Po 16letech jsem zahodil všechen kod webu a napsal celý kod znovu. Vypadá to tu +- stejně, ale pokud narazíte na něco co vám vadí tak mi o tom napište: martin@vorel.eu nebo se mi ozvěte na twitteru Začal jsem dělat change log.

Kurzy ze dne: 06.06.2025 || EUR 24,750 || JPY 15,035 || USD 21,695 ||
sobota 7.června 2025, Týden: 23, Den roce: 158,  dnes má svátek Iveta, zítra má svátek Medard
7.června 2025, Týden: 23, Den roce: 158,  dnes má svátek Iveta
DetailCacheKey:d-1033541 slovo: 1033541
Jak si udržet zdravé zažívání během letních cest

Léto je ideální čas pro dovolenou, rodinná setkání i objevování nových míst. Ať už míříte na tropickou pláž nebo na túru do hor, váš trávicí systém může být vystaven různým výzvám. Neznámá jídla, změny v denním režimu a stres z cestování mohou ovlivnit zdraví vašich střev. Dobrou zprávou je, že s ...

---=1=---

--=0=--

---===---

Čas načtení: 2018-01-15 09:41:17

Rozhozené zažívání a pálení žáhy po Vánocích? Pomůže kefír i avokádo

Vánoce a Silvestr jsou časem, kdy naše zažívání trpí nejvíce. Cpeme do sebe spousty cukroví, čokolády, chlebíčků a dalších pamlsků a často se nedokážeme krotit. Po Novém roce se tak naše trávení jen těžko vzpamatovává a mnoho z nás začnou trápit rozličné potíže. Jak si tedy zažívání napravit a zase být fit a v pohodě?

Čas načtení: 2014-03-13 15:30:00

Podpořte zažívání jarní očistou

Chcete posílit imunitu, dodat vašemu tělu patřičné vitamíny, srovnat trávení, zlepšit kvalitu pleti nebo vlasů, podpořit správnému zažívání nebo dokonce zhubnout nějaké to kilo navíc? Není problém! Vyzkoušejte zdravou jarní očistu. Jarní detoxikace Zimní období tráví většina lidí v klidu domova, o ...

Čas načtení: 2024-03-25 12:35:53

Co ovlivňuje vaše zažívání? Potraviny způsobující zácpu

Zácpa je jedním z nejčastějších problémů trávicího traktu, který postihuje miliony lidí po celém světě bez ohledu na věk. Je to stav, kdy člověk má problém vyprazdňovat střeva pravidelně, což... The post Co ovlivňuje vaše zažívání? Potraviny způsobující zácpu first appeared on Objevit.cz: IT magazín, zprávy a novinky ze světa IT.

Čas načtení: 2024-12-17 11:04:00

Host Dopoledního expresu: Cukroví, chlebíčky, smažená jídla a větší konzumace alkoholu

Vánoce patří k době, kdy se většina z nás v jídle neomezuje, což ohrožuje nejen štíhlou linii, ale i zažívání. Právě zažívání a vánoční hodování rozebere už za okamžik redaktorka Renáta Filipi s hostem Dopolednízho expresu gastroenterologem Ondřejem Štěrbou.

Čas načtení: 2020-12-28 21:35:25

Do nového roku nevstupujte nadmutí. Uvařte si červenou čočku

Čočka je luštěnina s obrovským obsahem bílkovin. Doslova za pár korun tak můžete ve svém jídelníčku nahradit maso a odlehčit svému zažívání. Je škoda nechávat si ji jen na Nový rok, protože ruku na srdce, peníze nám stejně nepřinese.

Čas načtení: 2018-10-08 09:59:28

Tohle byste měli vědět o vláknině

Vlákninu potřebuje každý z nás. Je nezbytná pro správné fungování našeho organismu a zejména pro zažívání. Najdeme ji v mnoha různých typech potravin a leckdy ji můžeme užívat i ve formě různých potravinových doplňků. Přesto možná mnoho z nás netuší, co vše v sobě vláknina skrývá a co bychom o ní měli určitě vědět.

Čas načtení: 2018-06-11 20:15:55

Vláknina není jen v celozrnných cereáliích. Vychutnáte si ji i v ovoci nebo luštěninách

Vláknina je pro správné fungování našeho organismu - a hlavně pro naše zažívání - nezbytná. Mnoho z nás ji ale v jídelníčku nemá a vynechává potraviny, kde je vlákniny dostatek. Pak jen marně pátráme, proč máme tak rozhozené trávení, i když základních živin si dopřáváme dostatek. Naštěstí není zas tak složité dostatek vlákniny dodat tělu pomocí dostupných a chutných potravin.

Čas načtení: 2018-04-09 09:25:37

Jak na jarní detox chytře a s chutí?

Naše tělo si na jaře přímo říká o očistu, a tak je dobré vyhovět mu a dopřát si pořádný detox. Jak při něm ale netrpět, užít si ho a hodit své zažívání do formy nejen na jaro, ale i na celý zbytek roku?

Čas načtení: 2023-01-04 07:00:00

Jak si po Vánocích spravit zažívání?

