Po 16letech jsem zahodil všechen kod webu a napsal celý kod znovu. Vypadá to tu +- stejně, ale pokud narazíte na něco co vám vadí tak mi o tom napište: martin@vorel.eu nebo se mi ozvěte na twitteru Začal jsem dělat change log.

Kurzy ze dne: 21.07.2025 || EUR 24,620 || JPY 14,311 || USD 21,100 ||
úterý 22.července 2025, Týden: 30, Den roce: 203,  dnes má svátek Magdaléna, zítra má svátek Libor
22.července 2025, Týden: 30, Den roce: 203,  dnes má svátek Magdaléna
DetailCacheKey:d-1078993 slovo: 1078993
Sladké brambory, batáty

Sladké brambory jsou jedním z mých oblíbených jídel.

---=1=---

Čas načtení: 2024-10-31 17:59:32

Jak si nejlépe vychutnat svatomartinskou husu

Jak si nejlépe vychutnat svatomartinskou husu redakce Čt, 10/31/2024 - 17:59 Drůbež Klíčová slova: svatomartinská husa knedlíky recept na bramborové knedlíky dušené zelí červené zelí Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Klasikou jsou samozřejmě: Knedlíky: Ať už houskové, bramborové nebo chlupaté, knedlíky jsou neodmyslitelnou součástí svatomartinské hostiny. Jejich nadýchaná textura a neutrální chuť skvěle doplní tučné maso husy. Červené zelí: Sladkokyselé červené zelí s jablky a kořením je další klasikou. Jeho kyselá chuť krásně kontrastuje s tučným masem husy. Bramborové knedlíky: Pro ty, kteří nemají rádi houskové knedlíky, jsou bramborové knedlíky skvělou alternativou. Bramborové noky: Jemné bramborové noky s rozmarýnem nebo šalvějí dodají pokrmu lehčí tón. Špekové knedlíky: Pro milovníky výraznějších chutí jsou špekové knedlíky skvělou volbou. Dušené ovoce: Jablka, hrušky nebo švestky dušené s kořením dodají pokrmu sladkost a ovocnou chuť. Další možnosti jsou: Rizoto: Hříbkové nebo dýňové risotto může být zajímavou alternativou k tradičním přílohám. Pečené brambory: Pečené brambory s rozmarýnem nebo česnekem dodají pokrmu rustikální charakter. Šťouchané brambory: Šťouchané brambory s máslem a mlékem jsou jednoduchou a chutnou přílohou. Typy pro výběr přílohy: Vyváženost chutí: Vyberte si přílohy, které budou vyvážit chuť tučného husího masa. Kyselé červené zelí, sladké ovoce nebo bylinkové brambory jsou skvělou volbou. Roční období: Inspirujte se podzimními surovinami. Dýně, hřiby nebo jablka mohou být skvělou součástí vašich příloh. Osobní preference: Nebojte se experimentovat a vybrat si přílohy, které vám nejvíce chutnají. Ať už si vyberete jakoukoli přílohu, důležité je, abyste si svatomartinskou hostinu užili! Přidat komentář S příchodem listopadu se k nám každoročně vrací stará dobrá tradice – pečená husa na svatého Martina. Tento zvyk má své kořeny hluboko v minulosti a je neodmyslitelně spojen s koncem sklizně a příchodem zimy. Společně s mladým vínem a teplým krbem vytváří husa atmosféru pohody a sounáležitosti. K svatomartinské huse se hodí celá řada příloh, které podtrhnou její chuť a vytvoří harmonický chuťový zážitek.

\n

Čas načtení: 2018-02-24 00:15:00

Batáty si nejlépe rozumí s vínem

Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na r ...

\n

Čas načtení: 2021-01-01 18:00:55

Gurmet je labužník, gurmán je žrout (z archivu LtN)

