Po 16letech jsem zahodil všechen kod webu a napsal celý kod znovu. Vypadá to tu +- stejně, ale pokud narazíte na něco co vám vadí tak mi o tom napište: martin@vorel.eu nebo se mi ozvěte na twitteru Začal jsem dělat change log.

Kurzy ze dne: 21.07.2025 || EUR 24,620 || JPY 14,311 || USD 21,100 ||
úterý 22.července 2025, Týden: 30, Den roce: 203,  dnes má svátek Magdaléna, zítra má svátek Libor
22.července 2025, Týden: 30, Den roce: 203,  dnes má svátek Magdaléna
DetailCacheKey:d-1051324 slovo: 1051324
Koriandr – k jídlu i pro lepší zdraví

Koriandr je koření, které uvádí i Bible. Pokrm, který Bůh seslal lidu izraelskému (mana) byl jako koriandrové semeno, bílý a chutnal jako medový koláč.

---=1=---

Čas načtení: 2025-07-14 23:47:47

Jak na osvěžující zeleninové saláty? Zdraví, chuť a jednoduchost v jednom

Jak na osvěžující zeleninové saláty? Zdraví, chuť a jednoduchost v jednom redakce Po, 07/14/2025 - 23:47 Předkrmy, Polévky a Saláty 1 - 1000 Kč Lehké 10 až 30 minut Klíčová slova: zeleninové saláty recepty letní salát recept na zeleninový salát zeleninový salát předpis Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Proč jíst zeleninové saláty? Zeleninové saláty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pomáhají hydratovat organismus, protože většina čerstvé zeleniny obsahuje velké množství vody. Navíc podporují trávení a posilují imunitní systém. Díky pestrým kombinacím ingrediencí se saláty nikdy neomrzí. Co nesmí chybět? Základem letního salátu bývá čerstvá zelenina – ledový salát, římský salát, polníček, rukola, okurka, rajčata, paprika nebo ředkvičky. Výborně se doplňují i s grilovanou zeleninou, jako je cuketa, lilek nebo kukuřice. Nezapomeňte na bílkoviny – přidáním sýra (feta, mozzarella, halloumi), vařeného vejce, cizrny či grilovaného kuřete vytvoříte plnohodnotné jídlo. Inspirace na salátové variace Řecký salát – rajčata, okurka, červená cibule, olivy a feta s kapkou olivového oleje a oreganem. Asijský salát s arašídovou zálivkou – mrkev, červené zelí, okurka a koriandr s pikantní arašídovou omáčkou. Cizrnový salát s bylinkami – vařená cizrna, cherry rajčata, čerstvá petržel, máta a citronová šťáva. Melounový salát s fetou a mátou – lehká sladko-slaná kombinace ideální pro horké dny. Zálivka - tečka na závěr Správná zálivka dotváří celý salát. Klasikou je olivový olej s citronem nebo balsamikem, ale nebojte se experimentovat – například s jogurtovou zálivkou, tahini pastou nebo medovo-hořčičnou kombinací. Důležité je držet se rovnováhy mezi kyselostí, sladkostí a tukem.   Zeleninové saláty nejsou nudné! Naopak – nabízejí prostor pro kreativitu a zdravé stravování bez kompromisů. Stačí pár čerstvých surovin, trocha fantazie a během pár minut máte na stole lehké, chutné a výživné jídlo, které osvěží tělo i mysl. V létě není lepší volba! Přidat komentář foto pixabay.com Salad Greens Veggies - Free photo on Pixabay Text redakce Léto je ideálním obdobím pro lehkou a zdravou stravu. V horkých dnech často nemáme chuť na těžká jídla, a právě tehdy přichází čas na zeleninové saláty – osvěžující, barevné a plné živin. Saláty nejsou jen přílohou, ale mohou být i hlavním chodem, který zasytí a zároveň nezatíží.

\n
---===---

Čas načtení: 2024-06-19 00:09:57

Pěstování koriandru

Koriandr patří mezi byliny, které se s oblibou využívá, jako dochucovadlo do nejrůznějších pokrmů. Jeho domovinou je středomoří, roste také volně v Egyptě a Indii. V našich podmínkách se potom jedná o umělé pěstování – koriandr totiž nesnáší mráz, kromě požadavku na teplotu však není příliš náročný. Koriandr je možné pěstovat jak venku na záhoně, […] The post Pěstování koriandru appeared first on Bydlimmoderne.cz.