O Vánocích si všichni rádi dopřejeme. Ať již jídla bohatšího na cukry a tuky, ale také většinou otevřeme nějakou tu lahvinku při setkání s rodinou a přáteli. Když to ještě s konzumací alkoholu přeženeme i na Silvestra, není divu, že začátek ledna netrávíme zrovna v nejlepší zdravotní kondici. Můž ...

Čas načtení: 2021-10-27 08:00:00

Probiotika pro děti - mají nějaké výhody?

Malé děti mívají velmi citlivé zažívání. Už od prvních dnů po porodu se jejich zažívací trakt rozvíjí. Už porod usnadňuje osídlení jejich střev tzv. „hodnými bakteriemi“. Miminka narozená císařským řezem mají tento proces mnohem složitější. Čím dál více vědců z celého světa se shoduje, že zdraví zaž ...

Čas načtení: 2014-01-24 12:00:00

Na zažívací potíže platí petržel i skořice

Předvánoční stres a sváteční hodování doléhají na trávicí ústrojí a výsledkem bývají nevolnost, nadýmání, průjem, zácpa, pálení žáhy, apod. Místo dalšího vanilkového rohlíčku si preventivně dejte šálek čaje z bylin, které podporují zažívání. Pro suroviny nemusíte chodit daleko, protože většinu najd ...

Čas načtení: 2013-09-22 00:00:00

Těhotenství a zažívání

Těhotenství je nádherné období, ale občas dokáže maminky pěkně potrápit. Během gravidity mohou nastávající maminky trpět zácpou, pálení žáhy a dalšími zažívacími potížemi. Zácpa v těhotenství Velkou část nastávajících maminek trápí zácpa. Důvodů může být hned několik. V první řadě se jedná o rosto ...

Čas načtení: 2012-04-27 00:00:00

Vláknina u kojenců aneb zdravé stravování

Vláknina je doslova nepostradatelná pro správné zažívání. Rozumí se jí nestravitelná část rostlinné potravy, která se dělí na dva druhy – rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná a nerozpustná vláknina Každé dítě by mělo přijímat rozpustnou vlákninu, neboť působí v tlustém střevě jako probiotikum. Upr ...

Čas načtení: 2023-12-08 08:48:37

Ajurvédské čaje. V čem jsou jiné?

Ajurvédská léčba je v západním světě stále více oblíbená, protože podobně jako jiné východní medicíny, i ona nahlíží na člověka komplexně. Ajurvéda je součástí celostní medicíny a jejím principem je předcházet nemocem zjednodušeně řečeno tím, že budeme zdravě jíst, zdravě myslet a zdravě se hýbat. Jen tak se dá organismus udržovat v potřebné rovnováze. 3 energetické typy = 3 dóši Z hlediska energií rozlišuje ajurvéda 3 typy, tzv. dóši, které jsou v každém z nás. Jedná se o dóšu váta, dóšu pitta a dóšu kapha (neboli také vítr, žluč a hlen). Váta je energií pohybu, pitta je energií zažívání a kapha má na starost pohyblivost a strukturu těla. V každém člověku jsou obsaženy všechny 3 dóši, ale jedna zpravidla převládá. Jejich funkce jsou společně provázány a vzájemně se doplňují. Pokud nastane nerovnováha těchto energií a nějaká nemoc propukne, snaží se ji ajurvéda podchytit hned v začátku. Ajurvéda taktéž léčí příčinu potíží a ne pouze jejich projevy. Oblíbeným podpůrným prostředkem pro zlepšení lidského zdraví a kondice jsou právě ajurvédské čaje a různé ajurvédské elixíry. Dary rostlinné říše Příroda pomáhala lidem při léčení neduhů od nepaměti. Proto dnes patří byliny a fytoterapie obecně nejen k základům každé přírodní medicíny, ale staly se součástí i moderní farmakologie.  To, že existují určité druhy rostlin, které příznivě působí na ten či onen zdravotní problém, či ovlivňují určitý orgán v těle, nám již bylo mnohokrát potvrzeno. Každá rostlina, bylina nebo strom, nám předává svou léčivou sílu na základě zdraví prospěšných výtažků. Prostřednictvím fotosyntézy navíc dochází k přeměně světelné energie na kyslík a glukózu, které jsou pro existenci lidského života nepostradatelné. Rostliny jsou úžasné, protože v sobě umí uchovat energii získanou ze slunce, a proto dokáží regenerovat nervový systém člověka a zároveň působit na schopnost spirituální vnímavosti. Byliny a koření jsou základem všech léčivých přípravků také v ajurvédě. Rostliny „hřejivé“ a „chladivé“ chuti Ajurvéda rozlišuje byliny podle šesti chutí a ty ještě podle toho zda jsou zahřívací nebo ochlazovací. Chutě totiž prostřednictvím jazyka přímo ovlivňují naši psychosomatickou rovnováhu výše zmíněných 3 dóš. A zahřívací, nebo naopak chladící účinek má vliv na proces trávení v žaludku a následně na rychlost nebo pomalost našeho metabolismu. Mezi „hřejivé“ chutě patří pálivá, kyselá a slané a tyto zvyšují živel ohně pitta. „Chladivé“ chutě – hořká, trpká a sladká,  naopak zase tento oheň přirozeně snižují. Byliny se do čajů sbírají a následně zpracovávají ručně. Příprava ajurvédských čajů si tak zachovává stále stejnou a tradiční podobu, jako měla před stovkami let. Například k výrobě himálajských čajů značky Everest Ayurveda je použito více než 60 ajurvédských bylin pocházejících přímo z prostředí himálajského pohoří. Rostliny se nejprve očistí, následně se z nich zpracovávají potřebné části. Užitečné je vše, kořeny, stonky, listy, květy, kůra, ale i plody a semena. Ty se různě drtí a pak a rozemelou na jemné částice a takto zpracované byliny jsou naváženy do příslušného poměru a namíchány podle původních ajurvédských receptur. Jak působí ajurvédské byliny? Himálajské ajurvédské čaje v sobě nesou jedinečnou kombinaci bylin, které dokáží optimalizovat duševní i fyzické síly člověka. Jejich působení je široké, proto je zpravidla i na každou tělesnou oblast k dispozici samostatná kombinace bylin. Co tedy v těle člověka ovlivní popíjení ajurvédského čaje? revitalizuje tělesné tkáně harmonizuje lymfatický systém harmonizuje kardiovaskulární soustavu zvyšuje pohyblivost kloubů podporuje dýchání a trávení upravuje metabolismus detoxikuje organismus zklidňuje nervy povzbuzuje mozek posiluje imunitní systém příznivě ovlivňuje vylučovací soustavu a mnoho dalšího Jejich specifické účinky při pravidelném používání působí jednoznačně příznivě na naše tělesné a dušení zdraví.