Úvahy o jídle patří podle obecného názoru do oblasti pokleslých filozofií. Tento vžitý omyl je však nutno znovu a znovu vyvracet. Argumentů je bezpočet. Vždyť už starověká „sympozia“ a potom papežské renesanční slavnosti jsou dvěma typickými příklady tradičních událostí, kdy se u jídla a pití moudře diskutovalo – o jídle a pití. Řecký filozof Epikuros ze Samu prohlásil v roce 306 před naším letopočtem, že nejvyšší hodnotou, kterou může člověk získat, je pocit slasti. A slast definoval jako okamžik, kdy tělo necítí žádnou bolest a duše žádný neklid. Později se začali stoupenci této myšlenky nazývat epikurejci nebo hédonisty. Dnes bychom je nejspíš nazvali labužníky nebo gurmety. Prosím, jen ne gurmány, to je něco úplně jiného! Gurmet je labužník, kdežto gurmán je žrout. Nejčastějšími diskutéry na kulinářské téma jsou určitě Italové. Vždyť také je u nich o čem mluvit, dějiny italské kuchyně začínají už před více než 2500 lety, kdy kuchaři na jihu dnešní Itálie (pocházející ovšem nejčastěji z Řecka) provozovali první „haute cuisine“ (vysoké vaření) na evropském území. Sicilští Arabové pak do této kultury přinesli cukr a pomeranče, rýži, artyčoky a lilek. Rizoto v dóžecích Benátkách bylo jedním z prvních kroků ke zrodu zdravé středomořské stravy, které se říká Cucina Povera a v níž hraje důležitou roli čerstvá zelenina. Když se pak v Itálii objevily špagety, byl směr této cesty jasný. A zde už máme první velký námět k diskusím: těstoviny. Vymysleli je opravdu Italové? Nebo Číňané? Nebo kdo vlastně? Nejčastěji je v souvislosti s těstovinami zmiňován Marco Polo, který strávil 17 let v Číně na dvoře chána Kublaje a prý odtamtud přivezl v roce 1294 těstoviny do Benátek. Podle některých historiků se však první zmínky o těstovinách objevují už dávno před Marco Polem – a nepocházejí dokonce ani z Číny! Zákon z Janova, vydaný roku 1279, nařizuje, aby každý voják dostal při vstupu do služby koš plný nudlí. Už ze 3. století před naším letopočtem pochází záznam v talmudu o rabínově ženě, která připravila hallal (tedy košer), proužky těsta vařeného ve vodě. Šlo o pokrm, který byl obětován bohům a kuchařka se ptala rabína, jestli je takové spojení možné, nebo zda má raději těsto upéct. Je tedy zřejmé, že těstoviny (neboť co jiného je vařené těsto?) znali už tehdy lidé z židovsko-arabské hybridní kultury Středního východu. Tam někde bychom měli hledat primární původ středomořských těstovin. Mladší zmínka o vařeném těstu pochází z Egypta, z 1. století př. n. l. – zastánci „čínské“ teorie sice tvrdí, že v Číně se těsto vařilo už 3000 let před naším letopočtem, avšak nemělo tvar nudlí, nýbrž knedlíčků nebo plátků. Z 11. století pak existuje dopis muslima Al-I drisiho, který popisuje pokrm hodně podobný nudlím. Ochutnal ho na Sicílii. Jisté ovšem je, že těstoviny, jak je známe dnes, jsou zaznamenány už ve 13. století také v Palestině, kde se jim říkalo „itriyya“. Řekové pak vařili nudle „kritharakia“. Možná bude pro mnohé čtenáře překvapením, že slovo „makaroni“ má jednoznačně řecký původ! Byly to už tenkrát nudlové trubičky, jaké se dnes vyrábějí na celém světě, většinou pod italskými názvy maccheroni, penne, tubetti, tortiglioni, ditali, rigatoni, sedani, cannelloni atd. Italská literatura je ostatně propletená údaji o jídle. Neapolský filozof Giambattista Vico (1668–1774) napsal, že dobré spaghetti jsou mistrovským uměleckým dílem! Bo­ccaccio píše v Dekameronu (1353) o nudlích vařených v mandlovém kozím mléce a podávaných se šafránem a cukrem. Sladké makarony prý miloval císař Bedřich II. Spisovatelka a novinářka Matilde Serao v románu Ventre di Napoli (Břicho Neapole) v roce 1884 napsala: „Jakmile má pár halířů, kupuje si každý Neapolitán talíř vařených makaronů politých rajčatovou omáčkou a posype si je strouhaným pikantním sýrem z Crotone. Tohle dostanete v každé neapolské uličce, na každém kroku jsou taverny, kde na sporáku stojí hrnec s rajčatovou omáčkou a makarony jsou uvařeny za chvilku.“ Recept na tuto rajčatovou omáčku poprvé zveřejnil v roce 1797 Francesco Leonardi, císařovnin kuchař. Ippolito Cavalcanti doporučuje v roce 1835 nudle s rajčaty a olivovým olejem jako nejrychlejší občerstvení. Neapolský novinář Giuseppe Marotta přirovnal v roce 1947 pojídání špaget k sání mateřského prsu. Těstoviny jsou prostě Piatto Unico, hlavní italské jídlo. Byly dokonce inspirací pro mnoho umělců. Například sicilský recept Norma (špagety s lilkem a bazalkou) oslavil svou skladbou operní skladatel Vincenzo Bellini. Pikantní je příběh neapolského receptu „alla puttanesca“, což doslova přeloženo znamená „po kurevsku“. Toto jídlo s ančovičkami a černými olivami miluje (a skvěle vaří) slavná místní rodačka Sophia Lorenová. V její knize se však tato lahůdka jmenuje „alla Sophia“. Není divu, že si město Neapol začalo dávat pod svůj název hrdé označení „citta di pasta“ (město těstovin). Čtenáři na celém světě znají od roku 1995 román Francesca e Nunziata, který napsala Maria Orsini Natale a který pojednává o neapolské nudlové dynastii. Podle románu natočila režisérka Lina Wertmüller film, v němž hlavní roli svěřila „nejkrásnější kuchařce všech dob“, již zmiňované Sophii Lorenová. V tomto směru jsme my Češi přece jen zatím trochu pozadu. Ale i na území dnešních Čech a Moravy se o jídle a pití psalo už v dávné historii. Tak třeba kronikář Kosmas má ve své kronice několik velice zajímavých zmínek – například o pražském knězi Šebířovi, který se prý stal biskupem především proto, že knížete Oldřicha pohostil vlastnoručně upečeným a skvěle chutnajícím kančím ocáskem. Jan Neruda dokonce napsal dvě básně, jejichž obsahem jsou zveršované recepty: skopové na majoránce a husí krev na cibulce. A napsal také tuto pozoruhodnou báseň:   Spisovatel, jak všichni lidé vědí, sám málo čte a v hospodě jen sedí. Toť stará litanije! Vždyť přece vidíš na kuchaři, že málo jí, kdo jídla vaří, však skoro pořád pije.   Spaghetti alla Sophia 4 porce: 800 g špaget, 30 g pini­ových semínek, 4 ančovičky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 černých oliv, 2 lžičky kaparů, 0,6 dl olivového oleje, hrst čerstvé hladké petrželové natě, pepř, sůl Ančovičky vyjměte z konzervy, omyjte pod tekoucí vodou, zbavte páteře a ploutví, nakrájejte na kostičky. Piniová jadérka rozmačkejte v hmoždíři, přidejte nakrájené ančovičky a rozmačkejte je na kaši spolu s česnekem a kapary. Cibuli nakrájejte na jemno, olivy vypeckujte a rovněž nakrájejte na jemno. Potom přidejte do omáčky a rozmačkejte na kaši. Petrželovou nať (výhradně z hladké petržele, ne kudrnky!) nakrájejte na jemno a rozmačkejte na kaši, přidejte k omáčce a rozřeďte olejem (musí být za studena lisovaný neboli extra vergine). Podle potřeby osolte a opepřete. Těstoviny uvařte al dente (ani málo, ani moc) a ještě horké je zamíchejte do omáčky.   Skopové na majoránce podle Nerudy 4 porce: 600 g skopového masa, 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 rajče, 50 g hovězího loje, 1 dl mléka, 1 lžíce mouky, 1 chlebová kůrka, 2 lžíce majoránky, čerstvá hladká petržel, pepř, sůl Skopové maso (nejvhodnější je přední zvané „vysoký ocásek“ nebo „šrútka“) nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky, vařte je zvlášť. Cibuli jemně nakrájejte, česnek rozmačkejte. Lůj nakrájejte a na pekáči ho nechte škvařit. Po chvilce přidejte cibuli, maso a česnek. Posypte majoránkou, osolte, opepřete, nakonec přidejte rozmačkané rajče. Zalijte troškou horké vody z brambor a duste do změknutí. Vypečený lůj seberte, usmažte na něm jíšku z mouky, zalijte ji studeným mlékem, zahustěte jemně nakrájenou chlebovou kůrkou, povařte a přilijte k masu. Přidejte brambory a podle potřeby i vodu, v níž se vařily – tak, aby výsledná šťáva nebyla ani hustá, ani řídká. Nakonec ještě vše dobře povařte za stálého míchání.   Text původně vyšel v Literárních novinách 2/2012. {loadmodule mod_tags_similar,Související}

\n

Čas načtení: 2025-04-01 10:50:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bábovka

První duben byl spojený s aprílovými žertíky. Jak se apríl projevil v kuchyni? Sladké bylo slané, kyselé bylo sladké, místo masa mrkev, nebo brambory, místo rozinek maso. Jeden takový recept pro vás máme.

\n

Čas načtení: 2024-08-08 16:43:00

Autoimunitní protokol je šancí pro nemocné

Při autoimunitních onemocněních imunitní systém není v pořádku, napadá z nepochopitelných důvodů buňky a tkáně vlastního těla a ohrožuje zdraví. Jak tedy se vrátit do stavu, kdy imunitní systém hlídá naši bezpečnost, rozpozná nepřítele a podle potřeby ho likviduje? Relativně novým terapeutickým přístupem je přísný dietní režim, který má omezit zánět v těle a napomoci tak v terapii autoimunitních nemocí. Dietoterapie autoimunitních nemocí se označuje jako autoimunitní protokol, který rozhodně stojí za to na několik měsíců vyzkoušet.  Autoimunitní protokol je zjednodušeně řečeno přísná eliminační dieta, po které následuje postupné zavádění jednotlivých potravin do jídelníčku. Průběžně sledujete, jak na vás jednotlivé potraviny působí, jestli vám spíše prospívají nebo přitěžují. Podle toho si sestavujete vlastní stravovací režim.Povolené potravinyJídelníček je při autoimunitním protokolu založený na mase se zeleninou (mimo lilkovité), je proto ze známých výživových směrů nejblíže paleo stravě. Vylučuje zpracované potravinářské produkty a potraviny zvyšující riziko vzniku zánětu. Jsou povoleny sladké brambory a do jisté míry i ovoce, z tuků se doporučuje avokádový, olivový a kokosový olej. Povolené jsou fermentované a nedochucené mléčné produkty, fermentovaná zelenina, bylinky, masové a kostní vývary, omezeně med. Zakázané potravinyMezi zakázané potraviny patří všechny obiloviny a pseudoobiloviny, cukr a sladidla mimo medu, nefermentované mléčné produkty, vejce, luštěniny, oleje mimo výše dovolených, máslo, lilkovitá zelenina, aditiva, káva a alkohol. Tato nejpřísnější strava se má dodržovat asi 4 až 6 týdnů. Pak je čas přidávat postupně ty nejlepší potraviny ze skupiny zakázaných. Mezi prvními je dobré zkusit vejce, ghí a máslo. Cukr nemá smysl, ten můžeme vynechat napořád. Nemá ale smysl stravu omezovat dlouhodobě. Přísnější diety přinášejí riziko omezeného přísunu živin a také stresu. Proto je třeba po několika týdnech dietu vyhodnotit a podle stavu obohacovat o další potraviny.  Pozorujte, jak reagujete na dietu, jak se cítíte. Podle toho si postupně nastavujte svůj vlastní autoimunitní protokol. Než začnete, doporučuji provést očistu střeva, jater, plic a ledvin pomocí sestavy Euniké Silver + Deparim.

