a jeho životodárná síla se pomalu vytrácí. Tak rychle pro něj a pak rovnou do kuchyně připravit si lahodné a zdravé pokrmy.
Čas načtení: 2024-03-31 00:00:01
Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty
Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.