Čas načtení: 2011-05-02 00:00:00

Velikonoce 2011: místy přísně střeženými

Píše se rok 2011, zima, přes veškerá prvotní očekávání mírná, už za okny pomalu mizí. My sedíme k večeru kolem stolů v bývalé hájovně na Zlaté Studně. Týden, který jsme tu trávili, se chýlí ke svému konci. Nám to ještě nedochází, asi tak jako trvá dlouho pochopit, že léto je pryč a přes podzim sem již nakukuje zima. Pomalu se rozjíždíme do svých domovů. Se vzpomínkou na srdci, se šrámy na těle. Na měsíc, měsíc a pár týdnů nás to zase vyplivlo do života školy, povinností, zbytečností a starostí. V tu dobu se již ale pomalu rozhýbává mohutné soukolí. Velikonoce jsou na dosah a s přípravou mise do neprozkoumaných zákoutí pomáhá polovina Šumavy. A opravdu to bylo tak. Z jistých tradičních důvodů připadlo zorganizování velikonoční výpravy zase na mne. Pokud naši historii trochu sledujete, možná si i pamatujete počty lidí na předchozích velikonočních výletech. Úplně první se udál roku 2008. Tenkrát jsme do sněhu a nepohody vyrazili čtyři. O rok později nás jelo o jednoho víc. A loni jsme byli opět ve čtyřech. To jen abyste pochopili nemalý rozdíl mezi organizováním předchozích výprav a té letošní. Letos nás totiž jelo jedenáct. Ale vezmu to od začátku. Krátce po skončení Zlaté Studny mi napsala Jáňa. Kromě toho, že jsme zhodnotili a zanalyzovali skončivší akci, jsme začali osnovat i plány na Velikonoce. Jáňa poznamenala, že Luboš Novotný ví o nějaké chatce na Šumavě a navrhla toho využít. A tak slovo dalo slovo, párkrát jsme si s Lubošem zavolali a on dokázal sehnat klíče od dvou chatek. A protože mne velice zajímalo, jak vypadají a taky jsem nechtěl někam jen tak jet naslepo, vyrazil jsem se na ně podívat. Šel jsem ještě s Ondrou a Vojtou a během celodenního pochodu jsme je zvládli obejít. Zjistili jsme, že první z nich, Hrabůvka, je na nás až příliš luxusní, ale na krásném místě. Druhá byla kousek od jezera Laka a byla dost malá, ne tolik luxusní, ale s jistým osobitým kouzlem. Volba tedy padla na tu první. Pomalu jsem začal obesílat pozvánky všem možným lidem, kteří s námi buď byli na Zlaté Studně nebo někdy před tím nebo nám prostě padli do oka a my si na ně vzpomněli. Vidina krásné chaty asi zabrala a jak už jsem psal, jelo nakonec jedenáct lidí. Kromě starých ostřílených Tchořů - mne, Jáni, Bětky a Kláry a těch už také dost ostřílených Sváti, Áni S., Ondry a Vojty s námi poprvé jel Jéňa Vaňkát a Áňa Štrunců a pokud mne paměť neklame, tak byla poprvé i Bláňa Spěváčků. Den první Doprava na chatu probíhala ve dvou skupinách. Já vedl tu, která to měla blíž přes Špičák, Jáňa vedla partu z Horažďovicka. Slíbila, že taky něco napíše, tak se snad dozvíte i jak probíhala jejich cesta. My vyšli od Novotných ze Špičáku, přesně podle plánu, těsně po osmé. Vystoupali jsme až na Pancíř. Tam jsme našli kešku, kterou se nám nepodařilo najít, když jsme tam byli posledně. Cestu jsme už znali, od Tomandlova křížku po vrstevnici a přímo, přes bažinky a potůčky, až na chatu. Asi půlhodinky jsme si tam hráli s kohoutky a uzávěry, než konečně začala téct na chatě voda a my mohli dát vařit čaj. Jen co se nám to povedlo, dorazila i druhá skupina a všichni jsme se začali postupně na chatě zabydlovat. Holky se zmáčkly do většího pokoje, kluci měli dost prostoru ve druhém. Mám takové tušení, že jsme dali lehký oběd a vyrazili na průzkum. Kláře, která neměla dost sil a povolení od doktora na chození s námi, jsme svěřili hlídání chaty a vaření večeře. Sami jsme se vydali směrem ke třetí chatě. Od té jsme klíčky neměli - je totiž už určená ke zbourání a ani se do ní příliš nesmí. Což je celkem škoda, ze všech těchto chatek je úplně na nejhezčím místě. Pak jsme to švihli přes kopec Sup na kopec Javorná. Cestou jsme hráli tu hru, jak jeden má píšťalku a když zapíská, ostatní se musí co nejrychleji poschovávat a vydrželo nám to až na samotný vrchol. Tam jsme objevili "Knihu návštěv", což na takovém malém kopci celkem překvapí. Samozřejmě jsme se náležitě podepsali a pokud někdy na tento kopec zavítáte, určitě si náš záznam dohledejte. Je ze čtvrtka 21. dubna 2011. Cestou zpátky jsme pocítili