\n

Čas načtení: 2024-10-20 20:24:00

Na jihozápadě Francie pěstují buráky a zázvor. Umožnila to změna klimatu

Arašídy, zázvor, sladké brambory... Ve snaze o inovaci pěstují nyní zemědělci v jihozápadní Francii tyto tropické nebo subtropické plodiny. Přizpůsobují se tak globálnímu oteplování, píše agentura AFP.

\n

Čas načtení: 2025-04-11 23:37:42

Jak připravit dva oblíbené typy jarních hnízd ve slané a sladké podobě?

Jak připravit dva oblíbené typy jarních hnízd ve slané a sladké podobě? redakce Pá, 04/11/2025 - 23:37 Jídlo a Nápoje Klíčová slova: jak připravit bramborová hnízda recept hnízda ze sekaných mandlí burisonová hnízda velikonoční sladká hnízda hnízda ze strouhaných brambor Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Hnízda z burisonů a marcipánu Chcete udělat radost vašim koledníkům? Máte-li čas, určitě vyrobte sladká hnízda z klasických bílých burisonů omáčených v čokoláda a do nich umístěte vždy pár různobarevných vajíček. Každé hnízdo pak stačí vložit do celofánového sáčku a krásnou odměnu pro koledníky máte na světě. Potřebovat budete: balík burisonů nebo lze použít i 2 balíčky na hranolky nasekaných mandlí Čokoládu na vaření 0,5 cm ztuženého tuku Váleček marcipánu Potravinářské tekuté barvy Papírové košíčky na muffiny nejlépe s jarním či velikonočním motivem + formu na muffiny Postup Na sporáku v kastrůlku rozehřejeme tuk a čokoládu. Jakmile nepálí, vsypeme do ní burisony nebo příp. nasekané mandle. Díky tomu budou burisony i mandle hnědé a lepkavé. Jakmile jsou dostatečně obalené čokoládou, začneme je vyndávat z kastrůlku velkou „děravou“ lžící. Necháme chvíli okapat a vložíme do papírového košíčku. V něm pak směs lžičkou vytvarujeme tak, aby celek působil jako hnízdo. Necháme ztuhnout Poté začneme připravovat vajíčka. Každé je lepší dělat zvlášť, ale jestli chcete ušetřit čas, můžete je s barvou smíchávat po větším množství marcipánu. Jestliže chcete postupovat po jednom, uloupneme vždy kousek marcipánu, kápneme na něj cca dvě kapičky potravinářské barvy (podle toho, jak intenzivní má barva být), pořádně prohněteme, vytvoříme vajíčko a vložíme jej do hnízda. Pokud máme košíčky na muffiny mohou být hezkým dotvořením celku jako takového. Ještě lépe hnízda působí v celofánovém sáčku. Toto křehké „zboží“ je skvělé mít vystavené, nebo stranou připravené pro koledníky, aby se nepolámalo. Lahodná a rychle připravená bramborová hnízda Tahle oblíbená pochoutka je ideální jak coby samostatné jídlo, tak jako příloha. Velkou předností je, že lze k bramborovým hnízdům doplnit i sýr, zeleninu či maso. Ingredience: 500 g brambor Sůl Mletý pepř a drcený kmín Olej na smažení   Postup Příprava je podobná, jako u bramboráků. Brambory zbavíme slupek a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Dáme rozpálit pánev s trochou oleje. Mezitím tvarujeme z nastrouhaných brambor placičky ve tvaru hnízd. Vložíme do oleje, posypeme trochou koření a solí. Všechny bramborová hnízda osmažíme do zlatova. Dle aktuální chutě můžeme dovnitř hnízda nastrouhat vysokoprocentní sýr a nechat jej rozpustit, nebo směs z mletého masa, libovolnou zeleninovou směs a mnohé jiné. Hnízda z brambor i mandlí jsou lahodná a hezká. Jestli je vyzkoušíte třeba právě na Velikonoce, nebo jindy v průběhu roku, vždy vám budou chutnat a budou ozdobou vašeho stolu. Přidat komentář 2x foto pixabay.com K Velikonocům a jaru bezesporu patří hnízda a hnízdečka. V nich zjara nacházíme vajíčka, z nichž se rychle líhnou nejrůznější ptáci. Proto je skvělé připravit si teď na jaro bramborová hnízda, hnízda z nasekaných mandlí nebo třeba hnízda ze slámy či sena, do nich uložit vyfouknutá namalovaná vajíčka a krásná výzdoba vhodná pro jarní období i čas Velikonoc, je na světě.

\n

Čas načtení: 2014-02-23 20:06:47

Farmářské tržiště Jiřák

Přijďte ochutnat a nakoupit!JIŘÁK – NÁMĚSTÍ JIŘÍHO Z PODĚBRAD (PŘED ZÁKLADNÍ ŠKOLOU), PRAHA 3 STŘEDA A PÁTEK od 8.00 – 18.00 SOBOTA od 8.00 – 14.00Co můžete koupit Čerstvou zeleninu podle sezóny: chřest, brambory, cibuli, mrkev, celer, petržel, květák, pórek, dýně, okurky, papriky, čerstvé sezónní ovoce od jahod po hrušky, sadbu, byliny, květiny, mléčné výrobky kraví, kozí i ovčí, sladkovodní ryby , masíčko a uzeniny, vajíčka z alternativních i domácích chovů, český česnek, tuzemské houby, med, skvělé pečivo sladké i slané, koření, a také čerstvě nadojené mléko přímo z mlékárenského automatu, a občas ručně vyráběné cokoliv. Náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3 Středy a pátky 8:00 - 18:00 Soboty 8:00 - 14:00 TRAM 11 náměstí Jiřího z Poděbrad, 10, 16 Vinohradská vodárna (1 min pěšky) METRO A – náměstí Jiřího z Poděbradwww.farmarsketrziste.czRead more...

\n

Čas načtení: 2025-03-04 08:54:52

Sladké brambory, batáty

Sladké brambory jsou jedním z mých oblíbených jídel.

\n

Čas načtení: 2025-07-02 09:05:18

Jak připravit krůtí plátky s čerstvými mladými hrachovými lusky?