Čas načtení: 2025-03-25 13:12:57

Jaké bylinky zasadit s příchodem března a dubna

Jaké bylinky zasadit s příchodem března a dubna redakce Út, 03/25/2025 - 13:12 Zahrada a Rostliny Klíčová slova: 22Bet majoránka využití kopru v kuchyni koriandr máta sázení bylinek Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Během čekání je navíc možné si kdykoliv užívat skvělé zábavy, například přes 22Bet, kde mimo jiné existují hry také s jarní tématikou. Bylinek, ať už aromatických, léčivých nebo dochucovacích je možné najít v české i mezinárodní kuchyni mnoho. Podívejme se na to, které se ideálně zasazují na jaře, jak je pěstovat a jaké mají využití. Jarní bylinky do české kuchyně Česká kuchyně je provoněná bylinkami ve svých tradičních receptech a to zejména na jaře, kdy se mnoha koutech republiky vaří podle starých zvyků a obyčejů a to obzvlášť v období velikonoc. Proto jsou březen a duben ideální na zasazení bylinek, které velice rychle rostou a do několika týdnů a měsíců mohou poskytovat skvělou úrodu do polévek, pod maso, do omáček nebo jako ideální základ do čajových a jiných kořenících směsí s vlastní výrobou.  Pažitka již dlouho spadá mezi známky jara a oblíbená je jak s jarními bramborami, tak například na chleba, do polévek nebo salátů. Pažitku je ideální sázet mezi dubnem a květnem, protože semena preferují teploty mezi 15-20°C a jejich klíčení zabere zhruba 3 týdny. Samotnou pažitku je možné si užívat do sedmi týdnů.  Majoránka se používá v celé řadě českých jídel, důležitá je pro dochucení čočky, guláše, česnekové polévky nebo pod drůbeží a vepřové maso. Její pěstování je ideální hned v březnu a pamatovat je nutné na pravidelné zalévání, majoránka potřebuje pro ideální růst dostatečnou vláhu, ideálně s hnojivem pro bylinky. Předpokládaná sklizeň je poté v létě, následně stačí majoránku usušit a koření je připraveno.  Kopr je další aromatickou rostlinou, kterou je ideální zasadit s příchodem teplejších dnů a slunného počasí, tato bylina totiž miluje hodně světla. Aromatický, skvělý do omáček, polévek, k rybám i masu, kopr je nedílnou součástí české kuchyně. Kopr potřebuje kyselou půdou, kterou je dobré před jeho pěstováním prosít a zároveň pamatovat na to, aby byla vždy vlhká, ale ne přemokřená.  Meduňka je naopak ideální pro pěstování do čajů, ale také s použitím v esenciálních olejích, domácí výrobě krémů a mýdel. Jako čaj je skvělá na spánek a uvolnění a doporučuje se proto zhruba půl hodiny před spaním. Její pěstování je v květináči velice jednoduché, stačí pro ni najít slunné místo nebo polostín. Vysévání meduňky je ideální v březnu, její klíčení trvá necelý měsíc, samotná sklizeň je zpravidla možná na jaře a na podzim, ideální na zimní měsíce. Jarní bylinky z mezinárodní kuchyně Celou řadu bylinek, které se k nám dostávají ze zahraniční kuchyně je možné najít v podobě semen, které se dají pěstovat na balkonech, ale také doma v květináči při výběru ideálního místa a dobré péče. Patří sem například koriandr, který je zejména typický ve vietnamské kuchyni, která je Čechům dobře známá. Tuto rostlinu je ideální vysadit v polovině května a pamatovat na pravidelné zalévání, pro klíčení semen se doporučuje využít vlažné vody.  Další možností je také oregano, které je zejména typické v italské kuchyni a jeho použití je jak v pokrmech s masem, tak jako základ na pizzu. Lidově se mu u nás říká Dobromysl a pěstuje se tam, kde má dostatek tepla, sluníčka a vláhy, ideální je pěstování na okně v květináči, ale také na skalce. Mezi další bylinky s jarním výsevem spadají také máta, šalvěj nebo rozmarýn. Přidat komentář foto pixabay.com S příchodem jara přichází také ideální doba na to zasadit nejen celou řadu rostlin, ale také bylinek, které se následně hodí do celé řady jídel, vytváření vlastních krémů, čajů nebo také mýdel.  Existuje celá řada důvodů, proč je právě jaro ideálním obdobím pro pěstování rostlin a bylinek, kombinace  teplejšího ovzduší, ale také prodlužování dnů, které poskytují rostlinám mnohem více světla spadají mezi ideální podmínky pro pěstování celé řady bylinek. Návod obsahuje reklamní sdělení.