to, že jsme si nevzali žádné pití ani svačinu. Slabší jedinci začali okusovat lišejníky, žvýkat kořínky a podobné věci. Ti silnější jenom začali básnit o jídle, jak bývá zvykem. Když se nám podařilo natrefit na potůček, nikdo si nedělal starosti o své zažívání a všichni si vychutnali pramenitou vodu Šumavy. Po návratu do chaty jsme vytáhli stolek ven a opekli si párky nad ohněm. Hrály se také Aktivity. Ukazování, popisování a kreslení všeho možného i nemožného. Pak zašlo slunko, začala být zima a my se stáhli dovnitř. Hráli jsme ověřené hry - zvířata a vraha. Vrah je klasika, zvířátka už se také pomalu ohrála, navíc jsme byli unaveni čerstvým povětřím a tak jsme šli docela brzo spát. Druhý den Jak jinak začít, než rozcvičkou a dobrou snídaní, že? Mám za to, že byly chleby s něčím nahoru. Tento den nás čekal velký výlet. Sice jsme neměli úplně jasno kudy půjdeme, zato jsme měli jasno, kam chceme dojít - na Polom. Zamávali jsme Kláře a přes vysoce chráněné oblasti to napálili přímo na Gerlovu Huť. Pak jsme chvilku šli po značených trasách, za zatáčkou jsme ale opět vskočili do lesa a začali se prodírat na první vrchol - Tok (1 023). Oklepali jsme větvičky, které se na nás nachytali při průchodu solidním hustníkem a začali zase zbíhat dolů. Tentokrát se nám podařilo natrefit na jakýsi průsek a až na asfaltku se celkem dalo jít. Měli jsme namířeno na Sklářský vrch (1 195). Vzali jsme to proto opět lesem vzhůru, tentokrát byl naštěstí pěkně vzrostlý. Až na konci se to pokazilo, a tak jsme tento vrchol jenom obešli a pustili se rovnou na Polom (1 295). A na Polom je stoupání opravdu pěkné. Ale ten výhled z něj… Chvilku jsme se váleli na měkké trávě a užívali si pocit zdárného dobytí. Pak jsme sešli k odpočívadlu Nad Polomem (celou dobu jsem měl za to, že to bylo Pod Polomem, možná jenom jiná mapa…) Protože jsme věděli, že budeme chodit po horách celý den, vzali jsme i plynovou bombu na uvaření polévky. Nesl jsem to já ve vypůjčeném batohu. Zhruba v tu dobu, kdy jsme scházeli z Polomu, mi došlo, že jsem zapomněl vzít sirky. Školácká chyba. Byli jsme tedy bez polévky. Chleby, co jsme měli, byly už snědeny a v břiše začínalo pomalu kručet. Ani Jánina komunikace s projíždějícími Němci nebyla úspěšná, zapalovač neměli. A tak jsme byli o hladu. Nějakou dobu jsme se váleli okolo odpočívadla, nahřívali se na rozpáleném asfaltu a spali. Pak nastal čas pro návrat. Tentokrát jsme to vzali po pěkných cestách, už žádné husté neprostupné lesy. V protékajícím potoku jsme doplnili vodu a zvesela si to vykračovali domů. Od Gerlovky jsme nechtěli jít trapně stejnou cestou, jako jsme šli ráno. A tak jsme to vzali nejdříve směrem na Hoffmanky a pak hodně dlouho azimutem. Potkali jsme asi jen tři bažinky, dva potoky a jeden neprostupný hustník. Skoro pohodlnější než po cestě. Večer jsme patrně opět hráli nějaké hry. Možná, že ten večer začaly holky mlátit hrníčky o stůl. Na FB kolovalo jeden čas video, malou představu můžete získat i z fotky. Vůbec ten stůl si dost při naší návštěvě prožil. Když se do něj nemlátilo hrnky, tak se mlátilo rukama. Určitě jsme měli taky něco k večeři, ale to po mně nechtějte, možná to byla čočka, možná taky ne. Když se setmělo, začali se hrát upíři. My máme rádi hry, při kterých se vzájemně mordujeme a upíři byli v tomhle skvělí. V zhasnutém baráku vás pár upírů se syčením nahání, škrtí a vy musíte bez hlesu padnout k zemi. Jakmile o vás zakopne nějaký normální člověk, zakřičí mrtvola, rozsvítí se a hra se přeruší. Samozřejmě jde o to, odhalit všechny upíry. Veliká sranda je to i z toho důvodu, že se pohybujete v naprosté tmě a tak se občas stane, že potkáte zeď, kde byste ji rozhodně nečekali. Po výletě jsme byli ale jaksepatří stahaní a tak netrvalo dlouho a všichni skončili ve svých postýlkách. Třetí den Tento den jsme měli celkem jasný úkol - musíme naštípat co nejvíce dřeva a tím si svůj pobyt zde zaplatit. Měli jsme připravené nařezané špalky, od těch malých a příjemných, po velké a nezdolné. Jenže sekyrky jsme měli jen tři a to ke všemu pouze jednu pořádnou a tak to rozhodně nebyla práce pro všechny. Rozhodlo se, že