Jak připravit krůtí plátky s čerstvými mladými hrachovými lusky? redakce St, 07/02/2025 - 09:05 Drůbež 1 - 1000 Kč Mírný 30 minut a více Klíčová slova: krůtí maso hrachové lusky lusky hrách Co je potřeba Na přípravu pro 4 osoby budeme potřebovat: 4 plátky připravené z krůtího masa 600 g mladých hráškových lusků 2 cm másla Olej Sůl Na marinádu: 2 PL sójové omáčky 4 PL oleje Pepř (ne u jídla pro děti) 4 stroužky česneku (pokud vaříme dětem, i česnek nejlépe vynecháme) 1 PL mleté papriky Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Protože je dobré maso na chvíli marinovat, připravíme si ze všeho nejdříve marinádu. Smícháme všechny suroviny na marinádu a plátky krůtího masa do ní vložíme. Necháme v lednici klidně 2 hodiny. Po odsátí masa v marinádě začneme s vařením. Na pánev dáme olej a až je horký, vložíme maso. Z obou stran jej smažíme asi 6 minut. Jakmile je maso hotové, vyndáme ho z pánve a do výpeku vsypeme lusky hrášku a máslo. Výpek ochutnáme a dle potřeby jej dochutíme. Většinou to ale není potřeba, sojovka je slaná. Pořádně promícháme a necháme dusit asi 7 minut, aby lusky změkly, zkřehly. Jako přílohu můžeme použít brambory, bramborovou kaši, ale také třeba hranolky. Kdo chce zdravý oběd, nají se i bez přílohy, stačí přidat více hrachových lusků. Tento oběd je hotový velmi rychle, když nepočítáme marinování masa. Jde o minutku, kterou si můžete ráno naložit do marinády a odpoledne během chvilky uvařit po návratu od lékaře, z nákupů, z výletu s dětmi teď během prázdnin, nebo z koupaliště. Budete jistě spokojení. Přidat komentář foto Peas Snow - Free photo on Pixabay text redakce Na zahrádkách nám právě dorůstá mladý hrášek a v některých luscích už máme menší či větší kuličky hrášku. Právě toto je výborné období na to, využít hrášek hezky celý včetně lusků. Ty jsou měkké, šťavnaté, svěží, sladké, tak lahodné, jako samotný hrášek. Dávat je po omytí můžeme do salátů, nebo je použít k přípravě hlavních jídel. A to je i náš dnešní případ. Připravíme si zdravý a skvělý oběd, který chutná dospělým i dětem.

\n
---===---

Čas načtení: 2025-07-04 14:25:05

Jak připravit zapečené brambory s filé a rajčaty

Jak připravit zapečené brambory s filé a rajčaty redakce Pá, 07/04/2025 - 14:25 Ryby a plody moře Klíčová slova: zapečené filé s brambory zapečené brambory s filé zapečené pokrmy Co je potřeba 300 g rybího filé 500 g brambor 400 g rajčat 100 g strouhaného sýru   200 g šunkového salámu 60 g másla 2 stroužky česneku Čerstvá petrželka Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce a po uvaření je oloupeme. Pak připravíme menší zapékací pekáč, který vymažeme máslem. Filé potřeme rozetřeným česnekem, posolíme a posypeme částí nakrájené petrželky a poskládáme jej na dno pekáče. Pak uvařené brambory nakrájíme na tenčí plátky. Šunkový salám nakrájíme na drobné kostičky nebo hranolky a promícháme je spolu s druhou částí petrželky a bramborami. Pak je uložíme na filé. Na brambory ještě dáme vrstvu rajčat nakrájených na kolečka a posypeme nastrouhaným sýrem. Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme pekáč s bramborami a filé. Necháme péct, dokud se šťáva z ryb a rajčat nevydusí a sýr se hezky roztaví. Po upečení necháme jídlo chvíli uležet a prostoupit chutě. Třeba 10 minut, kdy zároveň mírně vychladne. Podáváme nejlépe se svěžím rajčatově – cibulovým salátem nebo osvěžujícím okurkovým salátem. Zapečené brambory s filé lze výborně doplnit i smetanou na vaření a zaměnit ji za rajčata. Tato varianta je sice tučnější, ale je také výborná. Stejně tak můžete použít tvaroh, nadrobit ho na filé a zasypat bramborami. Rozmanitost jídla je jen na vaší fantazii. Vždy je ale potřeba pokrm výborně propéct, aby bylo filé hotové, zvláště když jej budou jíst malé děti. Přidat komentář foto Potato Casserole Gratin - Free photo on Pixabay text redakce V létě, ale často nejen v létě, vítáme jídla, která jsou snadná a rychlá na přípravu. K takovým, která má ráda většina z nás, patří zapečené brambory s filé. Ve filé je jen zřídka kost, a tak jej můžeme připravit i dětem, které máme na prázdninách. Tento pokrm je zdravý, chutný, lehký, suroviny nestojí příliš a můžete jej připravit i do zásoby na zítra. Co vše budete potřebovat?

Čas načtení: 2024-10-17 08:42:10

Brambory na kyselo

Máte chuť na jednoduché a lahodné jídlo z pár ingrediencí? Brambory na kyselo jsou takovou možná až zapomenutou klasikou, která je naprosto výtečná! Na brambory na kyselo budete potřebovat doslova pár ingrediencí a výsledek bude možná až překvapivě dobrý. The post Brambory na kyselo appeared first on Blog Kuchti.me - s chutí a humorem.

Čas načtení: 2020-10-28 11:34:31

Zapečené brambory se slaninou a kuřecím masem

1 kg kuřecí prsa, 1 balíček tvrdý sýr, 1 balíček anglická slanina, 1 stroužek česnek, 1 ks tvrdý sýr, 1 svazek jarní cibulka, 4 ks tavený sýr, 1 ks sůl, 1 ks koření, 1 ks máslo, 8 ks brambory, Brambory oloupeme a rozkrojíme je na dvě půlky. Poté do nich vydlabeme důlek a do něj vložíme sýr (jakýkoliv podle chuti). Dávali jsme nivu a na to slaninu. Brambory rozložíme na plech, který dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme do změknutí brambor. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Jarní cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Rozpálíme na pánvi máslo a poté na pánev přidáme kuřecí maso. Smažíme do té doby, dokud všechny kuřecí kousky nejsou bílé. Pak přihodíme tavený sýr podle chuti (obyčejný či šunkový). Necháme tavený sýr rozpustit a přilijeme trochu vody. Hlavně dáváme pozor, aby se nám tavený sýr nepřipálil. Poté dochutíme a dosolíme, ale většinou to není potřeba. Dále přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou jarní cibulku a rozmačkaný česnek. Vše zamícháme, můžeme dochutit případně i nějakými bylinkami a máme hotovo. Potom zkontrolujeme brambory, zda jsou hotové, a podáváme. Zapečené brambory se slaninou a kuřecí masem v sýrové omáčce podáváme s čerstvou zeleninovou oblohou, nejlépe však s nějakým zeleninovým salátem.

Čas načtení: 2024-10-31 17:59:32

Jak si nejlépe vychutnat svatomartinskou husu

Jak si nejlépe vychutnat svatomartinskou husu redakce Čt, 10/31/2024 - 17:59 Drůbež Klíčová slova: svatomartinská husa knedlíky recept na bramborové knedlíky dušené zelí červené zelí Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Klasikou jsou samozřejmě: Knedlíky: Ať už houskové, bramborové nebo chlupaté, knedlíky jsou neodmyslitelnou součástí svatomartinské hostiny. Jejich nadýchaná textura a neutrální chuť skvěle doplní tučné maso husy. Červené zelí: Sladkokyselé červené zelí s jablky a kořením je další klasikou. Jeho kyselá chuť krásně kontrastuje s tučným masem husy. Bramborové knedlíky: Pro ty, kteří nemají rádi houskové knedlíky, jsou bramborové knedlíky skvělou alternativou. Bramborové noky: Jemné bramborové noky s rozmarýnem nebo šalvějí dodají pokrmu lehčí tón. Špekové knedlíky: Pro milovníky výraznějších chutí jsou špekové knedlíky skvělou volbou. Dušené ovoce: Jablka, hrušky nebo švestky dušené s kořením dodají pokrmu sladkost a ovocnou chuť. Další možnosti jsou: Rizoto: Hříbkové nebo dýňové risotto může být zajímavou alternativou k tradičním přílohám. Pečené brambory: Pečené brambory s rozmarýnem nebo česnekem dodají pokrmu rustikální charakter. Šťouchané brambory: Šťouchané brambory s máslem a mlékem jsou jednoduchou a chutnou přílohou. Typy pro výběr přílohy: Vyváženost chutí: Vyberte si přílohy, které budou vyvážit chuť tučného husího masa. Kyselé červené zelí, sladké ovoce nebo bylinkové brambory jsou skvělou volbou. Roční období: Inspirujte se podzimními surovinami. Dýně, hřiby nebo jablka mohou být skvělou součástí vašich příloh. Osobní preference: Nebojte se experimentovat a vybrat si přílohy, které vám nejvíce chutnají. Ať už si vyberete jakoukoli přílohu, důležité je, abyste si svatomartinskou hostinu užili! Přidat komentář S příchodem listopadu se k nám každoročně vrací stará dobrá tradice – pečená husa na svatého Martina. Tento zvyk má své kořeny hluboko v minulosti a je neodmyslitelně spojen s koncem sklizně a příchodem zimy. Společně s mladým vínem a teplým krbem vytváří husa atmosféru pohody a sounáležitosti. K svatomartinské huse se hodí celá řada příloh, které podtrhnou její chuť a vytvoří harmonický chuťový zážitek.