Čas načtení: 2023-12-01 07:59:33

Rum je out, dejte si k Vánocům GIN! Tohle jsou 4 málo známé, ale dostupné lahůdky

Co dát chlapovi pod stromeček? Když vynecháme obligátní pajc na holení a fusekle, tak je populární dávat láhev kvalitního rumu. To už ale začíná být neoriginální, nyní jsou na výsluní giny. Ale jaký vybrat? No ideálně velmi kvalitní a zároveň u toho nezkrachovat. Vybrali jsme ty nejlepší co u nás můžete sehnat a málokdo je zná. Caorunn Scottish Raspberry Gin Vzhledem k tomu, že dnes se s růžovými a malinovými giny roztrhl pytel, je fér se zeptat, zda opravdu potřebujeme ještě jeden, ale odpověď zní: tento ano.  Po vyjmutí zátky vás přivítá jemná malinová vůně, ale gin není přehnaně parfémovaný ani sladký. Jakmile se lihovina dostane na patro, chuť se trochu zintenzivní, počítejte s nádechem vanilky a dotekem jablek, které se spojí a vytvoří krásný, jemný, chuťově výrazný doušek. Skvěle se hodí i pro dámy. Tento malinový gin vyniká nad ostatními svou jemností. Základní malinová chuť není zastíněna ginovými ingrediencemi známými pod souborným názvem botanicals, jalovec a jeho kamarádi zůstávají pevně v pozadí. Výsledkem je dobře vyvážený gin se svěží a lahodnou chutí, který se skvěle hodí do sklenky s ledem. Pokud vám chybí trocha sladkosti navíc, dolijte ho limonádou a získáte to nejlepší z obou světů - sladkost i svěžest. Dá se koupit ca cca 630 až 660 korun. Whitley Neill Blood Orange Gin Pokud hledáte gin plný chuti sicilského léta, je tento gin přesně pro vás. Krvavých pomerančů je v něm plno od prvního vytáhnutí zátky až po poslední doušek.  Nejprve je cítit sladká a lákavá pomerančová vůně, kterou podporuje lehký nádech botanicals. Jakmile si usrknete, chuť krvavého pomeranče ožije, citrusy se smísí se sladkým medem a květinovými tóny, pak tyto tóny opadnou a zanechají zemitou, jalovcovou chuť.  Chuť je čistá a dynamická a po smíchání se sodovou vodou a ledem, který nechá krásně vyniknout citrusům, je z ní skvělý long drink. Cena se pohybuje os 530 do 600, podle velikosti lahve. Whitley Neill Distiller's Cut London Dry Gin A ještě jeden gin ze stejné destilérky. Distiller's Cut je vlastní verze palírny klasického London dry ginu, ale místo toho, aby obsahoval řadu citrusových příchutí, se výrazně opírá pouze o jednu: hlavní hvězdou je pomeranč. Nechápejte to špatně, není to vyloženě pomerančová příchuť, ale je v něm spousta sladkých tónů, které spíše podporují, než aby přebíjely klasické botanical složky ginu, jako jsou jalovec, koriandr a kořen anděliky. Nechybí ani nádech lékořice, který dotváří celkový dojem chuti. Na patře je hladký až krémový, s nádechem pepřového koření, které příjemně rozechvívá chuťové pohárky. Jak se chuť rozvíjí, hřejivé koření sílí a stále je patrná sladkost kandovaného pomeranče, která je příjemně vyvážená jalovcem. Závěr je zemitější, protože sladkost se vytrácí.  Je to velmi příjemný gin, který se dobře míchá s tonikem a se hodí i do koktejlů. Je důstojným doplňkem každého domácího baru. Cena je podobná jako u krvavého pomeranče. Nordes Gin Nordes Gin není obyčejný gin. Tato španělská specialitka má v rukávu něco hodně neobvyklého. Možná jste už vyzkoušeli spoustu ochucených ginů, ale vsadíme se, že takový jste ještě neměli.  Tato pochoutka v sobě spojuje spoustu chutí, které byste v ginu pravděpodobně nečekali - čaj, mátu, sukulent slanorožec a náznaky eukalyptu, a mísí je s obvyklými podezřelými, jako je jalovec, kardamom a zázvor. A pokud tohle nestačilo k tomu, aby to ve vás vzbudilo zájem, přidali lihovarníci ještě jednu příchuť z nečekaných končin v podobě destilovaného galicijského vína.  Výsledný destilát má chuť, kterou lze jen těžko popsat. Má jemné, ale přesto lákavé aroma, v němž lze vyčíst onen známý ginový nádech. Jakmile se však dostane na patro, chuť je svěží s nádechem přirozené sladkosti a může se pochlubit stejnou měrou ovoce a květin. Jemná pikantnost je vyvážena a zchlazena mátou a ucítíte citrusové tóny citronové verbeny. Nordes Gin je nenápadný a překvapivý zároveň, s jedinečným chuťovým profilem, který pozvedne váš oblíbený ginový koktejl do nových výšin. Sedmička vás vyjde okolo 600 korun.   Tak na zdraví s unikátním ginem pod stromečkem!     Images by Average Joes/Huff Media Ltd, International Beverage Holdings Ltd., Nordés/OSBORNE DISTRIBUIDORA S.A., Halewood Artisanal Spirits PLC