kluci zůstanou na chatě a budou štípat, jen budou třísky odletovat. Trochu problém byl program pro holky. Jen tak flákat se na chatě, to nejde. Naštěstí ale toužily po civilizaci a tak souhlasily s tím, že si udělají výlet do Rudy, dokoupí zásoby a hlavně sušenky. Trochu jsem se divil jejich nadšení, na kterém se možná přičinilo i moje prohlášení, že za chvíli budou zpátky. A tak vyrazily. Na chatě jsme mezitím štípali a štípali, užívali si sluníčka a odpočívali. Stihli jsme naštípat skoro všechno, málo toho nebylo. Co se všechno přihodilo holkám na jejich cestě možná někdy odhalí Jáňa. Každopádně se za chvíli nevrátili. Nevrátili se ani na oběd. Vrátili se až k večeru, správně unaveny, ale se sušenkami v batohu. Ty byly nakonec už dlouho předem očekávány. Večer jsme si opět dali nezbytnou dávku her a zábavy, co povídat. Čtvrtý den Čtvrtý den, den poslední. Byla neděle. Holky byly unavené po včerejším výletu a moc se jim nikde trajdat nechtělo. Zato kluci měli energie přespříliš a nutně potřebovali opustit chatu. Nakonec jsme se všichni vypravili směrem na Suché studánky. To byl vytoužený Ondrův cíl, protože se tam kdesi v ruinách starého statku měla skrývat keška1. Vycházkovým krokem jsme se dostali až k rozcestí Na Suchých studánkách. Pěkné místo na kopci, vidí se z něj daleko. A hluboko pod kopcem ležely ony Suché studánky. Holkám se to pochopitelně sbíhat nechtělo a tak se samy vydaly směrem na hřebenovku a na Pancíř. My kluci si to doslova seběhli dolů a jali se hledat. Ruin jsme tam našli dost, ale kešku žádnou. Po chvíli jsme usoudili, že je to marné a začali opět stoupat tím krpálem vzhůru. Bylo krásně, na duben celkem horko, vidět bylo široko do kraje. Kousek za rozcestím Na suchých studánkách, na tom rozcestí, jak jsme se rozdělili, stála kaplička. Kupodivu byla odemčená. Mezitím, co jsme prozkoumávali její obsah, oběhl Ondra ruiny kousek od kapličky. A jak jinak. Kešku tam našel. To víte, že jsme trochu prskali. Výškový rozdíl mezi Suchými studánkami a Na suchých studánkách jsme dobře pocítili. U Tomandlova křížku jsme se potkali s holkami, které už se vracely z Pancíře. Nikam dál se jim nechtělo a tak i přesto, že bylo teprve poledne, jsme se otočili směrem k domovu. A protože bylo opravdu krásně, vytáhli jsme karimatky před chatu a užívali si hřejivých slunečních paprsků, četli místní sbírku Reflexů, novin a vlastní povinné četby. Měli jsme ještě spoustu jídla. Samozřejmě se nám nechtělo tahat si to zpátky domů. A tak se celé odpoledne vařilo, peklo a smažilo a večeře se skládala ze tří chodů, případně čtyř, jak kdo chtěl. Mezi vybranými pochoutkami byla tuším bramborová kaše s cibulkou a salámem, těstoviny - na sladko nebo se zbytkem cibulky, půl litru trochu řidšího pudingu pro každého, zbytek gulášové polévky od včera. Večer měla být jakási stezka odvahy a tak jsem ji šel ještě za šera připravit. V chatě se mezitím opět škrtili - hráli na upíry. Když už byla úplná tma, šel jsem zapálit navigační svíčky. V té chvíli mi došlo, že jsem to asi trochu přepískl. Postupně si trasu všichni prošli - průměr byl nějakých dvacet minut. Nikdo se naštěstí neztratil a tak jsem někdy kolem třetí hodiny mohl jít posbírat dohořívající svíčky a taky si lehnout. Pátý den Pátý den, den poslední. A to už znáte. To je pokaždé stejné. Nejdřív se všichni sbalí, mezitím se udělá snídaně, dojí se poslední zbytečky. Následně se vynesou batohy před chatu a začne se uklízet. Všichni pobíhají po baráku sem a tam, sbírají zapomenuté ponožky a kalhoty. Nakonec se provedou takové ty technické věci - zastaví se voda, naposledy se spláchne záchod, zkontroluje se, jestli je všude zameteno a vytřeno a pak se slavnostně zavřou okenice a chata se zamkne. A pak se vyrazí. Ondra s Vojtou odběhli jako první, aby ještě stihli pomlázku. Já s Jéňou jsme vyrazili za nimi, směr Špičák, na vlak. Holky na druhou stranu, na Velhartice a do Čermné. Ty měly cestu zpět patrně nejzajímavější, ale o tom už nic nevím. Velikonoce za námi. Vzpomínek, fotek, zážitků nadosmrti dost. Taková malá krabička. Sbírání kešek teď dost letí. Pro přesnost, správně je to geocaching. ↩