Čas načtení: 2024-05-24 13:59:01

Jak připravit bramboráky v troubě?

Jak připravit bramboráky v troubě? redakce Pá, 05/24/2024 - 13:59 Bezmasá jídla 1 - 1000 Kč Mírný 30 minut a více Klíčová slova: bramoráky v troubě bramboráky z trouby křupavé bramboráky z trouby Co je potřeba Potřebovat budete vše, co je důležité na poctivé, chutné a pravé bramboráky. Pro 2 osoby si připravte: 4 větší brambory 5 stroužků česneku 2 vajíčka 5 plátků anglické slaniny 2 lžíce hladké mouky Sůl Pepř Majoránku Tipy K bramboráčkům můžeme připravit i jednoduchý dip z kysané smetany, česneku, pažitky a špetky soli. Kdo má rád pikantní jídla, může použít i čili papričky v prášku nebo křen. Lze je podávat i jako přílohu k hlavnímu pokrmu. Jsou výtečné, snadné a zdravější, než když je smažíme na pánvi s olejem nebo sádlem. Jestliže přípravu v troubě vyzkoušíte, určitě ji budete rádi opakovat. Najednou takto připravíte spoustu bramboráčků bez nutnosti stát u plotny. U horkovzdušné trouby s dokonalou cirkulací vzduchu lze připravovat i dva plechy bramboráčků najednou. Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Nejdříve oloupeme brambory, očistíme česnek. Vezmeme si struhadlo a místu a do ní nastrouháme nahrubo 2 brambory, a poté najemno další 2 brambory. Pak najemno nastrouháme i všech 5 stroužků česneku. Přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, dvě vajíčka, koření a sůl, a pečlivě promícháme, aby se koření s vajíčky, slaninou a bramborami dokonale spojily. Nakonec nasypeme 2 lžíce hladké mouky (příp. strouhanky) a opět pečlivě promícháme. Troubu si rozehřejeme na 170 °. Na plech dáme pečicí papír „mastnou“ vrstvou nahoru. Zatížíme rohy papíru, aby se neroloval, a za pomocí velké lžíce tvoříme na papíru bramboráčky. Jakmile je máme hotové, dáme do trouby na cca 20 minut. Jakmile jsou z vrchu zlatavé, můžeme je vyndat. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Máte rádi bramboráky, ale odrazuje vás mastnota spojená se smažením na pánvi? Pak vyzkoušejte bramboráky připravené v troubě jednoduše na plechu, na který umístíte pečicí papír. Je to snadné, rychlé a zvládne to každý. I těsto je lehké připravit, a jestliže neplánujete hostit velkou rodinu, bude chutná večeře připravená za pár desítek minut.

Čas načtení: 2025-03-14 09:41:24

Jak využít v kuchyni artyčoky? Den artyčoků připadá už na 16. března

Jak využít v kuchyni artyčoky? Den artyčoků připadá už na 16. března redakce Pá, 03/14/2025 - 09:41 Ovoce, Zelenina a Houby Klíčová slova: Den artyčoků jak pěstovat artyčoky návod artyčoky recept zapečené artyčoky s brambory, rajčaty, vajíčky a sýrem recept Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Zapečené brambory s vajíčky, artyčoky a sušenými rajčaty v oleji Jestliže máte rádi italskou kuchyni, budete tímto pokrmem jistě mile potěšeni. Je inspirován právě Itálií a hodí se jak coby vydatná snídaně, kterou si můžete připravit např. v sobotu či neděli, kdy máte čas, anebo jako výtečnou večeři připravovanou už kolem 18. hodiny. Ingredience 300 g artyčokových srdcí Cibule 4 sušené rajčata ve slunečnicovém oleji Sůl a pepř 2 lžičky čerstvého tymiánu Velká plechovka rajčat ve vlastní šťávě 250 g brambor 8 vajec 50 g nastrouhaného parmazánu 2 lžíce oleje Postup V pánvi zahřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný tymián. Poté, co cibule jemně zezlátne, přidáme artyčoky a prolisovaný česnek. Promícháme a osmahneme asi 2 minuty. Přimícháme nakrájená rajčata se šťávou a přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, necháme probublávat asi 15 minut. Mezitím si uvaříme na kostičky nakrájené brambory v osolené vodě. Poté, co změknou, je scedíme a spolu s nakrájenými sušenými rajčaty v oleji je přidáme k rajčatově-artyčokové omáčce. Necháme podusit asi 5 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Směs pak nalijeme do zapékací mísy. Uděláme v ní osm důlků na vajíčka a do každého důlku rozklepneme 1 vajíčko. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 20 minut, dokud se vajíčka neupečou. Poté vyndáme mísu z trouby a upečený pokrm posypeme nastrouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Stejně tak můžeme směs vlít do menších zapékacích misek, jako my, a udělat každému jeho samostatnou porci. Receptů s artyčoky je na internetu k dispozici mnoho. Vyberte si takový, který vás zujme a uvařte si jej. Artyčoky můžeme kombinovat s těstovinami a kuřecím masem, s rybou a bylinkovou omáčkou, také je přidat na pizzu, spolu se špenátem, masem a sýrem atd. Variant je skutečně mnoho. Uvidíte, že budete mile překvapeni, jak výborné artyčoky jsou. Přidat komentář foto pixabay.com text redakce Během roku můžeme slavit nebo si připomínat nejrůznější dny. Nejde však jen o známé dny, jako třeba Den matek, Den otců, Den dětí, nebo třeba Den prarodičů, ale také dny pokrmů, nemocí, rostlin a jiných. A právě na 16. března každý rok připadá Den artyčoků. Že je v kuchyni nepoužíváte, nebo jen velmi málo? Pojďte to změnit. Jsou chutné, zdravé, zajímavé a určitě si je při správné přípravě oblíbíte pro chuť i vzhled.

Čas načtení: 2025-04-01 14:26:41

Češi milují takto připravené brambory a vůbec netuší, jaké zlo to je

Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně. Ovšem jejich příprava značně ovlivňuje naše zdraví. Při častém smažení brambor totiž může vzniknout mnoho škodlivých látek, včetně asi té nejznámější. Určitě se tak vyplatí popřemýšlet nad zdravějšími metodami, jak si chutné brambory připravit k obědu či večeři. The post Češi milují takto připravené brambory a vůbec netuší, jaké zlo to je first appeared on Pravda24.