Čas načtení: 2023-03-09 16:31:00

Potraviny pro šišinku - epifýzu

Šišinka je často je označována jako třetí oko. Tato malá žláza s vnitřní sekrecí se nachází v mozku a vylučuje a reguluje melatonin, což je hormon, který reguluje naše cirkadiánní rytmy (spánek-bdění) a některé pohlavní hormony. Její zvápenatí vede k narušení přirozených rytmů a hormonů. Kalcifikace šišinky se objevuje u každého, ale ve zvýšené míře u lidí s nezdravou stravou. Problémem je, že dlouhodobé vystavení fluoridu a fosforu destabilizuje minerální rovnováhu vašeho těla. To způsobí, že vaše šišinka rychle vápenatí. Téměř polovina Američanů mají šišinku zvápenatěnou ve věku 18 let! Nejlepší odpovědí je odstranit nezdravé potraviny a omezit vaši fluorid. Syrová, zdravá strava pomáhá odvápnit a podporovat šišinku. Zkuste těchto 5 potravin pro zdraví epifýzy. 1. ChlorellaChlorella, a listová zelenina jsou skvělé potraviny plné vitaminů, minerálů a antioxidantů. Tyto a další na chlorofyl bohaté superpotraviny odstraňují kovové toxiny, které se hromadí v orgánech, zvyšují hladinu kyslíku, opravují poškozené tkáně a povzbuzují imunitní systém.. Odstranění těžkých kovů, okysličení a  zvýšení imunity může pomoci vašemu tělu zvrátit kalcifikaci šišinky. Produkty s českou chlorellou sp 2. JódFluorid z kohoutkové vody (v USA se voda fluorizuje) se usazuje do epifýzy. Lidské tělo nemá žádné využití pro fluorid, takže tělo ho izoluje do vápenatých plaků. Zvýšením příjmu jódu, budete snižovat účinek fluoridu ve všech svých orgánech. Jód můžete  získat z organických potravinových zdrojů jako je špenát, brokolice, chaluhy a ryby. Produkty s přirozeným zdrojem jódu 3. Oreganový olejVýzkum podporuje oreganový olej jako účinný nástroj proti mikrobům a jiným škodlivým organismům. Díky podpoře funkce imunitního systému, vaše tělo bude úspěšněji odstraňovat škodlivé organismy před tím, než mohou napadnout tkáň jepifýzy. To snižuje riziko kalcifikace žlázy. Produkty s oregánovým olejem 4. Jablečný ocetJablečný ocet obsahuje kyselinu jablečnou. Tato chemická sloučenina dává octu jeho kyselou chuť a působí také jako odstraňovač kovů. Kyselina jablečná je dobře známá pro svou schopnost odstraňovat hliník z lidského těla.  Mezi další zdravotní přínosy patří rozpuštění ledvinových kamenů, zmírňování dny, snížení krevního tlaku a vyrovnávání hladiny glukózy.Nejjednodušší způsob, jak užívat syrový jablečný ocet je smíchání šálku vody s 1-2 polévkovými lžícemi octa a surovým medem. Produkty s jablečným octem 5. Řepa nebo řepné šťávyŘepa je charakterizovaná tmavě červenou barvou obsahující bor. Tento prvek umožňuje harmonizovat příjem vápníku a odstranění kovů a dalších sloučenin, jako fluoridu. Řepa je také bohatá na vitamíny skupiny B, pomáhá udržet energii a zdraví buněk. Produkty s řepovou šťávou Chcete-li obnovit šišinku, musíte nejprve odstranit zdroje fluoridu a vyhnout se nezdravým potravinám, zejména sodě, limonádám a dalším syceným nápojům. Pokud nechcete změnit tuto část svého jídelníčku, nezískáte žádný užitek konzumací těchto pěti potravin. Ostatní potraviny, jako je koriandr, česnek, citronová šťáva a kokosový olej mohou též pomoci detoxikaci. Můžete též zvážit celkový tělesný detox, abyste snížili kyselost vašeho těla a dále čistili kovy a toxiny. Produkty s šetrným detoxem jater, plic, ledvin a střev