Čas načtení: 2023-11-01 08:00:52

Nejhorší tři potraviny pro zdraví střev podle experta

Není vaše zažívání úplně v topu? Nejste sami, stejně je na tom většina obyvatel západního světa. Podle gastroenterologa v tom mají prsty (kromě životního stylu) hlavně tři potraviny, které vytvářejí nezdravý střevní mikrobiom a způsobují velké zdravotní problémy. Střevní mikrobiom se skládá z bilionů bakterií a mikroorganismů uvnitř tlustého střeva a je obrovský důležitý. Přítomnost rozmanité sady bakterií je klíčová pro správné fungování různých tělesných funkcí, jako je nervový systém, imunitní systém, funkce trávicího traktu a dokonce i naše duševní zdraví.  Na zdraví střevního mikrobiomu se velmi významně podílí to, co jíme. Jinými slovy, jaký dáme tělu vstup, takový můžeme očekávat výstup. Některé potraviny mohou zdraví střev dokonce poškodit. Podle Chrise Dammana, MD, MA, certifikovaného gastroenterologa z Washingtonské univerzity v Seattlu a hlavního lékařského a vědeckého pracovníka společnosti Supergut, si můžeme přivodit velké zdravotní problémy. "Potraviny, které jíte, určují typ bakterií, které rostou ve vašich střevech," říká Dr. Damman. "Ze zdravých potravin, v nichž rostou zdravé bakterie, se tvoří faktory, které přispívají k růstu zdravých střevních buněk. To znamená méně 'děravých střev', méně zánětů a celkově zdravější tělo." Zhřešit jednou za čas je v pořádku, ale pokud konzumujete určité druhy potravin pravidelně, vašim střevům a tím vaší imunitě silně uškodíte. Tyto potraviny vytvářejí nezdravé prostředí pro střevní bakterie. Dr. Damman se s vámi podělí o tři potraviny, na které byste si měli dávat pozor a výrazně je omezit, pokud si chcete udržet zdraví svých střev a tím celého těla. Bílé pečivo Ať už balené balené, nebo rozmražené a dopékané nebo čerstvé, pečivo z bílé čištěné mouky, jako je bílý chléb, rohlíky, bagety, sladké pečivo, to vše může vašim střevům škodit. O obrovské dávce sacharidů ani nemluvě. "V těchto potravinách chybí vláknina, kterou střevní bakterie přeměňují na molekuly, díky nimž můžou fungovat zdravé buňky tlustého střeva a chrání vaše tělo před obezitou a cukrovkou," říká Dr. Damman. "Lepší volbou, i když samozřejmě s mírou, je celozrnné pečivo. Problémem je, že u volně prodejného pečiva často není snadno dohledatelné složení, byli byste překvapeni jak často v seznamu složek figuruje například kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy." Dostatečné množství vlákniny ve stravě je důležité pro udržení výživy bakterií ve střevech. Pokud se bakterie ve střevech nenasytí, může se podle studie z roku 2021 uveřejněné v časopise Nutrients významně zvýšit riziko onemocnění souvisejících se střevy, včetně zánětlivých střevních onemocnění, obezity, diabetu 2. typu a metabolického syndromu. Uzeniny Dr. Damman říká: "Slanina, párky a klobásy, salámy, lunchmeaty a další zprocesované maso je přímo spojeno s vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva, protože jak přírodní složky a přídavné látky se během tepelné úpravy přeměňují na karcinogeny". A dodává: "Slanina a salám se tak pro člověka stávají nebezpečnými. Lepší volbou a samozřejmě s mírou, je čisté maso s prověřeným původem, zejména bílé maso nebo menší množství červeného masa ze zvířat živených trávou, které obsahuje vyšší množství dobrých tuků." Podle studie Lékařské fakulty Washingtonské univerzity z roku 2021 je zvýšený výskyt určitých typů nezdravých bakterií spojen se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva, což znamená větší pravděpodobnost, že se z polypů tlustého střeva stanou rakovinné. Článek z roku 2021 v časopise BMC Cancer tato zjištění jednoznačně potvrdil a uvedl, že střevní mikrobiom má důležité klinické důsledky pro prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku, přičemž cílená snaha o zdraví střevního mikrobiomu je důležitá nejen pro snížení rizika vzniku rakoviny, ale i pro celkové zdraví jedince. Slazené nápoje To asi není překvapení. A není to jen Cola další limonády, ale i džusy a některé limonády bez cukru co mohou poškodit vaše střeva, zejména pokud obsahují sladidla jako sacharin nebo sukralózu. To samé opět platí pro kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, kterým nyní sladí hned několik velkých výrobců. "Tyto nápoje mohou ve vašem tlustém střevě vypěstovat nezdravé bakterie a způsobit průjem, stejně jako cukrovku a obezitu," říká doktor Damman. Podle nedávné studie z roku 2022 v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology může hyperglykémie (vysoká hladina glukózy v krvi) i nadměrný příjem cukru významně narušit střevní bariéru, což zvyšuje propustnost střev a může způsobit dysbiózu střevní mikroflóry, tedy nerovnováhu bakterií ve střevech, která může mít velmi negativní důsledky. "Nejlepší volbou je studená voda a také neslazené čaje a káva. Pokud používáte náhražku cukru, vyhněte se všem umělým sladidlům s výjimkou čisté stevie a alulózy, které se s negativním vlivem na zdraví nespojují."     Images by Alicia Harper, Julien Tromeur, OpenClipart-Vectors, manfredrichter, Mohamed_hassan, roberto_bellasio, DesignOil, PublicDomainPictures, LAWJR and evelynlo from Pixabay Source: Trusted Media Brands