Čas načtení: 2024-01-08 07:23:24

Zimní zelenina nejsou jen brambory a mrkev

Pusťte zimní zeleninu do kuchyně a nebudete litovat. Supermarkety se plní exotickým ovocem a zeleninou a nákupní košíky překypují stále stejnými druhy jako na jaře, v létě či na podzim. Stále většina ... více Článek Zimní zelenina nejsou jen brambory a mrkev se nejdříve objevil na Vegmania.cz.

Čas načtení: 2024-07-17 14:45:00

14:45 S vůní tradice

Jedna z nejdůležitějších plodin na světě jsou bezesporu brambory. Hovoří se o nich jako o superpotravině, tedy o něčem, co má v sobě vysoký obsah látek, které prospívají lidskému zdraví. Brambory na náš stůl patřily vždycky. Odkud brambory pocházejí a proč je Češi milují, bude Veronika zjišťovat v bramborářském kraji na Vysočině[online]

Čas načtení: 2024-10-06 20:06:46

Různé barvy slupek brambor a jejich vlastnosti

Brambory jsou jednou z nejběžnějších a nejoblíbenějších potravin na celém světě. Většina lidí je zná v jejich tradiční žluté nebo hnědé podobě, ale brambory se vyskytují v celé škále barev […] Příspěvek Různé barvy slupek brambor a jejich vlastnosti pochází z Príma receptář.cz

Čas načtení: 2024-11-04 18:34:00

Maria se otrávila jedovatými bramborami: Oblíbená příloha jako tichý zabiják?

Brambory jsou díky své univerzálnosti jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších příloh na světě. Co si však mnoho lidí neuvědomuje je, že se musí skladovat ve správných podmínkách. Lékař na sociálních sítích poradil, jak poznat, jestli byly brambory uskladněny správně a jsou proto bezpečné ke konzumaci.?

Čas načtení: 2024-11-23 05:00:00

Skrytá hrozba v bramborách: Naklíčené způsobí halucinace, nebo i smrt!

Že brambory se zelenými skvrnami jsou jedovaté, ví asi každý. Ale nebezpečí hrozí i jinde! Starší brambory s klíčky mohou také obsahovat jedovaté látky. Toxický solanin podle doktora Samuela Choudhuryho způsobuje vážné zdravotní potíže, od bolestí a nevolnosti až po halucinace, ochrnutí a v extrémních případech i smrt! 

Čas načtení: 2025-06-26 05:00:00

Běloruská expertka pro Blesk: Lukašenko hledá viníka bramborové krize. Putin ho setřel

Jezte brambory jen jednou, dvakrát týdně, vyzval obyvatele Běloruska jeho vládce Alexandr Lukašenko. Dlouho nechtěl přiznat, že je této základní potraviny nedostatek, neboť neúroda postihla i Rusy, kteří levné běloruské brambory skoupili. „Brambory jsou pro Lukašenka symbolem,“ komentuje vážnost bramborové krize exilová běloruská politoložka Tacjana Čulická. V rozhovoru pro Blesk Zprávy také rozebírá, jak se Lukašenko na krizi snaží reagovat podle sovětské tradice i co dělá s jeho vztahem k Vladimiru Putinovi.

Čas načtení: 2025-07-03 12:05:41

Jak využít slupky od brambor a být šikovní, chytří, ekonomičtí i ekologičtí?

Jak využít slupky od brambor a být šikovní, chytří, ekonomičtí i ekologičtí? redakce Čt, 07/03/2025 - 12:05 Ovoce, Zelenina a Houby Klíčová slova: slupky od brambor bramborové slupky jak využít slupky od brambor jak využít bramborové slupky Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Pro naše zdraví je nejlepší brambory ani neloupat Těsně pod povrchem má brambora spoustu vitamínů, o které se při loupání brambor zbytečně ochuzujeme. Nejlepší tedy je brambory jen pečlivě umýt kartáčkem a neloupat. Ve slupkách je mnoho vitaminu C, vitaminu B, najdeme zde i vápník, takže celek je účinný pro naši obranyschopnost a zvýšení imunity. Vápník působí na správnou funkci svalů a srdce. Slupkami proti šedinám Už naše babičky používaly slupky od brambor při šedivění vlasů. Pravidelné používání totiž šediny lehce překryje, takže nebudete muset praktikovat běžné zdraví neprospívající barvení vlasů. A jak nato? Stačí dát do půl litru vody uvařit hrnek bramborových slupek. Pak hrnec odstavte a slupky nechte do vychladnutí louhovat. Pak přeceďte a šamponem umyté vlasy umyjte i odvarem. Nechte působit několik minut. Při pravidelném používání se začnou šediny vytrácet. Krása a péče díky slupkám od brambor Pokud se škrábnete či říznete, můžete jako první pomoc použít právě slupky z brambor. Použít je můžete i při popálenině, bodnutí hmyzem, akné, kdy stačí slupku přiložit na dané místo a nechat působit. Pocítíte její antibakteriální účinky. Slupky vám pomohou i při tmavých místech na kůži. Při pravidelném potírání zesvětlují pokožku, takže pomáhají i při kruzích pod očima. Slupky od brambor a pomoc při čištění a úklidu S čerstvě okrájenými slupkami můžete řádně vydrhnout hrnec, stejně jako např. s půlkou brambory. To platí i o dřezu, který získá zpět svůj zašlý lesk. Navíc slupky neutralizují nežádoucí zápach. Slupky umí pomoct i při špinavém prádle. Když se např. vaše dítko umaže od trávy, oblečení potřete slupkou, nechte pár minut působit a dejte vyprat. Flek by měl být pryč. Slupky můžete po usušení použít, i coby skvělé topidlo, které velmi dobře chytne. Máte krb? Pak už nemusíte řešit třísky nebo tuhý podpalovač. Slupky vám výborně poslouží. Přidat komentář zdroj foto Potato Peeler Peels - Free photo on Pixabay text redakce Možná už jste někdy byli překvapeni, když jste zjistili, že nějakou věc můžeme použít i ke skvělému účelu, o němž jsme neměli ani tušení. Třeba slupky od banánů slouží bezvadně jako leštidlo na obuv, nebo se z nich dá připravit účinné a výživné hnojivo pro rostlinky. A podobně dobře se dají využívat i slupky od brambor, které většinou plošně vyhazujeme do koše. Zde je několik užitečných rad, jak je použít a být s nimi naprosto spokojení.

Čas načtení: 2021-01-10 10:22:19

Šílenost jménem bramborová dieta: žádné bílkoviny ani tuky, jen brambory

Když se někdo pustí do hubnutí a snaží se jíst jen zdravě, často začne zcela vynechávat přílohy a jí jen libová masa, například se zeleninou. Obzvláštním nepřítelem se pro něj stávají zejména brambory, a to ve všech svých podobách. Hledí se na ně jako na nežádoucí zdroj sacharidů. Opačným extrémem je pak bramborová dieta, kdy si dopřáváte jen brambory a nic jiného.

Čas načtení: 2017-12-19 11:09:19

Recept: Rozmarýnové brambory jako chutná příloha

Obyčejné vařené brambory jsou jako příloha nuda! Od té doby, co jsme ochutnali doma připravené rozmarýnové brambory, chystáme vařené jen jako "nouzovku". Tady Vám přinášíme jednoduchý recept.

Čas načtení: 2018-02-24 00:15:00

Batáty si nejlépe rozumí s vínem

Batáty známé jako sladké brambory jsou hlízy povijnice jedlé a svým vzhledem a využitím v kuchyni připomínají brambory. Červení, případně žluté i bílé hlízy se žlutou, bílou i oranžovou dužinou mají příjemnou, nasládlou chuť a jsou významným zdrojem sacharidů, karotenoidů, vody, škrobu a cukru. Na r ...