Čas načtení: 2024-06-14 19:30:00

Jak se co nejlépe a jednoduše starat o koriandr – od semínka po voňavou bylinu

Koriandr je základní složkou thajských, čínských, japonských a indických jídel, kde se používají listů, stonky i semena. Používá se také pro přidání svěží letní chuti do salátových jídel a když si na jeho chuť zvyknete, oceníte mít vlastní čerstvé rostliny po ruce.

Čas načtení: 2024-08-23 15:00:00

Nem cuốn se zálivkou: Recept na zdravou večeři přímo ze zlínské restaurace

Vietnamské letní závitky, známé jako Nem cuốn, jsou ideální volbou pro lehkou a zdravou večeři. Šéfkuchař Nguyen Van Binh z Tom restaurantu ve Zlíně vám přináší recept, který kombinuje čerstvé suroviny jako mango, krevety a koriandr, zabalené v rýžovém papíře. Připravte si doma tento lahodný pokrm, který je nejen chutný, ale i pastvou pro oči.

Čas načtení: 2025-04-01 11:16:00

Jako tři fotbalová hřiště. Skleník na Moravě zásobuje Česko bylinkami

Bazalka, máta nebo koriandr. Bylinky ze skleníku na Znojemsku putují do celého Česka. Jeho linkami projde ročně až šest milionů květináčů. Bylinka vám při správné péči vydrží týdny, i když ji postupně konzumujete, řekl v rozhovoru ředitel firmy Bylinky Milan Sedlák.

Čas načtení: 2025-05-10 08:45:31

Koriandrový med

Koriandr (Coriandrum sativum) je jednoletá bylina, která se pěstuje nejen jako koření, ale i jako medonosná rostlina. K produkci jednodruhového medu je potřeba velká koncentrace rostlin v době květu, takže koriandrový med vzniká pouze v…

Čas načtení: 2025-05-26 22:13:52

Jaké recepty zvolit při grilování na Den dětí

Jaké recepty zvolit při grilování na Den dětí redakce Po, 05/26/2025 - 22:13 Masa 1 - 1000 Kč Mírný 30 minut a více Klíčová slova: grilované zeleninové špízy recept grilované špízy grilovaná kukuřice klas recept na grilovaný sýr Tipy Připravte dětem malé „grilovací menu“ s různými druhy zeleniny a masa, aby si mohly samy vybrat. Mějte připravené i dipy a omáčky – jogurtový dip, kečup, majonézu, česnekový dip. Nezapomeňte na bezpečnost dětí u grilu – zajistěte, aby tam měli přístup jen dospělí. Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 1. Mini kuřecí špízy s barevnou zeleninou Ingredience: Kuřecí prsa nakrájená na menší kousky Paprika (červená, žlutá, zelená) nakrájená na kostky Cuketa nakrájená na kolečka Cherry rajčátka Olivový olej, sůl, pepř, bylinky (např. tymián, rozmarýn) Postup: Kuřecí maso i zeleninu marinujte 30 minut v olivovém oleji s bylinkami, solí a pepřem. Naskládejte na špejle střídavě maso a zeleninu. Grilujte na středním ohni 10–15 minut, dokud není maso propečené. 2. Domácí grilované mini hamburgery Ingredience: Mleté maso (hovězí, vepřové nebo mix) Sůl, pepř, prolisovaný česnek Mini housky Salát, plátky rajčete, okurky, sýr, kečup, hořčice Postup: Maso ochuťte solí, pepřem a česnekem, vytvarujte malé placičky. Grilujte na grilu 4–5 minut z každé strany. Podávejte v mini houskách s oblíbenou zeleninou a omáčkami. 3. Grilované zeleninové špízy (vegetariánská varianta) Ingredience: Cuketa, lilek, paprika, žampiony, cherry rajčata Olivový olej, sůl, pepř, bylinky Postup: Nakrájej zeleninu na větší kousky, marinuj v oleji a bylinkách. Naskládej na špejle a griluj 10 minut. 4. Grilované kukuřičné klasy Ingredience: Kukuřičné klasy Máslo, sůl, pepř, případně bylinky (např. čerstvý koriandr nebo petrželka) Postup: Kukuřici oloupej z většiny listů, ponech trochu, aby držely. Griluj na mírném ohni 15–20 minut a během grilování potírej máslem. Nakonec posyp solí a bylinkami. 5. Opečené sýrové placky (halloumi nebo balkánský sýr) Ingredience: Halloumi sýr nakrájený na plátky Olivový olej, pepř, sušené bylinky Postup: Plátky sýra potřete olejem a grilujte 2–3 minuty z každé strany. Podávejte jako přílohu nebo samostatně. Přidat komentář Fotografie pixabay.com text redakce Máte-li doma gril, bylo by škoda nevyžít jej pro skvělá grilovaná jídla na Den dětí. Že nevíte, která by to měla či mohla být? Nemáte nápady a inspiraci. Tady je několik chutných a dětmi vítaných pokrmů, které je nadchnou. 