Čas načtení: 2019-09-04 09:48:07

Ájurvéda: dóša test napoví, jak si udržet zdraví a co dělat pro prevenci

Ájurvéda, v doslovném překladu „nauka o životě“ (áju znamená „život“, véda „vědění“), představuje nejstarší celistvý lékařský systém o zásadách zdravého způsobu života. Tento léčebný systém založený na přírodních přípravcích z ájurvédských bylin se v Indii praktikuje více než 5000 let a jeho cílem je prevence, uzdravování, udržování kvality života a dosažení dlouhověkosti. Ájurvédská filozofie za tuto dobu hluboce ovlivnila přístup a životní styl nejen obyvatel Indie. Tato země je nicméně ve využívání bylinných přípravků v léčbě onemocnění stále na prvním místě na světě. Ájurvédské znalosti účinků bylin a koření se také hojně praktikují při každodenní přípravě pokrmů tradiční indické kuchyně. Původ ájurvédské medicíny První a nejstarší dochovaný spis o ájurvédském lékařství, Charaka Samhita, pochází z 1. století našeho letopočtu. V něm se nachází záznam o velkém shromáždění mudrců a světců, kteří se v 7. století před naším letopočtem setkali v předhůří Himálaje, aby si vyměnili získané poznatky o využívání bylin a diskutovali o stavu tehdejší společnosti. Ze zápisu víme, že už v té době byli například znepokojení rostoucím počtem obyvatel v tehdejších sídlech. Druhý odborný spis, Sushruta Samhita, se objevuje o století později a pojednává o ájurvédské chirurgii. Třetí nejvýznamnější ájurvédské dílo, Ashtanga Hridaya, vzniká kolem 7. století našeho letopočtu a představuje přehlednou kompilaci dvou předchozích spisů. V období mezi 5. stoletím před naším letopočtem a 5. stoletím našeho letopočtu se principy ájurvédského lékařství rozšířily do všech koutů tehdy známého světa (Číny, Tibetu, Persie, Arábie, Egypta, Řecka a Říma), kde se smísily s místními tradicemi a kulturními zvyky. Na tomto univerzálním základě pak postupně vznikaly nejrůznější školy a systémy přírodního lékařství. Ájurvéda je proto označována za „matku všech léčebných systémů“. Vliv ájurvédských poznatků na počátky moderní medicíny zmiňuje publikace Světové zdravotnické organizace (WHO), když uvádí, že jedny z prvních lékařských záznamů „obsahují detailní popis různých zdravotních stavů včetně diabetu, přičemž tyto popisy odpovídají védským spisům.“ Je také známo, že odkaz indické medicíny je zřejmý v dílech Hippokrata či Platóna. Tři typy podle reakcí Ájurvéda rozeznává tři základní biologické principy (dóši) – váta, pitta a kapha. Každý člověk se rodí s jejich jedinečným poměrem, jeden z nich však vždy více či méně převažuje. Psychosomatický typ (váta, pitta a kapha) se velmi dobře určuje na základě pozorování reakcí člověka na jisté situace. V ájurvédě se uvádějí tři základní typy podle reakcí: oběť, útočník a svědek, které se vysvětlují anekdotou: V místnosti sedí tři lidé představující vyhraněné tělesné typy váta (vzduch), pitta (oheň) a kapha (voda). V tom se dovnitř vplazí kobra. Když ji přítomní spatří, každý spontánně zareaguje způsobem typickým pro svoji konstituci. Váta typ se vyděsí a ze strachu bude chtít vyskočit na stůl. Pitta typ si udrží duchapřítomnost a popadne první předmět, který se naskytne a bude nebezpečí čelit se zbraní v ruce. Kapha typ zůstane nečinně sedět a pouze zakřičí na člověka typu pitta: „Udělej něco! Zabij toho hada!“ Orientační dóšický test si můžete vyplnit ZDE. „Pokud lépe porozumíme sami sobě, potom lépe porozumíme ostatním lidem a světu kolem nás!“ říká ájurvédské přísloví. Podle ájurvédy vzniká nemoc tehdy, kdy se vychýlí přirozená rovnováha jednotlivých dóš – děje se tak nezdravým životním stylem, negativním myšlením či energetickou nerovnováhou. Změnou každodenních stereotypů, správnou stravou a pravidelným užíváním bylin dokáže ájurvéda úspěšně odstranit nejrůznější zdravotní obtíže a dlouhotrvající onemocnění, jako jsou například: kožní choroby, nemoci dýchacího ústrojí, poruchy zažívání, migrény, obezita, potíže spojené s krevním oběhem, gynekologické problémy, nemoci páteře, kloubů a svalů, nespavost, únava a stres.