Čas načtení: 2021-01-01 18:00:55

Gurmet je labužník, gurmán je žrout (z archivu LtN)

Úvahy o jídle patří podle obecného názoru do oblasti pokleslých filozofií. Tento vžitý omyl je však nutno znovu a znovu vyvracet. Argumentů je bezpočet. Vždyť už starověká „sympozia“ a potom papežské renesanční slavnosti jsou dvěma typickými příklady tradičních událostí, kdy se u jídla a pití moudře diskutovalo – o jídle a pití. Řecký filozof Epikuros ze Samu prohlásil v roce 306 před naším letopočtem, že nejvyšší hodnotou, kterou může člověk získat, je pocit slasti. A slast definoval jako okamžik, kdy tělo necítí žádnou bolest a duše žádný neklid. Později se začali stoupenci této myšlenky nazývat epikurejci nebo hédonisty. Dnes bychom je nejspíš nazvali labužníky nebo gurmety. Prosím, jen ne gurmány, to je něco úplně jiného! Gurmet je labužník, kdežto gurmán je žrout. Nejčastějšími diskutéry na kulinářské téma jsou určitě Italové. Vždyť také je u nich o čem mluvit, dějiny italské kuchyně začínají už před více než 2500 lety, kdy kuchaři na jihu dnešní Itálie (pocházející ovšem nejčastěji z Řecka) provozovali první „haute cuisine“ (vysoké vaření) na evropském území. Sicilští Arabové pak do této kultury přinesli cukr a pomeranče, rýži, artyčoky a lilek. Rizoto v dóžecích Benátkách bylo jedním z prvních kroků ke zrodu zdravé středomořské stravy, které se říká Cucina Povera a v níž hraje důležitou roli čerstvá zelenina. Když se pak v Itálii objevily špagety, byl směr této cesty jasný. A zde už máme první velký námět k diskusím: těstoviny. Vymysleli je opravdu Italové? Nebo Číňané? Nebo kdo vlastně? Nejčastěji je v souvislosti s těstovinami zmiňován Marco Polo, který strávil 17 let v Číně na dvoře chána Kublaje a prý odtamtud přivezl v roce 1294 těstoviny do Benátek. Podle některých historiků se však první zmínky o těstovinách objevují už dávno před Marco Polem – a nepocházejí dokonce ani z Číny! Zákon z Janova, vydaný roku 1279, nařizuje, aby každý voják dostal při vstupu do služby koš plný nudlí. Už ze 3. století před naším letopočtem pochází záznam v talmudu o rabínově ženě, která připravila hallal (tedy košer), proužky těsta vařeného ve vodě. Šlo o pokrm, který byl obětován bohům a kuchařka se ptala rabína, jestli je takové spojení možné, nebo zda má raději těsto upéct. Je tedy zřejmé, že těstoviny (neboť co jiného je vařené těsto?) znali už tehdy lidé z židovsko-arabské hybridní kultury Středního východu. Tam někde bychom měli hledat primární původ středomořských těstovin. Mladší zmínka o vařeném těstu pochází z Egypta, z 1. století př. n. l. – zastánci „čínské“ teorie sice tvrdí, že v Číně se těsto vařilo už 3000 let před naším letopočtem, avšak nemělo tvar nudlí, nýbrž knedlíčků nebo plátků. Z 11. století pak existuje dopis muslima Al-I drisiho, který popisuje pokrm hodně podobný nudlím. Ochutnal ho na Sicílii. Jisté ovšem je, že těstoviny, jak je známe dnes, jsou zaznamenány už ve 13. století také v Palestině, kde se jim říkalo „itriyya“. Řekové pak vařili nudle „kritharakia“. Možná bude pro mnohé čtenáře překvapením, že slovo „makaroni“ má jednoznačně řecký původ! Byly to už tenkrát nudlové trubičky, jaké se dnes vyrábějí na celém světě, většinou pod italskými názvy maccheroni, penne, tubetti, tortiglioni, ditali, rigatoni, sedani, cannelloni atd. Italská literatura je ostatně propletená údaji o jídle. Neapolský filozof Giambattista Vico (1668–1774) napsal, že dobré spaghetti jsou mistrovským uměleckým dílem! Bo­ccaccio píše v Dekameronu (1353) o nudlích vařených v mandlovém kozím mléce a podávaných se šafránem a cukrem. Sladké makarony prý miloval císař Bedřich II. Spisovatelka a novinářka Matilde Serao v románu Ventre di Napoli (Břicho Neapole) v roce 1884 napsala: „Jakmile má pár halířů, kupuje si každý Neapolitán talíř vařených makaronů politých rajčatovou omáčkou a posype si je strouhaným pikantním sýrem z Crotone. Tohle dostanete v každé neapolské uličce, na každém kroku jsou taverny, kde na sporáku stojí hrnec s rajčatovou omáčkou a makarony jsou uvařeny za chvilku.“ Recept na tuto rajčatovou omáčku poprvé zveřejnil v roce 1797 Francesco Leonardi, císařovnin kuchař. Ippolito Cavalcanti doporučuje v roce 1835 nudle s rajčaty a olivovým olejem jako nejrychlejší občerstvení. Neapolský novinář Giuseppe Marotta přirovnal v roce 1947 pojídání špaget k sání mateřského prsu. Těstoviny jsou prostě Piatto Unico, hlavní italské jídlo. Byly dokonce inspirací pro mnoho umělců. Například sicilský recept Norma (špagety s lilkem a bazalkou) oslavil svou skladbou operní skladatel Vincenzo Bellini. Pikantní je příběh neapolského receptu „alla puttanesca“, což doslova přeloženo znamená „po kurevsku“. Toto jídlo s ančovičkami a černými olivami miluje (a skvěle vaří) slavná místní rodačka Sophia Lorenová. V její knize se však tato lahůdka jmenuje „alla Sophia“. Není divu, že si město Neapol začalo dávat pod svůj název hrdé označení „citta di pasta“ (město těstovin). Čtenáři na celém světě znají od roku 1995 román Francesca e Nunziata, který napsala Maria Orsini Natale a který pojednává o neapolské nudlové dynastii. Podle románu natočila režisérka Lina Wertmüller film, v němž hlavní roli svěřila „nejkrásnější kuchařce všech dob“, již zmiňované Sophii Lorenová. V tomto směru jsme my Češi přece jen zatím trochu pozadu. Ale i na území dnešních Čech a Moravy se o jídle a pití psalo už v dávné historii. Tak třeba kronikář Kosmas má ve své kronice několik velice zajímavých zmínek – například o pražském knězi Šebířovi, který se prý stal biskupem především proto, že knížete Oldřicha pohostil vlastnoručně upečeným a skvěle chutnajícím kančím ocáskem. Jan Neruda dokonce napsal dvě básně, jejichž obsahem jsou zveršované recepty: skopové na majoránce a husí krev na cibulce. A napsal také tuto pozoruhodnou báseň:   Spisovatel, jak všichni lidé vědí, sám málo čte a v hospodě jen sedí. Toť stará litanije! Vždyť přece vidíš na kuchaři, že málo jí, kdo jídla vaří, však skoro pořád pije.   Spaghetti alla Sophia 4 porce: 800 g špaget, 30 g pini­ových semínek, 4 ančovičky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 černých oliv, 2 lžičky kaparů, 0,6 dl olivového oleje, hrst čerstvé hladké petrželové natě, pepř, sůl Ančovičky vyjměte z konzervy, omyjte pod tekoucí vodou, zbavte páteře a ploutví, nakrájejte na kostičky. Piniová jadérka rozmačkejte v hmoždíři, přidejte nakrájené ančovičky a rozmačkejte je na kaši spolu s česnekem a kapary. Cibuli nakrájejte na jemno, olivy vypeckujte a rovněž nakrájejte na jemno. Potom přidejte do omáčky a rozmačkejte na kaši. Petrželovou nať (výhradně z hladké petržele, ne kudrnky!) nakrájejte na jemno a rozmačkejte na kaši, přidejte k omáčce a rozřeďte olejem (musí být za studena lisovaný neboli extra vergine). Podle potřeby osolte a opepřete. Těstoviny uvařte al dente (ani málo, ani moc) a ještě horké je zamíchejte do omáčky.   Skopové na majoránce podle Nerudy 4 porce: 600 g skopového masa, 600 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 rajče, 50 g hovězího loje, 1 dl mléka, 1 lžíce mouky, 1 chlebová kůrka, 2 lžíce majoránky, čerstvá hladká petržel, pepř, sůl Skopové maso (nejvhodnější je přední zvané „vysoký ocásek“ nebo „šrútka“) nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a také nakrájejte na kostičky, vařte je zvlášť. Cibuli jemně nakrájejte, česnek rozmačkejte. Lůj nakrájejte a na pekáči ho nechte škvařit. Po chvilce přidejte cibuli, maso a česnek. Posypte majoránkou, osolte, opepřete, nakonec přidejte rozmačkané rajče. Zalijte troškou horké vody z brambor a duste do změknutí. Vypečený lůj seberte, usmažte na něm jíšku z mouky, zalijte ji studeným mlékem, zahustěte jemně nakrájenou chlebovou kůrkou, povařte a přilijte k masu. Přidejte brambory a podle potřeby i vodu, v níž se vařily – tak, aby výsledná šťáva nebyla ani hustá, ani řídká. Nakonec ještě vše dobře povařte za stálého míchání.   Text původně vyšel v Literárních novinách 2/2012. {loadmodule mod_tags_similar,Související}