Čas načtení: 2025-03-04 08:48:31

Koriandr – k jídlu i pro lepší zdraví

Koriandr je koření, které uvádí i Bible. Pokrm, který Bůh seslal lidu izraelskému (mana) byl jako koriandrové semeno, bílý a chutnal jako medový koláč.

Čas načtení: 2025-07-14 23:47:47

Jak na osvěžující zeleninové saláty? Zdraví, chuť a jednoduchost v jednom

Jak na osvěžující zeleninové saláty? Zdraví, chuť a jednoduchost v jednom redakce Po, 07/14/2025 - 23:47 Předkrmy, Polévky a Saláty 1 - 1000 Kč Lehké 10 až 30 minut Klíčová slova: zeleninové saláty recepty letní salát recept na zeleninový salát zeleninový salát předpis Hodnocení Zvolte hodnoceníGive it 1/5Give it 2/5Give it 3/5Give it 4/5Give it 5/5 Proč jíst zeleninové saláty? Zeleninové saláty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pomáhají hydratovat organismus, protože většina čerstvé zeleniny obsahuje velké množství vody. Navíc podporují trávení a posilují imunitní systém. Díky pestrým kombinacím ingrediencí se saláty nikdy neomrzí. Co nesmí chybět? Základem letního salátu bývá čerstvá zelenina – ledový salát, římský salát, polníček, rukola, okurka, rajčata, paprika nebo ředkvičky. Výborně se doplňují i s grilovanou zeleninou, jako je cuketa, lilek nebo kukuřice. Nezapomeňte na bílkoviny – přidáním sýra (feta, mozzarella, halloumi), vařeného vejce, cizrny či grilovaného kuřete vytvoříte plnohodnotné jídlo. Inspirace na salátové variace Řecký salát – rajčata, okurka, červená cibule, olivy a feta s kapkou olivového oleje a oreganem. Asijský salát s arašídovou zálivkou – mrkev, červené zelí, okurka a koriandr s pikantní arašídovou omáčkou. Cizrnový salát s bylinkami – vařená cizrna, cherry rajčata, čerstvá petržel, máta a citronová šťáva. Melounový salát s fetou a mátou – lehká sladko-slaná kombinace ideální pro horké dny. Zálivka - tečka na závěr Správná zálivka dotváří celý salát. Klasikou je olivový olej s citronem nebo balsamikem, ale nebojte se experimentovat – například s jogurtovou zálivkou, tahini pastou nebo medovo-hořčičnou kombinací. Důležité je držet se rovnováhy mezi kyselostí, sladkostí a tukem.   Zeleninové saláty nejsou nudné! Naopak – nabízejí prostor pro kreativitu a zdravé stravování bez kompromisů. Stačí pár čerstvých surovin, trocha fantazie a během pár minut máte na stole lehké, chutné a výživné jídlo, které osvěží tělo i mysl. V létě není lepší volba! Přidat komentář foto pixabay.com Salad Greens Veggies - Free photo on Pixabay Text redakce Léto je ideálním obdobím pro lehkou a zdravou stravu. V horkých dnech často nemáme chuť na těžká jídla, a právě tehdy přichází čas na zeleninové saláty – osvěžující, barevné a plné živin. Saláty nejsou jen přílohou, ale mohou být i hlavním chodem, který zasytí a zároveň nezatíží.