Čas načtení: 2024-03-01 00:00:00

Horoskop na pátek 1. března: Tento den vám slibuje nový zdroj příjmů

Podle hvězd vás čeká nový zdroje příjmů. Jste tak rozjetí, že přehlížíte nutnost péče o své zdraví. Zejména co se týká stravy, máte co dohánět. Nemůžete se v rychlosti vrhat na fast food. První březnový den má pod kontrolou zažívání a mohl by vám zavařit.

Čas načtení: 2024-03-16 06:00:00

Jarní soutěž s veletrhem Konopex 

Těšíme se tam už všichni – ostravský veletrh, který během osmi let vyrostl v profesionálně zorganizovanou akci, jež všem příznivcům konopí přináší spoustu zábavy, potěšení, ale i možností se vzdělávat. Zasoutěžte si o vstupenky a další skvělé ceny v hodnotě přes 16 000 korun a 26.–28. dubna se vidíme v Ostravě! Otázka: V jakém roce proběhl první ročník veletrhu Konopex? Odpověď najdete mimo jiné na vymazleném novém webu: www.konopex.cz O co se hraje? Celkem pět výherců obdrží balíček s následujícím zbožím: Dva 10% CBG/CBGA oleje, jedna konopná bylinná směs „Zažívání“ a dvě třídenní vstupenky na festival Konopex. Jak se zúčastnit?  Stačí do 31. března zaslat správnou odpověď na e-mail: soutez@konomag.cz. Do předmětu napište heslo „Konopex“. The post Jarní soutěž s veletrhem Konopex  appeared first on Magazín Konopí.

Čas načtení: 2024-04-10 06:00:00

Kukuřičná polévka s chilli a konopím

Polévka může být nejen zdravá a výživná, ale i lehce pikantní! Chilli obsahuje mimo jiné vitamin C a betakaroten. V přiměřených dávkách působí příznivě na žaludek a trávení. Podporuje zažívání a odolnost střevní sliznice vůči různým bakteriím. V tomto receptu se krásně snoubí s chutí a zdravotními přínosy konopného oleje a semínka. Přísady: konopný olej konopné semínko 250 g mražené kukuřice 1 a ½ mrkve  1 petržel ½ cibule chilli papričky – ideálně jalapeños  500 ml zeleninového vývaru 1 lžíce másla 1 lžička kurkumy 1 lžička kmínu sůl Postup: 1. Nasekáme cibuli, nakrájíme kořenovou zeleninu na kostičky a opékáme na másle dozlatova.  2. Propláchneme mraženou kukuřici a přidáme ji k zelenině. Promícháme.  3. Přidáme kurkumu a kmín, přilijeme vývar, osolíme a vaříme asi 20 minut do změknutí kukuřice. Krátce před koncem vaření přidáme 2 vrchovaté lžíce konopného semínka.  4. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Můžeme přidat kapku smetany na zjemnění, ale není nutná.  5. Polévku naservírujeme, posypeme lžící konopného semínka a zakapeme konopným olejem. Ozdobíme rajčátky a podle chuti nasekanou chilli papričkou.  Text: Kateřina Bednářová & tým Jez konopí The post Kukuřičná polévka s chilli a konopím appeared first on Magazín Konopí.