Čas načtení: 2019-10-26 07:39:54

O vaření, Karlovi IV. a marketingu

Není to dlouho, co všichni lidi v Čechách začali vařit. Kuchař, do té doby poměrně nenápadný dělník, s výjimkou volakého Svatopluka, se stal velkým šéfem a málem národním hrdinou… Těch kuchařek! Tolik! Kdybyste je naházeli do Vltavy, prolomily by Karlův most, jako kdysi dávno ledové kry! Chlapi se v hospodách baví o vaření, místo o holkách. Sodoma! Konec světa se blíží! Karle, pomoooc! Prosíme tě, Otče vlasti, pomož, nebo se tu nakonec sami všichni uvaříme! Zatímco vaření je ještě v plném běhu už nastupuje práce na Dobrém životě – jak být radostný, jak dobře žít a podobně. Později vám k tomu napíšu několik jednoduchých receptů, které pochopíte a když na nich budete pracovat ve dne v noci a vezmete svůj báječný život do svých úžasných rukou, budete šťastní a povede se vám dobře. Chcete žít nádherný život? Poraďte ostatním, jak na to, napište o tom knihu, veďte kurzy, pořádejte přednášky. Ošklivou módu tetování, kérku, raději pomíjím, pochopím ještě tak malbu na tělo časově ohraničenou, hříčku na den, týden, ale navždy? Navždycky? Mlčím, nerozumím…. A do čtvrtice – nebo do čtveřice – slovo – příběh. Všimli jste si taky, jak máme všude najednou upříběhováno? Přímo přepříběhováno? Příběhy se navlékají na nit příběhu, která příběhem prochází. Co nemá příběh, už mrtvo jest. Honem ať přiběhne příběh… Móda zřejmě spočívá v tom, že se nějak přijde na něco, co tu před tím normálně dávno bylo, ale teď najednou se to nějak vypíchne, vytkne před závorku, zkrátka – věnuje se tomu pozornost … A představte si, že stovky a tisíce jinak poměrně inteligentních a někdy i vzdělaných lidí se ničím jiným už ani nezabývá – jen tímhle– uvažují – co asi přijde do módy zítra, pozítří? Dá se to nějak ovlivnit? A vedou o tom učené disputace, shromažďují toky dat. A já už vím, co budu dělat dnes večer! Chcete to taky vědět? Povím tedy: Dneska večer si namaluju na předloktí motýlka. Modrým fixem, víte... Kérka. Večeři si udělám prostou, přírodní řízek s brambory, maso naklepu, popráším paprikou a hladkou moukou a zlehka z obou stran prudce osmahnu… brambory omyji a oloupu, větší překrojím a do vody, kde je budu vařit, přidám sůl a kmín. Tu vodu ale nevyleju, bude z ní později česnečka. A zvlášť do misky nakrájím zeleninu, rajče, papriku a zelenou okurku. Já mám rád zeleninu ve zvláštní misce, víte? Máte to taky tak? Já mám rád zeleninu zvlášť. Pak se usadím do křesla a budu psát Příběh módy. Člověk a jeho móda se to bude jmenovat. Konečně budu doopravdy – in! Přemýšlím ještě, odkud začít. Dobou Karla IV.? A kdyby Karel IV. obživl, kým by dnes asi byl? Ředitelem marketingu? {loadmodule mod_tags_similar,Související} 

Čas načtení: 2024-03-04 08:22:55

Jak uvařit květákovou polévku zjemněnou smetanou?

Jak uvařit květákovou polévku zjemněnou smetanou? redakce Po, 03/04/2024 - 08:22 Předkrmy, Polévky a Saláty 1 - 1000 Kč Lehké 30 minut a více Klíčová slova: květák květáková polévka postup krémová květáková polévka recept zdravá květáková polévka Co je potřeba Pro přípravu zdravé, chutné a snadné květákové polévky, kterou vaříme ve větším hrnci, budeme potřebovat: Půl hlávky až hlávku květáku, dle velikosti 5 brambor Cibuli Kmín Olej, máslo nebo sádlo Sůl Smetanu na vaření 2 lžíce hladké mouky Tipy Přidat můžete i jiný typ zeleniny, např. mrkev, petržel, hrášek, když je potřebujete spotřebovat. Tím by se z polévky stala jarní zeleninová polévka, která je taktéž velmi chutná. Pokud byste zbytek hlávky květáku nevyužili, je lepší ji do polévky použít celou. Polévka bude plná zeleniny, zdravá a vydatnější. Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Postup Nejdříve si očistíme zeleninu. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostky. Okrájíme brambory a nakrájíme je na kostky. Květák umyjeme a rozdělíme jej na co nejdrobnější růžičky, které už nebudeme muset na talířku oddělovat lžící, ale budeme je moci jíst tak, jak v polévce budou. Postavíme hrnec na plotnu a necháme rozehřát kousek másla, sádla nebo oleje, záleží, co používáte pod cibulku rádi. Až je tuk rozpálený, přidáme cibulku a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené brambory a květák a zalejeme vše potřebným množstvím vody. Následně přidáme lžičku kmínu, sůl dle chuti a necháme vařit asi 0,5 hodiny. Poté přidáme smetanu smíchanou s 2 lžícemi hl. mouky, což polévku zahustí a zjemní. Necháme provařit dalších 10 minut a příp. dosolíme. Přidat komentář Fotka i text Redakce. Polévka je grunt. I kdyby nebylo hlavní jídlo uvařeno, polévka by den, co den, měla putovat do našeho žaludku. Nejenže umí zasytit, když je plná brambor, zeleniny a třeba i kousků masa, ale především žaludek zahřeje a je takovým základem pro jeho „zdravý chod“. Po polévce nesníme takové množství hlavního jídla, je proto i skvělá, pokud držíme dietu. Tady je ale vhodné volit polévky „vodové“ bez zahuštění moukou, bez přidání smetany. My si dnes připravíme výbornou květákovou polévku, kterou mají rádi dospělí i děti.